Υγειονομική διάταξη 14/11/38 - Άρθρο 58

Άρθρο 58


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Χώρος.

 

α) Το οίκημα δέον να είναι μονίμου κατασκευής και να πληροί τους όρους του Οικοδομικού Κανονισμού, ο δε χώρος του καταστήματος εν περιπτώσει συστεγάσεως μετά κατοικίας θα είναι ανεξάρτητος της κατοικίας μη δυνάμενος να χρησιμοποιηθεί ως τοιούτος υπαίθριος ή πρόσοψις καταστήματος ή οικίας θα είναι δε επαρκής δια τον σκοπόν δι' ον προορίζεται και εν πάση περιπτώσει ουχί έλαττον των 15 m2. Επί μικτών εν γένει καταστημάτων θα είναι τόσες φορές πολλαπλάσιος του 15 m2 όσα τα είδη των καταστημάτων άτινα περιλαμβάνονται εις το μικτό.

 

β) Ο χώρος των εστιατορίων, μαγειρείων οινομαγειρείων, bar, καφενείων, γαλακτοπωλείων και λοιπών καταστημάτων εις α γίνεται παρασκευή ή έψηση τροφίμων και ποτών θα είναι τουλάχιστον 20 m2 εφόσον δε χρησιμοποιούνται τραπεζοκαθίσματα δια τους πελάτες δέον να προστίθενται εις την έκταση των 20 m2 ανά 2,5 m2 δι' εκάστην τετράγωνου τράπεζα 1 m πλευράς των 4 καθισμάτων, δια τράπεζες στρογγυλές 1 ή 2 καθισμάτων απαιτείται έκτασις 1,5 m2. Ο χώρος έκπλυσης, στεγνώσεως και θερμάνσεως σκευών των καταστημάτων της παρούσης περιπτώσεως θα είναι ξεχωριστός του λοιπού καταστήματος θα έχει δε εμβαδόν τουλάχιστον 9 m2.

 

γ) Εξαιρούνται ως προς το εμβαδόν του χώρου τα καφενεία και κυλικεία εντός γραφείων και ιδρυμάτων ως και ο χώρος έκπλυσης σκευών των καφενείων εν γένει εις α δύναται να είναι μικρότερων διαστάσεων και κατά την κρίσιν της αρμοδίας υγειονομικής επιτροπής.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).

 

2. Δάπεδα.

 

Ταύτα θα είναι εξ αδιαπότιστου υλικού, λεία και καθαρά. Θα πλένονται άπαξ τουλάχιστον της εβδομάδος.

 

3. Τοίχοι.

 

Οι τοίχοι και η οροφή θα τηρούνται καθαροί και θα ασβεστοχρίωνται άπαξ τουλάχιστον του έτους ή και συχνότερο κατά την κρίσιν του διενεργούντος την αστυιατρική επιθεώρηση.

 

4. Υπόγεια.

 

Το δάπεδον και οι τοίχοι εις ύψος 1.5 m θα είναι εξ αδιαπότιστου υλικού λείου. Δεν θα υπάρχουν οπές. Παν άνοιγμα θα φράσσεται δια σύρματος δικτυωτού που να εμποδίζει την είσοδο ποντικών. Ουδέν άχρηστο αντικείμενον θα υπάρχει σε αυτά, θ' αερίζονται δ' επαρκώς και θα τηρούνται καθαρά.

 

5. Αποχέτευσις.

 

α) Η αποχέτευσις των υδάτων οιασδήποτε φύσεως, θα γίνεται δια κλειστών οχετών εις υπόνομο ή βόθρο σηπτικό ή στεγανό απαγορευόμενης της ελευθέρας ροής αυτών εις τις οδούς, αυλές και γενικώς ακάλυπτους χώρους. Τα στόμια των αποχετευτικών οχετών θα κλείνονται δι' υδραυλικού σίφωνα.

 

β) Απαγορεύεται η ύπαρξις οπών υπονόμων ή οχετών εντός των καταστημάτων.

 

6. Αποχωρητήριον.

 

α) Παν κατάστημα έχον προσωπικόν πλέον των 4 ατόμων, υποχρεούται να έχει αποχωρητήριον κατά προτίμηση τουρκικού τύπου μετά υδραυλικής εγκαταστάσεως, κατασκευασμένο συμφώνως προς τις διατάξεις του οικοδομικού οργανισμού και τηρούμενο καθαρόν. Θα υπάρχει δε αναρτημένη πινακίδα αναγράφουσα:

 

ΠΝΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ, Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ.

 

β) Το αποχωρητήριον δεν θα επικοινωνεί αμέσως μετά των άλλων διαμερισμάτων και θα έχει επαρκή αερισμό και φωτισμό. Τα παράθυρα θα έχουν συρματόπλεγμα πυκνό No 16.

 

γ) Ο στα αποχωρητήρια χρησιμοποιούμενος χάρτης θα απορρίπτεται ή απ' ευθείας εις την λεκάνη ή εις δοχείον πήλινο ή μεταλλικό περιέχον διάλυμα ασβέστου ή αντισηπτικού. Εν ουδεμιά περιπτώσει ο χάρτης θα απορρίπτεται εις κάλαθο ή κιβώτιον απορριμμάτων.

 

δ) Οι σωλήνες αερισμού των αποχωρητηρίων θα φέρουν επί των εξωτερικών στομίων των συρματόπλεγμα No 16.

 

7. Νιπτήρες.

 

Παρά το αποχωρητήριον ή ουρητήριον θα υπάρχει νιπτήρας με ύδωρ συνεχούς ροής με σαπούνι και καθαρών προσοψίων ή κατά προτίμηση ειδικών χάρτινων τοιούτων απορριπτομένων μεθ' εκάστην χρήσιν.

 

8. Απορρίμματα.

 

α) Τα απορρίμματα θα φυλάσσονται εις στεγανά δοχεία εκ λαμαρίνας μετά καλύμματος που εφαρμόζει καλώς και μονίμως εξαρτημένου εις αυτά, εις τρόπον ώστε να μη δύνανται να εισέλθουν οι ποντικοί και οι μύγες. Τα δοχεία ταύτα θα πλένονται ώστε να μη αναδίδουν δυσοσμία.

 

Απαγορεύεται η διατήρησις απορριμμάτων εις σάκους, σε κοφίνια, ή εις δοχεία ασκεπή και διαρρέοντα.

 

β) Τα απορρίμματα θα αποκομίζονται τουλάχιστον άπαξ της ημέρας.

 

γ) Όπου δεν υπάρχει δημοτική υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων ταύτα θα θάπτονται εις βαθείς λάκκους ή θα καίονται.

 

9. Ψυγεία.

 

Πάντα τα καταστήματα υποχρεούνται να έχουν ψυγεία, χωρητικότητας ανάλογου προς την επιχείρηση, επενδεδυμένα δια μετάλλου και τηρούμενα απολύτως καθαρά. Οι σωλήνες αποχετεύσεως αυτών δεν επιτρέπεται να συνδέονται αμέσως μετά της αποχετεύσεως των αποχωρητηρίων.

 

Εις όσες περιοχές υφίσταται ηλεκτρικό ρεύμα τα ψυγεία θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρικά. Εντός εκάστου ψυγείου θα καθορίζεται ίσια θέση δι' έκαστο είδος τροφίμων (κρέατος, τυρού, σαλατικών, κ.λ.π.) απαγορευόμενης απολύτως της ανάμιξης αυτών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 9 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).

 

10. Προθήκες.

 

α) Παν τρόφιμο που τρώγεται άνευ προηγουμένου βρασμού ή ψησίματος δέον να είναι εντός γυάλινης προθήκης κεκλεισμένης, προστατευόμενο ούτω από τις μύγες και τον κονιορτό. Τα αλίπαστα δύνανται να είναι ακάλυπτα, ουχί όμως να ευρίσκονται επί του πεζοδρομίου.

 

β) Προθήκες εκ λεπτού δικτυωτού συρματοπλέγματος δύνανται να χρησιμοποιηθούν δια τρόφιμα εκτεθειμένα εντός του καταστήματος και μακράν της κόνεως των οδών.

 

γ) Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίησις υφάσματος δια την κάλυψη τροφίμων.

 

11. Καθαριότης.

 

Εις άπαν το κατάστημα θα τηρείται άκρα καθαριότης. Η καθαριότης των δαπέδων θα γίνεται μετά το πέρας της εργασίας και δια σαρώσεως δι' υγρού σάρωθρου ή πριονιδιών ή άλλου μηχανικού μέσου εις τρόπον ώστε να μη υψώνεται κονιορτός. Κατά την σάρωση τα τρόφιμα θα είναι καλώς κεκαλυμμένα. Άπαξ της εβδομάδος το δάπεδον θα πλένεται δια ψήκτρας και ύδατος μετά ποτάσας ή σαπουνιού.

 

12. Τα διάφορα τρόφιμα (είδη εις σάκους, τυρός κ.λ.π.) δεν θα τοποθετούνται απευθείας εις το δάπεδον, αλλά επί ξύλινων υποστηριγμάτων και εις απόσταση τινά από των τοίχων. Τα κυτία των συντηρημένων τροφών θα τοποθετούνται εις μέρη ψυχρά και ουχί εις προθήκες ευρισκόμενες υπό την επίδραση του ηλίου. Τα χονδρικής πωλήσεως καταστήματα θα διατηρούν τα κυτία συντηρημένων τροφίμων εις ψυγεία.

 

13. Χάρτης.

 

Ο χρησιμοποιούμενος προς περιτύλιξη τροφίμων χάρτης θα είναι ειδικός, λευκός και αμεταχείριστος.

 

14. Εντομοκτονία.

 

Θα γίνεται καταπολέμησις των μυγών και κατσαρίδων δι' όλων των εν χρήσει μέσων. Οσάκις παρατηρείται αύξησις ποντικών ή πτώματα αυτών θα ειδοποιείται η Υγειονομική υπηρεσία δια μυοκτονία.

 

15. Εις όσα καταστήματα παρασκευάζονται φαγητά ισχύουν οι περί Εστιατορίων διατάξεις. Εις όσα υπάρχουν Κρεοπωλεία και Ιχθυοπωλεία οι περί Κρεοπωλείων και Ιχθυοπωλείων διατάξεις. Πάντως απαιτείται ιδιαίτερος και αυτοτελής επαρκής χώρος και ιδιαίτερο προσωπικόν.

 

16. Τα αλλοιωμένα τρόφιμα καταστρέφονται επί τη βάσει γνωματεύσεως του αστυϊάτρου, ο δε καταστηματάρχης μηνύεται.

 

Εάν τα τρόφιμα χαρακτηρισθούν ως ακατάλληλα, ουχί δε και ως επικίνδυνα και αποδειχθεί ότι ο καταστηματάρχης δεν ήταν εν γνώσει της ακαταλληλότητας τα τρόφιμα καταστρέφονται άνευ μηνύσεως του καταστηματάρχη.

 

17. Υπάλληλοι.

 

α) Αυτοί θα είναι καθαροί και κατά τις ώρας της εργασίας θα φέρουν επενδύτη λευκόν ή ελαφρώς χρωματιστό ως και εμπροσθέλλα. Πάντοτε θα υπάρχουν στο κατάστημα τόσοι εφεδρικοί επενδύτες και εμπροσθέλλες καθαρές, όσος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων. Οι επενδύτες θα χορηγούνται και θα πλένονται υπό του καταστήματος.

 

β) Απαγορεύεται να κοιμούνται οι υπάλληλοι εντός του καταστήματος, εργαστηρίου, κ.λ.π. εκτός εάν επιβάλλεται τούτο εκ της φύσεως της εργασίας των ή δια φύλαξη του καταστήματος οπότε η κατάκλυση τούτων θα γίνεται σε χώρους ξεχωριστούς του λοιπού καταστήματος και εφοδιασμένους με ίδιο νιπτήρα και αποχωρητήριο/

 

γ) Τα ενδύματά των θα τίθενται εις ειδικό ιματιοφυλάκιον κείμενον μακράν τροφίμων.

 

δ) Αυτοί είναι συνυπεύθυνοι με τον προϊστάμενο δια την καθαριότητα του τμήματός των και μόνοι υπεύθυνοι δια την ατομική καθαριότητα ή την καθαριότητα του τμήματός των, εάν αποδειχθεί ότι ο προϊστάμενός των παρέχει τα απαιτούμενα μέσα προς τούτο.

 

ε) Οι καταστηματάρχες οι ασχολούμενοι με παρασκευή τροφίμων ή εξυπηρέτησιν πελατών και πάντες οι υπάλληλοι υποχρεούνται να έχουν βιβλιάριον υγείας και να υποστούν τις εργαστηριακές έρευνες και τους προφυλακτικούς εμβολιασμούς τους οποίους ήθελε επιβάλει η Υγειονομική υπηρεσία.

 

στ) Ο καταστηματάρχης υποχρεούται ν' αναφέρει εις την Υγειονομική υπηρεσία οσάκις ασθενήσει τις εκ των στα καταστήματα εργαζομένων εκ τυφοειδούς πυρετού, παρατύφου, δυσεντερίας ή άλλου μεταδοτικού νοσήματος.

 

Η υγειονομική υπηρεσία δύναται ν' απαγορεύσει την εργασίαν εις οιονδήποτε ήθελε κρίνει επικίνδυνο εις την δημόσια υγείαν.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 17 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).

 

18. Κινητά ή ρυμουλκούμενα καταστήματα τροφίμων

 

Τα κινητά ή ρυμουλκούμενα καταστήματα τροφίμων (κινητές καντίνες) δέον όπως πληρούν τους κάτωθι όρους:

 

α) Θα είναι εσωτερικά επενδεδυμένα με λαμαρίνα ή ελαιοχρωματισμένα και θα έχουν δάπεδο λείο και αδιαπότιστο.

 

β) Θα έχουν ένα άνοιγμα μετά σκιάδος για την πώληση των τροφίμων.

 

γ) Θα έχουν υδαταποθήκες χωρητικότητας 1 m3 τουλάχιστον με νιπτήρα και αποχέτευση σε δοχείο, όπερ μεθ' εκάστη πλήρωση θα κενώνεται σε φρεάτιο υπονόμου ή σχισμή του εδάφους εφόσον δεν υπάρχουν υπόνομοι. Το ύδωρ θα παραλαμβάνεται εκ του δικτύου της πόλεως ή εξ ελεγμένης πηγής ή φρέατος.

 

δ) Θα έχουν δοχείο απορριμμάτων που πληρεί τους όρους της υγιεινής.

 

ε) Θα έχουν ψυγείο για τη συντήρηση των ευαλλοίωτων τροφίμων και 3 προθήκες ήτοι μία για την τοποθέτηση των τροφίμων άτινα τρώγονται άνευ ψησίματος η βρασμού, ετέρα δια τα σκεύη εφόσον χρησιμοποιούνται τοιαύτα και τρίτη, δια τα λοιπά είδη (σιγαρέτα κ.λ.π.).

 

στ) Οι υπάλληλοι θα φέρουν λευκή μπλούζα και σκούφο και θα ώσιν εφοδιασμένοι δια βιβλιαρίου υγείας.

 

ζ) Γενικώς θα τηρούνται άπαντες οι όροι υγιεινής τροφίμων του υγειονομικού κανονισμοί και των λοιπών υγειονομικών διατάξεων και ιδία ως προς την πλύση των ποτηριών και λοιπών επιτραπέζιων σκευών.

 

η) Εις την χορηγούμενη άδεια καταλληλότητας του οχήματος ην δέον όπως λαμβάνουν υποχρεωτικώς δια την λειτουργία των οι χρησιμοποιούντες ταύτα δέον ν' αναγράφονται τα είδη άτινα επιτρέπεται να πωλούνται και άτινα θα εξαρτώνται εκ της υπαρχούσης συγκροτήσεως.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 18 προστέθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).

 

19. Μεταφορά και διανομή πάγου

 

α) Η μεταφορά του πάγου θα ενεργείται δι' ειδικών οχημάτων κεκλεισμένων από όλες τις πλευρές, εξαιρέσει της οπίσθιας πλευράς όπου θα υπάρχει θύρα δια την φόρτωση και εκφόρτωσή του. Τόσον τα δάπεδα όσον και οι πλευρές των οχημάτων τούτων θα είναι εσωτερικώς επενδεδυμένες δια λαμαρίνας. Εις τα δάπεδα θα υπάρχουν οπές δια την αποχέτευση των υδάτων των προερχομένων εκ της τήξεως του πάγου.

 

Πάντα τα οχήματα ταύτα θα τηρούνται απολύτως καθαρά απαγορευόμενης της χρησιμοποιήσεως των δι' ετέρους σκοπούς.

 

β) Ως πρατήρια πάγου θα χρησιμοποιούνται είτε ιδιαίτεροι χώροι μονίμων οικημάτων είτε οικίσκοι ξύλινοι ή εξ άλλης τινός ύλης.

 

Τόσο τα εσωτερικά τοιχώματα όσον και τα δάπεδα θα είναι εκ λείου και αδιαπότιστου υλικού. Τα δάπεδα θα έχουν κλίση ίνα αποχετεύονται ευχερώς τα ύδατα. Τα πρατήρια ταύτα θα τηρούνται ομοίως απολύτως καθαρά.

 

γ) Τόσον κατά την φόρτωση και εκφόρτωση εις τα μεταφορικά μέσα και πρατήρια πωλήσεως πάγου όσον και κατά την διανομή του πάγου δέον να λαμβάνεται ιδιαιτέρα φροντίδα ώστε ν' αποφεύγεται η ρύπανση αυτού απαγορευόμενης της εναποθέσεως αυτού επί των οδών, πεζοδρομίων, κλιμάκων, δαπέδων οικιών και λοιπών ακαθάρτων χώρων.

 

Κατά την κατ' οίκον διανομή είτε θα παραδίδεται ούτος υπό του πωλητού εις τον αγοραστή είτε θα τοποθετείται υπό τούτου απευθείας στο ψυγείο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 19 προστέθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 54 της υπ' αριθμόν Α1Β/8577/1983 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 526/Β/1983).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.