Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Χώρος.
α) Το οίκημα δέον να είναι μονίμου κατασκευής και να πληροί τους όρους του Οικοδομικού Κανονισμού, ο δε χώρος του καταστήματος εν περιπτώσει συστεγάσεως μετά κατοικίας θα είναι ανεξάρτητος της κατοικίας μη δυνάμενος να χρησιμοποιηθεί ως τοιούτος υπαίθριος ή πρόσοψις καταστήματος ή οικίας θα είναι δε επαρκής δια τον σκοπόν δι' ον προορίζεται και εν πάση περιπτώσει ουχί έλαττον των 15 m2. Επί μικτών εν γένει καταστημάτων θα είναι τόσες φορές πολλαπλάσιος του 15 m2 όσα τα είδη των καταστημάτων άτινα περιλαμβάνονται εις το μικτό.
β) Ο χώρος των εστιατορίων, μαγειρείων οινομαγειρείων, bar, καφενείων, γαλακτοπωλείων και λοιπών καταστημάτων εις α γίνεται παρασκευή ή έψηση τροφίμων και ποτών θα είναι τουλάχιστον 20 m2 εφόσον δε χρησιμοποιούνται τραπεζοκαθίσματα δια τους πελάτες δέον να προστίθενται εις την έκταση των 20 m2 ανά 2,5 m2 δι' εκάστην τετράγωνου τράπεζα 1 m πλευράς των 4 καθισμάτων, δια τράπεζες στρογγυλές 1 ή 2 καθισμάτων απαιτείται έκτασις 1,5 m2. Ο χώρος έκπλυσης, στεγνώσεως και θερμάνσεως σκευών των καταστημάτων της παρούσης περιπτώσεως θα είναι ξεχωριστός του λοιπού καταστήματος θα έχει δε εμβαδόν τουλάχιστον 9 m2.
γ) Εξαιρούνται ως προς το εμβαδόν του χώρου τα καφενεία και κυλικεία εντός γραφείων και ιδρυμάτων ως και ο χώρος έκπλυσης σκευών των καφενείων εν γένει εις α δύναται να είναι μικρότερων διαστάσεων και κατά την κρίσιν της αρμοδίας υγειονομικής επιτροπής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|
2. Δάπεδο και τοίχοι.
Το δάπεδον θα είναι εξ αδιαπότιστου υλικού και λείο. Οι τοίχοι εάν μεν είναι ελαιοχρωματισμένοι θα τηρούνται καθαροί, εάν δε ασβεστοχρισμένοι, θα ασβεστοχρίωνται άπαξ του έτους ή και συχνότερο κατά την γνώμη του αστυϊάτρου. Ομοίως η οροφή θα τηρείται καθαρή.
3. Φωτισμός.
Ο φυσικός ή τεχνητός φωτισμός δέον να είναι επαρκής.
4. Αερισμός.
Ο αερισμός θα είναι επαρκής και τοιούτος, ώστε να μη υπάρχει καπνός, κονιορτός, δυσοσμία ή υπερβολική ύψωσις θερμοκρασίας. Εις πάσαν μεγάλην αίθουσα θα υπάρχει εξαεριστήρας ανάλογος.
Εις τις μεγάλες αίθουσες οι θύρες θα κλείνονται αυτομάτως και κατά προτίμηση θα είναι περιστροφικές ή διπλές.
5. Ύδρευση.
α) Όπου υπάρχει ύδωρ συνεχούς ροής, η ύδρευσις θα γίνεται υποχρεωτικώς δια τοιούτου ύδατος και απ' ευθείας εκ του δικτύου ταύτης, απαγορευόμενης της χρησιμοποιήσεως υδαταποθηκών.
β) Όπου δεν υπάρχει δίκτυον υδρεύσεως δύναται να χρησιμοποιηθεί υδαταποθήκη η οποία όμως θα είναι εκ μετάλλου άνευ εσωτερικών συγκολλήσεων μολύβδου και στεγανά κεκλεισμένη. Αυτή θα έχει στρόφιγγα παροχής ύδατος και εις τον πυθμένα οπή καθαρισμού, ώστε να καθαρίζεται άπαξ της εβδομάδος.
Απαγορεύεται η τοποθέτησις τεμαχίου υφάσματος εις την στρόφιγγα παροχής, η λήψις ύδατος δι' βυθίσεως δοχείων και η διατήρησις ύδατος εις ακάλυπτα δοχεία και η χρήσις διυλιστηρίων άνευ εγκρίσεως της Υγειονομικής υπηρεσίας.
γ) Εάν υπάρχει φρέαρ, τούτο δέον να ευρίσκεται εις απόσταση τουλάχιστον 20 m μακράν αποχωρητηρίων και απορροφητικών βόθρων.
Το στόμιον θα είναι κτισμένο, θα υπερέχει του εδάφους 0.5 m και θα είναι κεκαλυμμένο στεγανά. Το περί το στόμιον έδαφος εις ακτίνα 2 m θα είναι τσιμεντοστρωμένο και ελαφρώς κεκλιμένο προς τα έξω. Το εσωτερικόν θα είναι επιχρισμένο δι' αδιαπότιστου υλικού τουλάχιστον μέχρι 2 m από τους εδάφους. Το ύδωρ θα αντλείται με αντλίες και όχι δια κάδου, θα είναι δε υπό τον έλεγχο της Υγειονομικής υπηρεσίας, ήτις μετά την εργαστηριακή και επιτόπιο έρευνα θα δίδει την άδεια χρησιμοποιήσεως του φρέατος, θα δύναται να υποδεικνύει πάσαν τροποποίηση, να εξετάζει εργαστηριακά το ύδωρ και να διατάσσει την απαγόρευση της χρήσεως του φρέατος, εάν έχει υπόνοιες μολύνσεως του ύδατος.
δ) Επίσης υπό τον έλεγχο της Υγειονομικής υπηρεσίας είναι παν ύδωρ οιασδήποτε προελεύσεως και υπό οιανδήποτε μορφήν παρεχόμενο εις το κοινόν.
6. Αποχέτευσις.
Η αποχέτευσις των υδάτων οιασδήποτε φύσεως θα γίνεται δια κλειστών οχετών εις υπόνομο ή βόθρο σηπτικό ή στεγανό απαγορευόμενης της ελευθέρας εξόδου εις τις οδούς, αυλές ή ακάλυπτους χώρους. Τα στόμια των αποχετευτικών οχετών θα κλείνουν δι' υδραυλικού σίφωνα.
Απαγορεύεται η ύπαρξις οπών υπονόμων ή οχετών εντός των καταστημάτων.
7. Αποχωρητήριο.
α) Παν κέντρον του άρθρου τούτου θα έχει αποχωρητήριον μεθ' υδραυλικής εγκαταστάσεως κατασκευασμένο συμφώνως προς τις διατάξεις του οικοδομικού οργανισμού, θα υπάρχει δε αναρτημένη πινακίδα αναγράφουσα:
ΠΛΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ - Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ.
β) Το αποχωρητήριον δεν θα επικοινωνεί αμέσως μετά των άλλων διαμερισμάτων και θα έχει επαρκή εξαερισμό και φωτισμό. Τα παράθυρα θα έχουν πυκνό συρματόπλεγμα No 16.
γ) Εις τα αποχωρητήρια μεγάλων κέντρων επιβάλλεται η ύπαρξις ειδικού χάρτου καθαριότητος απορριπτόμενου απευθείας εις την λεκάνη. Εις τα λοιπά κέντρα δύναται να χρησιμοποιείται έτερος χάρτης καθαρός υπό τον όρον ν' απορρίπτεται ή απευθείας εις την λεκάνη ή εις δοχείον πήλινο ή μεταλλικό περιέχον διάλυμα ασβέστου ή αντισηπτικού. Εν ουδεμιά περιπτώσει ο χάρτης θ' απορρίπτεται εις κάλαθο ή κιβώτιον των απορριμμάτων.
δ) Άπαξ της ημέρας το δάπεδον του αποχωρητηρίου, οι λεκάνες και τα καθίσματα θα πλένονται δι' άφθονου ύδατος μετά ποτάσας ή σαπουνιού επιτριβόμενα δια ψήκτρας.
ε) Όταν η επιχείρησις απασχολεί άνω των 10 υπαλλήλων πρέπει να έχει ιδιαίτερο αποχωρητήριον μετά νιπτήρα δια το προσωπικόν.
8. Ουρητήρια.
Θα έχει ουρητήριον εφοδιασμένο με υδραυλική εγκατάσταση.
9. Νιπτήρες.
Παρά το αποχωρητήριον ή ουρητήριον θα υπάρχει νιπτήρας μετά σαπουνιού ει δυνατόν υγρού και καθαρών χειρομάκτρων ή κατά προτίμηση χάρτινων τοιούτων απορριπτομένων μεθ' εκάστην χρήσιν.
10. Απορρίμματα.
α) Τα απορρίμματα θα φυλάσσονται εις στεγανά δοχεία εκ λαμαρίνας μετά καλύμματος που εφαρμόζει καλώς και μονίμως εξαρτημένου εις αυτά εις τρόπον ώστε να μη δύνανται να εισέλθουν οι ποντικοί και οι μύγες.
Τα δοχεία ταύτα θα πλένονται ώστε να μη αναδίδουν δυσοσμία.
Απαγορεύεται η διατήρησις απορριμμάτων εντός καλάθων ή εις σάκους ή εις δοχεία ασκεπή και διαρρέοντα.
β) Τα απορρίμματα θα αποκομίζονται τουλάχιστον άπαξ της ημέρας.
γ) Εάν δεν υπάρχει Δημοτική ή Κοινοτική υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων, ταύτα θα θάπτονται εις βαθείς λάκκους ή θα καίονται.
11. Προθήκες.
Παν τρόφιμο χρησιμοποιούμενο χωρίς να υποστεί ψήσιμο ή βρασμό (ως γλυκίσματα, άρτος, σαλάτες κ.λ.π.) δέον να είναι εντός γυάλινης προθήκης ή ερμαρίου ή οπωσδήποτε άλλως εις τρόπον ώστε να προστατεύεται από τις μύγες και τον κονιορτό. Δια τις μύγες και κατσαρίδας επιβάλλεται η χρησιμοποίησις πάντων των εν χρήσει μέσων.
Τα παρασκευαζόμενα φαγητά και τα είδη τραπέζης θα τοποθετούνται κατά τρόπον ώστε να μη ευρίσκονται υπό την επήρεια των μυγών και του κονιορτού.
Απαγορεύεται η έκθεση επί τραπεζών κ.λ.π. έτοιμων φαγητών, γλυκισμάτων κ.λ.π. ακάλυπτων έστω και εντός των καταστημάτων και η ψαύση αυτών υπό των πελατών. Ταύτα θα φυλάσσονται εντός του χώρου του μαγειρείου κ.λ.π. φέροντος γυάλινο διαχώρισμα ή εντός προθηκών.
Άπαντα τα εδέσματα δέον όπως προσκομίζονται στους πελάτες εντός δίσκων απαγορευόμενης της τοποθέτησης επί αλλήλων των πινακίων. Τα εδέσματα θα τοποθετούνται στα πινάκια για καθαρών μαγειρικών οργάνων (λαβίδων, κοχλιαρίων, κ.λ.π.) και ουχί για των χεριών.
Τα τυχόν μεταφερόμενα εκτός του καταστήματος φαγητά, γλυκίσματα, αναψυκτικά, ποτά, κ.λ.π. δέον να είναι καλώς κεκαλυμμένα.
ζ) Απαγορεύεται η διαλάληση υπό σερβιτόρων ή άλλων πωλητών φαγητών ή γλυκισμάτων ή ποτών εφόσον τοιαύτα είναι ακάλυπτα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 11 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|
12. Ψυγείον.
Το ψυγείον θα είναι ανάλογο προς την επιχείρησιν και θα τηρείται καθαρόν.
13. Μαγειρεία.
α) Τα μαγειρεία θα διατηρούνται σε άκρα καθαριότητα και θα χρωματίζονται κατά προτίμηση δια κυανού χρώματος. Θα αερίζονται καλώς δια παραθύρου το οποίον δεν θα βλέπει εις οδούς κονιορτοβριθείς ή εις ακάθαρτα μέρη.
β) Τα αέρια της καύσεως θα απάγονται ευχερώς.
I. Η απαγωγή των αερίων καύσεως (κνίσας) κ.λ.π. των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, μαγειρείων, οινομαγειρείων, bar και λοιπών καταστημάτων εργαστηρίων κ.λ.π. παρασκευαζόντων φαγητά ή ποτά θα γίνεται εκ της εστίας πυρός ολοσχερώς δι' απορροφητικοί συστήματος μετά χοάνης ώστε ταύτα να μη διαχέονται κατ' ουδέν εις το περιβάλλον και ενοχλούνται οι εργαζόμενοι σε αυτό, οι πελάτες και οι περίοικοι.
Το άνοιγμα της χοάνης του συστήματος απαγωγής αερίων δέον να είναι επαρκών διαστάσεων ώστε να καλύπτεται άπασα ή επιφάνεια εις ην γίνεται το ψήσιμο.
II. Εφόσον η απαγωγή των αερίων καύσεως και καπνού είναι δυνατόν να γίνει δια της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, θα γίνεται κατ' ιδίων εξωτερικών σωλήνων απαγωγής οίτινες δεν θα δημιουργούν οχλήσεις εις τους ένοικους των λοιπών διαμερισμάτων και τους περιοίκους και θα εξικνούνται άνωθεν της στέγης του οικήματος ένθα το κατάστημα και ψηλότερο των λοιπών καπνοδόχων του οικήματος τουλάχιστον κατά 0.5 m.
III. Προκειμένου περί ψητοπωλείων, ψησταριών και οβελιστηρίων έχει ισχύ πλήρως το άρθρο 10 της υπ' αριθμόν [Π] Γ1Γ/425/1967 υγειονομικής διάταξης.
γ) Απαγορεύεται η διατήρησις σε αυτά ζώων ή πτηνών.
δ) Τα παράθυρα θα φέρουν πυκνά μετάλλινα πλέγματα No 16.
ε) Οι χρησιμοποιούμενες τράπεζες θα είναι μεταλλικές ή εκ μαρμάρου ή εκ ξύλου επενδεδυμένες δια μετάλλου, πλην της τραπέζης κρέατος.
στ) Τα εστιατόρια, ζυθεστιατόρια και μεγάλα οινομαγειρεία υποχρεούνται να έχουν ζέον ύδωρ συνεχούς ροής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 13 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 12 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|
14. Διάφορα σκεύη.
Τα επιτραπέζια είδη θα είναι ανάλογα προς τον κύκλο εργασιών, θα αντιστοιχούν δε εις έκαστον κάθισμα, τουλάχιστον 5 πινάκια, ανά δύο πιρούνια, κοχλιάρια και μαχαίρια, 3 ποτήρια και 3 χειρόμακτρα. Ταύτα θα τηρούνται απολύτως καθαρά. Τα χάλκινα θα είναι καλώς κασσιτερωμένα. Τα υάλινα και τα εκ πορσελάνης σκεύη θα είναι απολύτως καθαρά και δεν θα φέρουν ρωγμές ή χείλη μεθυσμένα. Τα πιάτα και τα ποτήρια τα έχοντα ρωγμές καταστρέφονται.
15. Χώρος καθαρισμού πινακίων και ειδών τραπέζης.
Εις έκαστον κατάστημα θα υπάρχει επαρκής χώρος, ο οποίος δέον να χωρίζεται από του μαγειρείου, όπου θα πλένονται τα είδη τραπέζης. Ο χώρος ούτος θα αερίζεται και θα φωτίζεται επαρκώς. Εις αυτόν δε θα υπάρχει δοχείον μη διαρρέον και καλώς άνωθεν κεκαλυμμένο όπου θα απορρίπτονται τα υπολείμματα φαγητού.
16. Πλύσις πινακίων.
α) Απαγορεύεται η πλύσις πιάτων, πιατελών και λοιπών ειδών τραπέζης εντός κοινού δοχείου. Το κοινόν δοχείον (λάντζα) καταργείται και εντός μηνός αντικαθίσταται δια του κατωτέρω συστήματος πλύσεως.
β) Θα υπάρχει ύδωρ συνεχούς ροής ψυχρό και ζέον.
γ) Θα υπάρχει μία λεκάνη αναλόγων διαστάσεων δια την πλύση των μαγειρικών σκευών και τρεις λεκάνες εξ υδατοστεγούς υλικού, άνωθεν εκάστης των οποίων θα υπάρχει κρουνός ζέοντος ύδατος δια την πλύση των πινακίων. Εκάστη λεκάνη θα φέρει οπή εις τον πυθμένα δια την έξοδον του ύδατος.
Η πλύσις θα γίνεται ως εξής:
Τα πινάκια θα καθαρίζονται δια ψήκτρας από των υπολειμμάτων του φαγητού.
Κατόπιν θα πλένονται εις την α' λεκάνη με ζέον ύδωρ και ποτάσα ή στάχτη.
Έπειτα θα τίθενται εντός μεταλλικού πλέγματος και θα εμβαπτίζονται εις την δευτέρα λεκάνη, η οποία θα έχει θερμό σαπωνούχο ύδωρ και τέλος θα εκπλύνονται δια ρέοντος καθαρού ύδατος.
Εις την α' και β' λεκάνη το ύδωρ θα ανανεώνεται συχνά, ώστε να μην υπάρχει εις αυτό ουδέν ορατό υπόλειμμα τροφής ή λίπους. Εις την γ' λεκάνη η οπή αποχετεύσεως δεν θα κλείεται, εις τρόπον ώστε το ύδωρ να εξέρχεται ελευθέρως κατά την πλύση. Εις τα μικρά Οινομαγειρεία τα πινάκια θα πλένονται κεχωρισμένα έκαστον δια βραστού ύδατος και σαπουνιού ή ποτάσας ή στάχτης και θα εκπλύνονται υπό τον κρουνό του ρέοντος ύδατος.
Μετά ταύτα τα πινάκια κατά προτίμηση τοποθετούνται κατακορύφως επί διάτρητου υποστηρίγματος προς αποστράγγιση ή σπογγίζονται δια καθαρών λευκών μάκτρων.
Τα ιδρυόμενα νέα καταστήματα υποχρεούνται όπως κατασκευάσουν τις εγκαταστάσεις των συμφώνως προς τα σχέδια τα υποδεικνυόμενα υπό του Υγειονομικού Κέντρου.
δ) Η πλύση των πινακίων και λοιπών επιτραπέζιων σκευών των μεγάλης κινήσεως καταστημάτων θα γίνεται μηχανικά δι' ειδικών ηλεκτρικών πλυντηρίων εις την θερμοκρασία του βρασμού.
Εφόσον η πλύσις των πινακίων και λοιπών επιτραπέζιων σκευών, επί μικράς κινήσεως καταστημάτων, τελείται δια του συστήματος των τριών λεκανών αυτή θα γίνεται με τη βοήθεια σαπουνιού ή άλλων απορρυπαντικών η δε τελευταία έκπλυση δι' ύδατος χλωριωμένου ουχί άνω των 0.5 μ. εκ. χλωρίου. Μετά την πλύση τα πινάκια και ποτήρια θα στεγνώνουν εντός ιπνού (κλιβάνου στεγνώσεως) και σε έλλειψη τοιούτου, επί καταστημάτων μικράς κινήσεως, θα τοποθετούνται επί διάτρητου υποστηρίγματος προς στράγγιση ή θα αποσμήχονται δια καθαρών λευκών μάκτρων.
Η αρμοδία υγειονομική επιτροπή θα καθορίσει τον τρόπον έκπλυσης των σκευών, της στεγνώσεως αυτών ως και της θερμάνσεως των πινακίων.
Άπαντα τα πινάκια και επιτραπέζια είδη μετά το στέγνωμα θα φυλάσσονται εντός προθηκών ή ερμαρίων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 16 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|
17. Πλύσις ποτηριών.
α) Απαγορεύεται η πλύσις ποτηριών εις κοινόν δοχείον. Το δοχείον τούτο (μαστέλο) καταργείται εντός μηνός αντικαθιστάμενο δια του κατωτέρω συστήματος.
β) Τα ποτήρια θα πλένονται με θερμό ύδωρ και σαπούνι και θα εκπλύνονται με ρέον ύδωρ. Κατόπιν θα τοποθετούνται κατά προτίμηση επί διάτρητου υποστηρίγματος δια να στεγνώσουν ή θα σπογγίζονται δια λευκών καθαρών μάκτρων.
γ) Τα κύπελλα, πρώτον θα εκπλύνονται εις ρέον ύδωρ, δεύτερον θα πλένονται με θερμό ύδωρ και σαπούνι και τέλος εκπλυνόμενα εις καθαρόν ρέον ύδωρ, θα τοποθετούνται ως τα ποτήρια προς αποστράγγιση.
δ) Τα πιατέλα και τα κοχλιάρια των γλυκών θα πλένονται δια θερμού σαπωνούχου ύδατος και θα εκπλύνονται δια ρέοντος ύδατος.
ε) Οι καταστηματάρχες υποχρεούνται να δείχνουν εις τον αρμόδιο Υγειονομικό υπάλληλο τις αποδείξεις καταναλώσεως ύδατος, ίνα ελέγχει, εάν η κατανάλωσις είναι ανάλογος προς την έκταση των εργασιών της επιχειρήσεως.
στ) Δύναται η Υγειονομική υπηρεσία να επιβάλει την δια βρασμού απολύμανση των ειδών τραπέζης, εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι.
ζ) Η πλύση, το στέγνωμα και η θέρμανση των ποτηριών, πιατελών, κοχλιαρίων γλυκού, κυαθίων κ.λ.π. επί καταστημάτων μεγάλης κινήσεως θα γίνεται μηχανικά δι' ηλεκτρικών πλυντηρίων κ.λ.π. και ως ορίζεται δια της προηγουμένης παραγράφου της παρούσης και δια τα πιάτα και λοιπά επιτραπέζια είδη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 17 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|
18. Καθαριότης.
Εις άπαν το κατάστημα θα τηρείται άκρα καθαριότης. Η καθαριότης των δαπέδων θα γίνεται μετά το πέρας της εργασίας και κατά τρόπον ώστε να μη υψώνεται κονιορτός. Καθ' έκαστον Σάββατον, τα δάπεδα θα πλένονται δια ψήκτρας και ύδατος μετά ποτάσας ή σαπουνιού.
Απαγορεύεται η ύπαρξις σε αυτά παντός αχρήστου αντικειμένου.
19. Τα επιτραπέζια σκεύη, τα είδη μαγειρείου, οι τράπεζες και τα καθίσματα θα διατηρούνται καθαρά. Οι χύτρες δέον να ώσι πάντοτε κασσιτερωμένες.
Τα χρησιμοποιούμενα τραπεζομάντιλα δέον να είναι καθαρά. Τα Γ' και Δ' κατηγορίας εστιατόρια (οινομαγειρεία) δύνανται να μη έχουν τραπεζομάντιλο, αλλά οι τράπεζες θα πλένονται καθ' εκάστην δια ψήκτρας δια ζέοντος ύδατος και ποτάσας.
Εις έκαστον πελάτη θα παρέχεται μάκτρο αμεταχείριστο, καθαρό και σιδερωμένο ή ειδικός λευκός χάρτης αμεταχείριστος και καθαρός (χάρτινα μάκτρα).
Τα εξ υφάσματος μάκτρα θα τηρούνται εντός ερμαρίων χωριστά δια τα καθαρά και χωριστά δια τα ακάθαρτα, τα δε χάρτινα τοιαύτα θα είναι συσκευασμένα εις πακέτα και θα φυλάσσονται εντός ερμαρίων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 19 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 15 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|
20. Το κρέας και παν τρόφιμο θα διατηρείται εντός ψυγείου και δεν θα παρουσιάζει σημεία αλλοιώσεως. Τα αλλοιωμένα τρόφιμα καταστρέφονται επί τη βάσει γνωματεύσεως του αστυϊάτρου, ο δε καταστηματάρχης μηνύεται, εκτός εάν ο ιατρός χαρακτηρίζει ότι τα τρόφιμα ήσαν απλώς ακατάλληλα ουχί δε και επικίνδυνα.
Απαγορεύεται η μεταποίησις παλαιών κρεάτων ή φαγητών και η χρησιμοποίησις υπολειμμάτων ζύθου ή οίνου. Τα υπολείμματα τούτων δέον να αποχετεύονται αμέσως από το δοχείον εις ο πίπτουν εις το γενικόν αποχετευτικό σύστημα. Οι σωλήνες δι' ων μεταφέρεται ο ζύθος εκ των βυτίων πρέπει να είναι εκ μολύβδου. Τα φαγητά μετά την παρασκευή των, ο άρτος και τα επιτραπέζια σκεύη θα προφυλάσσονται εις προθήκες υαλόφρακτους από τον κονιορτό και τις μύγες. Θα γίνεται χρήσις εντομοκτόνων και φαρμάκου κατά των κατσαρίδων.
Απαγορεύεται η εντός των εστιατορίων διατήρησις ζώων και παροχή τροφής εις αυτά.
21. Υπόγεια.
Δια να χρησιμοποιηθούν υπόγεια ως μαγειρεία δέον να πληρούν τα εξής:
α') Δύνανται να χρησιμοποιηθούν υπόγεια ως καταστήματα, 1 εργαστήρια κ.λ.π., με εξαίρεση των ψητοπωλείων, ψησταριών και οβελιστηρίων κατά την κρίση της αρμοδίας υγειονομικής επιτροπής, εφόσον δεν απαγορεύεται τούτο εξ άλλης τινός διατάξεως και εφόσον υπάρχει πλήρης τεχνητός αερισμός δυνάμενος ν' ανανεώνεται ως ορίζεται στην παράγραφο 4 της παρούσης διατάξεως.
Ο προς ανανέωση των υπογείων αέρας θα εισάγεται δι' ειδικών εγκαταστάσεων εκ του έκτος του καταστήματος αέρα. Το αυτό ισχύει και περί μηχανικών εγκαταστάσεων κλιματισμοί.
β') Το δάπεδον και οι τοίχοι θα είναι επιστρωμένοι δι' αδιαπότιστου υλικού.
Οι τοίχοι και η οροφή θα τηρούνται καθαροί.
γ') Η απαγωγή των αερίων καύσεως της εστίας θα γίνεται καλώς εις τρόπον ώστε να μη ενοχλεί τους εργαζομένους και τους περιοίκους.
δ') Η παρασκευή και η τοποθέτησις των ετοίμων φαγητών δεν θα γίνεται κάτωθεν ανοικτών φωταγωγών παραθύρων ή παρά την κλίμακα της εισόδου.
ε') Ο αερισμός και φωτισμός θα είναι επαρκής. Εάν ο φωτισμός και αερισμός δεν είναι επαρκής θα εγκατασταθεί τεχνητός τοιούτος.
στ') Παν άνοιγμα θα φράσσεται δια σύρματος δικτυωτού εμποδίζοντος την είσοδο των ποντικών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 21 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 16 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|
22. Υπάλληλοι.
α') Αυτοί θα είναι καθαροί, θα πλένουν τις χείρες των συχνά και κατά τις ώρας της εργασίας θα φέρουν επενδύτη λευκόν, οι δε μάγειροι επενδύτη και σκούφο λευκόν. Πάντοτε θα υπάρχουν στο κατάστημα τόσοι εφεδρικοί επενδύτες όσος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων. Οι επενδύτες θα χορηγούνται και θα πλένονται δαπάναις του καταστηματάρχη.
β') Απαγορεύεται να κοιμούνται αυτοί εντός του καταστήματος.
γ') Τα ενδύματά των θα τίθενται εις ειδικό ιματιοφυλάκιον κείμενον μακράν τροφίμων.
δ') Αυτοί είναι συνυπεύθυνοι με τον προϊστάμενο δια την καθαριότητα του τμήματός των, και μόνοι υπεύθυνοι δια την ατομική των καθαριότητα ή την καθαριότητα του τμήματός των, εάν αποδειχθεί ότι ο προϊστάμενος αυτών παρέχει τα απαιτούμενα μέσα προς τούτο.
ε') Οι καταστηματάρχες οι ασχολούμενοι με παροχή τροφίμων ή εξυπηρέτησιν πελατών, οι μάγειροι και πάντες οι υπάλληλοι υποχρεούνται να έχουν βιβλιάριον υγείας και να υποστούν τις εργαστηριακές έρευνες και τους προφυλακτικούς εμβολιασμούς τους οποίους ήθελε επιβάλει η Υγειονομική υπηρεσία.
Ο καταστηματάρχης υποχρεούται ν' αναφέρει εις την Υγειονομική Υπηρεσία οσάκις ασθενήσει τις εκ των στα καταστήματα εργαζομένων εκ τυφοειδούς πυρετού, παρατύφου, δυσεντερίας ή άλλου μεταδοτικού νοσήματος.
Η Υγειονομική υπηρεσία δύναται να απαγορεύσει την εργασίαν εις οιονδήποτε ήθελε κρίνει επικίνδυνο εις την δημοσία υγείαν.
23. Επιτρέπεται ή πώλησις παρασκευασμένου φαγητού εις δέματα σε μαγειρεία, οινομαγειρεία, εστιατόρια κ.λ.π. εφόσον ταύτα διαθέτουν ίδιο ζυγό και λοιπά όργανα προς τούτο. Η περιτύλιξις των φαγητών θα γίνεται δι' ειδικού χάρτου ή λαδόχαρτου καθαρού και αμεταχείριστου.
Εφόσον το τμήμα πωλήσεως παρασκευασμένων φαγητών έχει μεγάλην κίνηση τότε η πώλησις τούτων δέον να γίνεται σε ίδιο χώρο, διαχωρισμένο του λοιπού καταστήματος έστω και δια νοητής γραμμής και υπό ιδίων υπαλλήλων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 23 προστέθηκε με την παράγραφο 17 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|