Υγειονομική διάταξη 14/11/38 - Άρθρο 57

Άρθρο 57


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Προς ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου προαπαιτείται άδεια της Αστυνομικής Αρχής, χορηγούμενη μετά σύμφωνον γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής Αρχής, ότι πληρούνται οι όροι της παρούσης Υγειονομικής Διατάξεως. Η αίτησις υποβάλλεται εις την Αστυνομία, ήτις διαβιβάζει ταύτη εις την Υγειονομική Υπηρεσία.

 

Αρμοδία Υγειονομική Υπηρεσία είναι εις μεν την περιφέρεια της Αστυνομίας Πόλεων το οικείο Υγειονομικό Κέντρον, εις δε την περιφέρεια της Χωροφυλακής ο Δημοτικός ή Κοινοτικός Ιατρός, εκτός εάν υπάρχει Υγειονομικός υπάλληλος έχων εκ του Νόμου δικαίωμα ίνα γνωματεύει σχετικώς.

 

2. Τα κατά την δημοσίευση της παρούσης λειτουργούντα καταστήματα της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου υποχρεούνται όπως συμμορφωθούν προς τις διατάξεις της παρούσης εντός προθεσμίας ενός έτους. Εάν το οίκημα εις ο είναι εγκατεστημένο ήδη λειτουργούν κατάστημα, δεν επιτρέπει την διαρρύθμιση συμφώνως προς τις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις, τότε θα εκτελεσθούν υποχρεωτικώς μόνον οι μεταβολές τις οποίας ήθελε υποδείξει Επιτροπή εξ ενός αντιπροσώπου της Αστυνομικής και ενός της Υγειονομικής Αρχής. Τα έξοδα μεταβάσεως της Επιτροπής προς επιθεώρηση και έκδοση της αδείας βαρύνουν τον αιτούντα την άδεια.

 

3. α) Η άδεια ισχύει δια το οίκημα και τους χώρους δια το όποιον εδόθη, πάσα δε εφ' έξης χορηγούμενη άδεια ισχύει μόνον δια μίαν δεκαετία, μετά την πάροδο της όποιας θ' ανανεώνεται, δέον δε όπως ο ενδιαφερόμενος λάβει ταύτη προ πάσης άλλης αδείας απαιτούμενης εξ άλλων Νόμων.

 

β) Δια την λήψη της άδειας μετά των λοιπών δικαιολογητικών δέον όπως υποβάλει ο ενδιαφερόμενος σχεδιαγράμματα εις διπλούν, συ τασσόμενα υπό μηχανικού ή υπομηχανικού, εξαιρέσει των σχεδιαγραμμάτων των καταστημάτων άτινα δύνανται να συντάσσονται και υπό ετέρων ατόμων, εις α θα εμφαίνονται οι κυριότεροι χώροι τού καταστήματος, άτινα θα μονογράφονται υπό της αρμοδίας υγειονομικής επιτροπής κατά τον γενόμενο έλεγχο δια την λήψη της άδειας θα προσαρτάται δε το εν τούτων με τα λοιπά δικαιολογητικά του καταστήματος ενώ το έτερον θα φυλάσσεται υπό του καταστηματάρχη.

 

γ) Η μεταφορά ή αλλαγή ή μεταβίβαση εξαιρέσει της κληρονομικής τοιαύτης, ή ριζική μεταρρύθμισις του καταστήματος εργαστηρίου, επιχειρήσεως κ.λ.π. θεωρείται ίδρυσις νέου τοιούτου, απαιτείται δε νέα άδεια βάσει των κατά την λήψη της νέας άδειας ισχυουσών σχετικών υγειονομικών διατάξεων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).

 

4. Καταστήματα εις α εφαρμόζονται τ' ανωτέρω είναι:

 

α) Καταστήματα τροφίμων πάσης φύσεως.

β) Εστιατόρια, Ζυθεστιατόρια, Μαγειρεία, Οινομαγειρεία.

γ) Μπαρ λειτουργούντα εντός άλλων καταστημάτων, Καφενείων, Ζυθοπωλείων, Οινοπωλείων.

δ) Γαλακτοπωλεία.

ε) Κρεοπωλεία.

στ) Ιχθυοπωλεία

ζ) Οπωροπωλεία

η) Κουρεία

θ) Λουτρά

ι) Εργοστάσια ή εργαστήρια παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων και ποτών πάσης φύσεως.

ι)α) Εργαστήρια παρασκευής χάρτινων δοχείων, ποτηριών και μάκτρων.

ι)β) Επιχειρήσεις εμπορίας και πωλήσεως μεταχειρισμένων ειδών.

ι)γ) Πάσα ομοειδής επιχείρησις.

 

5. Εις έκαστον των ανωτέρω καταστημάτων θα υπάρχει βιβλίον Υγειονομικών Επιθεωρήσεων που επέχει θέσιν επισήμου τοιούτου τις το οποίον θα αναγράφεται δια μελάνης το ονοματεπώνυμον του επιθεωρήσαντος ιατρού, το αποτέλεσμα των εκάστοτε Υγειονομικών Επιθεωρήσεων, τα υποδειχθέντα μέτρα και πάσα άλλη ενέργεια.

 

Το βιβλίον τούτο του οποίου ο τύπος θα καθοριστούν υπό του Υγειονομικού Κέντρου θα είναι διαστάσεων 0,20 x 0,30 m αριθμημένο και θεωρημένο υπό του οικείου Υγειονομικού Κέντρου και της Αστυνομικής Αρχής.

 

Δια την καλήν τήρηση του βιβλίου τούτου ως και τυχούσα απώλεια αυτού ευθύνεται ο Διευθυντής του καταστήματος. Η Υγειονομική υπηρεσία δύναται εις τα ακάθαρτα καταστήματα εκτός πάσης άλλης ποινής να επικολλά δια της Αστυνομικής Αρχής ταινία με την λέξιν ΑΚΑΘΑΡΤΟΝ.

 

6. Δύναται η αρμοδία Υγειονομική υπηρεσία να απαιτήσει από τους καταστηματάρχες και υπαλλήλους να λαμβάνουν λουτρόν καθαριότητος, κατά χρονικά διαστήματα τα οποία αυτή θέλει ορίσει.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 54 της υπ' αριθμόν Α1Β/8577/1983 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 526/Β/1983).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.