Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. α) Δεν επιτρέπεται ο μέγιστος ενιαίος όγκος του κτιρίου να υπερβαίνει τα 250 m3 για μονώροφο και τα 400 m3 για διώροφο κτίριο. Σε περίπτωση κατασκευής μεγαλύτερου όγκου επιβάλλεται η διάσπαση του ενιαίου κτιριακού όγκου. Οι τμηματικοί όγκοι διαχωρίζονται ως προς το ύψος (διαφορά στάθμης) τουλάχιστον κατά 0,80 m και ως προς την κάτοψη (μετατόπιση κατόψεων) τουλάχιστον κατά 1.5 m, ακολουθώντας την κατεύθυνση της κλίσης του φυσικού εδάφους.
β) Τα κτίρια πρέπει να είναι καθαρά σχήματα ορθογωνίων παραλληλογράμμων σε κάτοψη, αναλογιών 1/2 περίπου, σε στενομέτωπη ή πλατυμέτωπη ως προς το δρόμο διάταξη, με μέγιστη πλευρά 8 m, τα οποία είναι δυνατόν να εφάπτονται με άλλους κτιριακούς όγκους. Τα βοηθητικά κτίσματα μπορεί να έχουν πλαστικότητα με καμπύλους όγκους και σπασίματα των επιφανειών τους.
γ) Οι όγκοι που διαμορφώνονται μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή μεταξύ τους είτε να συνδέονται με ημιυπαίθριους χώρους ή αυλές δημιουργώντας ένα ενιαίο και συνεκτικό αρχιτεκτονικό σύνολο το οποίο θα εντάσσεται στο γύρω φυσικό ή δομημένο περιβάλλον και θα είναι σύμφωνο με τα τοπικά παραδοσιακά πρότυπα, μη επιτρεπομένης της δημιουργίας κτιρίων ίσων όγκων, ανεξάρτητων και διάσπαρτων στο γήπεδο.
2. α) Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο ή έναν και πατάρι και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίζεται ως εξής:
i) στην περίπτωση κατασκευής δώματος 4 m για μονώροφο κτίσμα και 7 m για διώροφο
ii) στην περίπτωση κατασκευής θόλου 5.50 m για μονώροφο κτίσμα και 8 m για διώροφο κτίσμα.
Το ύψος σε κάθε περίπτωση προσμετρείται από τη φυσική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους στο περίγραμμα του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου του δώματος.
Επιτρέπεται μόνο η μερική επίχωση του εδάφους για την προσαρμογή του κτιρίου σε αυτό, με την προϋπόθεση ότι σε κανένα σημείο η οριστική στάθμη του εδάφους δεν απέχει περισσότερο από 0.80 m από τη στάθμη του φυσικού εδάφους.
β) Σε περίπτωση μεγάλης κλίσης του εδάφους (άνω του 25%), το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της μίας μόνο πλευράς του κτιρίου που βρίσκεται στην κλίση, διαμορφώνεται ως εξής:
i) στην περίπτωση κατασκευής δώματος το μέγιστο ύψος της μίας πλευράς του διαμορφώνεται για μονώροφο κτίριο έως 5 m και για διώροφο έως 8 m
ii) στην περίπτωση κατασκευής θόλου τότε η μία μόνο πλευρά του που βρίσκεται στην μεγαλύτερη κλίση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 6 m για μονώροφο κτίσμα και 8.5 m για διώροφο κτίσμα.
γ) Το ύψος μετράται από τη στάθμη του φυσικού εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, ώστε η προβολή του τελικού ύψους του κτίσματος σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό ορόφων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, είτε λόγω τυχόν έντονης κλίσης του φυσικού εδάφους είτε λόγω υποβάθμισής του.
δ) Τα αρμόδια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις όργανα έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν μικρής εκτάσεως μεταβολές στα επιτρεπόμενα ύψη μίας οικοδομής, εφόσον αυτό απαιτείται για την προσαρμογή του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς να προκαλείται υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των ορόφων.
ε) Υπεράνω του μέγιστου ύψους επιτρέπεται μόνο η κατασκευή καπνοδόχου μεγίστου ύψους 1 m.
στ) Απαγορεύεται κάθε εκσκαφή ή επιχωμάτωση, πέραν των απαραιτήτων για την κατασκευή του κτιρίου.