Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Α. α) Στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Ι), όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του παρόντος, σκοπός είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος ή η αποκατάστασή του, καθώς και η αποτελεσματική προστασία του, ώστε να ακολουθήσει τη φυσική του εξέλιξη με τις ελάχιστες αναγκαίες ανθρώπινες επεμβάσεις.
β) Εντός των ορίων των Περιοχών Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Ι) επιτρέπεται μόνο:
1. Η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα υποβάθμισης στα οικοσυστήματα και στους πληθυσμούς των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας και εξασφαλίζεται ο μέγιστος βαθμός προστασίας της φύσης και του τοπίου. Η επιστημονική έρευνα γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος.
2. Η συστηματική παρακολούθηση οικολογικών παραμέτρων, η εκτέλεση ειδικών διαχειριστικών έργων και η εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, προστασία, διατήρηση, βελτίωση και ανάδειξη των ειδών και των ενδιαιτημάτων της περιοχής, εφόσον τεκμηριώνεται επαρκώς η σκοπιμότητα, η αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητά τους και περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης.
3. Η εκτέλεση έργων προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης και ανασκαφών στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και μετά από ενημέρωση του Φορέα Διαχείρισης.
4. Η ημερήσια επίσκεψη και ξενάγηση επισκεπτών, με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την ήπια αναψυχή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος. Η κίνηση των επισκεπτών για την άσκηση των ως άνω δραστηριοτήτων πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, σε καθορισμένες διαδρομές και χώρους και με καθορισμένο τρόπο, κατόπιν αδείας που χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος και με τους ειδικότερους όρους που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος. Μελέτη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών, η οποία εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος και εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, καθορίζει χωρικά τις διαδρομές, καθώς επίσης και το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επισκέψεις. Μέχρι την έγκριση της μελέτης δεν απαγορεύονται οι παραπάνω δραστηριότητες στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση της χορήγησης άδειας από τον Φορέα Διαχείρισης κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος.
5. Ο διάπλους των ποταμών με πλωτά σκάφη τύπου καγιάκ και rafting γίνεται με βάση ειδικούς όρους που καθορίζονται σε ειδικό κεφάλαιο της προαναφερόμενης μελέτης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών, ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο τυχόν οχλήσεις σε στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες αυτές. Οι ειδικοί αυτοί όροι, ενσωματώνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος. Μέχρι τότε ο διάπλους των ποταμών επιτρέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Δεν επιτρέπεται ο διάπλους των ποταμών με μηχανοκίνητα ή άλλα μέσα που δεν αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.
6. Η κατασκευή υποδομών, η λήψη μέτρων και η εκτέλεση έργων, με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση και φύλαξη της περιοχής σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος και εφ' όσον περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης.
7. Έργα συντήρησης και βελτίωσης των υφιστάμενων μονοπατιών με τις αντίστοιχες υποδομές ξεκούρασης και ενημέρωσης των επισκεπτών, που εκτελούνται χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων με βάση τα συμπεράσματα της προαναφερόμενης μελέτης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών της ανωτέρω υποπερίπτωσης 4 και με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας, και σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος.
8. Η εγκατάσταση πινακίδων για την οριοσήμανση των προστατευόμενων ζωνών και την ενημέρωση επισκεπτών, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος.
9. Η συντήρηση των υφιστάμενων οδών με αποκλειστικό σκοπό την άσκηση των επιτρεπομένων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος και εφόσον συγκεκριμενοποιούνται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου. Νέες διανοίξεις και ασφαλτόστρωση επιτρέπονται μόνο για το επαρχιακό δίκτυο. Η κίνηση οχημάτων σε τμήματα του υφιστάμενου οδικού δικτύου - πλην του επαρχιακού - δύναται να απαγορεύεται από τον Φορέα Διαχείρισης με απόφασή του, κατόπιν συνεργασίας με τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά από σχετική τεκμηρίωση και με κάθε πρόσφορο μέσο, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία της περιοχής.
10. Η ελεύθερη βόσκηση σε εκτατική μορφή, κυρίως για διαχειριστικούς σκοπούς, ως μέσο αειφορικής διαχείρισης των ενδιαιτημάτων. Οι περιοχές, η βοσκοϊκανότητα κατά είδος, ο αριθμός και το είδος των ζώων, η περίοδος βόσκησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την άσκηση της δραστηριότητας ρυθμίζονται και εξειδικεύονται από το Σχέδιο Διαχείρισης και τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος μετά από την εκπόνηση, εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, μελέτης διαχείρισης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου εκτατικής μορφής, σε συνεργασία με τους Τοπικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μελέτη εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Μέχρι τότε η ελεύθερη βόσκηση σε εκτατική μορφή εξακολουθεί να ασκείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
11. Η γεωργία και η δενδροκαλλιέργεια με βιολογικές μεθόδους στις υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις καθώς και σε εκείνες που αποδεδειγμένα καλλιεργούνταν στο παρελθόν και οι οποίες σήμερα για διάφορους λόγους βρίσκονται σε αγρανάπαυση, εφόσον δεν έχουν καταστεί δάση ή δασικές εκτάσεις. Επίσης, απαγορεύεται κάθε περαιτέρω εκχέρσωση και η με οποιονδήποτε τρόπο καταστροφή ή αλλοίωση των φυτοφρακτών.
12. Η άσκηση της δραστηριότητας της μελισσοκομίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
13. Η διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων με σκοπό την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, αποκλειομένων των πρακτικών που επιφέρουν αλλοιώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα (όπως αποψιλωτικές υλοτομίες, χρησιμοποίηση ξενικών ή μη αυτοφυών ειδών, αναδασώσεις, υλοτόμηση ώριμων και υπερώριμων δασικών συστάδων).
14. Η συλλογή και μεταφορά καυσόξυλων από τα δάση και δασικές εκτάσεις για την κάλυψη ατομικών αναγκών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας. Μέτρα και όροι λαμβάνονται στο πλαίσιο του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης, της Δασικής Υπηρεσίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
15. Η ελεγχόμενη ερασιτεχνική αλιεία σε περιορισμένες χρονικές περιόδους και σε επιλεγμένες θέσεις, σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης πολύ-λειτουργικότητας και διαχείρισης της άγριας πανίδας και ιχθυοπανίδας, η οποία εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης. Έως την εκπόνηση της μελέτης η ερασιτεχνική αλιεία θα επιτρέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
16. Η δημιουργία Καταφυγίων Άγριας Ζωής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί θήρας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα.
17. Η επισκευή και η αναστήλωση και αποκατάσταση με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές, υφιστάμενων ή ερειπωμένων κτισμάτων, τα οποία μπορούν να διατηρούν την προηγούμενη χρήση τους ή η νέα χρήση τους να είναι πολιτιστική ή συμβατή με τις επιτρεπόμενες από το παρόν προεδρικό διάταγμα δραστηριότητες για τη ζώνη αυτή.
Β. α) Στις Περιοχές Διατήρησης Τοπίου, Οικοτόπων και Ειδών (Ζώνη II), όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3 του παρόντος, διαχειριστικός στόχος είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και η αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η εκτέλεση έργων και εργασιών, η διενέργεια ερευνών και να ασκούνται δραστηριότητες, κυρίως παραδοσιακού χαρακτήρα, με τους όρους και περιορισμούς του παρόντος, όπως αυτοί θα εξειδικευθούν από τον οικείο Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας (άρθρο 4 παράγραφος Ε του παρόντος) και εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας.
β) Εντός των ορίων των Περιοχών Διατήρησης Τοπίου, Οικοτόπων και Ειδών (Ζώνη II) επιτρέπεται μόνο:
1. Η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ότι α) δεν δημιουργούνται προβλήματα υποβάθμισης στα οικοσυστήματα και στους πληθυσμούς των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, β) εξασφαλίζεται ο μέγιστος βαθμός προστασίας της φύσης και του τοπίου και γ) λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος.
2. Η συστηματική παρακολούθηση οικολογικών παραμέτρων, η εκτέλεση ειδικών διαχειριστικών έργων και η εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, προστασία, διατήρηση, βελτίωση και ανάδειξη των ειδών και των ενδιαιτημάτων της περιοχής, εφόσον τεκμηριώνεται επαρκώς η σκοπιμότητα, η αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητα τους και περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης.
3. Η εκτέλεση έργων προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης και ανασκαφών στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και μετά από ενημέρωση του Φορέα Διαχείρισης.
4. Η επίσκεψη και ξενάγηση επισκεπτών, με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την ήπια αναψυχή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος. Η κίνηση των επισκεπτών για την άσκηση των ως άνω δραστηριοτήτων πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, σε καθορισμένες διαδρομές και χώρους και με καθορισμένο τρόπο έπειτα από άδεια σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος και με τους ειδικότερους όρους που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος.
Μελέτη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών, η οποία εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος και εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, καθορίζει χωρικά τις διαδρομές, τις διάφορες δραστηριότητες καθώς επίσης και το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι επισκέψεις. Μέχρι τη σύνταξη και έγκριση της μελέτης δεν απαγορεύονται οι παραπάνω δραστηριότητες στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση της χορήγησης άδειας από τον Φορέα Διαχείρισης κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος.
5. Ο διάπλους των ποταμών με πλωτά σκάφη τύπου καγιάκ και rafting θα γίνεται με βάση ειδικούς όρους που καθορίζονται σε ειδικό κεφάλαιο της προαναφερόμενης μελέτης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών, ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο τυχόν οχλήσεις σε στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες αυτές. Οι ειδικοί όροι που θα ισχύσουν ενσωματώνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος. Μέχρι τότε ο διάπλους των ποταμών επιτρέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Δεν επιτρέπεται ο διάπλους των ποταμών με μηχανοκίνητα ή άλλα μέσα που δεν αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.
6. Η διανυκτέρευση των επισκεπτών σε καθορισμένες θέσεις. Η διανυκτέρευση για την εξυπηρέτηση των νόμιμα υφιστάμενων παραγωγικών δραστηριοτήτων επιτρέπεται.
7. Η κατασκευή υποδομών, η λήψη μέτρων και η εκτέλεση έργων, με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση και φύλαξη της περιοχής, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος και εφ' όσον η πραγματοποίησή τους δεν θίγει τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με αιτιολογημένη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
8. Έργα συντήρησης και βελτίωσης των υφιστάμενων μονοπατιών με τις αντίστοιχες υποδομές ενημέρωσης ή ανάπαυσης, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών της ανωτέρω υποπερίπτωσης 4, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας και σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος.
9. Η εγκατάσταση πινακίδων για την οριοσήμανση των προστατευόμενων ζωνών και την ενημέρωση επισκεπτών σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση πινακίδων οδοσήμανσης του αρμόδιου Υπουργείου.
10. Η συντήρηση και χρήση των υφιστάμενων οδών με αποκλειστικό σκοπό την άσκηση των επιτρεπομένων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4, παράγραφος Ε του παρόντος και εφόσον συγκεκριμενοποιούνται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου. Νέες διανοίξεις και ασφαλτόστρωση επιτρέπονται μόνο για το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Η κίνηση οχημάτων σε τμήματα του υφιστάμενου οδικού δικτύου - πλην του επαρχιακού - δύναται να απαγορεύεται από τον Φορέα Διαχείρισης με απόφασή του, κατόπιν συνεργασίας με τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά από σχετική τεκμηρίωση και με κάθε πρόσφορο μέσο, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία της περιοχής. Από τις παραπάνω ρυθμίσεις ως προς τους περιορισμούς εξαιρούνται οι δρόμοι: Ματσούκι - Μπάρος - Ασπροπόταμος, Καλαρρύτες - Μπάρος, Χαλίκι - Ανήλιο, Συρράκο - Μεγάλο Περιστέρι - Χαλίκι.
11. Η ελεύθερη βόσκηση σε εκτατική μορφή, καθώς και η παραδοσιακή επεξεργασία γάλακτος και η τυροκόμηση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τροποποιήσεις όσον αφορά τις περιοχές, τον αριθμό και το είδος των ζώων, την περίοδο βόσκησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την άσκηση της παραπάνω δραστηριότητας, μπορεί να προβλέπονται, να ρυθμίζονται και να εξειδικεύονται από το Σχέδιο Διαχείρισης και τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος, μετά την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου εκτατικής μορφής, λαμβάνοντας υπόψη τη βοσκοϊκανότητα κατά είδος ζώου, η οποία θα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Η μελέτη εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης. Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω δραστηριοτήτων επιτρέπεται η κατασκευή και χρήση ανάλογης υποδομής (μικρά στέγαστρα, ποτίστρες, στάνες, μικρά οικήματα διανυκτέρευσης κτηνοτρόφων και άλλων σχετικών με την κτηνοτροφία χρήσεων κ.λ.π.) κατόπιν έγκρισης της καθ' ύλην αρμόδιας υπηρεσίας και μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
12. Η παραδοσιακή γεωργία και η δενδροκαλλιέργεια στις υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις καθώς και σε εκείνες που αποδεδειγμένα καλλιεργούνταν στο παρελθόν και οι οποίες σήμερα για διάφορους λόγους βρίσκονται σε αγρανάπαυση, εφόσον δεν έχουν καταστεί δάση ή δασικές εκτάσεις. Απαγορεύεται κάθε παραπέρα εκχέρσωση και η με οποιονδήποτε τρόπο καταστροφή ή αλλοίωση των φυτοφρακτών.
13. Οι δασοκομικές εργασίες, τα έργα δασοπροστασίας και η διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων γενικά, με σκοπό την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και την παραγωγή δασικών προϊόντων, εξαιρουμένων των πρακτικών που επιφέρουν αλλοιώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα όπως αποψιλωτικές υλοτομίες, χρησιμοποίηση ξενικών ή μη αυτοφυών ειδών κατά τις αναδασώσεις κ.ά. Τα ως άνω έργα και εργασίες, καθώς και η μεταφορά και διακίνηση των δασικών προϊόντων, εκτελούνται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις των αρμοδίων δασικών αρχών για την υλοτόμηση δασών και παραγωγή δασικών προϊόντων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Κατά την εκτέλεση σχετικών έργων λαμβάνονται υπόψη οι οικολογικές απαιτήσεις δασόβιων ειδών πανίδας καθώς επίσης εξασφαλίζεται η διατήρηση επιλεγμένων ώριμων και υπερώριμων δασικών συστάδων ή μεμονωμένων χαρακτηριστικά διακριτών δέντρων.
14. Η άσκηση της δραστηριότητας της μελισσοκομίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
15. Η ελεγχόμενη ερασιτεχνική αλιεία με τους ειδικότερους όρους που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας (άρθρο 4 παράγραφος Ε). και σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης πολύ-λειτουργικότητας και διαχείρισης της άγριας πανίδας και ιχθυοπανίδας, η οποία εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης. Μέχρι την εκπόνηση της μελέτης η ερασιτεχνική αλιεία επιτρέπεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
16. Η συλλογή και μεταφορά καυσόξυλων από τα δάση και τις δασικές εκτάσεις γενικότερα, καθώς και των βοτάνων, των ασπόνδυλων και μυκήτων (μανιταριών) για την κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας. Μέτρα και όροι λαμβάνονται στο πλαίσιο του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης, της Δασικής Υπηρεσίας και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.
17. Η άσκηση της θηρευτικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της εκάστοτε ισχύουσας απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο. Πρόσθετοι όροι και περιορισμοί, σε συγκεκριμένες περιοχές, μπορούν να επιβληθούν μετά από εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης και απόφαση της οικείας Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται υπόψη τα συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης πολύ-λειτουργικότητας και διαχείρισης της άγριας πανίδας και ιχθυοπανίδας, συμπεριλαμβανομένων των θηραματικών ειδών. Η μελέτη εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης. Η ως άνω διαδικασία ισχύει ομοίως και για την περίπτωση άρσης υφιστάμενων ή μελλοντικών απαγορεύσεων θήρας.
18. Η κατασκευή και λειτουργία μικρών ορειβατικών καταφυγίων, εφόσον:
α) τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα τους από μελέτη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών, η οποία εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης,
β) δεν δημιουργούνται προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και
γ) δεν τίθενται υπό περιορισμό παραγωγικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί. Οι θέσεις, το μέγεθος και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους καθορίζονται με την προαναφερόμενη μελέτη και συμπεριλαμβάνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας της περιοχής.
19. Η κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών στήριξης του Φορέα Διαχείρισης (όπως περίπτερα ενημέρωσης).
20. Επεκτάσεις οικισμών περιορισμένης κλίμακας και σε περιπτώσεις διαπιστωμένων στεγαστικών αναγκών που προκύπτουν από μελέτη στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, κ.λ.π.) υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα οικολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
21. Η επισκευή και η πιστή αναστήλωση και αποκατάσταση, με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές, υφιστάμενων ή ερειπωμένων κτισμάτων, τα οποία όμως πρέπει να διατηρήσουν την προηγούμενη χρήση τους ή η νέα τους χρήση να είναι συμβατή με τις επιτρεπόμενες από το προεδρικό διάταγμα δραστηριότητες για τη ζώνη αυτή.
Γ. α) Στην Περιοχή Εθνικού Πάρκου (Ζώνη ΙΙΙ) όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 4 του παρόντος, επιβάλλεται η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με τις ασκούμενες δραστηριότητες των κατοίκων, οι οποίες πρέπει να βελτιώνονται με κατεύθυνση τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων οικοτουριστικών, αγροτουριστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στην περιοχή αυτή επιτρέπεται η εκτέλεση έργων και εργασιών, η διενέργεια ερευνών και η άσκηση δραστηριοτήτων, κυρίως παραδοσιακού χαρακτήρα, με τους όρους και περιορισμούς του παρόντος και όπως αυτοί θα εξειδικευθούν από τον οικείο Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής.
β) Εντός των ορίων της Περιοχής Εθνικού Πάρκου (Ζώνη ΙΙΙ), επιτρέπεται μόνο:
1. Η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα υποβάθμισης στα οικοσυστήματα και στους πληθυσμούς των ειδών ζώων και φυτών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος.
2. Η συστηματική παρακολούθηση οικολογικών παραμέτρων, η εκτέλεση ειδικών διαχειριστικών έργων και η εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, προστασία, διατήρηση, βελτίωση και ανάδειξη των ειδών και των ενδιαιτημάτων της περιοχής, εφόσον τεκμηριώνεται επαρκώς η σκοπιμότητα, η αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητα τους και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
3. Η εκτέλεση έργων προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης και ανασκαφών στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και μετά από ενημέρωση του Φορέα Διαχείρισης.
4. Η επίσκεψη και ξενάγηση επισκεπτών, καθώς και η οργάνωση οικοτουριστικών προγραμμάτων με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την ήπια αναψυχή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος.
5. Η κατασκήνωση και η υπαίθρια οργανωμένη άθληση, εκτός των οχλουσών, σε οργανωμένους για τη χρήση αυτή χώρους, όπως οι επί μέρους προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν από τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος, σε συνεργασία με τους κατά περίπτωση οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
6. Η ανέγερση και χρήση εγκαταστάσεων προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα για την οργάνωση και εξυπηρέτηση όλων των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων στις υποπαραγράφους 1 έως 5, καθώς και η εγκατάσταση και χρήση λοιπής σχετικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των σκοπών ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και την κάλυψη των αναγκών του Φορέα Διαχείρισής του (συντονισμός, διαχείριση, έρευνα, φύλαξη, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση κ.α), όπως γραφεία, κέντρα ενημέρωσης - πληροφόρησης, φυλάκια, πινακίδες, επιστημονικός εξοπλισμός, ξύλινα καθίσματα, στέγαστρα, παρατηρητήρια κ.α, υπό τον όρο ότι δεν προκαλούνται αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στα χαρακτηριστικά του τοπίου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα οριζόμενα στο παρόν προεδρικό διάταγμα και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
7. Η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κίνηση οχημάτων σε τμήματα του υφιστάμενου οδικού δικτύου - πλην του επαρχιακού- δύναται να απαγορεύεται κατά την περίοδο που δεν λαμβάνουν χώρα εκεί παραγωγικές δραστηριότητες, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης με τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
8. Έργα βελτίωσης, επέκτασης και συντήρησης του υφιστάμενου οδικού δικτύου (επαρχιακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί δρόμοι) στα τμήματα που συνδέουν οικισμούς ή εξυπηρετούν νόμιμα υφιστάμενα και επιτρεπόμενα από το παρόν προεδρικό διάταγμα έργα και δραστηριότητες, εφόσον τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά τους μετά από γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης και την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
9. Οι δασοκομικές εργασίες, τα έργα δασοπροστασίας και η διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων γενικά, με σκοπό την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη των οικοσυστημάτων καθώς και την παραγωγή δασικών προϊόντων, εξαιρουμένων των πρακτικών που επιφέρουν αλλοιώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα όπως αποψιλωτικές υλοτομίες, χρησιμοποίηση ξενικών ή μη αυτοφυών ειδών κατά τις αναδασώσεις, κ.α. Όλα τα ως άνω έργα και εργασίες, καθώς και η μεταφορά και διακίνηση των δασικών προϊόντων, θα εκτελούνται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις των αρμοδίων δασικών αρχών για την υλοτόμηση δασών και παραγωγή δασικών προϊόντων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
10. Η ελεύθερη βόσκηση σε εκτατική μορφή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τα εγκεκριμένα σχέδια. Τροποποιήσεις όσον αφορά τις επιμέρους περιοχές, τον αριθμό και το είδος των ζώων, την περίοδο βόσκησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την άσκηση της παραπάνω δραστηριότητας, μπορεί να προβλέπονται, να ρυθμίζονται και να εξειδικεύονται από το Σχέδιο Διαχείρισης και τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος μετά την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου εκτατικής μορφής, λαμβάνοντας υπόψη τη βοσκοϊκανότητα κατά είδος ζώου και λοιπά σχετικά θέματα, η οποία εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατόπιν γνωμοδότησης του Φορέα Διαχείρισης. Η μελέτη εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης. Για την εξυπηρέτηση της δραστηριότητας επιτρέπεται η κατασκευή και χρήση υποδομής (στέγαστρα, ποτίστρες, στάνες, μικρά οικήματα διανυκτέρευσης κτηνοτρόφων κ.λ.π.) με έγκριση της καθ' ύλη αρμόδιας υπηρεσίας και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
11. Η λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός των νόμιμα υφισταμένων πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων και όσων δύνανται να νομιμοποιηθούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση νέων πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων που υπάγονται στη Δεύτερη Κατηγορία (Υποκατηγορίες 3η και 4η) της 7ης Ομάδας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 15393/2332/2002 όπως ισχύει) ή η επέκταση των υφιστάμενων, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τις ανωτέρω μονάδες θα είναι οι ελάχιστες επιτρεπτές από τις εθνικές διατάξεις ή Κανονισμούς και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε τύπο εκτροφής. Ο Φορέας Διαχείρισης δύναται να καθορίσει συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης των πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης διαχείρισης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου εντατικής μορφής που θα εκπονήσει εντός τριετίας από την έκδοση του παρόντος. Η λειτουργία των υφιστάμενων και τυχόν νέων πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων ή μονάδων υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των παραγόμενων από αυτές αποβλήτων, διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 1650/1986 και τις τροποποιήσεις του, όπως αυτός ισχύει.
12. H ίδρυση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας στρωμνών πτηνοτροφείων, χαμηλής όχλησης, κατά την έννοια των 15393/2332/2002 και 13727/724/2003 κοινών υπουργικών αποφάσεων, όπως ισχύουν, που παράγονται εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου.
13. Η γεωργία και η δενδροκαλλιέργεια στις νόμιμα καλλιεργούμενες εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, καθώς και εκείνων που εγκαταλείφθηκαν και δεν έχουν καταστεί δάση ή δασικές εκτάσεις κατά την οικεία νομοθεσία, απαγορευόμενης της με οποιονδήποτε τρόπο καταστροφής ή αλλοίωσης των φυτοφρακτών και της καταστροφής των παραδοσιακών γεωργικών κατασκευών από πέτρα. Επίσης, η προώθηση και η ενίσχυση της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και η εφαρμογή βελτιωμένων καλλιεργητικών πρακτικών καθώς και η λήψη μέτρων και η διενέργεια ελέγχων για τον ποσοτικό περιορισμό στη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, με σκοπό την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και τη μείωση της γεωργικής ρύπανσης. Για την εξυπηρέτηση της γεωργικής δραστηριότητας επιτρέπεται η ανέγερση κτισμάτων αποθήκευσης εξοπλισμού, μηχανημάτων ή προϊόντων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
14. Η άσκηση της θηρευτικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της εκάστοτε ισχύουσας απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο. Πρόσθετοι όροι και περιορισμοί, σε συγκεκριμένες περιοχές, μπορούν να επιβληθούν μετά από εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης και απόφαση της οικείας Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται υπόψη τα συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης πολύ-λειτουργικότητας και διαχείρισης της άγριας πανίδας και ιχθυοπανίδας, συμπεριλαμβανομένων των θηραματικών ειδών. Η μελέτη εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης. Η ως άνω διαδικασία ισχύει ομοίως και για την περίπτωση άρσης υφιστάμενων ή μελλοντικών απαγορεύσεων θήρας.
15. Η άσκηση της δραστηριότητας της μελισσοκομίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
16. Η ερασιτεχνική αλιεία με τους ειδικότερους όρους που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος και με βάση τα πορίσματα της προαναφερόμενης μελέτης πολύ-λειτουργικότητας και διαχείρισης της άγριας πανίδας και ιχθυοπανίδας.
17. Η συλλογή και μεταφορά καυσόξυλων από τα δάση και τις δασικές εκτάσεις γενικότερα, για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Μέτρα και όροι, εφόσον απαιτούνται, λαμβάνονται στο πλαίσιο του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης, της Δασικής Υπηρεσίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
18. Η συλλογή βοτάνων, ασπόνδυλων και μυκήτων (μανιταριών), για την κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Η συλλογή των παραπάνω για περιορισμένη εμπορική χρήση, δύναται να επιτρέπεται μετά την κατάρτιση και έγκριση από το Φορέα Διαχείρισης σχετικού καταλόγου με τα επιτρεπόμενα προς συλλογή είδη. Μέτρα και όροι, εφόσον απαιτούνται, λαμβάνονται στο πλαίσιο του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης, της Δασικής Υπηρεσίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
19. Η επισκευή και η αναστήλωση - αποκατάσταση κτισμάτων και η αποκατάσταση στοιχείων του αγροτικού τοπίου (κρήνες, λιθόστρωτα, αλώνια, γέφυρες, κ.λ.π.), αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, όπου αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
20. Η διατήρηση, αποκατάσταση και επανακατασκευή των παραδοσιακών αναβαθμίδων.
21. Η εγκατάσταση και λειτουργία λατομείων εξόρυξης παραδοσιακών λατομικών προϊόντων αποκλειστικά για τοπική χρήση με την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται η λειτουργία αυτών, για κάλυψη τοπικών αναγκών και μόνο. Οι κατάλληλοι χώροι για τα παραπάνω λατομεία επιλέγονται και οριοθετούνται με σαφήνεια και έτσι ώστε να μην αλλοιώνονται σημαντικοί γεωλογικοί και γεωμορφολογικοί σχηματισμοί και το τοπίο εν γένει, τίθενται δε όροι και περιορισμοί για τη λειτουργία τους στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος μετά από σχετική μελέτη. Η μελέτη εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης. Η εξόρυξη αδρανών υλικών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής επιτρέπεται μόνο σε λατομικές περιοχές που έχουν χωροθετηθεί νομίμως.
22. Η κατασκευή, επέκταση, βελτίωση, αποκατάσταση, συντήρηση και εκσυγχρονισμός έργων λειτουργικών υποδομών και μεταφορών (οδοποιία, αποχέτευση, ύδρευση, δίκτυα Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, κ.λ.π.), που εξυπηρετούν επιτρεπόμενες από το παρόν προεδρικό διάταγμα δραστηριότητες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα, η εγκατάσταση πάσης φύσεως κεραιών (όπως λήψεως τηλεοπτικού σήματος, κινητής τηλεφωνίας) επιτρέπεται, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων σε συγκεκριμένους επιλεγμένους χώρους, που θα υποδειχθούν από τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, και μετά από έγκριση περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
23. Η εγκατάσταση και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων, δυναμικότητας έως 10 ΜW, με την προϋπόθεση εκπόνησης και έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Χωροταξικού Σχεδιασμού (Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Ηπείρου, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ειδικές Χωροταξικές Μελέτες, κ.λ.π.) και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
24. Η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών και φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Χωροταξικού Σχεδιασμού (Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Ηπείρου, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ειδικές Χωροταξικές Μελέτες, κ.λ.π.) και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
25. Η ανέγερση και χρήση κατοικίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τα οριζόμενα στην παράγραφο Α του άρθρου 4 του παρόντος.
26. Επεκτάσεις οικισμών, περιορισμένης κλίμακας και σε περιπτώσεις διαπιστωμένων στεγαστικών αναγκών που προκύπτουν από μελέτη στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, κ.λ.π.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα οικολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
27. Η κατασκευή και λειτουργία ορειβατικών καταφυγίων, και μικρής κλίμακας υποδομή δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, εφόσον τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα τους από ειδική μελέτη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών που θα εκπονηθεί από τον Φορέα Διαχείρισης εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι θέσεις, το μέγεθος και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους καθορίζονται στην προαναφερόμενη μελέτη και συμπεριλαμβάνονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας της περιοχής.
28. Η ίδρυση και λειτουργία μικρών εργαστηρίων ή μεταποιητικών μονάδων (ξυλουργείων, τυροκομείων, σφαγείων, κ.λ.π.), που υπάγονται στη Δεύτερη κατηγορία (Υποκατηγορίες 3η και 4η) της 9ης ομάδας σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 15393/2332/2002, όπως ισχύει), εφόσον εξασφαλισθεί η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων τους όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
29. Η ανέγερση και χρήση μικρών τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένες κατοικίες κ.λ.π.) δυναμικότητας έως 50 κλινών, χώρων εστίασης και κτιρίων δημοσίων ή δημοτικών - κοινοτικών σκοπών και εν γένει μικρών κτιρίων κοινής ωφέλειας (άρθρο 26 του νόμου 1337/1983), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο Α του άρθρου 4 του παρόντος και σε περιοχές εγγύς των οικισμών και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
30. Η ίδρυση και λειτουργία ιχθυογεννητικών σταθμών αυτοχθόνων ειδών ιχθύων και μονάδων υδατοκαλλιέργειας που υπάγονται στη Δεύτερη κατηγορία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 15393/2332/2002 όπως ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα διαχείρισης των αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
Δ. α) Στις περιοχές της Περιφερειακής Ζώνης (Ζώνη IV), όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 5 του παρόντος, σκοπός είναι ο έλεγχος των χρήσεων γης, των δραστηριοτήτων και των έργων που ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (τοπίο, οικοσυστήματα, είδη). Παράλληλα, στην Περιφερειακή Ζώνη υποστηρίζονται δραστηριότητες με σκοπό την ήπια ανάπτυξη της περιοχής καθώς και την ανάπτυξη ήπιων μορφών αναψυχής. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται να εκτελούνται έργα, να γίνονται έρευνες και να ασκούνται δραστηριότητες, με τους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται ειδικότερα από τον οικείο Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος.
β) Ειδικότερα εντός των ορίων της Περιφερειακής Ζώνης (Ζώνη IV), δεν επιτρέπεται:
1. Η χωροθέτηση και λειτουργία Βιομηχανικών Περιοχών καθώς και η εγκατάσταση βιομηχανιών υψηλής όχλησης.
2. Η εγκατάσταση πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων εντατικής εκτροφής δυναμικότητας μεγαλύτερης των 100 ισοδύναμων ζώων, σύμφωνα με την 7η Ομάδα της 15393/2332/2002 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει.
3. Η κατασκευή Υδροηλεκτρικών Έργων δυναμικότητας μεγαλύτερης από 10 MW.
4. Η κατασκευή μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχειακών μονάδων που υπάγονται στην Πρώτη Κατηγορία της 15393/2332/2002 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει.
5. Η εγκατάσταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων.
6. Οι νέες επιφανειακές μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις. Επιτρέπονται οι υπόγειες μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις, τα λατομεία μαρμάρου και βιομηχανικών ορυκτών καθώς και οι εργασίες εντοπισμού μεταλλευτικών και βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων, μεγάλης οικονομικής σημασίας, έπειτα από κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Ανάπτυξης. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία λατομείων εξόρυξης παραδοσιακών λατομικών προϊόντων και η εξόρυξη αδρανών υλικών, για κάλυψη τοπικών αναγκών, από υφιστάμενες λατομικές ζώνες ή λειτουργούντα λατομεία.
Παρατάσεις των αδειών εκμεταλλεύσεως των νομίμως λειτουργούντων λατομείων και μεταλλείων είναι δυνατόν να δίδονται μόνο υπό όρους και περιορισμούς, που να διασφαλίζουν τον στόχο της ανωτέρω παραγράφου α' και μετά από γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Οι χώροι για την εγκατάσταση των ως άνω επιτρεπόμενων νέων εκμεταλλεύσεων επιλέγονται και οριοθετούνται με σαφήνεια και έτσι ώστε, να μην αλλοιώνονται σημαντικοί γεωλογικοί και γεωμορφολογικοί σχηματισμοί και το τοπίο εν γένει, τίθενται δε όροι και περιορισμοί για τη λειτουργία τους στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του άρθρου 4 παράγραφος Ε του παρόντος μετά από σχετική μελέτη, η οποία εκπονείται εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης.