Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που βρίσκονται στους παραπάνω τομείς καθορίζονται ως εξής:
I. Τομέας Α και Β.
Ελάχιστο πρόσωπο: 13 m.
Ελάχιστο εμβαδόν: 500 m2.
ΙΙ. Τομέας Γ.
Ελάχιστο πρόσωπο: 18 m.
Ελάχιστο εμβαδόν: 2.000 m2.
Κατά παρέκκλιση των διατάξεων Ι των παραγράφων Ι και ΙΙ θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα, με όποιο εμβαδόν είχαν στις 24-04-1985 ημέρα δημοσίευσης του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985).
ΙΙΙ. Και στους τρεις τομείς ισχύουν τα παρακάτω:
1. Για την αρτιότητα των γηπέδων προσμετράται και η τυχόν έκταση που παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου.
2. Στον τομέα Α τα οικόπεδα είναι οικοδομήσιμα εφόσον έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους.
3. Στους τομείς Β και Γ εφόσον έχει εφαρμογή η διάταξη της παραγράφου 2)α του άρθρου 6 του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985) όπως ισχύει, η λωρίδα οικοπέδου που τίθεται με κοινή χρήση πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 m.
4. Σε γωνιαίο οικόπεδο το ελάχιστο πλάτος λωρίδας των 4,00 m ή 8,00 m αφήνεται στο συνολικό ανάπτυγμα του οικοπέδου.
5. Οικόπεδα τα οποία βρίσκονται στον τομέα Γ σε επαφή με τα όρια του οικισμού, υποχρεούνται να θέσουν σε κοινή χρήση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος, λωρίδα εδάφους πλάτους τουλάχιστον 8,00 m προς την πλευρά η οποία οριοθετεί τον οικισμό.
Τα οικόπεδα αυτά μετά την παραχώρηση σε κοινή χρήση της λωρίδας αυτής εφόσον δεν έχουν την απαιτούμενη αρτιότητα του τομέα Γ, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα όπως βρίσκονται.
Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ/1985) όπως ισχύει.
6. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης και ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων ορίζονται ως εξής:
α. Για οικόπεδα μέχρι 100 m2 μέγιστο ποσοστό κάλυψης 80% της επιφανείας τους και συντελεστής δόμησης 0,8.
β. Για οικόπεδα μέχρι 200 m2 μέγιστο ποσοστό κάλυψης 70% της επιφανείας τους και συντελεστής δόμησης 0,7.
Στα οικόπεδα αυτά επιτρέπεται συνολική δομήσιμη επιφάνεια 80 m2, εφόσον, βάσει των όρων του παρόντος διατάγματος δεν προκύπτει η επιφάνεια αυτή.
γ. Για οικόπεδα μέχρι 300 m2 μέγιστο ποσοστό κάλυψης 60% της επιφανείας τους και συντελεστής δόμησης 0,6.
Στα οικόπεδα αυτά επιτρέπεται συνολική δομήσιμη επιφάνεια 140 m2, εφόσον, βάσει των όρων του παρόντος διατάγματος δεν προκύπτει η επιφάνεια αυτή.
δ. Για οικόπεδα μεγαλύτερα των 300 τετραγωνικών μέτρων μέγιστο ποσοστό κάλυψης 40% της επιφανείας τους και συντελεστής δόμησης (0,4). Στα οικόπεδα αυτά επιτρέπεται συνολική δομήσιμη επιφάνεια 180 m2, εφόσον, βάσει των όρων του παρόντος διατάγματος δεν προκύπτει η επιφάνεια αυτή.
ε. Στην επιτρεπόμενη κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης προσμετρώνται και όλα τα βοηθητικά κτίσματα.
7. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών 8 m μετρούμενο από τη γύρω φυσική στάθμη του εδάφους και 4,80 m σε περίπτωση ισογείου κτιρίου συμπεριλαμβανομένης και στις δύο περιπτώσεις του ύψους της στέγης.
Πάνω από το ύψος αυτό επιτρέπεται μόνο η κατασκευή καπνοδόχου.
8. Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος ορόφου, εφόσον πρόκειται για διώροφο, κτίριο, ανέρχεται σε 2,40 m για το ισόγειο και 3 m για τον όροφο.
Όταν πρόκειται μόνο για ισόγειο κτίριο επιβάλλεται ελεύθερο ύψος 3,00 m. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης θεωρείται ισόγειο το κτίριο στο οποίο ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης εξαντλείται σε ένα όροφο.
9. Σε κτίρια των τομέων Α και Β όγκου μεγαλύτερου των 1.000 m3 και του τομέα Γ όγκου μεγαλύτερου των 2.000 m3, πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους, επιβάλλεται η διάσπαση του όγκου αυτού σε μικρότερους και σε ανεξάρτητα κτίρια, έστω και αν πρόκειται για λειτουργικά ενιαίο οικοδόμημα. Όταν για λόγους λειτουργικούς του κτιρίου και εφόσον πρόκειται για ειδικό κτίριο δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, γνωμοδοτεί για τη μορφή του κτιρίου η οικεία επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).