Προεδρικό διάταγμα 14/10/02 - Άρθρο 6

Άρθρο 6: Ειδικοί όροι - Μορφολογικοί περιορισμοί


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η διαμόρφωση των όγκων των κτιρίων, προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού ως προς την κλίμακα, τις αναλογίες και την σύνθεση των επί μέρους όγκων. Οι όψεις των κτιρίων έχουν εξαιρετικά λιτή μορφολόγηση σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Η κάτοψη του κτιρίου πρέπει να έχει απλό σχήμα και επιβάλλεται η διάσπαση ενιαίου κτιριακού όγκου έτσι ώστε να μην δημιουργείται συμπαγής όγκος κτιρίου, δηλαδή πτέρυγα με ενιαία στάθμη δώματος μεγαλύτερος των 800 m3 πάνω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, ούτε συνεχές και ενιαίο τμήμα όψεως κτιρίου μεγαλύτερο από 12 m. Η διάκριση των κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενων πτερύγων (επί μέρους κτιριακών όγκων) γίνεται είτε με διαφοροποίηση της άνω στάθμης τους είτε με μετατόπιση τους σε κάτοψη κατά την μία ή την άλλη κύρια κατεύθυνση.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να επιβάλλει τροποποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω υποδιαίρεση του όγκου του κτιρίου μέχρι και δημιουργία περισσοτέρων εντελώς διακεκριμένων κτιρίων, εάν τούτο επιβάλλεται από τις συνθήκες και τα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος.

 

2. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται ακόμα να επιβάλλει περιορισμούς ως προς την τοποθέτηση των κτιρίων στο οικόπεδο ώστε:

 

να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.
να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινόχρηστων χώρων.
να προστατεύονται θέες και όμορα παραδοσιακά κτίρια.
να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

3. Σε περίπτωση που το κτίριο τοποθετείται εσώτερο του ορίου του οικοπέδου τότε, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχεια του μετώπου του δρόμου κατασκευάζεται μαντρότοιχος ύψους τουλάχιστον 1.8 m μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Η διάταξη αυτή δεν έχει ισχύ στην περιοχή του Μπελβεντέρε και στις θέσεις όπου φαίνονται στο διάγραμμα του άρθρου 1 με διαγράμμιση και χαρακτηρίζονται με το γράμμα α, όπου ως μέγιστο ύψος μαντρότοιχου ορίζονται τα 0,90 μ.

 

Επίσης μετά από γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και εφόσον πρόκειται για κτίριο με χρήση διάφορη της κατοικίας είναι δυνατόν να μην κατασκευασθεί ο κατά τα ανωτέρω μαντρότοιχος, με την προϋπόθεση ότι ο χώρος που δημιουργείται με την οπισθοχώρηση του κτιρίου θα αποτελεί αισθητική και λειτουργική συνέχεια με τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού.

 

4. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων σε υποστηλώματα (pilotis), καθώς και η ανέγερση λυομένων κατασκευών. Επίσης απαγορεύεται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών στον όροφο πριν την ολοκλήρωση των εξωτερικών επιχρισμάτων και την τοποθέτηση κουφωμάτων στο ισόγειο.

 

5. Επιτρέπεται η κατασκευή υπογείου με την προϋπόθεση ότι η κάτω στάθμη της οροφής του δεν θα υπερβαίνει σε κανένα σημείο τα 0,8 m από την φυσική στάθμη του πέριξ εδάφους.

 

Απαγορεύεται η πρόσβαση στο υπόγειο από τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.

 

6. Η επικάλυψη των κτιρίων γίνεται με επίπεδο δώμα. Το δώμα ακολουθεί το περίγραμμα της κάτοψης του τελευταίου ορόφου απαγορευμένης οποιασδήποτε προεξοχής ή στεγάστρου.

 

7. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων, οι μαντρότοιχοι και οι αναλληματικοί τοίχοι κατασκευάζονται από λίθους χωρίς τονισμένους αρμούς ή από οποιοδήποτε άλλο υλικό επιχρισμένο εξωτερικά με σοβά, αποκλειομένου του αρτιφισιέλ, ρελιέφ, πεταχτού κ.λ.π. και βάφονται λευκοί.

 

Απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους επενδύσεις των εξωτερικών όψεων.

 

Απαγορεύεται στις όψεις του ίδιου κτιρίου ή του επί μέρους κτιριακού όγκου κτιρίου η εμφάνιση ταυτόχρονα ανεπίχριστης λιθοδομής και επιχρισμένων υλικών φέροντος οργανισμού ή στοιχείων πληρώσεως.

 

8. Το άθροισμα των επιφανειών των ανοιγμάτων πάσης φύσεως, κάθε όψης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% της επιφανείας επί της οποίας βρίσκονται.

 

Στα ανοίγματα επιβάλλεται να κυριαρχεί η κατακόρυφη διάσταση και οι αναλογίες των μεν παραθύρων είναι 1 προς 1,5 έως 1 προς 2 και των θυρών 1 προς 2 έως 1 προς 2,5 για τις μονόφυλλες και 1,5 έως 1 προς 1,8 για τις δίφυλλες.

 

Τα πρέκια των ανοιγμάτων διαμορφώνονται οριζόντια. Τοξωτό πρέκι μπορεί να διαμορφωθεί μόνο στην κύρια είσοδο του κτιρίου (ισόγειο) κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

9. Τα κουφώματα θυρών, παραθύρων και προθηκών καταστημάτων κατασκευάζονται οπωσδήποτε από ξύλο.

 

Τα εξώφυλλα είναι καρφωτά ή ταμπλαδωτά.

 

Οι θύρες εισόδου είναι ταμπλαδωτές (με ή χωρίς φεγγίτη) ή καρφωτές.

 

Επιτρέπεται η τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων ασφαλείας σε παράθυρα και πόρτες, απλής κατασκευής, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Τα εξωτερικά κουφώματα των κτιρίων επιβάλλεται να είναι βαμμένα και μονόχρωμα, σε χρώματα που απαντώνται στον οικισμό. Απαγορεύεται να μείνουν στο φυσικό τους χρώμα με βαφή λαδιού ή παρεμφερούς υλικού. Ο περιορισμός αυτός ισχύει και για τις αυλόθυρες των περιφράξεων.

 

10. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο μέγιστου πλάτους 1,20 m με τους εξής περιορισμούς:

 

α) Το μήκος των εξωστών δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει περισσότερα των δύο ανοιγμάτων των όψεων.

β) Οι εξώστες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από τα άκρα των όψεων και το πίσω όριο του οικοπέδου.

γ) Το κατώτερο σημείο του εξώστη σε πρόβολο πρέπει να απέχει το λιγότερο τρία μέτρα από το κράσπεδο του πεζοδρομίου, όταν ο εξώστης εξίκνειται πάνω από κοινόχρηστο χώρο.

δ) Απαγορεύονται οι γωνιακοί εξώστες.

ε) Απαγορεύονται οι σκεπαστοί εξώστες.

 

11. Επιτρέπεται η κατασκευή εξωτερικής κλίμακας προς τον όροφο. Οι κλίμακες τοποθετούνται παράλληλα (και όχι κάθετα ή άλλως) και σε επαφή με το κτίριο και κατασκευάζονται είτε συμπαγείς, δηλαδή χωρίς εμφανές κενό κάτω από το κεκλιμένο επίπεδο τους είτε με τοξωτό άνοιγμα κάτω από το κεκλιμένο επίπεδο κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Το στηθαίο αυτών κατασκευάζεται συμπαγές και συνεχές, κεκλιμένο χωρίς σπασίματα. Η τελική όψη της κλίμακας ακολουθεί τη διαμορφωμένη όψη του κτιρίου.

 

12. Τα στηθαία στο δώμα και στις ταράτσες κατασκευάζονται συμπαγή και διαμορφώνουν όψη ενιαία με τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου. Τα στηθαία των ανοικτών εξωστών δύνανται να κατασκευασθούν συμπαγή όπως παραπάνω ή και ξύλινα ή μεταλλικά απλής μορφής βαμμένα με χρώματα που απαντώνται στον οικισμό.

 

13. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικού, αλουμινίου, ετερνίτ ή παρεμφερούς υλικού σε οποιαδήποτε κατασκευή στο κτίριο.

 

14. Απαγορεύονται τα προστεγάσματα μόνιμα ή κινητά.

 

Επιτρέπεται η δημιουργία ξύλινων σκιάδων ή σιδηρών απλής διατομής (πέργκολες) σε επαφή με το κτίριο, στις ταράτσες ή εκτός του σώματος του κτιρίου, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Επιτρέπεται η τοποθέτηση οριζοντίων τεντών μόνο επί των αυλών των οικοδομών ως και επί των κοινοχρήστων χώρων.

 

Απαγορεύεται η τοποθέτηση κεκλιμένων, κατακόρυφων ή καμπύλων τεντών.

 

Τα υποστηλώματα των τεντών κατασκευάζονται από ξύλο ή σίδηρο βαμμένα με χρώματα που απαντώνται στον οικισμό, αντίστοιχα με εκείνα των στηθαίων των ανοικτών εξωστών και απομακρύνονται με την απομάκρυνση της τέντας.

 

Οι τέντες είναι αποκλειστικά από μονόχρωμο ύφασμα, χρώματος λευκού ή ζαχαρί.

 

15. Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων πάνω στα δώματα ή στους εξώστες των οικοδομών.

 

Ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να τοποθετηθούν στον ακάλυπτο χώρο των οικοπέδων και σε σημεία αθέατα, κατά το δυνατόν, από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

16. Απαγορεύεται γενικά η τοποθέτηση εξωτερικά και στις προσόψεις των κτιρίων, στα δώματα ή τους εξώστες, κλιματιστικών σωμάτων ή όποιου άλλου στοιχείου σύγχρονης τεχνολογίας (κεραίες κ.λ.π.) προσβάλλει το παραδοσιακό περιβάλλον.

 

17. Κορνιζώματα, φουρούσια, παραστάδες, αλτάνες, καμινάδες κατασκευάζονται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

18. Απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτεινών επιγραφών, ανεξάρτητα από το είδος ή το σχήμα τους.

 

Επιτρέπεται κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η ανάρτηση επιγραφών κοινών (μη φωτεινών) επί των προσόψεων των κτιρίων με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 

Οι επιγραφές τοποθετούνται παράλληλα προς την όψη του κτιρίου.
Είναι μικρών διαστάσεων και αντιστοιχούν σε ένα άνοιγμα της όψης.
Επί της αυτής όψης του κτιρίου επιτρέπεται μία μόνο επιγραφή ανά επιχείρηση ή υπηρεσία.
Οι επιγραφές συντάσσονται στην Ελληνική γλώσσα.
Επιτρέπεται στην ίδια επιγραφή ή μετάφραση ή επεξήγηση σε ξένη ή ξένες γλώσσες με λατινικούς χαρακτήρες με μικρότερου μεγέθους γράμματα από τα Ελληνικά.
Απαγορεύεται η ανάρτηση επιγραφών στα στηθαία εξωστών, στις κλίμακες, στα στηθαία δωμάτων, καθώς και η τοποθέτηση ελεύθερα ιστάμενων ικριωμάτων διαφημιστικών ή άλλων πινακίδων στα δώματα ή αλλού.

 

19. Επιβάλλεται η κατά το δυνατόν διατήρηση της μορφής της φυσικής επιφάνειας του εδάφους.

 

Απαγορεύεται η επιχωμάτωση ή εκσκαφή των ακαλύπτων επιφανειών των οικοπέδων προς ανύψωση ή υποβίβαση της στάθμης αυτών. Επιτρέπονται μόνον οι απολύτως απαραίτητες εκσκαφές ή επιχωματώσεις για την εφαρμογή του περιγράμματος της οικοδομής.

 

Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση χωματουργικών έργων για δημιουργία πρανών εντός των πρασιών.

 

Σε περίπτωση οικοπέδων με κλίση επιτρέπεται η κατασκευή αναβαθμών με αναλληματικούς τοίχους με απλή επιχωμάτωση της ακάλυπτης επιφάνειας αυτών, σε τμήμα του ακαλύπτου του οικοπέδου.

 

Οι επιχωματώσεις αυτές δεν επηρεάζουν την αφετηρία μέτρησης του μέγιστου ύψους των κτιρίων, η οποία σε κάθε περίπτωση ορίζεται, ή της στάθμης του φυσικού εδάφους.

 

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των αναλληματικών τοίχων ορίζεται σε 1 m. Ύψος μεγαλύτερο του ενός μέτρου και οπωσδήποτε μικρότερο του 1.80 m επιτρέπεται εφόσον οι κλίσεις του εδάφους το απαιτούν μόνον μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

20. Κάθε έργο υποδομής που εκτελείται από Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λ.π.) και γενικά κάθε εργασία που αφορά στη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, οδών πλατειών, κρηπιδωμάτων προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα και εκτελείται μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας αναλαμβάνουν με δαπάνες τους την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους ώστε να μην προσβάλλεται το περιβάλλον.

 

21. Για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης των παλαιών ή ερειπωμένων κτιρίων αντιπροσωπευτικών της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής επιτρέπεται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η χορήγηση αδείας έστω και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του παρόντος ως προς την κάλυψη, το ύψος και το συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, προκειμένου να αποκατασταθεί το κτίριο στην αρχική του μορφή τούτου αποδεικνυόμενου από φωτογραφίες θεωρημένες από τον Πρόεδρο της κοινότητας ή την Αστυνομική αρχή και άλλα στοιχεία που υποβάλλονται κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Η άδεια χορηγείται με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι η επέμβαση στο κτίριο δεν αλλοιώνει κανένα μορφολογικό στοιχείο του, ότι εν γένει εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των κτισμάτων (σοβάδες, κουφώματα, χρωματισμός κ.λ.π.) ακολουθούν την παραδοσιακή τεχνοτροπία, καθώς και ότι θα προηγηθεί προσαρμογή της μορφής και των υλικών του υφισταμένου κτιρίου προς τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος, με απομάκρυνση των τυχόν προσκτισμάτων ή στοιχείων και επεμβάσεων που αλλοιώνουν το αρχικό κτίριο όπως προσδιορίζονται στο εδάφιο α της παρούσας παραγράφου.

 

22. Σε ό,τι αφορά το ύψος των κτιρίων και το συντελεστή δόμησης δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983 (ΦΕΚ 33/Α/1983) καθ' ό μέρος ορίζεται άλλως από το παρόν.

 

Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση μεταφοράς συντελεστή δόμησης στην περιοχή του άρθρου 1.

 

23. α. Για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης απαιτείται οικοδομική άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

β. Κάθε κατασκευή ή δραστηριότητα που εκτελείται κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος διατάγματος είναι αυθαίρετη και υπάγεται στις σχετικές για τα αυθαίρετα διατάξεις όπως ισχύουν, είτε αφορά παράβαση ως προς τους όρους δόμησης, την ογκομετρία, την διάταξη των κτιρίων και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων των οικοπέδων, την μορφολογική σύνθεση των κτιρίων, τους κατασκευαστικούς τρόπους και τα χρησιμοποιούμενα υλικά, τις επιγραφές και τις επεμβάσεις στα κτίρια τα αντιπροσωπευτικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

 

γ. Οι μελέτες δύναται να υποβάλλονται στο στάδιο της προμελέτης, προκειμένου να γίνει προέγκριση των αρχών της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

 

δ. Με την οριστική μελέτη υποβάλλονται πέραν των απαραίτητων δικαιολογητικών:

 

i) Πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου όπου εμφαίνονται οι υψομετρικές καμπύλες της υφισταμένης κατάστασης και (τυχόν) πρόταση διαμόρφωσης αυτού.

 

ii) Έγχρωμες φωτογραφίες με άποψη της οδού και προς τις δύο πλευρές του κτιρίου ώστε να φαίνονται το λιγότερο 2 κτίρια εκατέρωθεν ή οικόπεδα καθώς και οι φωτογραφίες των απέναντι κτιρίων.

 

iii) Τεχνική περιγραφή με αναλυτική αναφορά στο είδος των χρησιμοποιουμένων υλικών και στους χρωματισμούς.

 

iv) Σε περίπτωση επισκευής ή προσθήκης υφισταμένου κτιρίου υποβάλλονται έγχρωμες φωτογραφίες του κτιρίου και όλων των όψεων και του εσωτερικού χώρου αυτού, ώστε να φαίνονται όλα τα μορφολογικά και καλλιτεχνικά στοιχεία του.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.