Προεδρικό διάταγμα 13/2/12b - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Λοιποί μορφολογικοί περιορισμοί και όροι δόμησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

α) Η μορφολογική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξη του μέσα στο οικόπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά πρέπει να προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα της κρητικής αρχιτεκτονικής. Σε γενικές γραμμές το κτίριο πρέπει να έχει ορθογώνιους όγκους, η σύνθεση του να δημιουργεί διάφορα επίπεδα, από μονώροφα και διώροφα τμήματα με κέντρο αναφοράς την αυλή, η οποία διαχωρίζεται από τον κοινόχρηστο χώρο με ψηλό μαντρότοιχο. Επιβάλλεται η διάσπαση του όγκου του κτιρίου σε ανεξάρτητους όγκους όταν η συνολική επιφάνεια των ορόφων ξεπερνά τα 210 m2 για κατοικία και 300 m2 για λοιπές χρήσεις.

 

β) Οι όψεις των κτιρίων φέρουν μικρά ανοίγματα που τονίζουν τον κατακόρυφο άξονα. Τα ανοίγματα (θύρες παράθυρα) κατασκευάζονται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, διατηρώντας τις αναλογίες και τη σχέση πλήρους - κενού. Πάνω από κάθε άνοιγμα επιτρέπεται προστέγασμα (γείσο) από συμπαγές υλικό (μονολιθική σχιστόπλακα) μέγιστης προεξοχής πλάτους 10 cm.

 

γ) Τα εξωτερικά κουφώματα κατασκευάζονται ταμπλαδωτά και τα υαλοστάσια με υποδιαιρέσεις (καΐτια) κατά τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.

 

δ) Τα κουφώματα επιτρέπεται να φέρουν έντονα χρώματα.

 

ε) Η αυλόθυρα κατασκευάζεται ξύλινη, ταμπλαδωτή ή καρφωτή, με υπέρθυρο κατά τα πρότυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

 

στ) Η επικάλυψη του κτιρίου γίνεται με δώμα ή στέγη ή και συνδυασμό των δύο, εφόσον το διώροφο τμήμα επικαλύπτεται με στέγη και το μονώροφο με δώμα. Η μέγιστη κλίση της στέγης ορίζεται στα 35%.

 

ζ) Η περίφραξη των οικοπέδων προς την πλευρά των κοινοχρήστων χώρων γίνεται από συμπαγή, ψηλό μαντρότοιχο, μέγιστου ύψους 1,60 m.

 

η) Απαγορεύεται ο συνεχής εξώστης πέριξ του κτιρίου. Το μήκος του εξώστη δεν δύναται να υπερβαίνει τα 2/5 της αντίστοιχης όψης μετά από έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου. Το πλάτος του εξώστη κατά Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.20 m εκτός μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου.

 

θ) Υλικά κατασκευής στηθαίων, κιγκλιδωμάτων, εξωστών, εξωτερικών κλιμάκων, δωμάτων: ξύλο, μέταλλο, τούβλο, πέτρα.

 

ι) Η διαμόρφωση των ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων πρέπει να συντείνει:

 

i. στην προστασία του υπάρχοντος φυσικού περιβάλλοντος του ίδιου του οικοπέδου, όπως και των ομόρων του, με την ελαχιστοποίηση των εκσκαφών και τη διατήρηση των φυσικών στοιχείων (δένδρα, βράχια κ.λ.π.)

 

ii. στη δημιουργία αισθητικού φυσικού συνόλου μεταξύ του οικοπέδου και των ομόρων

 

ι)α) Επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών πετασμάτων (τέντες) από μονόχρωμο ύφασμα, σε τόνους άσπρου ή μπεζ τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.

 

ι)β) Απαγορεύεται η χρήση του αλουμινίου, του πλαστικού και άλλων παρεμφερών υλικών σε οποιαδήποτε κατασκευή, ακόμη και σε στοιχεία εξοπλισμού του οικισμού (κρήνες μνημεία, πλατείες κ.λ.π.).

 

ι)γ) Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα των κτιρίων.

 

Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν στον ακάλυπτο χώρο των οικοπέδων και σε σημεία αθέατα κατά το δυνατόν από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

ι)δ) Απαγορεύεται γενικά η τοποθέτηση εξωτερικά και επί των προσόψεων των κτιρίων στα δώματα ή τους εξώστες κλιματιστικών σωμάτων ή όποιου άλλου στοιχείου σύγχρονης τεχνολογίας (κεραίες δορυφορικά πιάτα, μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και γενικά ορατά στοιχεία διαφόρων παροχών κ.λ.π.) προσβάλλει το παραδοσιακό περιβάλλον.

 

ι)ε) Απαγορεύονται τα προστεγάσματα (μαρκίζες - μόνιμα ή κινητά).

 

ι)στ) i. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων και οι μαντρότοιχοι κατασκευάζονται είτε λίθινοι χωρίς τονισμένους αρμούς είτε από οποιαδήποτε άλλο υλικό επιχρισμένο εξωτερικά με σοβά, αποκλειομένου του αρτιφισιέλ, ρελιέφ, πεταχτού κ.λ.π. και οποιασδήποτε άλλης τεχνοτροπίας αποκλίνει των παραδοσιακών προτύπων. Στην περίπτωση επιχρισμάτων οι τοίχοι βάφονται λευκοί.

 

ii. Σε περίπτωση κατασκευής ανεπίχριστης λιθοδομής, αυτή θα πρέπει να κατασκευάζεται σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Ως εμφανή υλικά όψεων ορίζονται:

 

ξύλο ή πέτρα ή συνδυασμός τους.

 

iii. Όταν οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου κατασκευάζονται από φέρουσα λιθοδομή πάχους τουλάχιστον 50 cm, τότε η καταλαμβανόμενη επιφάνεια δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.

 

iv. Απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους επενδύσεις των εξωτερικών όψεων.

 

ι)ζ) i. Επιτρέπεται ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου, η τοποθέτηση απλών και περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών (όχι φωτεινών) που υποδηλώνουν τη χρήση των κτιρίων, όπου αυτές αντιστοιχούν.

 

ii. Απαγορεύεται η ανάρτηση επιγραφών επί στηθαίων εξωστών, δωμάτων, κλιμάκων και η τοποθέτηση ελεύθερα ιστάμενων ικριωμάτων διαφημιστικών ή άλλων πινακίδων στα δώματα ή αλλού.

 

ι)η) i. Επιβάλλεται η κατά το δυνατόν διατήρηση της μορφής της φυσικής επιφάνειας του εδάφους.

 

ii. Απαγορεύεται η επιχωμάτωση ή εκσκαφή των ακαλύπτων επιφανειών των οικοπέδων προς ανύψωση ή υποβίβαση της στάθμης αυτών και εκτελούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες εκσκαφές ή επιχωματώσεις για την εφαρμογή του περιγράμματος της οικοδομής.

 

iii. Δεν επιτρέπεται η καταστροφή ή αλλοίωση αξιόλογων βραχωδών σχηματισμών είτε για οικοδομική χρήση ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

 

ι)θ) Κάθε έργο που εκτελείται από Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά κάθε εργασία που αφορά στην διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, οδών, πλατειών, κρηπιδωμάτων προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα και εκτελείται μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από την δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου. Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας αναλαμβάνουν με δαπάνες τους την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεων τους, ώστε να μην προσβάλλεται το περιβάλλον.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.