Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
2.1 Γενικά
2.1.1 Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των λιμανιών και των παράκτιων εγκαταστάσεων διακίνησης πετρελαίου, προβλέπουν την κατάλληλη οργάνωση για αυτοδύναμη αντιμετώπιση των πιθανότερων περιστατικών ρύπανσης από διαφυγή πετρελαίου στη θάλασσα (most likely spill scenario), ιδίως αυτών που συμβαίνουν μέσα σε λιμάνια ή αγκυροβόλια κατά τις πετρελεύσεις των πλοίων και τις φορτοεκφορτώσεις δεξαμενόπλοιων και αφορούν ποσότητες πετρελαίου μικρότερες των 7 τόνων.
2.1.2 Κατά την κατάρτιση ή αναθεώρηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης των υπόχρεων φορέων (FCPS και PCPS) απαιτείται η ύπαρξη πρόνοιας για την κλιμάκωση της κινητοποίησης αντιμετώπισης κάθε περιστατικού μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής (LCP) ή του εθνικού σχεδίου (NCP).
Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης κάθε υπόχρεου φορέα υπάρχει πρόβλεψη για όλες τις κατηγορίες συμβάντων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και ενδέχεται να εξελιχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - όπως για
παράδειγμα: προσάραξη, σύγκρουση, πυρκαϊά, ναυάγιο, ατύχημα προσωπικού - για τις οποίες θα προδιαγράφονται μηχανισμοί αντιμετώπισης.
2.1.3 Τα σχέδια των υπόχρεων εγκαταστάσεων καθορίζουν σαφώς συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα διοίκησης ως υπεύθυνο περιβάλλοντος (designated on scene commander) για θέματα αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης και προβλέπουν τη διαίρεση εκπαιδευμένου προσωπικού σε ομάδες επάνδρωσης / ενεργοποίησης των μέσων και του εξοπλισμού καταπολέμησης κηλίδας εμμενόντων πετρελαιοειδών ή διαφυγόντων επιβλαβών προϊόντων - υπό την άμεση εποπτεία της Λιμενικής Αρχής.
2.1.4 Διαρροή πετρελαίου στο θαλάσσιο περιβάλλον προερχόμενη από αντλητικές εγκαταστάσεις εφοδιασμού σκαφών με καύσιμα που λειτουργούν εντός λιμένων / μαρίνων πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, με μέσα που υποχρεωτικά διαθέτουν οι εκμεταλλευόμενοι τις υπόψη εγκαταστάσεις. Οι υπεύθυνοι περιβάλλοντος των οικείων φορέων διοίκησης των λιμένων / μαρίνων και οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές ενημερώνονται άμεσα για οιοδήποτε περιστατικό ρύπανσης εκδηλωθεί και παρακολουθούν από κοινού την εξέλιξη καταπολέμησής του, ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
2.2 Σκοπός των σχεδίων και γεωγραφική περιοχή εφαρμογής τους.
Τα σχέδια στοχεύουν στην διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού αντιμετώπισης λειτουργικών ή ατυχηματικών περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από πετρέλαιο ή άλλες επιβλαβείς ουσίες.
Στο σχέδιο κάθε υπόχρεης εγκατάστασης περιγράφονται επακριβώς τα είδη των εκτάκτων περιστατικών που αντιμετωπίζονται και προσδιορίζεται το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (designated person) που είναι αρμόδιο για την ενεργοποίηση του σχεδίου της συγκεκριμένης εγκατάστασης.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης κάθε υπόχρεου φορέα (FCP/ PCP) είναι συμβατό με το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της οικείας Λιμενικής Αρχής (LCP).
Η γεωγραφική περιοχή εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης (NCP) είναι η θαλάσσια περιοχή που αντιστοιχεί στο Σύστημα Πληροφόρησης Πτήσεων Αθηνών (Flight Information Region: FIR) που ταυτίζεται με την Ελληνική Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue Region: HSRR) και οι ακτές της μητροπολιτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
2.3 Καθήκοντα του προσωπικού και απαιτήσεις συμβατότητας των σχεδίων.
2.3.1 Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης κάθε υπόχρεου φορέα καθορίζονται ο ρόλος και τα καθήκοντα όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού και προδιαγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες άμεσης ενημέρωσης των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών, ανάλογα με τη φύση του συμβάντος.
2.3.2 Ο υπεύθυνος κάθε εγκατάστασης θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ο τοπικός συντονιστής της Λιμενικής Αρχής εποπτεύει ή κατευθύνει τις εργασίες.
Η συμβατότητα των σχεδίων όλων των υπόχρεων φορέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αποτελεί προϋπόθεση αποτελεσματικής αντιμετώπισης του τυχαίου περιστατικού και αξιοποίησης της βοήθειας που είναι σε θέση να παράσχουν οι συνεργαζόμενοι φορείς, οι οποίοι περιλαμβάνονται στα τοπικά σχέδια των Λιμενικών Αρχών, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις καταπολέμησης ρύπανσης της θάλασσας, οι εξειδικευμένες εταιρείες επιθαλάσσιας αρωγής και εκτέλεσης υποθαλάσσιων εργασιών, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, τα Νοσηλευτικά Κέντρα παροχής υγειονομικής βοήθειας, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και οι γειτνιάζουσες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
2.3.3 Ιδιαίτερα πεδία ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα σχέδια αφορούν σε:
• | Διαδικασίες περιορισμού ή απαγόρευσης της κίνησης αεροσκαφών, πλωτών μέσων, οχημάτων και περιοίκων στην περιοχή του περιστατικού. |
• | Διαδικασία εκκένωσης των εγκαταστάσεων από το προσωπικό τους ή απομάκρυνσης των κατοίκων από περιοχές υψηλού κινδύνου και πρόνοια παροχής προσωρινών καταλυμάτων, εφόσον συντρέχει περίπτωση. |
• | Μεταφορά ασθενών σε νοσηλευτήρια και παροχή πρώτων βοηθειών σε ατυχηματίες. |
• | Τήρηση στοιχείων κόστους ενεργειών και δαπανών σχετιζόμενων με την καταπολέμηση. |
• | Πρόνοια για διαδικασίες μεταφοράς τυχόν επιπρόσθετων μέσων και υλικών που θα απαιτηθούν στην περιοχή του συμβάντος και τελική νόμιμη διάθεση των περισυλλεγμένων καταλοίπων, αποβλήτων και απορριμμάτων από τις παράκτιες περιοχές προσωρινής τους αποθήκευσης. |
2.4 Κλιμάκωση κινητοποίησης για την αντιμετώπιση περιστατικού ρύπανσης.
2.4.1 Σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ρύπανσης, συνεπεία υψηλής συγκέντρωσης βιομηχανιών και διυλιστηρίων ή εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην παραθαλάσσια ζώνη, τα επιμέρους σχέδια των υπόχρεων φορέων ολοκληρώνονται μέσω του τοπικού σχεδίου της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, βάσει του οποίου είναι δυνατόν να διατεθεί πρόσθετος εξοπλισμός καταπολέμησης από τα υφιστάμενα αποθέματα ασφαλείας της Κεντρικής Αποθήκης Υλικών Απορρύπανσης.
Τα τοπικά σχέδια των υπόχρεων φορέων αντιμετωπίζουν και τις περιπτώσεις ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή προερχόμενα από επίγειους αγωγούς ή βυτιοφόρα οχήματα και συρμούς.
2.4.2 Σε περίπτωση ανεπάρκειας των μέσων του τοπικού σχεδίου της Λιμενικής Αρχής, θα ενεργοποιείται το εθνικό σχέδιο και θα προωθείται κατάλληλος εξοπλισμός από την ΚΑΥΑ, όσο και πρόσθετα μέσα από το υφιστάμενο δίκτυο Περιφερειακών Σταθμών Καταπολέμησης Ρύπανσης και τους συνεργαζόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά θα αξιοποιούνται οι δυνατότητες διεθνούς βοήθειας.
2.5 Εκπαίδευση και ασκήσεις ετοιμότητας.
2.5.1 Η διασφάλιση ικανοποιητικού βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από πετρέλαια και άλλες επιβλαβείς ουσίες επιτυγχάνεται με την εκτέλεση τακτικών ασκήσεων και συχνή εκπαίδευση των χειριστών του εξοπλισμού σε θέματα λειτουργίας, συντήρησης και μακροχρόνιας αποθήκευσής του.
2.5.2 Πέραν των τακτικών ασκήσεων, θα διενεργούνται περιοδικά και ασκήσεις επικοινωνιών, με μέριμνα των τοπικών συντονιστών, για προσομοίωση των ενεργειών αντιμετώπισης κηλίδας, σε τρόπο ώστε να ελέγχεται ο χρόνος απόκρισης και ο βαθμός συμμετοχής των συνεργαζόμενων φορέων δημόσιου και ιδιωτικού φορέα κατά τις διαδοχικές φάσεις της άσκησης.
2.5.3 Μετά το πέρας των ως άνω ασκήσεων θα διενεργείται με μέριμνα του τοπικού συντονιστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, για διαπίστωση δυσλειτουργιών, προκειμένου αυτές στη συνέχεια να αποφευχθούν μέσω αναθεώρησης και βελτίωση του σχεδιασμού και την καταχώριση των συνακόλουθων μεταβολών στα σχετικά παραρτήματα στοιχείων και πληροφοριών (βάσεις δεδομένων: ευρετήρια και πίνακες) του τοπικού σχεδίου της Λιμενικής Αρχής.
Η διενέργεια ασκήσεων μεγάλης έκτασης με πραγματική ενεργοποίηση του διαθέσιμου εξοπλισμού καταπολέμησης της ρύπανσης είναι καθοριστικής σημασίας για την διαπίστωση της άρτιας συνάρθρωσης των αναλαμβανομένων δράσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ωστόσο, συνιστάται και ο περιοδικός έλεγχος καλής λειτουργίας του δικτύου επικοινωνιών των επιμέρους συντονιστών και υπευθύνων, των μελών της ομάδας σχεδίασης και του τοπικού συντονιστή της Λιμενικής Αρχής, ιδιαίτερα προτού εκτελεστούν ασκήσεις προσομοίωσης καταπολέμησης ρύπανσης μεγάλης κλίμακας.