Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 5 - Άρθρο 4

4. Καθοδήγηση της κυκλοφορίας (οριζόντια σήμανση, κατακόρυφη σήμανση)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Βασικές αρχές

 

Οι Πρόσθετες Λωρίδες Κυκλοφορίας δεν έχουν τον λειτουργικό χαρακτήρα ειδικών λωρίδων, αλλά είναι ισοδύναμες κυκλοφοριακώς με τις λοιπές λωρίδες κυκλοφορίας, και έτσι διατηρείται ο κανόνας της δεξιά οδήγησης. Μεταξύ της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας και των λοιπών λωρίδων κυκλοφορίας, το οδόστρωμα διαγραμμίζεται με διακεκομμένη γραμμή καθοδήγησης. Σε οδούς ενιαίας επιφάνειας κυκλοφορίας δύο κατευθύνσεων, στην περιοχή των Πρόσθετων Λωρίδων Κυκλοφορίας ο διαχωρισμός των δύο κατευθύνσεων γίνεται με διπλή συνεχόμενη γραμμή.

 

Η καθοδήγηση της κυκλοφορίας στην περιοχή των Πρόσθετων Λωρίδων Κυκλοφορίας γίνεται με κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση. Οι πινακίδες καθοδήγησης τοποθετούνται κατά κανόνα δεξιά, επί του μη ενισχυμένου ερείσματος, ενώ σε οδούς με διαχωρισμένες επιφάνειες κυκλοφορίας τοποθετούνται επί πλέον και αριστερά, επί της κεντρικής νησίδας.

 

Η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για το τέλος μιας Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας στην αριστερή οριογραμμή της λωρίδας κυκλοφορίας, έχει αποδειχθεί σκόπιμη ακόμη και για οδούς με ενιαία επιφάνεια κυκλοφορίας, επειδή έτσι εξασφαλίζεται μία καλύτερη αναγνωρισιμότητα για την ταχεία κυκλοφορία επί της λωρίδας προσπεράσεως.

 

Ο ηθελημένος διαχωρισμός της ταχείας από τη βραδεία κυκλοφορία μπορεί επίσης να υποστηριχθεί με καθορισμό ελαχίστων επιτρεπομένων ταχυτήτων ανά λωρίδα κυκλοφορίας.

 

2. Καθοδήγηση της κυκλοφορίας σε οδούς με διαχωρισμένες επιφάνειες κυκλοφορίας

 

2.1. Περιοχή διεύρυνσης

 

Οι διαγραμμίσεις σε περιοχές διεύρυνσης σε νεοκατασκευαζόμενες οδούς εφαρμόζονται σύμφωνα με το Σχήμα 2, και σε περιπτώσεις ήδη υπαρχουσών οδών όταν προστίθενται Πρόσθετες Λωρίδες Κυκλοφορίας, σύμφωνα με το Σχήμα 31. Η προειδοποιητική πινακίδα πρέπει να τοποθετείται 200 m προ της αρχής της διεύρυνσης. Σε περίπτωση που ταυτοχρόνως καθορίζονται ελάχιστα όρια ταχύτητας ανά λωρίδα κυκλοφορίας, απαιτείται πινακίδα, όπως αυτή που φαίνεται στο Σχήμα 7Α. Για τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, το ελάχιστο όριο ταχύτητας ανέρχεται κατά κανόνα σε 50 km/h. Η τιμή αυτή μπορεί να ανέλθει στα 60 km/h σε ανωφέρειες με s < 3%, ή να μειωθεί στα 40 km/h όταν s > 5%. Το ελάχιστο όριο ταχύτητας για την εσωτερική λωρίδα κυκλοφορίας ανέρχεται γενικώς στα 80 km/h. Η τιμή αυτή μπορεί να αυξηθεί στα 90 km/h σε ανωφέρειες με s < 3%, ή να μειωθεί στα 70 km/h σε ανωφέρειες με s > 5%.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1 Εάν η μετατόπιση των διηκουσών λωρίδων κυκλοφορίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με άνετη χάραξη, ώστε να γίνεται κατανοητό ότι οι διήκουσες λωρίδες είναι η κατεύθυνση εξόδου, τότε το Σχήμα 3 πρέπει να υποδηλώνει το δικαίωμα προτεραιότητας των διηκουσών λωρίδων και να επανεμφανίζει στην Πρόσθετη Λωρίδα Κυκλοφορίας ένα βέλος προς την κύρια έξοδο.

 

2.2. Περιοχή ανωφέρειας

 

Στην αρχή της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας τοποθετείται πινακίδα, η οποία να υποδεικνύει τις τρεις κατευθύνσεις, και να πληροφορεί επίσης για το μήκος της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας. Παρόμοια επαναλαμβανόμενη πινακίδα με πληροφόρηση για το απομένον μήκος της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας τοποθετείται αμέσως μετά από κάθε θέση πρόσβασης στην οδό. Επιπροσθέτως απαιτούνται, σε περίπτωση καθορισμού ελαχίστων ορίων ταχύτητας, επαναλαμβανόμενες πινακίδες ανά 2000 m.

 

2.3. Περιοχή στένωσης

 

Όπως φαίνεται στα Σχήματα 2 και 3, στη περιοχή στένωσης της λωρίδας κυκλοφορίας τελειώνει η διαχωριστική διακεκομμένη γραμμή καθοδήγησης, μεταξύ της αριστερής Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας και της μεσαίας λωρίδας κυκλοφορίας, στην αρχή της μειώσεως της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας.

 

Η κατεύθυνση των λωρίδων κυκλοφορίας στην περιοχή στένωσης υποδεικνύεται με πινακίδες πληροφόρησης και με αντίστοιχες ενδείξεις αποστάσεων 600 m, 400 m και 200 m προ της αρχής της στένωσης. Επιπροσθέτως προειδοποιούνται οι οδηγοί με διαγράμμιση τριών προειδοποιητικών βελών κατεύθυνσης προ της αρχής της μειώσεως της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας, για να ενταχθούν στη διήκουσα μεσαία λωρίδα. Ελάχιστα όρια ταχύτητας που ενδεχομένως να υφίστανται στη περιοχή στενώσεως, αναιρούνται με πινακίδες αντίστοιχες αυτής που φαίνεται στο Σχήμα 7C. Σε περίπτωση που απαιτείται, είναι δυνατόν στη περιοχή στενώσεως της επιφάνειας κυκλοφορίας να επιβληθεί περιορισμός του ανώτατου επιτρεπομένου ορίου ταχύτητας σε 100 km/h.

 

Στην περιοχή στενώσεως της επιφάνειας κυκλοφορίας και στο οδικό τμήμα που ακολουθεί, επιβάλλεται στα βαρέα οχήματα απαγόρευση προσπέρασης, για λόγους βελτιώσεως της κυκλοφοριακής ροής. Η απαγόρευση επιτυγχάνεται με κατάλληλη Πινακίδα (277 St VO) που τοποθετείται στην αρχή της περιοχής αποκλεισμού (αρχή στένωσης) και επαναλαμβάνεται στο τέλος αυτής όπως στα Σχήματα 2 και 3. Η απαγόρευση της προσπέρασης αναιρείται 1000 m περίπου μετά το τέλος της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας. Όταν είναι δυσμενής η διαδοχή των κατά μήκος κλίσεων, είναι σκόπιμο η απόσταση αυτή να αυξάνεται.

 

3. Καθοδήγηση της κυκλοφορίας σε οδούς με ενιαία επιφάνεια κυκλοφορίας

 

3.1. Περιοχή διεύρυνσης

 

Η περιοχή διεύρυνσης διαγραμμίζεται σύμφωνα με το Σχήμα 52 κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η διήκουσα λωρίδα κυκλοφορίας που βρίσκεται δεξιά να ξεπερνάει την ανωφέρεια, και η Πρόσθετη Λωρίδα Κυκλοφορίας, που βρίσκεται στο μέσον, να έχει τον χαρακτήρα λωρίδας προσπέρασης. Η ύπαρξη της διεύρυνσης επισημαίνεται με πινακίδα καθοδηγήσεως που τοποθετείται 200 m προ της αρχής περιοχής αποκλεισμού (αρχή της στένωσης). Η πινακίδα αυτή καθορίζει ταυτοχρόνως και την ελάχιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα, σύμφωνα με το Σχήμα 7)d3.

 

Η ελάχιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα για την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας (λωρίδα προσπέρασης) προς την κατεύθυνση της ανωφέρειας ανέρχεται κατά κανόνα σε 50 km/h. Αυτή η τιμή μπορεί σε ανωφέρειες με s < 3% να αυξηθεί σε 60 km/h, ενώ σε ανωφέρειες με s > 5% μπορεί να μειωθεί σε 40 km/h.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 2 Εάν η μετατόπιση των διηκουσών λωρίδων κυκλοφορίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με άνετη χάραξη, ώστε να γίνεται κατανοητό ότι οι διήκουσες λωρίδες είναι η κατεύθυνση εξόδου, τότε το Σχήμα 5 πρέπει να εμφανίζει τη δεξιά κατεύθυνση των διηκουσών λωρίδων και να επανεμφανίζει στην Πρόσθετη Λωρίδα Κυκλοφορίας ένα βέλος προς την κύρια έξοδο. Ανάλογα ισχύουν και για το Σχήμα 6.

3 Εάν τοποθετηθεί και Πρόσθετη Λωρίδα Κυκλοφορίας στην κατωφέρεια τότε αντί των Σχημάτων 7)d και 7)e ισχύουν τα Σχήματα 7)g και 7)h.

 

omoe.5.7

Σχήμα 7: Πινακίδες καθοδήγησης της κυκλοφορίας σε περιοχές προσθέτων λωρίδων, με καθορισμό ελάχιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας

 

3.2. Περιοχή ανωφέρειας

 

Στην αρχή της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας η διευθέτηση της κυκλοφορίας με τρεις λωρίδες γίνεται σαφής με πινακίδα στην οποία εμφαίνεται και το μήκος της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας. Με ταυτόχρονη αναγραφή και της ελάχιστης ταχύτητας προκύπτει η πινακίδα, όπως φαίνεται στο Σχήμα 7)e4). Παρόμοια πινακίδα τοποθετείται επίσης μετά από κάθε κόμβο, με ένδειξη του υπολοίπου μήκους της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας. Εφόσον καθορίζεται ελάχιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα, η πινακίδα επαναλαμβάνεται επί πλέον ανά 1000 m. Στην κατωφέρεια επιβάλλεται απαγόρευση προσπέρασης σε όλο το μήκος της περιοχής με μία λωρίδα κυκλοφορίας.

 

Όπως φαίνεται στο Σχήμα 5, τα δύο αντίθετα ρεύματα κυκλοφορίας ανωφέρειας και κατωφέρειας διαχωρίζονται με διπλή συνεχόμενη γραμμή. Όταν σε κατ' εξαίρεση περιπτώσεις τοποθετείται σε κατωφέρειες και δεύτερη λωρίδα, τότε κατά κανόνα απαιτείται δομικό στοιχείο διαχωρισμού των κατευθύνσεων της κυκλοφορίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 4 Στην περίπτωση Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας κατά το Σχήμα 6 και σε κατωφέρεια, αντί του Σχήμα 7)e ισχύει το Σχήμα 7)h.

 

3.3. Περιοχή στένωσης

 

Το τέλος της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας στην αρχή της στένωσης της επιφάνειας κυκλοφορίας επισημαίνεται με τη διαγράμμιση μιας επιφάνειας αποκλεισμού, σύμφωνα με το Σχήμα 5. Η διαγραμμισμένη γραμμή καθοδήγησης μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς λωρίδας στην ανωφέρεια τελειώνει στην αρχή της ενσωματώσεως της αριστερά λωρίδας στη δεξιά. Το μέγιστο πλάτος της επιφάνειας αποκλεισμού είναι 3.00 m.

 

Σε 400 m και 200 m προ της αρχής της επιφάνειας αποκλεισμού (αρχή της στένωσης της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας, Σχήμα 5 και Σχήμα 6) τοποθετούνται στην Πρόσθετη Λωρίδα Κυκλοφορίας προειδοποιητικές πινακίδες για το τέλος της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας. Επιπροσθέτως διαγραμμίζεται η αριστερή λωρίδα με τρία προειδοποιητικά βέλη προ της αρχής της επιφάνειας αποκλεισμού, για την ένταξη του οδηγού στη δεξιά λωρίδα. Εάν υπάρχει ένδειξη ελάχιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας, αυτή αναιρείται με πινακίδες που φαίνονται στα Σχήματα 7)f και 7)i.

 

Στην αρχή της εισόδου της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας στη διήκουσα λωρίδα κυκλοφορίας επιβάλλεται απαγόρευση προσπέρασης με κατάλληλη πινακίδα (276 St VO), η οποία μπορεί πάλι να αναιρείται στο τέλος της μετατόπισης της δεξιά οριογραμμής.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.