Απόφαση 2011/95 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Σύνταξη μελετών αποκατάστασης και διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών επεμβάσεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Ι. Βασικές αρχές για τις επεμβάσεις

 

α. Αντιμετώπιση του κτιρίου σαν σύνολο και όχι σαν επί μέρους τμήματα.

β. Αποφυγή δυσμενών αλλοιώσεων του δομικού συστήματος και των δυναμικών χαρακτηριστικών του.

γ. Αποφυγή απότομων μεταβολών αντοχής/ακαμψίας ή μάζας (στην κάτοψη ή στο ύψος).

δ. Προσπάθεια ταυτόχρονης θεραπείας και των ενδογενών αιτιών βλάβης.

ε. Προσπάθεια εφαρμογής κατά το δυνατόν ελαφρών επεμβάσεων.

στ. Προσπάθεια βελτίωσης της συμπεριφοράς όχι μόνο του φέροντα οργανισμού αλλά και των υπολοίπων στοιχείων.

ζ. Τήρηση των συστάσεων και πρακτικών κανόνων για τους γενικούς και ειδικούς ελέγχους κατά τον ανασχεδιασμό.

η. Εφαρμογή υλικών / τεχνικών που εύκολα εφαρμόζονται και εύκολα ελέγχονται ποιοτικά.

θ. Θεμελίωση.

 

Για τον καθορισμό της κατηγορίας του εδάφους απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και προσεκτική αντιμετώπιση προβλημάτων υπεδάφους ή και θεμελίων (όπως καθιζήσεις, ολισθήσεις, βλάβες συνδετηρίων δοκών, ανησυχητική μορφολογία ρηγματώσεων ανωδομής κ.λ.π.) που θεωρούνται σοβαρά επικίνδυνα για την ασφάλεια του συνόλου της κατασκευής.

 

ΙΙ. Περιεχόμενα φακέλλου μελέτης αποκατάστασης για βλάβες τοπικού χαρακτήρα.

 

α. Τυπικά δικαιολογητικά.

 

β. Στοιχεία από το φάκελλο του κτιρίου (άδειες, μελέτες, σχέδια εφόσον υπάρχουν κ.λ.π.).

 

γ. Αποτύπωση της υπάρχουσας κατασκευής, κυρίως του δομικού συστήματος (γενική διάταξη φέροντα οργανισμού, διατομές, οργανισμός πλήρωσης, σχηματικές τομές).

 

δ. Αποτύπωση βλαβών (φέροντα οργανισμού και οργανισμού πλήρωσης). Συμπλήρωση εντύπων μετασεισμικού ελέγχου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εις τριπλούν.

 

ε. Τεχνική έκθεση που θα περιλαμβάνει κρίση για τη συμπεριφορά της κατασκευής, τεχνικές παρατηρήσεις, πιθανά αίτια βλαβών - ερμηνεία, συνοπτική περιγραφή τεχνικής επεμβάσεων με αναφορά στα σχέδια λεπτομερειών.

 

στ. Μελέτη αποκατάστασης.

 

1. Επισκευάζονται μόνο τα δομικά στοιχεία που έχουν υποστεί βλάβες. Η εκτίμηση των εντατικών μεγεθών που απαιτούνται για τον υπολογισμό των επισκευών μπορεί να γίνεται με τη χρήση απλουστευμένων μεθόδων.

 

2. Επισκευή βλαβέντων στοιχείων του φέροντα οργανισμού κτιρίου από το σεισμό, που καλύπτεται η σχετική δαπάνη τους με κρατική δανειοδότηση (δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο).

 

2.1. Η μελέτη επισκευής θα περιλαμβάνει περιοριστικά μόνο τα βλαβέντα στοιχεία του κτιρίου.

 

2.2. Η άδεια επισκευής θα εκδίδεται αποκλειστικά με τον προϋπολογισμό δαπάνης που αφορά την παραπάνω στ)2.1. και θα καθορίζεται το ύψος του κρατικού δανείου με την εφαρμογή του εγκεκριμένου τιμολογίου και την ισχύουσα διαδικασία.

 

3. Ενίσχυση μη βλαβέντων στοιχείων του φέροντα οργανισμού του κτιρίου πέραν της επισκευής βλαβέντων στοιχείων από το σεισμό.

 

Στην περίπτωση αυτή, κατά την οποία ο ιδιοκτήτης επιθυμεί ενίσχυση της οικοδομής τους, παρότι οι βλάβες χαρακτηρίζονται σαν τοπικού χαρακτήρα, θα εκδίδεται κατ' αρχήν από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων η άδεια επισκευής (με δανειοδότηση) μόνο για τα βλαβέντα στοιχεία βάσει της παραπάνω στ)2.1 και στ)2.2.

 

Κατόπιν, ο ιδιοκτήτης, με δική του πρωτοβουλία, θα προσφεύγει στην Πολεοδομία και όχι στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων με νέα μελέτη για περαιτέρω ενίσχυση της οικοδομής του, για την έκδοση οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία (χωρίς βεβαίως δανειοδότηση), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

4. Η όπλιση των νέων δομικών στοιχείων γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ισχύοντα Κανονισμού Οπλισμένου Σκυροδέματος, ενώ για τα επισκευαζόμενα δομικά στοιχεία οι διατάξεις αυτές συνδυάζονται με τις σχετικές οδηγίες επισκευών του ΚΠΟΕΚΒΣ του Υπουργείου Δημοσίων Έργων 1978.

 

ζ. Κατασκευαστικά σχέδια.

 

Στοιχεία για υλικά - τεχνικές, αναγραφή λεπτομερειών.

 

η. Προμέτρηση - Προϋπολογισμός.

 

ΙΙΙ. Περιεχόμενα φακέλλου μελέτης αποκατάστασης για βλάβες γενικού χαρακτήρα.

 

α. Τυπικά δικαιολογητικά.

 

β. Στοιχεία από το φάκελο του κτιρίου (άδειες, μελέτες, σχέδια εφ' όσον υπάρχουν κ.λ.π.).

 

γ. Αποτύπωση της υπάρχουσας κατασκευής, κυρίως του δομικού συστήματος (γενική διάταξη φέροντα οργανισμού, διατομές, οπλισμοί, οργανισμός πλήρωσης, σχηματικές τομές).

 

δ. Αποτύπωση βλαβών (φέροντα οργανισμού και οργανισμού πλήρωσης). Συμπλήρωση εντύπων μετασεισμικού ελέγχου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εις τριπλούν (φάκελλος μελέτης, ΥΑΣ, Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).

 

ε. Τεχνική έκθεση που θα περιλαμβάνει κρίση για τη συμπεριφορά της κατασκευής, τεχνικές παρατηρήσεις, πιθανά αίτια βλαβών - ερμηνεία, συνοπτική περιγραφή τεχνικής επεμβάσεων με αναφορά στα σχέδια λεπτομερειών.

 

στ. Μελέτη αποκατάστασης.

 

1. Επισκευάζονται / ενισχύονται βλαβέντα και μη βλαβέντα στοιχεία και επιτρέπεται να προστεθούν νέα δομικά στοιχεία σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

Στη μελέτη επισκευής θα υπολογίζονται τα λόγω σεισμού εντατικά μεγέθη των δομικών στοιχείων του φέροντος οργανισμού της κατασκευής.

 

(1) όπως ήταν πριν το σεισμό και (2) όπως διαμορφώνονται μετά την προτεινόμενη επέμβαση, σύμφωνα (για τις περιπτώσεις (1) και (2)) με τις διατάξεις του Αντισεισμικού Κανονισμού που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

 

Για κατασκευές προ του 1959 εφαρμόζεται ο Αντισεισμικός Κανονισμός του 1959.

 

2. Επισκευή βλαβέντων στοιχείων του φέροντα οργανισμού κτιρίου από το σεισμό, που καλύπτεται η σχετική δαπάνη τους με κρατική δανειοδότηση (δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο).

 

2.1. Η μελέτη επισκευής θα περιλαμβάνει περιοριστικά μόνο τα βλαβέντα στοιχεία του κτιρίου, καθώς επίσης και τις απόλυτα αναγκαίες ενισχύσεις σε ορισμένα στοιχεία του φέροντα οργανισμού που δεν έχουν πάθει ζημιές, ή τις προσθήκες νέων δομικών στοιχείων, που όμως απαιτούνται από την εντατική κατάσταση που δημιουργείται λόγω της αποκατάστασης των ανωτέρω ζημιών, εφόσον τούτο ήθελε προκύψει από τους υπολογισμούς.

 

2.2. Αν στη μελέτη που θα υποβάλλεται περιλαμβάνονται και ενισχύσεις, που αναφέρονται σε στοιχεία μη βλαβέντα, που τυχόν παρουσιάζουν ανεπάρκεια (από απόψεως διατομών, τάσεων και οπλισμού) λόγω ελλείψεων της αρχικής μελέτης ή πλημμελούς κατασκευής, δεν θα καλύπτεται η σχετική δαπάνη τους από την κρατική δανειοδότηση.

 

2.3. Η άδεια επισκευής θα εκδίδεται αποκλειστικά με τον προϋπολογισμό δαπάνης που αφορά στην παραπάνω παράγραφο στ)1.1, και θα καθορίζεται το ύψος του κρατικού δανείου με την εφαρμογή του εγκεκριμένου τιμολογίου και την ισχύουσα διαδικασία.

 

3. Ενίσχυση μη βλαβέντων στοιχείων του φέροντα οργανισμού κτιρίου για την αποκατάσταση ελλείψεων της μελέτης, κατασκευαστικών ατελειών κ.λ.π. πέραν της επισκευής βλαβέντων στοιχείων από το σεισμό.

 

3.1. Η μελέτη που θα υποβάλλεται μπορεί να περιλαμβάνει, πέραν από τις εργασίες της περίπτωσης στ)1 και εργασίες για περαιτέρω ενίσχυση της οικοδομής (ενίσχυση θεμελιώσεων, αύξηση ακαμψίας κ.λ.π.) ή ενίσχυση των μη βλαβέντων στοιχείων, λόγω εσφαλμένων παραδοχών και υπολογισμών της αρχικής μελέτης, κατασκευαστικών αποκλίσεων από την εγκεκριμένη μελέτη, κακοτεχνιών κ.λ.π..

 

3.2. Στην περίπτωση αυτή θα γίνεται, από τους αρμόδιους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), διαχωρισμός των εργασιών σε δύο κατηγορίες δανειοδοτούμενων και μη δανειοδοτούμενων.

 

3.3. Για τις εργασίες επισκευής οι οποίες δανειοδοτούνται σύμφωνα με την περίπτωση στ)1 θα εκδίδεται κανονική άδεια επισκευής από τους αρμόδιους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ).

 

3.4. Για τις υπόλοιπες εργασίες ενισχύσεως του κτιρίου οι οποίες δεν καλύπτονται με κρατική δανειοδότηση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η οικοδομική άδεια για την εκτέλεση των εργασιών αυτών θα εκδίδεται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες στις οποίες θα υποβάλλονται οι σχετικές μελέτες, μαζί με την εκδοθείσα από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων άδεια επισκευής των βλαβέντων στοιχείων της οικοδομής.

 

Μετά την έκδοση της αδείας από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες, μία σειρά των σχεδίων και ένα αντίγραφο της αδείας θα υποβάλλονται στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, για ενημέρωση του σχετικού φακέλλου.

 

4. Σε περιπτώσεις επισκευής / ενίσχυσης δομικών στοιχείων ορόφων με μειωμένη ακαμψία από έλλειψη τοίχων πλήρωσης (pilotis κ.λ.π.) πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για την αποφυγή διατήρησης της υπάρχουσας απότομης μεταβολής ακαμψίας σε σύγκριση με την ακαμψία του πλησιέστερου ορόφου.

 

5. Η όπλιση των νέων δομικών στοιχείων γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ισχύοντα Κανονισμού Οπλισμένου Σκυροδέματος, ενώ για τα επισκευαζόμενα δομικά στοιχεία οι διατάξεις αυτές συνδυάζονται με τις σχετικές οδηγίες επισκευών του ΚΠΟΕΚΒΣ του Υπουργείου Δημοσίων Έργων 1978.

 

ζ. Κατασκευαστικά σχέδια.

 

Στοιχεία για υλικά / τεχνικές, αναγραφή λεπτομερειών.

 

η. Προμέτρηση - Προϋπολογισμός δαπάνης.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.