Υγειονομική διάταξη 443/73 - Άρθρο 16

Άρθρο 16: Σύστημα ανακυκλοφορίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το σύστημα ανακυκλοφορίας δέον όπως εξασφαλίζει τον απαιτούμενον ρυθμόν ανανεώσεως του ύδατος (άρθρο 15 παράγραφος 1)α). Εις περίπτωση εξυπηρετήσεως εκ μιας μονάδος ανακυκλοφορίας περισσοτέρων δεξαμενών, αυτή δέον να επαρκή δια την ταυτόχρονη λειτουργία του συνόλου των δεξαμενών, με τον καθοριζόμενο ως άνω ρυθμόν ανανεώσεως.

 

2. Το σύστημα ανακυκλοφορίας και καθαρισμού του ύδατος θα λειτουργεί καθ' όλες τις ώρας χρησιμοποιήσεως της δεξαμενής και πέραν τούτου, εφ' όσον χρόνον απαιτείται προς εξασφάλιση ύδατος διαυγούς και απολύτως ικανοποιητικού από μικροβιολογικής απόψεως.

 

Ειδικώς συνιστάται δια τις δεξαμενές χωρητικότητος άνω των 750 m3 και επιβάλλεται δια τις άνω των 1250 m3 η αδιάλειπτος (24ωρη) λειτουργία του συστήματος ανακυκλοφορίας καθ' όλην την κολυμβητική περίοδον, με δυνατότητα μειώσεως του ρυθμού ανανεώσεως του ύδατος, μέχρι του ημίσεος του κανονικού, καθ' ας ώρας δεν χρησιμοποιούνται αυτές υπό κολυμβητών( νυκτερινές).

 

3. Οι περιλαμβανόμενες εγκαταστάσεις εις το εν λόγω σύστημα δέον όπως ικανοποιούν τις κάτωθι απαιτήσεις:

 

α) Αντλίες:

 

Συνιστώνται οι ηλεκτροκίνητες φυγόκεντρες αντλίες. Σε περίπτωση χρησιμοποιήσεως διυλιστηρίων πιέσεως οι αντλίες δέον όπως εξασφαλίζουν την απαιτούμενη παροχή υπό το μέγιστον υδραυλικό φορτίον, το οποίον δυνατόν να αναπτυχθεί εις τα διυλιστήρια ή συστήματα φίλτρανσης.

 

Συνιστάται όπως διατίθενται εφεδρικά αντλητικά συγκροτήματα, προς αντιμετώπισιν των διακοπών, λόγω συντηρήσεως ή βλαβών. Εν εναντία περιπτώσει θα διακόπτεται αμέσως η λειτουργία της δεξαμενής, μέχρι πλήρους αποκαταστάσεως της βλάβης και ανανεώσεως του ύδατος.

 

Εάν οι αντλίες κείνται εις στάθμη υψηλότερη του ύδατος της δεξαμενής, δέον όπως τοποθετηθεί δικλείδα αντεπιστροφής εις τον σωλήνα αναρροφήσεως.

 

Εις περίπτωσιν συνδέσεως της αντλίας μετά του αναρροφητικού καθαριστήρα (παράγραφος 3)δ' κατωτέρω), δέον αυτή να δημιουργεί επαρκές κενόν δια την λειτουργία αυτού.

 

β) Τριχοπαγίδα:

 

Το σύστημα ανακυκλοφορίας δέον όπως είναι εφοδιασμένο δια παγίδας, κατάλληλου δια την συγκράτηση των τριχών κ.λ.π., η οποία θα τοποθετείται προ του διυλιστηρίου.

 

Συνιστάται η χρήσις κυλινδρικού ηθμού με ανοίγματα ουχί μεγαλύτερα των 3 mm.

 

Η συνολική επιφάνεια των ανοιγμάτων δέον όπως είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια της επιφανείας της διατομής των στομίων εισαγωγής του ύδατος εις δεξαμενή.

 

Οι τριχοπαγίδες δέον όπως κατασκευάζονται και τοποθετούνται κατά τρόπον, επιτρέποντα την ταχεία αποσύνδεση προς καθαρισμό αυτών. Κατάλληλοι δικλείδες θα διακόπτουν την ροή κατά την διάρκειαν του καθαρισμού.

 

γ) Θερμαντήρας ύδατος:

 

Εις ας περιπτώσεις προβλέπεται θέρμανσις του ύδατος της δεξαμενής, το θερμαντικό στοιχείον δέον όπως τοποθετείται επί της γραμμής τροφοδοτήσεως προς θέρμανση του συνόλου ή μέρους του ύδατος που ανακυκλοφορεί. Η απ' ευθείας τοποθέτησις θερμαντικών στοιχείων εντός της δεξαμενής ή η διοχέτευσις ατμού εις αυτήν δεν επιτρέπεται δια νέας εγκαταστάσεις.

 

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας του ύδατος δέον να εκτελείται αυτομάτως.

 

δ) Αναρροφητικός καθαριστήρας.

 

Δια τον καθαρισμό του πυθμένα της δεξαμενής εκ της ιλύος που καθιζάνει, τριχών κ.λ.π., ενδείκνυται η χρήσις καθαριστήρα, λειτουργούντος δι' αναρροφήσεως. Εάν η αναρρόφησις εκτελείται, ως συνήθως μέσω της αντλίας της ανακυκλοφορίας, δέον όπως προβλέπεται κατάλληλος δικλείδα δια την μείωσιν της ροής εις το στόμιον εκροής της δεξαμενής ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικώς ο αναρροφητικός καθαριστήρας. Δια την σύνδεση τούτου μετά της αναρροφήσεως της αντλίας ανακυκλοφορίας δέον όπως προβλέπονται μόνιμοι σωληνώσεις μετά συνδέσμων, τουλάχιστον 0,20 m κάτωθεν της επιφανείας του ύδατος της δεξαμενής, επαρκών διαστάσεων προς ελάττωση εις το ελάχιστον των απωλειών, λόγω τριβών. Ομοίως ο καθαριστήρας και όλοι οι κινητοί σύνδεσμοι δέον όπως κατασκευάζονται κατά τρόπον, ώστε να εξασφαλίζουν την μεγίστη δυνατή ταχύτητα εις το ακροφύσιο της αναρροφήσεως αυτού.

 

ε) Σύστημα σωληνώσεων:

 

Η παροχετευτική ικανότης των σωληνώσεων συνιστάται γενικώς όπως είναι τουλάχιστον διπλασία της θεωρητικώς απαιτουμένης.

 

Συνδέσεις με ωτίδας η άλλοι λυόμενοι σύνδεσμοι δέον όπως παρεμβάλλονται κατά διαστήματα, ώστε να είναι δυνατή η ταχεία αφαίρεσις παντός τμήματος προς καθαρισμό και συντήρηση.

 

Εις το σύστημα σωληνώσεων δέον όπως προβλέπονται:

 

Στόμιον εκκενώσεως εις το χαμηλότερον σημείον αυτού, προς απομάκρυνση της συγκεντρωμένης σκωρίας σιδήρου και λοιπών ιζημάτων.

 

Κατάλληλα ανοίγματα δια την τοποθέτηση μετρητών προς προσδιορισμό του κενού εις την αναρρόφηση και της πιέσεως εις τον αγωγό καταθλίψεως, προκειμένου να ρυθμισθεί, εφ' όσον απαιτηθεί, το σύστημα ανακυκλοφορίας.

 

Μετρητής παροχής, προς έλεγχο της διερχόμενης πράγματι ποσότητος ύδατος δια του συστήματος υπό συνθήκες λειτουργίας.

 

Στόμια υδροληψίας προς λήψη δειγμάτων ύδατος προς εργαστηριακή εξέτασιν, τόσον εκ σημείου ευθύς ως το ύδωρ αφήνει την δεξαμενή όσον και μετά το διυλιστήριο.

 

Συνιστάται όπως οι σωληνώσεις βάφονται με διακριτικά χρώματα αναλόγως της χρήσεως αυτών.

 

στ) Έλεγχος του συστήματος:

 

Μετά την εγκατάσταση του συστήματος ανακυκλοφορίας και την ρύθμιση των διαφόρων εξαρτημάτων, δέον όπως εκτελείται υδραυλική δοκιμή ολοκλήρου του συστήματος και των συμπληρωματικών εγκαταστάσεων. Κατ' αυτήν θα προσδιορίζονται η ταχύτης ροής του ύδατος εις διάφορα σημεία των σωληνώσεων, η παροχή εκάστου διυλιστηρίου και αντλίας, η ταχύτης και ποσότης του ύδατος καθαρισμού εκάστου διυλιστηρίου και η παροχή εκάστου στομίου εισροής της δεξαμενής, υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και με την δεξαμενή πλήρη μέχρι της κανονικής στάθμης λειτουργίας.

 

Όλα τα στοιχεία δέον όπως τηρούνται προς σύγκριση και μελλοντικό έλεγχο.

 

Τοιαύτες δοκιμές δέον όπως εκτελούνται τουλάχιστον άπαξ του έτους.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΥΓ2/80825/05/2006 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 120/Β/2006).

 

4. Θερμόμετρα:

 

Εις τις θερμαινόμενες δεξαμενές, δέον όπως τοποθετούνται δύο πάγια θερμόμετρα επί της γραμμής ανακυκλοφορίας, ήτοι ένα μετά τον θερμαντήρα και έτερον εγγύς του στομίου εκροής της δεξαμενής.

 

Εις τις εξωτερικές δεξαμενές αρκεί ένα θερμόμετρον εις το στόμιον εκροής.

 

Τα θερμόμετρα δέον όπως είναι ευχερώς προσπελάσιμα προς ανάγνωση.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.