Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Σκοπός του κάθε είδους ανάθεσης είναι η επιλογή και ανάδειξη του καταλληλότερου αναδόχου για την έγκαιρη, άρτια και οικονομικά πλέον συμφέρουσα παροχή της υπό ανάθεση υπηρεσίας ή μελέτης. Η επιλογή του είδους ανάθεσης γίνεται με τήρηση των όρων του παρόντος και πλήρη διασφάλιση των διαδικασιών διαφάνειας.
2. Για την ανάδειξη του κατάλληλου αναδόχου επιλέγεται κατά περίπτωση ένας από τους ακόλουθους τρόπους ανάθεσης:
Α. Ανοικτή διαδικασία
Α.1. Η ανοικτή διαδικασία μπορεί να αποφασίζεται από τα όργανα της Εταιρίας, σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου 6 του παρόντος, για κάθε ανάθεση υπηρεσίας ή μελέτης, που η αξία της είναι ίση ή ανώτερη του ποσού που καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΚ.
Α.2. Σε περίπτωση ανάθεσης μελέτης / υπηρεσίας με το σύστημα της ανοικτής διαδικασίας η Εταιρία κάνει δεκτές, χωρίς διακρίσεις και με τους ίδιους όρους που εφαρμόζονται για τους Έλληνες διαγωνιζόμενους, τις προσφορές όλων των ενδιαφερομένων παρεχόντων υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου, εφόσον βέβαια διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται από την αναλυτική διακήρυξη.
Α.3. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 52 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της διακήρυξης στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Α.4. Η προθεσμία αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από προθεσμία επαρκούς διάρκειας που θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν έγκυρες προσφορές. Η προθεσμία αυτή μπορεί να μειωθεί σε 36 ημέρες, εάν η Εταιρία έχει δημοσιεύσει ενδεικτική ανακοίνωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος ΙΙΙΑ' της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί με την οδηγία [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΕ (βλέπε Παράρτημα I του παρόντος), η οποία συντάσσεται 52 τουλάχιστον ημέρες και το πολύ δώδεκα μήνες πριν από τη δημοσίευση της περιληπτικής διακήρυξης της υπό ανάθεση μελέτης / υπηρεσίας.
Α.5. Η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 22 ημερών, εάν α) η Εταιρία έχει δημοσιεύσει ενδεικτική ανακοίνωση σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο και β) εφόσον επιπλέον η ενδεικτική αυτή ανακοίνωση περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία της περιληπτικής διακήρυξης που αναφέρονται στο υπόδειγμα του παραρτήματος ΙΙΙΒ' της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ (ανοικτή διαδικασία), όπως έχει τροποποιηθεί με την οδηγία [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΕ (βλέπε Παράρτημα I του παρόντος), υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία αυτά ήταν διαθέσιμα κατά το χρόνο της δημοσίευσής της.
Β. Κλειστή διαδικασία
Β.1. Η κλειστή διαδικασία μπορεί να αποφασίζεται από τα όργανα της Εταιρίας, σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου 6 του παρόντος, για κάθε ανάθεση υπηρεσίας ή μελέτης που η αξία της είναι ίση ή ανώτερη του ποσού που καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΚ.
Β.2. Σε περίπτωση ανάθεσης μελέτης / υπηρεσίας με το σύστημα της κλειστής διαδικασίας, η Εταιρία ζητά να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, χωρίς διακρίσεις και με τους ίδιους όρους που εφαρμόζονται για τους Έλληνες διαγωνιζόμενους, οι ενδιαφερόμενοι παρέχοντες υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου, εφόσον βέβαια διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται από την αναλυτική διακήρυξη (α' φάση). Στη συνέχεια, η Εταιρία επιλέγει, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με την προσωπική κατάσταση των παρεχόντων υπηρεσία και των πληροφοριών και των διατυπώσεων που είναι αναγκαίες για την εκτίμηση των ελάχιστων οικονομικών και τεχνικών προϋποθέσεων που αυτοί πρέπει να πληρούν, και καλεί να υποβάλουν προσφορά μόνο οι διαγωνιζόμενοι της επιλογής της (β' φάση).
Β.3. Η προθεσμία παραλαβής από την Εταιρία των αιτήσεων συμμετοχής (α' φάση) δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 37 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της περιληπτικής διακήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Β.4. Αντίστοιχα, η προθεσμία παραλαβής των προσφορών (β' φάση) δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 40 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της έγγραφης πρόσκλησης εκ μέρους της Εταιρίας στους διαγωνιζόμενους.
Β.5. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών μπορεί να μειωθεί σε 26 ημέρες, εάν α) η Εταιρία έχει δημοσιεύσει στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την ενδεικτική ανακοίνωση, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος ΙΙΙ Α ' της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί με την οδηγία [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΕ (βλέπε Παράρτημα I του παρόντος), 52 τουλάχιστον ημέρες και το πολύ δώδεκα μήνες πριν από την ημερομηνία αποστολής της περιληπτικής διακήρυξης στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων και β) εάν η ενδεικτική ανακοίνωση περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία της περιληπτικής διακήρυξης που αναφέρονται στο υπόδειγμα του παραρτήματος ΙΙΙ Γ' της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ (κλειστή διαδικασία), όπως έχει τροποποιηθεί με την οδηγία [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΕ (βλέπε Παράρτημα I του παρόντος) ή όταν είναι δυνατόν του παραρτήματος ΙΙΙ Δ' της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ (διαδικασία με διαπραγμάτευση), όπως έχει τροποποιηθεί με την οδηγία [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΕ (βλέπε Παράρτημα I του παρόντος), εφόσον τα στοιχεία αυτά ήταν διαθέσιμα κατά το χρόνο δημοσίευσής της.
Β.6. Στην περίπτωση που οι προσφορές μπορούν να συνταχθούν μόνο μετά από επιτόπια επίσκεψη ή μετά από επιτόπια εξέταση των τευχών που προσαρτώνται στη συγγραφή υποχρεώσεων, οι ανωτέρω προθεσμίες των σαράντα (40) και των είκοσι έξι (26) ημερών πρέπει να παρατείνονται ανάλογα.
Β.7. Σε περίπτωση που ιδιαιτέρως επείγοντες λόγοι, οι οποίοι αιτιολογούνται ειδικά από την Εταιρία και- καθιστούν αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών α) παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής και β) παραλαβής των προσφορών, η Εταιρία μπορεί να ορίσει ότι: α) η προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής (της α' φάσης) δεν θα είναι μικρότερη των δέκα πέντε (15) ημερών από την ημερομηνία αποστολής της περιληπτικής διακήρυξης της υπό ανάθεση μελέτης / υπηρεσίας στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων β) η προθεσμία παραλαβής των προσφορών (της β' φάσης) δεν θα είναι μικρότερη των δέκα (10 ) ημερών από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς εκ μέρους της Εταιρίας στους διαγωνιζομένους.
Γ. Πρόχειρος διαγωνισμός
Γ.1. Ο πρόχειρος διαγωνισμός μπορεί να αποφασίζεται από τα όργανα της Εταιρίας, σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου 6 του παρόντος, για κάθε ανάθεση υπηρεσίας ή μελέτης που η αξία της είναι ανώτερη ή ίση των 30.000.000 δραχμών και κατώτερη του ποσού που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΚ.
Γ.2. Σε περίπτωση ανάθεσης μελέτης ή υπηρεσίας με το σύστημα του πρόχειρου διαγωνισμού, η Εταιρία ζητά να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, χωρίς διακρίσεις και με τους ίδιους όρους που εφαρμόζονται για τους Έλληνες διαγωνιζομένους, οι ενδιαφερόμενοι παρέχοντες υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου, εφόσον βέβαια διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται από την αναλυτική διακήρυξη (α' φάση). Στη συνέχεια, η Εταιρία επιλέγει, βάσει των διαθεσίμων πληροφοριών σχετικά με την προσωπική κατάσταση των παρεχόντων υπηρεσία και των πληροφοριών και των διατυπώσεων που είναι αναγκαίες για την εκτίμηση των ελαχίστων οικονομικών και τεχνικών προϋποθέσεων που αυτοί πρέπει να πληρούν και καλεί να υποβάλουν προσφορά μόνο οι διαγωνιζόμενοι της επιλογής της (β' φάση).
Γ.3. Στην περίπτωση αυτή, η προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής (α' φάση) ορίζεται σε πέντε (5) ημέρες από την τελευταία ανακοίνωση περιληπτικής διακήρυξης σε δύο αθηναϊκές ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Αντίστοιχα, η προθεσμία παραλαβής των προσφορών (β' φάση) ορίζεται σε επτά (7) ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της έγγραφης πρόσκλησης εκ μέρους της Εταιρίας στους διαγωνιζομένους.
Δ. Διαδικασία με διαπραγμάτευση
Δ.1. Η διαδικασία με διαπραγμάτευση μπορεί να αποφασίζεται από τα όργανα της Εταιρίας, σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου 6 του παρόντος, για κάθε ανάθεση υπηρεσίας ή μελέτης, ανεξαρτήτως ποσού.
Δ.2. Σε περίπτωση ανάθεσης μελέτης / υπηρεσίας με το σύστημα της διαδικασίας με διαπραγμάτευση, η Εταιρία καλεί τους παρέχοντες Υπηρεσίες / μελέτες της επιλογής της και διαπραγματεύεται τους όρους της σύμβασης με έναν ή περισσότερους από αυτούς κατά την κρίση της. Η Εταιρία επιλέγει, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με την προσωπική κατάσταση των παρεχόντων υπηρεσίες / μελέτες και των πληροφοριών και των διατυπώσεων που είναι αναγκαίες για την εκτίμηση των ελάχιστων οικονομικών και τεχνικών προϋποθέσεων που αυτοί πρέπει να πληρούν, και καλεί να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις μόνο οι διαγωνιζόμενοι της επιλογής της.
Δ.3. Η Εταιρία μεριμνά ώστε να καλούνται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, χωρίς διακρίσεις και με τους ίδιους όρους που εφαρμόζει για τους Έλληνες ενδιαφερόμενους, υπήκοοι των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου, που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα.
Δ.4. Η διαδικασία με διαπραγμάτευση αποτελεί εξαιρετική διαδικασία, στην οποία η Εταιρία προσφεύγει μόνο στις περιπτώσεις που ρητά αυτό επιτρέπεται από τον παρόντα Κανονισμό και την κοινοτική νομοθεσία. Ειδικότερα:
Δ.4.1. Σε κάθε περίπτωση που η αξία της υπό ανάθεση μελέτης ή υπηρεσίας είναι κατώτερη των 30.000.000 δραχμών.
Δ.4.2. Στην περίπτωση που η αξία της υπό ανάθεση μελέτης ή υπηρεσίας είναι ανώτερη ή ίση των 30.000.000 δραχμών και κατώτερη του ποσού που καθορίζεται με την παράγραφο 1 του άρθρου 7 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΚ. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία με διαπραγμάτευση διενεργείται μετά από σχετική περιληπτική ανακοίνωση σε δύο αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και εφόσον επείγοντες λόγοι ή λόγοι αποκλειστικότητας της υπό ανάθεση μελέτης ή υπηρεσίας δικαιολογούν την επιλογή της εν λόγω διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή, η προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής ορίζεται σε τρεις (3) ημέρες από την τελευταία σχετική περιληπτική ανακοίνωση, η δε κλήση συμμετοχής σε διαπραγματεύσεις ορίζεται σε δύο (2) ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της εκ μέρους της Εταιρίας στους υποψηφίους.
Δ.4.3. Στην περίπτωση που η αξία της υπό ανάθεση μελέτης ή υπηρεσίας είναι ίση ή ανώτερη του ποσού που καθορίζεται με την παράγραφο 1 του άρθρου 7 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΚ. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία με διαπραγμάτευση μπορεί να διεξαχθεί:
α) Κατόπιν προηγούμενης δημοσίευσης σχετικής διακήρυξης.
Η Εταιρία μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αφού προηγηθεί δημοσίευση σχετικής περιληπτικής διακήρυξης στις ακόλουθες, αποκλειστικά αναφερόμενες, περιπτώσεις:
i) σε περίπτωση μη κανονικών προσφορών, μετά από προσφυγή σε ανοικτή ή κλειστή διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχικοί όροι της σύμβασης δεν έχουν τροποποιηθεί ουσιωδώς
ii) σε περίπτωση υποβολής προσφορών οι οποίες κρίθηκαν απαράδεκτες με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχικοί όροι της σύμβασης δεν έχουν τροποποιηθεί ουσιωδώς
iii) σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για υπηρεσίες που η φύση τους ή αστάθμητοι παράγοντες δεν επιτρέπουν μία προκαταρκτική και συνολική τιμολόγηση
iv) όταν η φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδίως δε στην περίπτωση διανοητικών υπηρεσιών και υπηρεσιών της κατηγορίας 6 του παραρτήματος IΑ της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, είναι τέτοια που οι προδιαγραφές της σύμβασης δεν είναι δυνατόν να διατυπωθούν με ακρίβεια ικανή να επιτρέψει τη σύναψη της σύμβασης αυτής με επιλογή της καλύτερης προσφοράς, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την κλειστή και την ανοικτή διαδικασία.
Εφόσον επιλεγεί από την Εταιρία η διαδικασία με διαπραγμάτευση με προηγούμενη δημοσίευση σχετικής διακήρυξης, η προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 37 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της περιληπτικής διακήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σε περίπτωση δε που ιδιαιτέρως επείγοντες λόγοι, οι οποίοι ειδικά αιτιολογούνται από την Εταιρία, καθιστούν αδύνατη την τήρηση της ως άνω προθεσμίας, η Εταιρία μπορεί να συντάμει την προθεσμία όχι όμως κάτω των δέκα πέντε (15) ημερών από την ημερομηνία αποστολής της περιληπτικής διακήρυξης στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων.
β) Χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σχετικής διακήρυξης.
Η Εταιρία μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση σχετικής περιληπτικής διακήρυξης, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
i) σε περίπτωση μη κανονικών προσφορών στο πλαίσιο ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας ή σε περίπτωση υποβολής προσφορών, οι οποίες κρίθηκαν απαράδεκτες με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι α) οι αρχικοί όροι της σύμβασης δεν έχουν τροποποιηθεί ουσιωδώς και β) γίνονται δεκτοί όλοι οι προσφέροντες που υπέβαλαν προσφορά, σύμφωνα με τις τυπικές προϋποθέσεις που η προηγούμενη (ανοικτή ή κλειστή) διαδικασία σύναψης της σύμβασης απαιτούσε
ii) σε περίπτωση μη υποβολής προσφορών ή μη υποβολής κατάλληλων προσφορών σε προκηρυχθέντα διαγωνισμό ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση ότι α) οι αρχικοί όροι της σύμβασης δεν έχουν τροποποιηθεί ουσιωδώς και β) διαβιβάζεται σχετική έκθεση στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μετά από αίτημά της
iii) όταν, για λόγους τεχνικούς, καλλιτεχνικούς ή σχετικούς με την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων, η εκτέλεση των υπηρεσιών μπορεί να ανατεθεί μόνο σε συγκεκριμένο πρόσωπο
iv) όταν η σύμβαση αποτελεί συνέχεια ενός διαγωνισμού μελετών και σύμφωνα με τους εφαρμοζόμενους κανόνες πρέπει να ανατεθεί στο νικητή ή σε έναν από τους νικητές του διαγωνισμού αυτού. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, όλοι οι νικητές του διαγωνισμού πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις
ν) στον βαθμό που είναι απολύτως αναγκαίο, όταν η επιτακτικά επείγουσα ανάγκη που προκύπτει από γεγονότα απρόβλεπτα για την Εταιρία δεν συμβιβάζεται με τις προθεσμίες που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες. Στην περίπτωση αυτή, οι περιστάσεις που μπορεί να επικαλεστεί η Εταιρία για την αιτιολόγηση της επιτακτικά επείγουσας ανάγκης δεν πρέπει να απορρέει από δική της ευθύνη
vi) για τις συμπληρωματικές υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικά προβλεπόμενο σχέδιο, ούτε στην πρώτη συναφθείσα σύμβαση, και οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας της αρχικής σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάθεση γίνεται στο πρόσωπο το οποίο εκτελεί την εν λόγω υπηρεσία και:
• | όταν αυτές οι συμπληρωματικές υπηρεσίες δεν μπορούν, από τεχνική ή οικονομική άποψη, να διαχωρισθούν από την κύρια σύμβαση, χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα για την Εταιρία ή |
• | όταν αυτές οι υπηρεσίες, παρότι μπορούν να διαχωρισθούν από την εκτέλεση της αρχικής σύμβασης, είναι απολύτως αναγκαίες για την ολοκλήρωσή της και |
• | υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση, η προϋπολογιζόμενη συνολική αξία των συμβάσεων που ανατίθενται για συμπληρωματικές υπηρεσίες δεν υπερβαίνει το 50% της αξίας της κύριας σύμβασης |
vii) για νέες υπηρεσίες που συνίστανται στην επανάληψη άλλων παρόμοιων υπηρεσιών που ανατέθηκαν στον ίδιο παρέχοντα υπηρεσίες, ανάδοχο μίας πρώτης σύμβασης που συνήφθη με την Εταιρία, υπό την προϋπόθεση ότι:
• | οι νέες υπηρεσίες είναι σύμφωνες με ένα βασικό σχέδιο |
• | το σχέδιο αυτό έχει αποτελέσει το αντικείμενο μίας πρώτης σύμβασης που συνήφθη μέσω της ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας |
• | ο προϋπολογισμός των νέων υπηρεσιών είναι ίσος ή μικρότερος του προϋπολογισμού των υπηρεσιών που ήδη ανατέθηκαν |
• | ο προϋπολογισμός των νέων υπηρεσιών, αυτοτελώς θεωρούμενος, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την οδηγία [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΚ |
• | η δυνατότητα προσφυγής στη διαδικασία με διαπραγμάτευση επισημαίνεται ήδη κατά την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού |
• | δεν έχει παρέλθει τριετία από τη σύναψη της αρχικής σύμβασης. |
Ε. Διαγωνισμός μελετών
Ε.1. Σε περίπτωση ανάθεσης μελέτης / υπηρεσίας με το σύστημα (τρόπο) του (διαγωνισμού μελετών, η Εταιρία αποσκοπεί να εξασφαλίσει μελέτες ή σχέδια, στους τομείς κυρίως της χωροταξίας, της πολεοδομίας, της αρχιτεκτονικής και των έργων πολιτικού μηχανικού, καθώς και της ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων, των οποίων η αξία είναι ίση ή ανώτερη του ποσού που καθορίζεται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 13 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1992/50/ΕΟΚ, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της οδηγίας [ΕΟΚ] 1997/52/ΕΚ.
Ε.2. Κριτική Επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας και αποτελείται από τρία (3) έως πέντε (5) πέντε μέλη επιλέγει μετά από σύγκριση το νικητή του διαγωνισμού και απονέμει ή όχι χρηματικά βραβεία ανάλογα με την ειδική πρόβλεψη της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Η κριτική επιτροπή συγκροτείται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από τους, συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και τα οποία προέρχονται είτε από την Εταιρία είτε εκτός αυτής.
Ε.3. Οι αποφάσεις ή οι γνώμες της κριτικής επιτροπής εκδίδονται βάσει των μελετών που υποβάλλονται κατά τρόπο ανώνυμο και στηρίζονται αποκλειστικά στα κριτήρια επιλογής που απαριθμούνται στη σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού.
Ε.4. Όταν απαιτείται από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να διαθέτουν ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό προσόν, τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της κριτικής επιτροπής πρέπει να διαθέτει το ίδιο ή ισοδύναμο προσόν.
Ε.5. Η συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό μελετών δεν μπορεί να περιορίζεται:
• | στην ελληνική επικράτεια ή σε τμήμα αυτής |
• | από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. |
Ε.6. Ο διαγωνισμός μελετών μπορεί να απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα (ανοικτός) ή σε συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων που προεπιλέγονται (κλειστός). Ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη εξασφάλισης πραγματικού ανταγωνισμού, σε καμία δε περίπτωση δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος από τρεις (3). Σε κάθε περίπτωση, η Εταιρία θεσπίζει σαφή και αμερόληπτα κριτήρια επιλογής.