Πυροσβεστική διάταξη ya/91 - Άρθρο 13

4.4.8. Προστασία προβλητών με αφρό και νερό


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Στις προβλήτες διενεργούνται εκφορτώσεις δεξαμενόπλοιων, για την πλήρωση των δεξαμενών των εγκαταστάσεων, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, φορτώσεις μικρών δεξαμενόπλοιων που διενεργούν ανεφοδιασμούς.

 

Αφροποιητικά μέσα απαιτούνται σε κάθε περίπτωση που μεταξύ των διακινουμένων προϊόντων περιλαμβάνονται προϊόντα κατηγορίας Ι ή ΙΙ. Τα μέσα αυτά απαιτούνται ανεξάρτητα από την τυχόν προβλεπόμενη παρουσία πλοιάρχου (π.χ. ρυμουλκού επιφυλακής), που μπορεί να είναι εφοδιασμένο με αντίστοιχα - ισοδύναμα μέσα.

 

Ο απαιτούμενος πυροσβεστικής εξοπλισμός εξαρτάται από:

 

Το μέγιστο μέγεθος των πλευριζόντων δεξαμενόπλοιων.
Το μέγεθος του προβλήτα.
Τον τύπο κατασκευής και το υλικό κατασκευής του προβλήτα.
Άλλους παράγοντες π.χ. ειδικές συνθήκες γειτνίασης κ.τ.λ.

 

Ο εξοπλισμός προορίζεται για την προστασία και του ίδιου του προβλήτα, μαζί με τις πάνω σ' αυτόν ευρισκόμενες εγκαταστάσεις, αλλά και των δεξαμενόπλοιων που πλευρίζουν σ' αυτόν.

 

Η προστασία του ίδιου του προβλήτα είναι απαραίτητη όταν είναι μεταλλικής κατασκευής.

 

Σαν βάση του υπολογισμού θεωρούμε την περίπτωση που αντιμετωπίζεται πυρκαγιά στο μεγαλύτερου μεγέθους πλευρίζον δεξαμενόπλοιο, που εξυπηρετεί ο προβλήτας, αγνοώντας την ενδεχόμενη ταυτόχρονη παρουσία των άλλων πλοίων. Αν απαιτείται ιδιοπροστασία του προβλήτα, αυτή επιπροσθέτεται.

 

1. Προστασία με αφρό

 

Ελάχιστη παροχή αφροδιαλύματος.

 

Για κάθε θέση φορτοεκφόρτωσης, θα είναι 100 m3/h και ανά 30 m μήκους του μεγαλυτέρου πλευρίζοντος δεξαμενόπλοιου που μπορεί να δεχθεί ο προβλήτας, με μέγιστο 500 m3/h.

 

Η πίεση στα υδροστόμια πρέπει να είναι υποχρεωτικά 5 bar τουλάχιστον στη δυσμενέστερη περίπτωση.

 

Ελάχιστος χρόνος εφαρμογής: 30 min.

 

Η συνολική απαιτούμενη παροχή επιτυγχάνεται με σταθερά κανόνια 1 ή 2, τοποθετημένα σε κατάλληλους πύργους.

 

Απαιτείται η χρήση κατάλληλου αφρογόνου π.χ. AFFF ή παρόμοιου.

 

2. Προστασία με νερό

 

Απαιτείται αριθμός σημείων υδροληψίας από το υδροδοτικό σύστημα, που προκύπτει ανάλογα με το μέγεθος και τη διάταξη του προβλήτα.

 

Το υδροδοτικό σύστημα πυρόσβεσης αποτελείται από κεντρικό αγωγό νερού με κατάλληλο εξοπλισμό, που απολήγει σε διπλά υδροστόμια 2,5 τουλάχιστον ανά 30 m μήκους του μεγαλύτερου πλευρίζοντος δεξαμενόπλοιου που μπορεί να δεχθεί ο προβλήτας.

 

Η τροφοδότηση του δικτύου του προβλήτα με νερό πυρόσβεσης, ανεξάρτητα από τη θέση του προβλήτα σε σχέση με την υπόλοιπη εγκατάσταση, επιτρέπεται να γίνεται με αντλητικό συγκρότημα που μπορεί να είναι κοινό και για τις ανάγκες του δικτύου πυρόσβεσης της όλης εγκατάστασης.

 

Σε προβλήτες μεταλλικούς, που απαιτούν ιδιοπροστασία, υπολογίζεται μια επιπρόσθετη παροχή νερού με παροχή 8 Lt/min/m2 επιφάνειας πλατφόρμας, για τη λειτουργιά μόνιμου συστήματος ψεκασμού στα υποστυλώματα και τα άλλα ενδεδειγμένα σημεία της μεταλλικής κατασκευής.

 

Σημεία υδροληψίας προβλητών.

 

Σε κατάλληλες θέσεις του προβλήτα απαιτείται να υπάρχουν σημεία λήψης, στα οποία να μπορούν να προσαρμοσθούν σύνδεσμοι, που να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές διεθνούς συνδέσμου ξηράς / πλοίου (International ship / shore connection), για τη δυνατότητα υδροδότησης του οποιουδήποτε πλευρίζοντος πλοίου, μέσω ελαστικών σωλήνων, σε περίπτωση ανάγκης.

 

Ο διεθνής αυτός σύνδεσμος περιγράφεται στο IOTTSG (International Oil Tanker and Terminal Safety Guide).

 

Ο απαιτούμενους αριθμός και οι απαιτούμενες θέσεις των παραπάνω διεθνών συνδέσμων, επιβάλλονται κατά την κρίση των αρμοδίων Αρχών.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.