Πυροσβεστική διάταξη 8g/07 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Οδεύσεις διαφυγής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Πλάτος οδεύσεων διαφυγής

 

Σ' όλα τα εμπορικά καταστήματα επιβάλλεται να υπάρχουν οι απαιτούμενες οδεύσεις διαφυγής για την ασφαλή απομάκρυνση των ατόμων που βρίσκονται σ' αυτά, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, από κάθε σημείο των καταστημάτων.

 

Το ελάχιστο πλάτος των οδεύσεων διαφυγής ορίζεται σε 0.90 m.

 

2. Έξοδοι κινδύνου

 

2.1. Γενικά απαιτούνται δύο τουλάχιστον έξοδοι κινδύνου, τοποθετημένες σε θέσεις απομακρυσμένες μεταξύ τους, που να ανοίγουν προς την κατεύθυνση διαφυγής παρέχοντας το πλήρες πλάτος του ανοίγματος τους.

 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μόνο μία έξοδος κινδύνου σε:

 

α)1. Όλα τα εμπορικά καταστήματα με συνολικό εμβαδόν μέχρι 250 m2.

 

α)2. Εμπορικά καταστήματα της κατηγορίας Ζ0, Ζ1 και Ζ2 εφόσον βρίσκονται στο ισόγειο κτιρίων και έχουν συνολικό εμβαδόν μέχρι 500 m2.

 

Κριτήριο για τον προσδιορισμό της χρήσης των χώρων των εμπορικών καταστημάτων είναι η ύπαρξη αιθουσών πωλήσεων, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι τυχόν αποθηκευτικοί ή βοηθητικοί χώροι αυτών.

 

Οι απαιτήσεις ως προς τον αριθμό των εξόδων κινδύνου, έχουν εφαρμογή μόνο στους ορόφους του εμπορικού καταστήματος που διαθέτουν αίθουσες πωλήσεων.

 

Εφόσον όροφος ή όροφοι της επιχείρησης χρησιμοποιούνται μόνο ως αποθηκευτικοί χώροι του εμπορικού καταστήματος και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους υπαλλήλους της επιχείρησης, σ' αυτές τις περιπτώσεις αρκεί μόνο 1 έξοδος κινδύνου.

 

Όταν το συνολικό εμβαδόν όλων των ορόφων του καταστήματος υπερβαίνει τα 250 m2 απαιτούνται 2 τελικές έξοδοι στον όροφο εκκένωσης που να οδηγούν σε κοινόχρηστη οδό ή ελεύθερο χώρο. Σ' αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται 2 έξοδοι κινδύνου σε κάθε όροφο που δεν θεωρείται όροφος εκκένωσης (υπόγειο, υπέργειοι όροφοι πάνω από το ισόγειο), εφόσον το συνολικό εμβαδόν του ορόφου υπερβαίνει τα 250 m2.

 

2.2. Οι συρόμενες θύρες που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά καταστήματα ως έξοδοι κινδύνου, γίνονται αποδεκτές όταν παρέχουν το επιβαλλόμενο πλάτος κατά το πλήρες άνοιγμα τους.

 

2.3. Οι κυλιόμενες κλίμακες, γίνονται αποδεκτές ως οδεύσεις διαφυγής, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο εδάφιο 3 (δ), του Παραρτήματος ΣΤ της υπ' αριθμού 3/1981 πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 20/Β/1981), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

2.4. Η πραγματική απόσταση απροστάτευτης όδευσης διαφυγής στα εμπορικά καταστήματα με δύο (2) ή περισσότερες εξόδους κινδύνου, δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 45 m. Με την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος καταιονισμού ύδατος στις οδεύσεις, επιτρέπεται το μήκος της απροστάτευτης όδευσης διαφυγής να φτάνει τα 60 m. Για να αυξηθεί απεριόριστα απαιτείται η εγκατάσταση του αυτόματου συστήματος καταιονισμού ύδατος σ' όλους τους χώρους της επιχείρησης.

 

2.5. Το πλάτος των τελικών εξόδων ορίζεται ως εξής:

 

Όπου επιτρέπεται 1 τελική έξοδος αυτή πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 1.10 m. Κατ' εξαίρεση σε εμπορικά καταστήματα με μικτό εμβαδόν μικρότερο των 250 m2, επιτρέπεται η τελική έξοδος να έχει πλάτος τουλάχιστον 0.90 m και φορά ανοίγματος προς τα μέσα.
Όπου επιβάλλονται 2 τελικές έξοδοι, η 1 πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 1.10 m και η άλλη 0.90 m.

 

3. Φωτισμός ασφαλείας

 

Σε όλα τα εμπορικά καταστήματα επιβάλλεται η ύπαρξη φωτισμού ασφαλείας στις οδεύσεις διαφυγής.

 

Ο φωτισμός ασφαλείας πρέπει να τροφοδοτείται από εφεδρική πηγή ενέργειας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε όλα τα σημεία του δαπέδου των οδεύσεων διαφυγής η ελάχιστη τιμή των 10 Lux, μετρούμενη στη στάθμη του δαπέδου.

 

Το σύστημα του φωτισμού ασφαλείας πρέπει να διατηρεί τον προβλεπόμενο φωτισμό για 90 λεπτά της ώρας τουλάχιστον, σε περίπτωση διακοπής του κανονικού φωτισμού.

 

4. Σήμανση

 

Σε όλα τα εμπορικά καταστήματα επιβάλλεται σήμανση των οδεύσεων διαφυγής και των εξόδων κινδύνου.

 

Η σήμανση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 105/1995 (ΦΕΚ 67/Α/1995) Ελάχιστες προδιαγραφές για την σήμανση ασφαλείας ή / και υγείας στην εργασία σε συμμόρφωση με την Οδηγία 1992/58/ΕΟΚ.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με το άρθρο 16 της πυροσβεστικής διάταξης 8/2016 (ΦΕΚ 165/Β/2017).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.