Προεδρικό διάταγμα 97/17 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης - Διάρθρωση - Αρμοδιότητες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ως στρατηγικό σκοπό την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και τη βελτίωση του εμπορικού της ισοζυγίου, μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων και του εξαγωγικού προσανατολισμού τους. Επιπλέον, στοχεύει:

 

α) στην προώθηση των θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης ελληνικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών,

 

β) στην ενίσχυση καινοτόμων καλλιεργειών και τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων,

 

γ) στην εκπαίδευση των αγροτών και επαγγελματιών του αγροτοδιατροφικού χώρου.

 

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκροτείται από τις ακόλουθες Διευθύνσεις:

 

Α. Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

Β. Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης

Γ. Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων

Δ. Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής

Ε. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών

ΣΤ. Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων

 

Α. Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

 

1) Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Προγράμματος Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων

β) Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Διαρθρωτικών Παρεμβάσεων

γ) Τμήμα Χρηματοοικονομικής Υποστήριξης και Ασφάλισης Γεωργικής Παραγωγής

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ανήκουν:

 

α) O προγραμματισμός και η εφαρμογή ενός σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου αγροτικού χώρου και επιχειρηματικότητας (agrobusiness).

 

β) Η μελέτη και αξιοποίηση των βασικών διαρθρωτικών χαρακτηριστικών του αγροτικού τομέα.

 

γ) Η προώθηση των επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων και κινήτρων προσανατολισμού που συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης των βασικών κλάδων γεωργικής παραγωγής.

 

δ) η προώθηση και εφαρμογή επενδυτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

 

ε) η προώθηση μέτρων χρηματοπιστωτικής υποστήριξης των αγροτών και επιχειρήσεων αγροτικού τομέα.

 

στ) η προώθηση και εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Προγράμματος Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων

 

α)α) Η εφαρμογή της στρατηγικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου σε συνεργασία με τους συναρμόδιους κρατικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τους μη κρατικούς οργανισμούς.

 

β)β) Η προώθηση των επενδύσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης των βασικών κλάδων γεωργικής παραγωγής, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων με τη στήριξή τους σε θέματα ανάπτυξης καινοτομιών, βελτίωσης της ποιότητας, της υγιεινής, της ασφάλειας των προϊόντων, του εξαγωγικού χαρακτήρα και του περιβάλλοντος, τη δυνατότητα εξεύρεσης κανονιστικών διεξόδων στην αγορά, την ικανοποιητική συμμετοχή των παραγωγών των βασικών προϊόντων στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις επενδύσεις, μέσω της υλοποίησης Κοινοτικών Προγραμμάτων βάσει Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

γ)γ) Η κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου στο σύνολό του, κοινές υπουργικές αποφάσεις, υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, επιχειρησιακά σχέδια δράσης, οδηγοί εφαρμογής, προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και ατομικές διοικητικές πράξεις που αφορούν στην υλοποίηση των προγραμμάτων και τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής του.

 

δ)δ) Η υλοποίηση, παρακολούθηση και ο συντονισμός των απαιτούμενων ενεργειών που έχουν ως στόχο την ορθή και απρόσκοπτη απορρόφηση Κοινοτικών Πόρων και τη μείωση των δημοσιονομικών διορθώσεων.

 

ε)ε) Η κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις στον Τομέα της Γεωργίας των Τροφίμων ή/και του Αγροτοδιατροφικού τομέα και στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού/ Επενδυτικού Νόμου σε συνεργασία με το οικείο Υπουργείο, με εφαρμογή των κατευθύνσεων πολιτικής και προτεραιοτήτων για τους τομείς της γεωργίας και τροφίμων.

 

στ)στ) Ο συντονισμός και ο έλεγχος σε επίπεδο εποπτείας διαδικασιών και ενεργειών, καθώς και η γνωμοδότηση για ένταξη έργων πρωτογενούς τομέα, καθώς και για την ένταξη έργων μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε αναπτυξιακά προγράμματα και νόμους, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ζ)ζ) Η εξασφάλιση εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων για τα προγράμματα αξιοποίησης της αγροτικής παραγωγής, η μέριμνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και καταβολή των επιδοτήσεων και ενισχύσεων στους δικαιούχους.

 

η)η) Η παρακολούθηση της εξέλιξης των διαφόρων προγραμμάτων, της πορείας εκτέλεσης των έργων, η αξιολόγηση βιωσιμότητας των έργων μετά την κατασκευή τους και η παρακολούθηση στο στάδιο της λειτουργίας τους.

 

θ)θ) Η συμβολή στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, ως τελικός δικαιούχος για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης για την περίοδο 2000 - 2006 και ως φορέας εφαρμογής για την Δ' Προγραμματική Περίοδο του Μέτρου 123Α του άξονα 1 με τίτλο Αύξηση της Αξίας των γεωργικών προϊόντων που αφορά στον κλάδο της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

 

ι)ι) Η εκκίνηση του συστήματος Δημοσιονομικών Διορθώσεων και των διαδικασιών ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

 

ι)α)ι)α) Η διενέργεια δευτεροβάθμιων ελέγχων με σκοπό τη διαπίστωση τήρησης των υποχρεώσεων τόσο των δικαιούχων των ενισχύσεων, όσο και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και συγκεκριμένα των Επιτροπών Παρακολούθησης Έργων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας, σε όλα τα στάδια εφαρμογής των προγραμμάτων.

 

ι)β)ι)β) Η κατάρτιση και έκδοση αποφάσεων καταβολής αποζημιώσεων των Γνωμοδοτικών Επιτροπών, καθώς και της έγκρισης διάθεσης πίστωσης.

 

ι)γ)ι)γ) Η εκκαθάριση του πληρωτέου ποσού Οικονομικών Ενισχύσεων στους δικαιούχους που υπήχθησαν στις διατάξεις Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βελτίωση των συνθηκών μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων παραγωγής τους.

 

ι)δ)ι)δ) Η παρακολούθηση και οι τροποποιήσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ισχύει κάθε φορά ανά προγραμματική περίοδο.

 

ι)ε)ι)ε) Η συνεργασία με την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

 

ι)στ)ι)στ) Η προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης ενδιαφερομένων για τα διαλαμβανόμενα κάθε φορά στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υποδείξεων οδηγιών - συστάσεων για τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου αυτοί να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους.

 

ι)η)ι)η) Η αντιμετώπιση προσφυγών ενώπιον δικαστικών αρχών κατά αποφάσεων της Διοίκησης και γενικά νομικών θεμάτων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.

 

ι)θ)ι)θ) Η κατάρτιση - συμμετοχή - εφαρμογή θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα.

 

κ)κ) Η κατάρτιση και παρακολούθηση θεσμικού πλαισίου και αποτελεσμάτων αυτού των μορφών συνεργασίας δικτύωσης και προβολής σχετικά με την μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων σε τοπικό ή/και εθνικό επίπεδο.

 

κ)α)κ)α) Η κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις στον Αγροδιατροφικό Τομέα όσον αφορά βελτίωση της οργάνωσης των αλυσίδων τροφίμων από την παραγωγή την μεταποίηση, την εμπορία και την κατανάλωση των τροφίμων στα πλαίσια οριζόντιων και κάθετων μορφών συνεργασίας. Στρατηγικός Σχεδιασμός του θεσμικού πλαισίου των Βραχείων Αλυσίδων Αγοράς στον Αγροτοδιατροφικό τομέα.

 

κ)β)κ)β) Η συνεχής συγκέντρωση- καταγραφή -αξιολόγηση -ομαδοποίηση αναγκών και προτάσεων των θεσμοθετημένων Κρατικών (π.χ. Α' και Β' Τοπική Αυτοδιοίκηση) και Ιδιωτικών Φορέων σε Τοπικό ή Εθνικό Επίπεδο σχετικά με τις Δημόσιες και Ιδιωτικές Επενδύσεις ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση του Υπουργείου για τους μελλοντικούς του Στρατηγικούς Σχεδιασμούς.

 

β) Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Διαρθρωτικών Παρεμβάσεων

 

α)α) Η παρακολούθηση της τήρησης των μακροχρονίων υποχρεώσεων των φορέων που έχουν ενταχθεί στα αναπτυξιακά Μέτρα 2.1. και 123Α του ΕΠΑΑ καθώς και η διεκπεραίωση εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται ειδικότερα με το Μέτρο 2.1.

 

β)β) Η εφαρμογή των οριζομένων στην κείμενη νομοθεσία σχετικά με την ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις περιπτώσεις φορέων που δεν τήρησαν τους όρους υπαγωγής σε προγράμματα των αναπτυξιακών Μέτρων της αρμοδιότητας α)α'.

 

γ)γ) Η αντιμετώπιση προσφυγών ενώπιον δικαστικών αρχών κατά αποφάσεων της Διοίκησης όσον αφορά υποθέσεις της αρμοδιότητας β)β'.

 

δ)δ) Η αντιμετώπιση των θεμάτων αρμοδιότητας του Τμήματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ε)ε) Η διερεύνηση των βασικών διαρθρωτικών χαρακτηριστικών του αγροτικού τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική απασχόληση, τη διάρθρωση της παραγωγής και τις δομές των εκμεταλλεύσεων.

 

στ)στ) Η μελέτη και αξιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας που αναφέρονται στα προβλήματα του αγροτικού τομέα από πλευράς κοινωνικής οργάνωσης και δομής στην ύπαιθρο, καθώς και η μελέτη των δημογραφικών χαρακτηριστικών του αγροτικού πληθυσμού και η εισήγηση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

 

ζ)ζ) Ο συντονισμός των ενεργειών, η μελέτη και ο σχεδιασμός προγραμμάτων διαρθρωτικού χαρακτήρα, καθώς και η εφαρμογή και παρακολούθηση προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών.

 

η)η) Η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής των ανωτέρω προγραμμάτων και η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την αναθεώρηση και τροποποίησή τους, πληρωμές ανειλημμένων υποχρεώσεων δικαιούχων προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών Β' και Γ' προγραμματικής περιόδου.

 

θ)θ) Η εφαρμογή Εθνικών Συμπληρωματικών Μέτρων για τους νέους αγρότες βάσει του νόμου 2520/1997 (ΦΕΚ 193/Α/1997).

 

ι)ι) Η κατάρτιση του Τακτικού Προϋπολογισμού του ΚΑΕ 5323, για Εξισωτική Αποζημίωση και Πρόωρη Συνταξιοδότηση σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

 

ι)α)ι)α) Η εφαρμογή του προγράμματος ενισχύσεων στους γεωργούς στις Ορεινές περιοχές και σε γεωργούς περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα εκτός των Ορεινών περιοχών.

 

ι)β)ι)β) Η εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που είναι κρατικές ενισχύσεις, όπως κάθε φορά ισχύει.

 

ι)γ)ι)γ) Η εκπροσώπηση του Υπουργείου στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με απαλλακτικούς Κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις.

 

ι)δ)ι)δ) H διαβίβαση των σχεδίων των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων (de minimis) στην Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου για γνωμοδότηση, ως προς την τήρηση των κανόνων που ισχύουν για τις κρατικές ενισχύσεις και τη διασφάλιση της νομιμότητάς τους.

 

γ) Τμήμα Χρηματοοικονομικής Υποστήριξης και Ασφάλισης Γεωργικής Παραγωγής

 

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Υποστήριξης και Ασφάλισης Γεωργικής Παραγωγής συντονίζει, παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία του ενιαίου εθνικού συστήματος προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνονται:

 

α)α) Η κατάρτιση και η υποβολή προς έγκριση στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των ακόλουθων προγραμμάτων:

 

α)α)α) του ετήσιου προγράμματος προαιρετικής ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και

 

β)β)β) του ετήσιου προγράμματος των κρατικών ενισχύσεων στο οποίο καθορίζονται οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς και τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας, για την εκπλήρωση των σκοπών τους και η κατανομή τους σε κατηγορίες ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό χορήγησής τους.

 

β)β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Ανάπτυξης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Υποστήριξης και Ασφάλισης Γεωργικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 

α)α)α) εγκρίνονται τα προγράμματα της περίπτωσης α)α' του παρόντος άρθρου και

β)β)β) καθορίζονται οι διαδικασίες απόδοσης των κρατικών ενισχύσεων που αναφέρονται στο ετήσιο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων της περίπτωσης α)α' υποπερίπτωση β)β)β) του άρθρου αυτού, οι διαδικασίες ελέγχου και επιδότησης του ασφαλίστρου, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

 

γ)γ) H διαβίβαση των σχεδίων των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων που εμπεριέχουν επιδότηση ασφαλίστρου στην Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου για γνωμοδότηση, ως προς την τήρηση των κανόνων που ισχύουν για τις κρατικές ενισχύσεις και τη διασφάλιση της νομιμότητάς τους.

 

δ)δ) Η διαχείριση του ετήσιου προγράμματος των κρατικών ενισχύσεων στο οποίο καθορίζονται οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται προς τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης α)α' (Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς και Ταμεία Αλληλοβοήθειας), του περίπτωσης α)α' για την εκπλήρωση των σκοπών τους και η κατανομή τους σε κατηγορίες ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό χορήγησής τους.

 

ε)ε) Η κατάρτιση πρότυπων βασικών όρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, οι οποίοι εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

στ)στ) Ο έλεγχος των νομικών προσώπων στα οποία χορηγείται κρατική ενίσχυση με την μορφή της επιδότησης ασφαλίστρου (Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων), τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς και τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας), ως προς την ορθή τήρηση των Κανονισμών Ασφάλισης.

 

ζ)ζ) Ο έλεγχος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τα οποία περιέχουν επιδοτούμενο ασφάλιστρο, για τα νομικά πρόσωπα στα οποία χορηγείται αυτή η μορφή κρατικής ενίσχυσης (Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων), τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς και τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας), ως προς τη συμβατότητά τους με τους πρότυπος βασικούς των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, ο έλεγχος της επιλεξιμότητας των φορέων που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο ετήσιο πρόγραμμα Γεωργικών Ασφαλίσεων και ο έλεγχος της επιδότησης του ασφαλίστρου.

 

η)η) Η εκπόνηση μελετών και η υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τροποποιήσεις των υφιστάμενων καλύψεων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων που προβλέπονται στους Κανονισμούς του ή την κάλυψη κινδύνων του άρθρου 5 του νόμου [Ν] 3877/2010, όπως κάθε φορά ισχύει, που υπάγονται στην ασφάλιση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και οι οποίοι δεν προβλέπονται στους Κανονισμούς του και δεν ασφαλίζονται άμεσα, καθώς και για κάθε θέμα που αφορά στη δραστηριότητα του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

 

θ)θ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών και ο προσδιορισμός του τεχνικού ασφαλίστρου και η παρακολούθηση της απορρόφησης και αξιοποίησης του συνόλου των πόρων των νομικών προσώπων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος.

 

ι)ι) Η κατάρτιση απολογιστικών εκθέσεων για την προηγούμενη διαχειριστική χρήση και η υποβολή τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη λειτουργία των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλληλοασφαλιστικοί οργανισμοί και Ταμεία Αλληλοβοήθειας) και τις βελτιώσεις που απαιτούνται, την κατανομή και αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στα παραπάνω νομικά πρόσωπα.

 

ι)α)ι)α) Η υποβολή προτάσεων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και την προσαρμογή των καλλιεργειών στο φυσικό περιβάλλον, με σκοπό την κατά το δυνατόν αποφυγή των καταστροφών, καθώς και την εφαρμογή τεχνικών για την ελαχιστοποίηση του αποτελέσματος των ζημιών.

 

ι)β)ι)β) Η εισήγηση Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και ασφαλιστικών οργανισμών, με στόχο την ανάδειξη της αγροτικής ασφάλισης ως εργαλείο για τη διαχείριση των κινδύνων στον τομέα της γεωργίας.

 

ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία θα προβλέπεται η χρήση χρηματοοικονομικών και χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την υποστήριξη και διευκόλυνση των σχέσεων των φυσικών και νομικών προσώπων που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα με τα ανωτέρω ιδρύματα.

 

ι)δ)ι)δ) Η εισήγηση λήψης των αναγκαίων μέτρων και διοικητικών πράξεων, για χορήγηση ενισχύσεων για την πληρωμή ασφαλίστρων με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στον αγροτικό τομέα και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα στα πλαίσια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

 

ι)ε)ι)ε) Η υποβολή εισήγησης αρμοδίως στον Υπουργό για την σύσταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΕΕΕ), όπως αυτή προβλέπεται στον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, όπως κάθε φορά ισχύει.

 

ι)στ)ι)στ)Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Υποστήριξης και Ασφάλισης Γεωργικής Παραγωγής δύναται να υποστηρίζεται νομικά στο έργο του, από τη Νομική Υπηρεσία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων για τα θέματα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και να συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, οι οποίες τηρούν βάσεις δεδομένων (Μητρώα) σχετικά με την γεωργική παραγωγή.

 

4) Της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ10 Οικονομικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ 10 Οικονομικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

 

Β. Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης

 

1) Η Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα και Γραφείο:

 

α) Τμήμα Γεωργικής Έρευνας και Καινοτομίας

 

β) Τμήμα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Εποπτείας Επαγγελματικών Σχολών

 

γ) Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών

 

δ) Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης στο οποίο υπάγεται το Γραφείο Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Δράμας

 

ε) Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Λάρισας

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης ανήκουν:

 

α) Η προώθηση, παρακολούθηση, εποπτεία της πολιτικής και νομοθεσίας στο χώρο της εφαρμοσμένης έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης/κατάρτισης στον αγροτικό και αγροτοδιατροφικό τομέα.

 

β) Η κατάρτιση αγροτών και επαγγελματιών του αγροτοδιατροφικού τομέα.

 

γ) Η προώθηση και εποπτεία των ιδιωτικών και δημόσιων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης στον αγροτικό και αγροτοδιατροφικό τομέα.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Γεωργικής Έρευνας και Καινοτομίας

 

α)α) Η εισήγηση για την λήψη νομοθετικών μέτρων σχετικά με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες παραγωγής αγροτικών προϊόντων - τροφίμων, ως βασικό παράγοντα αναδιάρθρωσης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

 

β)β) Η εποπτεία και ο έλεγχος της διενέργειας των εθνικών διαγωνισμών καινοτόμων προϊόντων και γενικότερα της επιχειρηματικής καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.

 

γ)γ) Η συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς στον τομέα της καινοτομίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

 

δ)δ) Η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την παραγωγή, επεξεργασία, διακίνηση, επισήμανση και διαφήμιση των καινοτόμων προϊόντων σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

ε)ε) Η εισήγηση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της καινοτομίας και γενικότερα την στήριξη του τομέα καινοτόμων προϊόντων, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς και των όρων και της διαδικασίας εφαρμογής τους.

 

στ)στ) Η συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άλλων Υπουργείων, οργανώσεις και οργανισμούς παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων και καταναλωτών για θέματα ανάπτυξης της καινοτομίας στη παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

 

ζ)ζ) Η συγκέντρωση, ανάλυση, επεξεργασία και αξιοποίηση των αναγκαίων στοιχείων επί των τάσεων και προσανατολισμών της παραγωγής των καινοτόμων προϊόντων στο διεθνή χώρο.

 

η)η) Ο σχεδιασμός και η στρατηγική των πολιτικών στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.

 

θ)θ) Η στήριξη της μεταφοράς και της διάχυσης της γνώσης, της τεχνολογίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, επιτυγχάνοντας έτσι την άμεση αξιοποίηση των προϊόντων της έρευνας με γενικότερο στόχο την ανάπτυξη της χώρας.

 

ι)ι) Η συγκέντρωση και καταγραφή όλων των ερευνητικών και τεχνολογικών δεδομένων και δημιουργία βάσης δεδομένων.

 

ι)α)ι)α) Η εκπροσώπηση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

 

β) Τμήμα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Εποπτείας Επαγγελματικών Σχολών

 

α)α) Η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την παρεχόμενη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση.

 

β)β) Η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την παρεχόμενη κατάρτιση των αγροτών.

 

γ)γ) Ο καθορισμός των στόχων της εκπαίδευσης και κατάρτισης του αγροτικού πληθυσμού στο ευρύτερο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

δ)δ) Ο καθορισμός του πλαισίου προγραμμάτων γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αγροτών.

 

ε)ε) Η μέριμνα για τη λήψη μέτρων γεωργικής πολιτικής για τον προσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, οργανισμούς και εμπλεκόμενους φορείς.

 

στ)στ) Η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών μέτρων σχετικά με την ίδρυση, παρακολούθηση, καθοδήγηση και εποπτεία όλων των Σχολικών Ιδρυμάτων Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον αγροτικό και αγροτοδιατροφικό τομέα.

 

ζ)ζ) Η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών μέτρων σχετικά με την ίδρυση, παρακολούθηση και εποπτεία της λειτουργίας των κέντρων ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου υλοποιείται η κατάρτιση των αγροτών.

 

η)η) Η εποπτεία και έλεγχος της παρεχόμενης γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στους αγρότες από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

 

θ)θ) Η αξιολόγηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών με σκοπό την συνεχή βελτίωσή τους και την εναρμόνισή τους στις νέες τάσεις και προκλήσεις της ελληνικής γεωργίας.

 

ι)ι) Η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών μέτρων σχετικά με τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για την απόκτηση του Πράσινου Πιστοποιητικού.

 

ι)α)ι)α) Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των πρόσθετων γεωργικών μαθημάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ι)β)ι)β) Η συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας για την σύνταξη και τον καθορισμό του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

 

ι)γ)ι)γ) Η προώθηση και εποπτεία των ιδιωτικών και δημόσιων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης στον αγροτικό και αγροτοδιατροφικό τομέα.

 

ι)δ)ι)δ) Η μέριμνα για τη συγκέντρωση και καταγραφή των πληροφοριών που περιέχονται στην ελληνική βιβλιογραφία και αφορούν στον αγροτικό τομέα.

 

ι)ε)ι)ε) Η οργάνωση και λειτουργία της κεντρικής επιστημονικής βιβλιοθήκης, καθώς και η μέριμνα για τη διασύνδεση όλων των άλλων επιστημονικών βιβλιοθηκών των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου, σε δίκτυο, για την αποτελεσματική υποστήριξη ενός σύγχρονου συστήματος τεκμηρίωσης και προβολή της βιβλιοθήκης στην ιστοσελίδα.

 

γ) Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών, με έδρα την Αθήνα και με περιοχή δικαιοδοσίας τις περιφέρειες: Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων πλην της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

 

α)α) Εκπαίδευση κρεοπωλών εκδοροσφαγέων και ταξινομητών προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

 

β)β) Εκπαίδευση κτηνιάτρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ και του στρατού σε θέματα Υγιεινής, Τεχνολογίας και Ποιότητας του κρέατος και των προϊόντων του.

 

γ)γ) Ενημέρωση καταναλωτών και οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου σε θέματα που αφορούν το κρέας και τα προϊόντα του. Πραγματοποίηση σεμιναρίων σε επιχειρήσεις ή και στις εγκαταστάσεις των Σχολών, δημοσίευση άρθρων, κ.λ.π.

 

δ)δ) Διαμόρφωση πολιτικών στην αγορά του κρέατος, ανάπτυξη μεθόδων κοστολόγησης και καθορισμού διατίμησης του κρέατος.

 

ε)ε) Παρακολούθηση της ορθής και ενιαίας εφαρμογής της ποιοτικής κατάταξης (ταξινόμησης) των σφάγιων ζώων στην Ελλάδα, κοινοτική εκπροσώπηση, εκπαίδευση και έλεγχος των ταξινομητών.

 

στ)στ) Διεξαγωγή των μελετών για την εφαρμογή της ποιοτικής κατάταξης των σφάγιων χοίρων στην Ελλάδα.

 

ζ)ζ) Μέθοδοι τεμαχισμού των σφάγιων, εναρμονίσεις των μεθόδων, εθνικές και διεθνείς κοπές, εκπαίδευση ενδιαφερομένων σε ειδικές κοπές (εξαγωγές).

 

δ) Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με περιοχή δικαιοδοσίας την περιφέρεια Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με το υπαγόμενο Γραφείο Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Δράμας με περιοχή δικαιοδοσίας την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

 

Ασκούν τις ίδιες αρμοδιότητες με τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών, όπως περιγράφονται παραπάνω, στον τομέα αρμοδιότητάς τους.

 

ε) Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Λάρισας, με έδρα την Λάρισα και με περιοχή δικαιοδοσίας τις περιφέρειες: Θεσσαλίας, Ηπείρου και την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.

 

Ασκεί τις ίδιες αρμοδιότητες με τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών, όπως περιγράφονται παραπάνω, στον τομέα αρμοδιότητάς της.

 

4) Της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ3 Κτηνιατρικού. Του Τμήματος α) Γεωργικής Έρευνας και Καινοτομίας προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού. Του Τμήματος Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Εποπτείας Επαγγελματικών Σχολών προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ8 Οικιακής Οικονομίας ή ΠΕ3 Κτηνιατρικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού. Των Σχολών, Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών, Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης και Επαγγελμάτων Κρέατος Λάρισας, προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ3 Κτηνιατρικού, ή ΤΕ3 Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

Γ. Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων

 

1) Η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

 

β) Τμήμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Σχέσεων

 

γ) Τμήμα Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης

 

δ) Τμήμα Στατιστικής και Τεκμηρίωσης

 

ε) Τμήμα Δημοσιονομικών και Οριζόντιων Ευρωπαϊκών Θεμάτων

 

στ) Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους-σκοπούς της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων ανήκουν:

 

α) Η παρακολούθηση της εξέλιξης της αγροτικής πολιτικής σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και η επιτυχής εφαρμογή της.

 

β) Η προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.

 

γ) Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου γεωργικών προϊόντων μέσω της βελτίωσης των εξωτερικών σχέσεων στον αγροτικό τομέα.

 

δ) Η διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

 

α)α) Η παρακολούθηση των εξελίξεων και η εισήγηση διαμόρφωσης πολιτικών που αφορούν στις ενωσιακές εξωτερικές σχέσεις (Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με τρίτες χώρες και ομάδες τρίτων χωρών, Μεσογειακή Πολιτική, Πολιτική Γειτονίας, κ.λ.π.).

 

β)β) Η παρακολούθηση των εξελίξεων, ο χειρισμός και η εισήγηση διαμόρφωσης πολιτικών που αφορούν στις σχέσεις με πολυμερείς οργανισμούς και τις οικονομικές διεθνείς συμφωνίες (Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), Οργανισμός Συνεργασίας Αδριατικής -Ιονίου, Ένωση για τη Μεσόγειο κ.λ.π.).

 

γ)γ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες καθώς και ομάδες τρίτων χωρών στον τομέα της εμπορικής και της αγροτικής πολιτικής. Η εισήγηση για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

 

ε)ε) Η παρακολούθηση των εργασιών των Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαδικασίες διεύρυνσης και η εισήγηση για τη διαμόρφωση των Ελληνικών θέσεων.

 

στ)στ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων και σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ή άλλων υπουργείων, η εισήγηση για τη διαμόρφωση πολιτικών, που αφορούν τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις και συμφωνίες στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας με τρίτες χώρες.

 

ζ)ζ) Ο συντονισμός, η εισήγηση και η παρακολούθηση της υλοποίησης Προγραμμάτων Αναπτυξιακής Βοήθειας προς τρίτες χώρες.

 

η)η) Η εισήγηση και ο χειρισμός σύναψης διμερών και πολυμερών σχέσεων και συμφωνιών εμπορικής, τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και παρακολούθηση της εφαρμογής τους, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, υπηρεσίες και φορείς.

 

θ)θ) Η υποστήριξη των Ελληνικών συμφερόντων στην ανάπτυξη και εξέλιξη των διμερών και πολυμερών σχέσεων και συμφωνιών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)ι) Η παρακολούθηση των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εμπορικής πολιτικής και η διατύπωση εισηγήσεων για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων.

 

ι)α)ι)α) Ο χειρισμός θεμάτων πολιτικών του αγροτικού τομέα σε σχέση με τους διεθνείς Οργανισμούς.

 

ι)β)ι)β) Ο συντονισμός των σχέσεων των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου με τους διεθνείς Οργανισμούς και η μεριμνά για την εκπροσώπηση του Υπουργείου σε συναντήσεις και λοιπές δραστηριότητες των Οργανισμών αυτών.

 

ι)γ)ι)γ) Η υποστήριξη του έργου των εκπροσώπων του Υπουργείου στους διεθνείς Οργανισμούς και φορείς.

 

ι)δ)ι)δ) Ο συντονισμός, η εποπτεία και η υποβοήθηση του έργου του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και η εκπροσώπηση της χώρας στο Διεθνές Κέντρο Ανωτάτων Μεσογειακών Σπουδών.

 

ι)ε)ι)ε) Η παρακολούθηση της ασκούμενης εμπορικής πολιτικής για τα γεωργικά προϊόντα στο εσωτερικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο και η εισήγηση για τη λήψη μέτρων αγροτικής εμπορικής πολιτικής.

 

ι)στ)ι)στ) Η παρακολούθηση των εργασιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), και των πολυμερών γεωργικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών Οργανισμών που ασχολούνται με θέματα εμπορικής πολιτικής του αγροτικού τομέα και η εισήγηση για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η συμμετοχή στις εργασίες των επιτροπών τόσο στο πλαίσιο του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στο Δασμολόγιο και στις Διεθνείς Συμφωνίες SPS, TBT, TRIPS, κ.λ.π.

 

ι)η)ι)η) Ο συντονισμός, ο χειρισμός και η συμμετοχή στις εργασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας- Τροφίμων (FAO), στα όργανα γεωργικού ενδιαφέροντος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς γεωργικού ενδιαφέροντος και η προώθηση εκτός των άλλων, των θεμάτων επισιτιστικής ασφάλειας.

 

ι)θ)ι)θ) Η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και άλλα Υπουργεία στα θέματα εμπορικής πολιτικής του αγροτικού τομέα προκειμένου να διασφαλίζονται τα ενδιαφέροντα της εμπορικής πολιτικής που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

 

κ)κ) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του Τμήματος στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς.

 

κ)α)κ)α) Η παρακολούθηση του δασμολογικού καθεστώτος που εφαρμόζεται στα μέσα παραγωγής, τα εφόδια και τα προϊόντα του αγροτικού τομέα κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή τους και, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, η εισήγηση για τη λήψη μέτρων πολιτικής.

 

β) Τμήμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Σχέσεων

 

α)α) Η εισήγηση των ελληνικών θέσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συν-διαμόρφωση του Κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου.

 

β)β) Η παρακολούθηση της εξέλιξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

γ)γ) Η συγκέντρωση, επεξεργασία και τεκμηρίωση των αναγκαίων στοιχείων για τη διαμόρφωση της πολιτικής των άμεσων ενισχύσεων.

 

δ)δ) Ο συντονισμός, η επεξεργασία θέσεων και η εκπροσώπηση σε ομάδες εργασίας του Συμβουλίου.

 

ε)ε) Η εισήγηση, ο συντονισμός άλλων υπηρεσιών και η μέριμνα, για την εφαρμογή των πολιτικών του πρώτου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα.

 

στ)στ) Η εισήγηση για την λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την εθνική εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 

ζ)ζ) Ο συντονισμός, ο χειρισμός και η εκπροσώπηση της χώρας σε θέματα απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 

η)η) Η εκπροσώπηση της χώρας στην Επιτροπολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα των άμεσων ενισχύσεων.

 

θ)θ) Η συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά όργανα διαμόρφωσης των πολιτικών αρμοδιότητας του Τμήματος και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

ι)ι) Ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των γεωργικών αγορών (ISAMM).

 

ι)α)ι)α) Η φροντίδα για τη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας σε θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς τους Έλληνες γεωργούς.

 

ι)β)ι)β) Η διαμόρφωση θέσεων για την Πολλαπλή Συμμόρφωση και η προώθηση τους στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ι)γ)ι)γ) Η εθνική εφαρμογή των διατάξεων της πολλαπλής συμμόρφωσης. Η σύνταξη ΚΥΑ και ΥΑ για το σκοπό αυτό και η παρακολούθηση εφαρμογής αυτών.

 

ι)δ)ι)δ) Η συνεργασία με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων για την εφαρμογή και τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 

ι)ε)ι)ε) Η ενημέρωση και η συνεργασία, σχετικά με τα αντικείμενα του Τμήματος, σε κάθε Υπηρεσία και Φορέα που άπτεται ή έχει με οποιοδήποτε τρόπο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα.

 

ι)στ)ι)στ) Η εθνική εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με έκδοση αντίστοιχων αποφάσεων και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Η σύνταξη Κοινών Υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) και Υπουργικών αποφάσεων (ΥΑ) για το σκοπό αυτό και η παρακολούθηση εφαρμογής αυτών.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών και λοιπών μέτρων σχετικά με την εφαρμογή του ενωσιακού προγράμματος ειδικά μέτρα για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου και η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του.

 

γ) Τμήμα Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης

 

α)α) Η οργάνωση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης (ελληνικά ΔΙΓΕΛΠ -αγγλικά FADN -γαλλικά RICA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο και η λειτουργία του ως Οργάνου-Συνδέσμου (Liaison Agency) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Επιτροπής του ΔΙΓΕΛΠ.

 

β)β) Η οργάνωση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος Δείκτες Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (αγγλικά FLINT) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο.

 

γ)γ) Η εκτίμηση της Τυπικής Απόδοσης (Standard Output) φυτικής και ζωικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει και διασταυρώνει από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς και από διοικητικές Υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο όλα τα δεδομένα που απαιτούνται.

 

δ)δ) Η υλοποίηση της Τυπολογίας (Typology) των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο.

 

ε)ε) Η οργάνωση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος της διενέργειας προσανατολισμένων δειγματοληψιών σε εθνικό επίπεδο, για συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα ή σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που διενεργούνται στα πρότυπα του ΔΙΓΕΛΠ, με συγκεκριμένο πεδίο παρατήρησης και σχέδιο επιλογής.

 

στ)στ) Η σύσταση, η τήρηση και η ενημέρωση μητρώου, με την ονομασία Μητρώο Γεωργικών Στατιστικών Οργάνων (Μητρώο ΓΣΟ), στο οποίο εντάσσονται εκείνα τα διοικητικά όργανα στα οποία ανατίθενται καθήκοντα περί των αντικειμένων των αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

 

ζ)ζ) Η μέριμνα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας, της ποιότητας, της συγκρισιμότητας και της συνοχής των δεδομένων.

 

η)η) Η μέριμνα για τη διενέργεια αξιολογήσεων, αναλύσεων, μελετών και ερευνών καθώς και η μέριμνα για την έκδοση, τη δημοσίευση ή τη διάδοσή τους.

 

θ)θ) Η μέριμνα για την τεχνική υποστήριξη με Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς διοικητικά όργανα και τον αγροτικό πληθυσμό.

 

ι)ι) Η συμμετοχή σε εθνικά, ενωσιακά και διεθνή προγράμματα, καθώς και σε επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την απόκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας.

 

ι)α)ι)α) Η συνεργασία με εθνικούς, ενωσιακούς και διεθνείς φορείς για τη διασύνδεση με αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα και ανταλλαγή πληροφοριών ΤΠΕ.

 

ι)β)ι)β) Η διαρκής θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, κατάρτιση, επιμόρφωση και ενημέρωση διοικητικών οργάνων και αγροτικού πληθυσμού περί των αντικειμένων των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, ακόμη και εξ' αποστάσεως με χρήση ΤΠΕ.

 

ι)γ)ι)γ) Η κατάρτιση, η υλοποίηση και η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Τμήματος, από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους.

 

δ) Τμήμα Στατιστικής και Τεκμηρίωσης

 

α)α) Η παροχή στατιστικής τεκμηρίωσης για τον σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής και τις εκάστοτε διαπραγματεύσεις που αφορούν στον αγροτικό τομέα.

 

β)β) Η συγκέντρωση, επεξεργασία, ανάλυση και μηχανοργάνωση των στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν στον αγροτικό τομέα, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

 

γ)γ) Η παρακολούθηση και εξυπηρέτηση των αναγκών για στατιστικά στοιχεία συγκεκριμένων προϊόντων του φυτικού και ζωικού τομέα που απορρέουν από νομοθεσία και συμφωνίες Κυρίων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

 

δ)δ) Η μέριμνα για τη διασφάλιση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

 

ε) Τμήμα Δημοσιονομικών και Οριζόντιων Ευρωπαϊκών Θεμάτων

 

α)α) Η αξιολόγηση των μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και η εισήγηση νέων μέτρων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή οικονομία.

 

β)β) Η παρακολούθηση του βαθμού της δημόσιας στήριξης (ενωσιακής και εθνικής) που παρέχεται στη γεωργία και η πρόταση τρόπων εξισορρόπησης και καλύτερης αξιοποίησής της.

 

γ)γ) Η εισήγηση, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων πολιτικής για τον αγροτικό τομέα.

 

δ)δ) Η παρακολούθηση της εξέλιξης του εθνικού και ενωσιακού προϋπολογισμού, η αξιολόγηση και η εισήγηση επί των δημοσιονομικών προοπτικών.

 

ε)ε) Η παρακολούθηση και εποπτεία της διαχείρισης των ενωσιακών πόρων και των οικονομικών δοσοληψιών με τα Γεωργικά Ταμεία

 

στ)στ) Η παρακολούθηση και ο χειρισμός θεμάτων σχετικά με τον ενωσιακό προϋπολογισμό και τις γεωργικές δαπάνες και η μέριμνα για την εκπροσώπηση της χώρας στα αρμόδια ενωσιακά όργανα.

 

ζ)ζ) Η συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες για τον καθορισμό προτεραιοτήτων και κατευθύνσεων για την αγροτική ανάπτυξη μεριμνώντας για τη συνοχή και συνέπεια των πολιτικών πρώτου και δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα.

 

η)η) Η παρακολούθηση των δημοσιονομικών δεδομένων και στοιχείων αναφορικά με την λειτουργία των Γεωργικών Ταμείων (π.χ. καταλογισμών, αχρεωστήτως καταβληθέντων κ.λ.π.) και λειτουργικών εργασιών για την εύρυθμη και πιστή εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου.

 

θ)θ) Η διαχείριση και εποπτεία του Συστήματος Γεωργικών Συμβουλών.

 

ι)ι) Ο συντονισμός των θέσεων των λοιπών υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η μέριμνα για την υποστήριξη ενιαίων θέσεων των υπηρεσιών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

 

ι)α)ι)α) Η συγκέντρωση, επεξεργασία και τεκμηρίωση των αναγκαίων στοιχείων για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων στα ενωσιακά θεσμικά όργανα.

 

ι)β)ι)β) Η υποβοήθηση του έργου της ελληνικής εκπροσώπησης στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ι)γ)ι)γ) Η προετοιμασία των θεμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

 

ι)δ)ι)δ) Ο χειρισμός, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, ενωσιακών θεμάτων σε επίπεδο Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λοιπών θεσμικών οργάνων: Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (O.K.E.), Επιτροπή Περιφερειών, Επιτροπή Γεωργικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (COPA)/Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (COGEKA) κ.λ.π.

 

ι)ε)ι)ε) Η συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία και φορείς σε θέματα κοινής αγροτικής πολιτικής και ενωσιακού αγροτικού ενδιαφέροντος.

 

ι)στ)ι)στ) Η άσκηση εποπτείας σε θέματα διαπίστευσης και πιστοποίησης του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων

 

στ) Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού

 

α)α) Η συστηματική συγκέντρωση, καταγραφή και επεξεργασία των προτάσεων, αναγκών, προβλημάτων, ευκαιριών, κινδύνων κ.λ.π. από όλους τους εμπλεκόμενους (stakeholders) του αγροτικού τομέα, βάσει των εισηγήσεων των Υπηρεσιών του Υπουργείου.

 

β)β) Η οργάνωση της διαδικασίας της SWOT ανάλυσης για τον αγροτικό τομέα.

 

γ)γ) Η στοχευμένη μελέτη και καταγραφή των προτεραιοτήτων του αγροτικού τομέα, βάσει των εισηγήσεων των Υπηρεσιών του Υπουργείου (όπως υποδομές που αφορούν αρδευτικά έργα, επενδύσεις, εργαστήρια, τεχνογνωσία κ.λ.π., αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και αναδιοργανώσεις της παραγωγής, η προώθηση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της διαχείρισης κρίσεων, της ιχνηλασιμότητας, της αναγκαίας επιμόρφωσης, της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας της αγροδιατροφικής αλυσίδας εφοδιασμού, των γεωργικών συμβουλών, της προώθησης και ενσωμάτωσης της προστιθέμενης αξίας στα γεωργικά προϊόντα με τη μεταποίηση, την τυποποίηση, τη συσκευασία, την προώθηση της ποιότητας, της επωνυμίας, της καινοτομίας και της εφαρμοσμένης έρευνας κ.λ.π.).

 

δ)δ) Η συμμετοχή σε εθνικά, ενωσιακά και διεθνή fora χάραξης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα.

 

ε)ε) Η διαμόρφωση των ετήσιων και πολυετών προτάσεων στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης καθώς και η επιλογή των σχετικών δεικτών ανάπτυξης και επίτευξης των στρατηγικών στόχων για τον αγροτικό τομέα.

 

στ)στ) Η συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Απλούστευσης της Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Εποπτείας Νομικών Προσώπων για τα θέματα στοχοθεσίας.

 

ζ)ζ) Υποστήριξη του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού, ως ακολούθως:

 

α)α)α) Η συλλογή πρωτογενών και επεξεργασμένων στοιχείων σχετικά με τις πολιτικές του Υπουργείου, η περαιτέρω επεξεργασία τους σε επίπεδο πληροφοριών στρατηγικού χαρακτήρα και η εξασφάλιση της τήρησής τους σε Μητρώα.

 

β)β)β) Η παροχή πληροφοριών στρατηγικού χαρακτήρα προς το Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού.

 

γ)γ)γ) Η τεκμηρίωση των παρεχόμενων πληροφοριών μέσω των τηρούμενων κατάλληλων δεδομένων επί των πολιτικών του υπουργείου.

 

δ)δ)δ) Η γραμματειακή υποστήριξη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού και η τήρηση αρχείου επ' αυτών.

 

4) Της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ9 Διοικητικού ή ΠΕ10 Οικονομικού.

 

Των Τμημάτων: α) Διεθνών Σχέσεων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ9 Διοικητικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού και β) Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Σχέσεων προΐσταται υπάλληλος ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ9 Διοικητικού ή ΠΕ10 Οικονομικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

Του Τμήματος γ) Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

Του Τμήματος δ) Στατιστικής και Τεκμηρίωσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ10 Οικονομικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

Του Τμήματος ε) Δημοσιονομικών και Οριζόντιων Ευρωπαϊκών Θεμάτων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ9 Διοικητικού ή ΠΕ10 Οικονομικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

Του Τμήματος στ) Στρατηγικού Σχεδιασμού προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ10 Οικονομικού ή ΠΕ9 Διοικητικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

 

Δ. Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής

 

1) Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής και Διαχείρισης Αποβλήτων

 

β) Τμήμα Προστασίας Φυσικού Κεφαλαίου της Γεωργίας

 

γ) Τμήμα Προστασίας Φυσικών Πόρων από Αγροτικές Δραστηριότητες

 

δ) Τμήμα Χωροταξίας

 

ε) Τμήμα Λιπασμάτων και Εδαφολογίας

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους-σκοπούς της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής ανήκουν:

 

α) Ο συντονισμός, η εισήγηση - διαμόρφωση πολιτικών και ο καθορισμός προτεραιοτήτων αναφορικά με θέματα περιβάλλοντος που αφορούν στον αγροτικό τομέα.

 

β) Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων από αγροτικές και εξωαγροτικές δραστηριότητες.

 

γ) Ο σχεδιασμός, η πρόταση και η εφαρμογή της χωροταξικής πολιτικής αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

δ) Η αγρονομική και οικολογική παρακολούθηση/αξιολόγηση λιπασμάτων.

 

ε) Η μέριμνα για την προστασία και τη χρήση των γεωργικών εδαφών.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής και Διαχείρισης Αποβλήτων

 

α)α) Η διαχείριση από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητημάτων που άπτονται της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).

 

β)β) Η συμμετοχή εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη διαμόρφωση εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με στόχο τον μετριασμό του αντίκτυπου της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή.

 

γ)γ) Η συμμετοχή εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη διαμόρφωση εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς στρατηγικής με στόχο την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή.

 

δ)δ) Η χάραξη πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε θέματα που άπτονται της παραγωγής και αειφορίας βιοκαυσίμων καθώς και αξιοποίησης βιομάζας για παραγωγή ενέργειας. Διαμόρφωση σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου.

 

ε)ε) Η διαχείριση σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητημάτων που άπτονται της επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και θεσμοθέτηση των σχετικών ρυθμίσεων όσον αφορά στον γεωργικό τομέα.

 

στ)στ) Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου και υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

ζ)ζ) Η διαχείριση από πλευράς Υπουργείου ζητημάτων που άπτονται της οδηγίας NEC για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων, ιδιαιτέρως για σε ό,τι αφορά τις προερχόμενες από τη γεωργία εκπομπές.

 

η)η) Η υποβολή προτάσεων για τη θεσμοθέτηση οριζόντιων όρων και προϋποθέσεων που πρέπει να τηρούνται σε έργα και δραστηριότητες, ώστε αυτές να μην έχουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα.

 

θ)θ) Γνωμοδότηση επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που διαβιβάζονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος β' του νόμου 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/2011) και υποβολή προτάσεων για περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να επιβληθούν στα έργα και δραστηριότητες που προτείνονται σε αυτές, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών στη γεωργική γη καθώς και τη γεωργοκτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή αλλά και στους πόρους που προορίζονται γι' αυτές.

 

ι)ι) Η διαχείριση όσον αφορά στον αγροτικό τομέα ζητημάτων που άπτονται της οδηγίας 1998/82/ΕΚ (SEVESO II), όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2003/106/ΕΚ σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων.

 

Συντονισμός συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ι)α)ι)α) Ο σχεδιασμός και καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και δράσεων, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση αποβλήτων, στο πλαίσιο εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων ενωσιακών προγραμμάτων.

 

β) Τμήμα Προστασίας Φυσικού Κεφαλαίου της Γεωργίας

 

α)α) Η παρακολούθηση των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η διατύπωση απόψεων σε θέματα σχετικά με την ανάσχεση της απώλειας της αγροτικής βιοποικιλότητας, και ο συντονισμός συναρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων.

 

β)β) Η διατύπωση απόψεων σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση και προστασία των βιογενετικών αποθεμάτων της χώρας, όσον αφορά στον αγροτικό τομέα, και ο συντονισμός των συναρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων.

 

γ)γ) Η εφαρμογή και παρακολούθηση της Διεθνούς Συνθήκης του FAO σχετικά με τους φυτογενετικούς πόρους για τη διατροφή και τη γεωργία και ο συντονισμός των συναρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων.

 

δ)δ) Η παρακολούθηση της Διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (UNCBD) και η συνεργασία με το ΥΠΕΝ για θέματα εφαρμογής, αναφορικά με τον αγροτικό τομέα.

 

ε)ε) Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά ή/και Διεθνή Προγράμματα Συνεργασίας με αντικείμενο τους φυτογενετικούς πόρους στη γεωργία στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα και της Διεθνούς Συνθήκης του FAO. Συντονισμός συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων σε θέματα καθ' ύλην αρμοδιότητας.

 

στ)στ) Η έκδοση αδειών φυτικού γενετικού υλικού, για την προστασία και βελτίωση του εγχώριου αβελτίωτου γενετικού υλικού.

 

ζ)ζ) Η εφαρμογή και παρακολούθηση της Διεθνούς Σύμβασης για την καταπολέμηση της Απερήμωσης (UNCCD), και η διατύπωση απόψεων για θέματα προστασίας περιβάλλοντος από την Απερήμωση.

 

η)η) Η διατύπωση απόψεων σε θέματα που αφορούν την τήρηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προτύπων και απαιτήσεων για θέματα βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο του καθεστώτος της πολλαπλής συμμόρφωσης της Κεντρικής Αγροτικής Πολιτικής.

 

θ)θ) Η εισήγηση συμπληρωματικών μέτρων για γεωργικές πρακτικές που είναι επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον προκειμένου να εφαρμοσθούν οι πολιτικές του Πυλώνα I της Κεντρικής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα σε ότι αφορά στη βιοποικιλότητα.

 

ι)ι) Ο σχεδιασμός και ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και δράσεων σε ό,τι αφορά στην προστασία της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων Ενωσιακών προγραμμάτων.

 

ι)α)ι)α) Η διαμόρφωση προτάσεων για προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος του γεωργικού χώρου και ιδιαίτερα σε ζητήματα που εκπορεύονται από Διεθνείς Συνθήκες/ Συμβάσεις.

 

ι)β)ι)β) Η εξέταση της γεωργοπεριβαλλοντικής διάστασης της οικονομικής ανάπτυξης και η παροχή στοιχείων στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σε θέματα γεωργίας και περιβάλλοντος.

 

ι)γ)ι)γ) Η διατύπωση απόψεων για θέματα προστασίας αγροτικής βιοποικιλότητας επί σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση προστατευόμενων περιοχών και τον καθορισμό επιτρεπτών δραστηριοτήτων σε αυτές.

 

γ) Τμήμα Προστασίας Φυσικών Πόρων από Αγροτικές Δραστηριότητες

 

α)α) Ο σχεδιασμός και ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και δράσεων σε ό,τι αφορά στην προστασία των εδαφοϋδατικών πόρων στο πλαίσιο εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων Ενωσιακών προγραμμάτων.

 

β)β) Ο σχεδιασμός και ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και δράσεων σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος στους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής, στο πλαίσιο εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων Ενωσιακών προγραμμάτων.

 

γ)γ) H ανάδειξη, διαφύλαξη και προστασία του τοπίου αλλά και μεμονωμένων στοιχείων του αγροτικού περιβάλλοντος με την εφαρμογή, διαχείριση, και παρακολούθηση γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων που στόχο έχουν την προστασία του αγροτικού τοπίου στο πλαίσιο εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων ενωσιακών προγραμμάτων.

 

δ)δ) Η καθοδήγηση, ο συντονισμός, η ενημέρωση και ο έλεγχος όλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ό,τι αφορά στην προστασία των εδαφοϋδατικών πόρων καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος στους τομείς της ζωικής και φυτικής παραγωγής.

 

ε)ε) Η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών των παραπάνω Περιφερειακών Υπηρεσιών π.χ. Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ή των ομολόγων τους με έντυπο και ηλεκτρονικό τρόπο αλλά και με επιμορφωτικά σεμινάρια, ώστε να ανταποκρίνονται με συνέπεια στα καθήκοντά τους για την καλύτερη υλοποίηση των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ό,τι αφορά στην προστασία των εδαφοϋδατικών πόρων καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος στους τομείς της ζωικής και φυτικής παραγωγής.

 

στ)στ) Η διατύπωση θέσεων και απόψεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί θεμάτων εφαρμογής γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων αρμοδιότητας του τμήματος και συνεργασία με τον φορέα πληρωμής, τους πιστοποιητικούς οργανισμούς καθώς και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων εφαρμογής και την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η επιλεξιμότητα των δαπανών.

 

ζ)ζ) Η διατύπωση θέσεων και απόψεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την Ενωσιακή νομοθεσία που αφορά στην προστασία των υδατικών και εδαφικών πόρων και συγκεκριμένα της Οδηγίας 1991/676/ΕΟΚ για την Προστασία των νερών από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

 

η)η) Η έκδοση του θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ για την Προστασία των νερών από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης. Συμμετοχή σε επιτροπές με το ΥΠΕΝ και άλλα υπουργεία προκειμένου να εκδοθούν τα Προγράμματα Δράσης ανά ευπρόσβλητη ζώνη της Οδηγίας 91/676/ ΕΟΚ για την Προστασία των νερών από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

 

θ)θ) Καθορισμός προτεραιοτήτων σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και εισήγηση προτάσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εδαφοϋδατικών πόρων αναφορικά με τη χρήση τους στη γεωργία.

 

ι)ι) Διατύπωση θέσεων και απόψεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ό,τι αφορά στην Οδηγία Πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60) και συντονισμός συναρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων. Συν-διαμόρφωση απαραίτητου θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ.

 

ι)α)ι)α) Εισήγηση προτάσεων για το σχεδιασμό του εθνικού θεσμικού πλαισίου που αφορά στην τήρηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προτύπων και απαιτήσεων σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής αλλά και της προστασίας των εδαφοϋδατικών πόρων στο πλαίσιο του καθεστώτος της πολλαπλής συμμόρφωσης της Κεντρικής Αγροτικής Πολιτικής.

 

ι)β)ι)β) Η εισήγηση συμπληρωματικών μέτρων για γεωργικές πρακτικές που είναι επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον προκειμένου να εφαρμοσθούν οι πολιτικές του Πυλώνα I της Κεντρικής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος στους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής αλλά και της προστασίας των εδαφοϋδατικών πόρων.

 

δ) Τμήμα Χωροταξίας

 

α)α) Ο σχεδιασμός και οργάνωση του Αγροτικού Χώρου σύμφωνα με την Εθνική Χωροταξική και Περιβαλλοντική Πολιτική στο πλαίσιο των Αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη κατανομή των οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς και η βιώσιμη κατανομή του πληθυσμού και των διαθέσιμων πόρων.

 

β)β) Η χάραξη κατευθυντηρίων γραμμών χωροταξικής Πολιτικής στον Αγροτικό Χώρο σε συνάρτηση με την οργάνωση των παραγωγικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την εφαρμοζόμενη διοικητική δομή.

 

γ)γ) H εκπόνηση, σε συνεργασία με άλλους φορείς, χωροταξικών σχεδίων και προγραμμάτων.

 

δ)δ) H παρακολούθηση, προώθηση και ταξινόμηση της χωροταξικής-περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

 

ε)ε) Η διατύπωση απόψεων για τη χωροθέτηση των έργων υποδομής του Αγροτικού Χώρου καθώς και τα αναγκαία μέτρα και δράσεις για την αειφορική διαχείριση αυτών.

 

στ)στ) H εκπόνηση συστημάτων ταξινόμησης, κατηγοριοποίησης και κωδικοποίησης της γεωργικής γης και ο χαρακτηρισμός, η οριοθέτηση και η χαρτογράφηση, ανά Περιφερειακή Ενότητα και σε ανάλογης κλίμακας χάρτες, της γεωργικής γης, των υδατικών πόρων και της βιομάζας, που αποτελούν τους βασικούς σε ανεπάρκεια φυσικούς πόρους.

 

ζ)ζ) Ο καθορισμός της φέρουσας ικανότητας περιοχών για χωροθετήσεις δραστηριοτήτων γεωργικού ή μη χαρακτήρα με την ανάπτυξη και παρακολούθηση κατάλληλων χωροταξικών και αναπτυξιακών δεικτών.

 

η)η) Ο σχεδιασμός και η χωροταξική κατανομή αγροτικών και μη δραστηριοτήτων στον Αγροτικό Χώρο με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

 

θ)θ) Ο σχεδιασμός και η χωροταξική κατανομή των αγροτικών δραστηριοτήτων (γεωργικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές κ.λ.π.) με γνώμονα τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, πάντοτε εντός του πλαισίου που αφορά την προστασία των ανανεώσιμων και μη φυσικών πόρων από την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμισή τους.

 

ι)ι) H πρόταση για τη λήψη των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων καθώς και η δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη διαφύλαξη και προστασία της Γεωργικής Γης και κυρίως της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας από την ανεξέλεγκτη αλλαγή χρήσης.

 

ι)α)ι)α) H πρόταση και εφαρμογή κινήτρων και αντικινήτρων (μέτρα, δράσεις) προκειμένου να προστατευθεί η Γεωργική Γη εν τω συνόλω της.

 

ι)β)ι)β) H εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων και η λήψη μέτρων για τη διατήρηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του αγροτικού περιβάλλοντος και την πρόληψη της αγροαστικοποίησης που συνεπάγεται περιβαλλοντική υποβάθμιση.

 

ι)γ)ι)γ) H διατύπωση των απόψεων του Υπουργείου για χωροθέτηση γεωργικών και εξωγεωργικών δραστηριοτήτων με βάση τη διαφύλαξη, τη διατήρηση και την προστασία του αγροτικού Τοπίου, τη διασφάλιση των υδατικών πόρων από την υπερεκμετάλλευση και τη ρύπανση, των υγροτόπων, της χλωρίδας και της πανίδας και την ισόρροπη πολυανάπτυξη του Αγροτικού Χώρου.

 

ι)δ)ι)δ) H χάραξη πολιτικής και η αξιολόγηση των προτεινόμενων μέτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ύπαιθρο με πρόνοια αποφυγής των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

ι)ε)ι)ε) H γνωμοδότηση για την εγκατάσταση κοινωνικού εξοπλισμού μέσα και έξω από τους αγροτικούς οικισμούς προκειμένου να καταστεί ελκυστικός ο Αγροτικός Χώρος.

 

ι)στ)ι)στ) Η γνωμοδότηση για καθορισμό και οριοθέτηση Πράσινων Χώρων ως περιβαλλοντικά ρυθμιστικών ζωνών, μέσα και έξω από τον οικιστικό ιστό, με σκοπό τη βιωσιμότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η διατύπωση των θέσεων και απόψεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των προτάσεων Χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο καθώς και των σχεδίων Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. κ.λ.π.

 

και των σχεδίων και μελετών που αφορούν στα προκαταρκτικά στάδια αυτών.

 

ι)η)ι)η) Η διατύπωση των θέσεων και απόψεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί σχεδίων κανονιστικών πράξεων που αφορούν το χαρακτηρισμό και οριοθέτηση προστατευόμενων περιοχών και τον καθορισμό επιτρεπτών δραστηριοτήτων σε αυτές.

 

ι)θ)ι)θ) H καθοδήγηση, συντονισμός, εποπτεία και έλεγχος όλων των Περιφερειακών συλλογικών οργάνων με αντικείμενο χωροταξικά θέματα και θέματα βιώσιμης ανάπτυξης αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι επιφορτισμένα να γνωμοδοτούν για προεγκρίσεις και εγκρίσεις χωροθέτησης, δραστηριοτήτων, χαρακτηρισμού και οριοθέτησης ζωνών για Γ.Π.Σ, Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π, Z.O.E, σχετικών κανονιστικών πράξεων κ.λ.π. με κωδικοποίηση σύγχρονων πρακτικών, κατευθυντήριων γραμμών και οδηγιών προκειμένου να υποβοηθηθεί και διευκολυνθεί το έργο της γνωμοδότησής τους σχετικά με τα ζητήματα οργάνωσης του χώρου και βιώσιμης ανάπτυξης που ανακύπτουν σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και Περιφέρειας.

 

κ)κ) H διαρκής επιμόρφωση των μελών των παραπάνω συλλογικών οργάνων (π.χ. Π.E.XΩ.Π) ή των ομολόγων τους με επιμορφωτικά σεμινάρια, ώστε να αποκτήσουν τις αναγκαίες χωροταξικές - περιβαλλοντικές γνώσεις που είναι προϋπόθεση καλής, συνεχούς και συνεπούς λειτουργίας τους.

 

κ)α)κ)α) H εκπροσώπηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η ενεργή συμμετοχή σε διυπουργικές και διαπανεπιστημιακές χωροταξικές διεργασίες, σε διεργασίες χωροθέτησης και κατανομής δραστηριοτήτων, αλλά, κυρίως, σε διεργασίες Βιώσιμης κατανομής του πληθυσμού και γενικά σε ότι έχει σχέση με το Χωροταξικό-Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό της Χώρας καθώς και ο συντονισμός της συμμετοχής σε διεθνείς δραστηριότητες.

 

ε) Τμήμα Λιπασμάτων και Εδαφολογίας

 

α)α) Ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών για τα παραγόμενα λιπάσματα και συναφή προϊόντα και ο έλεγχος των λιπασμάτων και συναφών προϊόντων που κυκλοφορούν στη χώρα, διοικητικός έλεγχος εμπορίας, ενδοκοινοτικής απόκτησης και εισαγωγής στη χώρα, καθώς και παραγωγής.

 

β)β) Η πρόταση και παρακολούθηση προγραμμάτων αγρονομικής και οικολογικής αξιολόγησης λιπασμάτων και συναφών προϊόντων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, και η παρακολούθηση εφαρμογής τους.

 

γ)γ) Η παρακολούθηση προγραμμάτων για την ανακύκλωση οργανικών υλών για παραγωγή λιπασμάτων ή συναφών προϊόντων σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και συναφών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ε)ε) Η μέριμνα για τη λειτουργία της Τεχνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Λιπασμάτων.

 

στ)στ) Η μελέτη πρόταση, παρακολούθηση και ο προγραμματισμός διατήρησης της γονιμότητας και βελτίωσης των γεωργικών εδαφών, ο προσδιορισμός των δυνατοτήτων χρήσης αγροτικής γης και συστημάτων εκμετάλλευσής τους και η λήψη μέτρων εφαρμογής αυτών, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ζ)ζ) Η μέριμνα για την προστασία των γεωργικών εδαφών από τη διάβρωση, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

η)η) Οι, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, προτάσεις προγραμμάτων θρέψης φυτών και η λήψη μέτρων εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών.

 

θ)θ) Η εφαρμογή της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και η μέριμνα για τον συνεχή εκσυγχρονισμό τους.

 

ι)ι) Η αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας του Τμήματος στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

ι)α)ι)α) Ο συντονισμός με τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικούς φορείς για συνεργασία σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ι)β)ι)β) Η τήρηση Μητρώου επιχειρήσεων λιπασμάτων και Μητρώου λιπασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα.

 

ι)γ)ι)γ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τα λιπάσματα. Προτάσεις και συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για τον έγκαιρο εφοδιασμό των περιοχών της χώρας με τις απαραίτητες ποσότητες και τύπους λιπασμάτων.

 

ι)δ)ι)δ) Η μέριμνα και ο συντονισμός για την εφαρμογή της νομοθεσίας από τις συνεργαζόμενες περιφερειακές υπηρεσίες.

 

ι)ε)ι)ε) Η μέριμνα ή/και συνεργασία με άλλες αρμόδιες δημόσιες αρχές για τη χρήση της γεωργικής γης.

 

4) Της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού.

 

Ε. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών

 

1) Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών, η οποία συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Μελετών, Κατασκευών Έργων Αγροτικής Υποδομής.

 

β) Τμήμα Ανάθεσης και Εποπτείας Τεχνικών Μελετών

 

γ) Τμήμα Κατασκευών και Τεχνικής Παρακολούθησης Έργων

 

δ) Τμήμα Τοπογραφικής

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών ανήκουν:

 

α) Η τεχνική παρακολούθηση, ο έλεγχος και η διοίκηση της εκπόνησης των μελετών των έργων αγροτικής υποδομής για τα οποία είναι αρμόδιο το Υπουργείο.

 

β) Η άσκηση όλων των καθηκόντων του δικαιούχου, φορέα εφαρμογής και προϊσταμένης αρχής των συμβάσεων των αντίστοιχων έργων.

 

γ) Η αποτελεσματική απορρόφηση και αξιοποίηση ενωσιακών και εθνικών χρηματοδοτικών πόρων.

 

δ) Η οργάνωση και διάχυση ψηφιακών γεωγραφικών πληροφοριών του αγροτικού τομέα.

 

ε) Η συμμετοχή στις διαδικασίες για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ε.Ε.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Μελετών, Κατασκευών Έργων Αγροτικής Υποδομής.

 

α)α) Η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η διοίκηση της εκπόνησης των μελετών όλων των Έργων Αγροτικής Υποδομής αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 4412/2016 Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ) (ΦΕΚ 147/Α/2016) σχετικά με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της Διευθύνουσας ή Επιβλέπουσας Υπηρεσίας.

 

β)β) Η τήρηση αρχείου όλων των μελετών έργων αγροτικής υποδομής και κάθε σχεδίων, χαρτών, διαγραμμάτων, αεροφωτογραφιών, κ.λ.π. Η μέριμνα για την πιστή αναπαραγωγή τους.

 

γ)γ) Ασκεί καθήκοντα του Δικαιούχου και Φορέα εφαρμογής, όπως αυτά προσδιορίζονται στο νόμο 3614/2007 σχετικά με συμβάσεις έργων.

 

δ)δ) Ασκεί καθήκοντα Προϊσταμένης Αρχής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 4412/2016 Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ) (ΦΕΚ 147/Α/2016) για όλα τα έργα Αγροτικής Υποδομής κατά την υλοποίηση προγραμμάτων του Υπουργείου.

 

β) Τμήμα Ανάθεσης και Εποπτείας Τεχνικών Μελετών

 

α)α) Η διαδικασία έγκρισης εκπονούμενων, είτε υπηρεσιακών, είτε από ιδιώτες μελετητές, μελετών εγγειοβελτιωτικών έργων (αρδευτικών, αποχετευτικών, αποστραγγιστικών και αγροτικών οδικών δικτύων, έργων υδροληψίας και μεταφοράς νερού, φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, κ.λ.π.), τοπογραφικών, γεωπληροφορικής, φωτογραμμετρίας και τηλεπισκόπησης καθώς και μελετών κτιριακών έργων, όπως στο Τμήμα Μελετών, Κατασκευών Έργων Αγροτικής Υποδομής αναφέρεται.

 

β)β) Η ανάθεση της εκπόνησης των ανωτέρω μελετών έργων και των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συμβούλου σε ιδιώτες μελετητές.

 

γ)γ) Η έκδοση αποφάσεων επί ενστάσεων, που κατατίθενται στα πλαίσια είτε διαγωνιστικών διαδικασιών, είτε εκπόνησης των εν λόγω μελετών, από συμμετέχοντες ή αναδόχους μελετητές αντίστοιχα.

 

δ)δ) Η διατύπωση απόψεων επί προδικαστικών προσφυγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον Διοικητικού Εφετείου ή προσφυγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διατυπώνονται τόσο σε προσυμβατικό στάδιο, όσο και κατά την διάρκεια της σύμβασης.

 

ε)ε) Η εξέταση αιτήσεων θεραπείας αναδόχων μελετητών και η μέριμνα για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

 

στ)στ) Ο τεχνικός έλεγχος μελετών ιδιωτικών αγροτικών υποδομών (καλλιεργειών υπό κάλυψη, όπως θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών, δικτυοκήπια κ.τ.λ.),

 

ζ)ζ) Η τεχνική υποστήριξη των χρησιμοποιούμενων (ιδιόκτητων ή ενοικιαζόμενων) κτηρίων του Υπουργείου.

 

γ) Τμήμα Κατασκευών και Τεχνικής Παρακολούθησης Έργων

 

α)α) Η παρακολούθηση από γεωτεχνικής, γεωλογικής και τεκτονικής άποψης και ο έλεγχος της συμπεριφοράς φραγμάτων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών αρμοδιότητας Υπουργείου, κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας τους.

 

β)β) Η συγκέντρωση των σχετικών παρατηρήσεων, αξιολόγηση αυτών και εκπόνηση ή ανάθεση ειδικών μελετών ή ερευνητικών προγραμμάτων και εργασιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που ανακύπτουν.

 

γ)γ) Η χορήγηση οδηγιών στους φορείς διοίκησης και λειτουργίας όλων των εγγειοβελτιωτικών έργων σχετικά με την βέλτιστη λειτουργία αυτών, καθώς και η ανάληψη της υποχρέωσης παροχής λύσεων σε τεχνικά προβλήματα, που θα προκύψουν, κατά τη χρήση των έργων.

 

δ)δ) Η συμβολή στην κατάρτιση προγραμμάτων κατασκευών εγγειοβελτιωτικών και κτιριακών έργων με την παροχή τεχνοοικονομικών στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες προγραμματισμού έργων.

 

ε)ε) Η τήρηση της διαδικασίας προώθησης αιτημάτων ένταξης ή και απαιτούμενων προεγκρίσεων για την εκτέλεση έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

 

στ)στ) Η τήρηση των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις διαδικασιών για την εκταμίευση οφειλών, που προέρχονται από την εκτέλεση όλων των τεχνικών έργων, στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

 

ζ)ζ) Οι αναγκαίες ενέργειες για την κατασκευή των εγγειοβελτιωτικών και κτιριακών έργων, όπως δημοπρασίες, έλεγχος και εγκρίσεις συγκριτικών πινάκων και πρωτοκόλλων κανονισμού νέων τιμών, παρατάσεις προθεσμιών, σύσταση επιτροπών παραλαβής έργων, έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής κ.λ.π., δηλαδή αρμοδιότητες προϊσταμένης αρχής.

 

η)η) Η εξέταση αιτήσεων θεραπείας αναδόχων και η μέριμνα για την έκδοση των σχετικά αποφάσεων.

 

θ)θ) Η διατύπωση απόψεων επί προδικαστικών προσφυγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον Διοικητικού Εφετείου, προσφυγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αιτήσεων ανακλήσεως και αναθεωρήσεων ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διατυπώνονται τόσο σε προσυμβατικό στάδιο, όσο και κατά την διάρκεια της σύμβασης.

 

ι)ι) Η μελέτη και εισήγηση διοικητικών, τεχνικών και νομοθετικών μέτρων, που αφορούν την κατασκευή όλων των τεχνικών έργων.

 

ι)α)ι)α) Η τεχνικοοικονομική έρευνα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες στα υπάρχοντα εγγειοβελτιωτικά έργα για τη διαπίστωση της απόδοσης αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την χρησιμοποιηθείσα τεχνολογία, σε σχέση με την νέα αντίστοιχη.

 

ι)β)ι)β) Η τήρηση Μητρώου κατασκευασθέντων έργων.

 

ι)γ)ι)γ) Η παρακολούθηση από γεωτεχνική, γεωλογική και τεκτονική άποψη και ο έλεγχος της συμπεριφοράς των φραγμάτων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών αρμοδιότητας Υπουργείου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, η συγκέντρωση των σχετικών παρατηρήσεων, η αξιολόγηση αυτών και η εκπόνηση ή ανάθεση ειδικών μελετών ή ερευνητικών προγραμμάτων και εργασιών για την αντιμετώπιση ανακυπτόντων προβλημάτων.

 

ι)δ)ι)δ) Η μέριμνα για την εκπόνηση κανονισμών ασφαλείας φραγμάτων και η χορήγηση οδηγιών προς τους φορείς διοίκησης και λειτουργίας φραγμάτων, σχετικών με τον έλεγχο της συμπεριφοράς.

 

δ) Τμήμα Τοπογραφικής

 

α)α) Η διαχείριση κτηματολογικών, χαρτογραφικών και φωτογραμμετρικών δεδομένων και αξιοποίησή τους σε εθνικό επίπεδο.

 

β)β) Η τήρηση, διαχείριση και επικαιροποίηση κτηματολογικών χαρτογραφικών και φωτογραμμετρικών αναλογικών αρχείων.

 

γ)γ) Η αναπαραγωγή και διάθεση του υλικού των αναλογικών αρχείων.

 

δ)δ) Η διενέργεια πραγματογνωμοσυνών για κτηματολογικά, χαρτογραφικά και φωτογραμμετρικά ερωτήματα.

 

ε)ε) Διαδικασίες Κύρωσης των Τευχών των Αναδασμών, Διανομών για όλη την Επικράτεια.

 

στ)στ) Η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών ακριβείας και ελέγχου των εκτελούμενων εργασιών που αφορούν την ψηφιακή καταχώριση - επεξεργασία - διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων.

 

ζ)ζ) Η δημιουργία, οργάνωση, διαχείριση και επικαιροποίηση βάσεων γεωχωρικών δεδομένων και διαδικτυακών γεωπυλών (PORTAL).

 

η)η) Η συμμετοχή στις διαδικασίες για τη δημιουργία εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών υποδομών γεωχωρικών πληροφοριών.

 

θ)θ) Η ψηφιακή διαχείριση ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αξιοποίησή τους.

 

ι)ι) Ο έλεγχος και οργάνωση ψηφιακών δεδομένων μελετών και έργων.

 

ι)α)ι)α) Φορέας εφαρμογής στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα ελέγχου της εγκυρότητας των υποβαλλόμενων προτάσεων - πράξεων και προώθησής τους για χρηματοδότηση, συνεπικουρούμενος από αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ι)β)ι)β) Οι προκηρύξεις διαγωνισμών μελετών και έργων (σύνταξη τευχών- ανάδειξη αναδόχων- επίβλεψη και παραλαβή).

 

ι)γ)ι)γ) Η διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών έργων, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της κανονικής απορρόφησης των σχετικών πιστώσεων για την υλοποίησής τους.

 

ι)δ)ι)δ) Η οργάνωση και εκτέλεση εργασιών (καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων κ.α.).

 

ι)ε)ι)ε) Η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια των απαιτούμενων τεχνικών οργάνων και υλικών.

 

ι)στ)ι)στ) Ο έλεγχος για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του δημοσίου (Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) κατά τη διαδικασία του αναδασμού και του κτηματολογίου που ενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της Χώρας.

 

4) Της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ11 Μηχανικών. Των Τμημάτων:

 

α) Μελετών και Κατασκευών Έργων Αγροτικής Υποδομής,

 

β) Ανάθεσης και Εποπτείας Τεχνικών Μελετών

 

γ) Κατασκευών και Τεχνικής Παρακολούθησης Έργων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ11 Μηχανικών ή ΤΕ7 Μηχανικών,

 

δ) Του Τμήματος Τοπογραφικής προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ11 Μηχανικών.

 

ΣΤ. Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων

 

1) Η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α) Τμήμα Σχεδιασμού Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Αξιοποίησης Εδαφοϋδατικών Πόρων

 

β) Τμήμα Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού

 

γ) Τμήμα Γεωλογίας - Υδρολογίας

 

2) Στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων ανήκουν:

 

α) Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσω ορθολογικού σχεδιασμού πράσινων έργων υποδομής.

 

β) Η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

 

γ) Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας μέσω της εκμηχάνισής της.

 

3) Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων που τη συγκροτούν, ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Σχεδιασμού Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Αξιοποίησης Εδαφοϋδατικών Πόρων

 

α)α) Ο προσδιορισμός των αναγκών της χώρας σε εγγειοβελτιωτικά έργα, η ορθολογική διαχείριση των υδατικών της πόρων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες - φορείς, και η συμμετοχή στην κατάρτιση αντίστοιχων πολυετών προγραμμάτων.

 

β)β) Η εξέταση, σε συνεργασία με αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες, προγραμμάτων μελέτης και κατασκευής εγγειοβελτιωτικών έργων, για την προσαρμογή τους σε ευρύτερους στόχους ή προγράμματα.

 

γ)γ) Η κατάρτιση ετήσιων προγραμμάτων μελέτης και εκτέλεσης εγγειοβελτιωτικών έργων, η μέριμνα για την έγκριση, τη χρηματοδότηση και την αναθεώρησή τους, καθώς και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

δ)δ) Η συγκέντρωση, η επεξεργασία και η αξιολόγηση στοιχείων εγγειοβελτιωτικών έργων και μελετών, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και η μέριμνα χρηματοδότησής τους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών.

 

ε)ε) Η κατάρτιση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων με την Ευρωπαϊκή Ένωση εγγειοβελτιωτικών έργων (Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης) και η παρακολούθηση αυτών, τόσο από πλευράς οικονομικού όσο και φυσικού αντικειμένου.

 

στ)στ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων πορείας κατασκευής των έργων καθώς και στοιχείων αξιοποίησής τους μετά την αποπεράτωσή τους με σκοπό τη διερεύνηση της οικονομικής σκοπιμότητας αυτών καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων απαραίτητων για τη βελτιστοποίηση της κατασκευής των νέων εγγειοβελτιωτικών έργων.

 

ζ)ζ) Η αξιολόγηση των επενδύσεων των κατασκευασθέντων εγγειοβελτιωτικών έργων και της επίτευξης του στόχου της επένδυσης καθώς και η αξιολόγηση της οικονομικής συμμετοχής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών στην κατασκευή των εγγειοβελτιωτικών έργων μετά την αποπεράτωσή τους.

 

η)η) Η σύνταξη εκθέσεων ολοκληρώσεως μετά την κατασκευή των εγγειοβελτιωτικών έργων.

 

θ)θ) Η τήρηση Μητρώου εγγειοβελτιωτικών έργων.

 

ι)ι) Η κατάρτιση προτύπων προδιαγραφών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την εκπόνηση γεωργοτεχνικοοικονομικών, εδαφολογικών και οικονομικής σκοπιμότητας μελετών όλων των εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και μελετών κοστολόγησης αρδευτικού νερού, βελτίωσης παθογενών εδαφών, αντιδιαβρωτικής προστασίας εδαφών και γενικά μελετών αρδευτικών και εδαφολογικών θεμάτων.

 

ι)α)ι)α) Η σύνταξη των συμβατικών τευχών, η ανάθεση σε αναδόχους, εκπόνησης των μελετών της παραγράφου ι)ι' καθώς και Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όλων των εγγειοβελτιωτικών έργων του οικείου Υπουργείου η επίβλεψη και η έγκρισή τους.

 

ι)β)ι)β) Η γνωμοδότηση επί του αντικειμένου των μελετών της παραγράφου ι)ι' και επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Εγγειοβελτιωτικών Έργων άλλων φορέων καθώς και μελετών διαχείρισης υδατικών πόρων που εκπονούνται από άλλους φορείς.

 

ι)γ)ι)γ) Η σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, εξέταση της σκοπιμότητας υποχρεωτικού αναδασμού σε περιοχές μελετώμενων εγγειοβελτιωτικών έργων.

 

ι)δ)ι)δ) Η μέριμνα καταγραφής των επικλινών γεωργικών εδαφών, η κατάταξή τους και η λήψη μέτρων αντιδιαβρωτικής προστασίας τους, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ι)ε)ι)ε) Η μέριμνα για κατάρτιση προδιαγραφών προσδιορισμού των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών.

 

ι)στ)ι)στ) Η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την ορθολογική διαχείριση και κατανομή του διαθέσιμου υδατικού δυναμικού, τον καθορισμό των απαιτούμενων ποσοτήτων για αρδευτική χρήση και των προτεραιοτήτων σε περίπτωση ανταγωνιστικών απαιτήσεων.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η κατάρτιση, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, προγραμμάτων ελέγχου ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων νερών για άρδευση, καθώς και η μέριμνα για το συντονισμό και την εφαρμογή τους.

 

ι)η)ι)η) Η μέριμνα για την εφαρμογή ενιαίων και τυποποιημένων μεθόδων δειγματοληψίας νερών που προορίζονται για άρδευση, η εργαστηριακή καθώς και η επιτόπια εκτέλεση προσδιορισμών παραμέτρων ποιότητας νερών, η τήρηση αρχείου αναλύσεων νερών, που προορίζονται για τη γεωργία, η συγκέντρωση, η πινακοποίηση, η στατιστική επεξεργασία και η μέριμνα για τη μηχανογράφηση των αποτελεσμάτων ελέγχου ποιότητας νερών, καθώς και η αποστολή αυτών σε ενδιαφερόμενες υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΟΣΑ κ.α.).

 

ι)θ)ι)θ) Ο καθορισμός, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, των ενδεικτικών και υποχρεωτικών τιμών των παραμέτρων ποιότητας νερών, που προορίζονται για αρδευτική χρήση, ανάλογα με τις εδαφικές, καλλιεργητικές και κλιματικές συνθήκες και των κατά περιοχή εφαρμοζομένων μεθόδων άρδευσης.

 

κ)κ) Η επισήμανση των πηγών ρύπανσης των νερών, η γνωμοδότηση για κάθε επέμβαση που αλλοιώνει ή υποβαθμίζει τη φυσική κατάσταση των νερών, η μέριμνα για τη λήψη διοικητικών και νομοθετικών μέτρων, ή και άλλων προληπτικών και κατασταλτικών της ρύπανσης μέτρων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, για την προστασία των αρδευτικών νερών και την αποφυγή της ρύπανσης των υδατικών πόρων της χώρας.

 

κ)α)κ)α) Η συμμετοχή, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, στη διαδικασία καθορισμού των όρων διάθεσης και επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, όταν αυτά προορίζονται για άρδευση, καθώς και στη σύνταξη της σχετικής νομοθεσίας, για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των νερών που προορίζονται για γεωργικές χρήσεις, καθώς και την προστασία των εγγειοβελτιωτικών έργων κ)β)κ)β) Η συμμετοχή, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, στον έλεγχο των μελετών: επεξεργασίας λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων και διάθεσης αυτών σε αποδέκτες στην περίμετρο των εγγειοβελτιωτικών έργων, και επεξεργασίας αποβλήτων γεωργικών βιομηχανιών και εκμεταλλεύσεων και διάθεσης αυτών σε υδατικούς πόρους που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

 

κ)γ)κ)γ) Η συμμετοχή, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, στη διαδικασία οριοθέτησης βιοτόπων και γενικότερα προστατευόμενων περιοχών, καθώς και γενικότερα της εξασφάλισης περιβαλλοντικής ισορροπίας στις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές.

 

κ)δ)κ)δ) Η σύνταξη γνωμοδότησης επί των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για κάθε υδατικό διαμέρισμα και λεκάνη απορροής ποταμού.

 

κ)ε)κ)ε) Η σύνταξη γνωμοδότησης επί Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όταν σε αυτές μελετώνται επιπτώσεις προγραμμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται εγγειοβελτιωτικά έργα.

 

κ)στ)κ)στ) Η μέριμνα για έρευνα πάνω σε ειδικά περιβαλλοντικά και πράσινης ανάπτυξης θέματα που σχετίζονται με την άρδευση, σε συνεργασία με φορείς προστασίας περιβάλλοντος, ερευνητικούς φορείς, και φορείς εγγείων βελτιώσεων.

 

κ)ζ)κ)ζ) Η συμμετοχή εκπροσώπου του Τμήματος στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και τρίτες χώρες για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

β) Τμήμα Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού

 

α)α) Η κατάρτιση προτύπων προδιαγραφών ή μελετών ή υποδειγμάτων για την λειτουργία και αξιοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, την εγκατάσταση υποδειγματικών αρδεύσεων και στραγγίσεων, την οργάνωση της διανομής του αρδευτικού νερού και τους τρόπους υπολογισμού και επιμερισμού των αρδευτικών και στραγγιστικών τελών.

 

β)β) Η εισήγηση και η μέριμνα για την διάθεση πιστώσεων δημοσίων επενδύσεων για συμμετοχή του δημοσίου στις δαπάνες λειτουργίας, διοίκησης, συντήρησης σε εγγειοβελτιωτικά έργα.

 

γ)γ) Η παρακολούθηση των νέων αρδευτικών τεχνικών και η εισήγηση για τη μελέτη προσαρμογής τους, στις συνθήκες λειτουργίας των υφισταμένων δικτύων.

 

δ)δ) Η παροχή νομικών και τεχνικών οδηγιών περί έργων εγγείων βελτιώσεων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, όπως τεχνικές και νομοτεχνικές κατευθύνσεις και διευκρινήσεις, ερμηνεία και νομοθετικές ρυθμίσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου περί έργων εγγείων βελτιώσεων και έκδοση εγκυκλίων. Η εκπαίδευση προσωπικού υπηρεσιών και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων σε θέματα λειτουργίας και συντήρησης εγγειοβελτιωτικών έργων. Η συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν στη λειτουργία των έργων δικαιοδοσίας Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, η παρακολούθηση της λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με την μελέτη των προϋπολογισμών, ισολογισμών, απολογισμών και των ετήσιων πορισματικών εκθέσεων των εποπτευουσών υπηρεσιών και η σύνταξη ηλεκτρονικού μητρώου τεχνικών - λειτουργικών στοιχείων συλλογικών εγγειοβελτιωτικών έργων δικαιοδοσίας Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

 

ε)ε) Η παρακολούθηση των τάσεων αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και η μελέτη αναπροσαρμογής των προδιαγραφών του υλικού άρδευσης στις νέες καταστάσεις.

 

στ)στ) Η σύνταξη ενιαίων υποδειγμάτων καταστατικού, κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας (Κ.Ε.Υ.) και κανονισμού αρδεύσεως των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και αναπροσαρμογή των ισχυόντων.

 

ζ)ζ) Η εισήγηση και η μέριμνα για τη διάθεση πιστώσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση ή πρόληψη ζημιών από πλημμύρες σε εγγειοβελτιωτικά έργα.

 

η)η) Η μελέτη των συντελεστών αξιοποίησης των αρδευτικών δικτύων, η μηχανογραφική παρακολούθηση αυτών και η διατύπωση σχετικών αποτελεσμάτων και ο προσδιορισμός και εκτίμηση κατανάλωσης αρδευτικού νερού σε συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα.

 

θ)θ) Η παροχή οδηγιών για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων και εγκαταστάσεων.

 

ι)ι) Η συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτεύουσες υπηρεσίες των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων για την ορθή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και βέλτιστη αξιοποίηση των συλλογικών εγγειοβελτιωτικών έργων δικαιοδοσίας τους.

 

ι)α)ι)α) Η εισήγηση επί θεμάτων νομοθεσίας περί έργων εγγείων βελτιώσεων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

 

ι)β)ι)β) H διατύπωση γνώμης για θέματα που άπτονται στην εφαρμογή του άρθρου 214 του νόμου 3852/2010, όσον αφορά στα συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα.

 

ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση και η μέριμνα για την διάθεση πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για εκτέλεση έργων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εγγειοβελτιωτικών έργων κατασκευασθέντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από α) εγκεκριμένη μελέτη από αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία και β) γνώμη του Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Κ.Γ.Σ.Ε.Ε.).

 

ι)δ)ι)δ) Η εισήγηση για θέματα υδατικής πολιτικής, που αφορούν στην άρδευση από επιφανειακά και υπόγεια υδατικά σώματα και διακρατικές λεκάνες απορροής ποταμών, για τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται από κρατικά συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα.

 

ι)ε)ι)ε) Η μεταβίβαση για χρήση ερευνητικών γεωτρήσεων που έχουν κατασκευαστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ι)στ)ι)στ) Η εισήγηση και μέριμνα για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης των Εγγειοβελτιωτικών Έργων Α' και Β' τάξης που κατασκευάζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η εισήγηση και μέριμνα για τη σύσταση, συγχώνευση και κατάργηση Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ).

 

ι)η)ι)η) Η μελέτη των προβλημάτων εξηλεκτρισμού της γεωργίας και η λήψη μέτρων ανάπτυξής του, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

ι)θ)ι)θ) Ο καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας μελέτης, προγραμματισμού, κατασκευής, παραλαβής και πληρωμής των έργων αγροτικού εξηλεκτρισμού και η παρακολούθηση εφαρμογής τους.

 

κ)κ) Ο καθορισμός σταθερών συντελεστών υπολογισμού των ετήσιων καταναλώσεων ρεύματος και των αναγκών σε νερό των καλλιεργειών, καθώς και της ετήσιας ωφέλειας που προκύπτει από την ηλεκτροδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 

κ)α)κ)α) Ο συντονισμός και η κατεύθυνση των περιφερειακών υπηρεσιών για την κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων αγροτικού εξηλεκτρισμού.

 

κ)β)κ)β) Η μέριμνα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων και υλικών και ο συντονισμός των συναρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου και της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού για την κατασκευή των έργων αγροτικού εξηλεκτρισμού.

 

κ)γ)κ)γ) Η μέριμνα λήψης νομοθετικών μέτρων για τη ρύθμιση θεμάτων οδικής κυκλοφορίας των αγροτικών μηχανημάτων που απορρέουν από την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ρύθμισης θεμάτων αδειών οδήγησης και πτυχίων χειρισμού αγροτικών μηχανημάτων.

 

κ)δ)κ)δ) Έκδοση προδιαγραφών έγκρισης τύπου και κυκλοφορίας αγροτικών μηχανημάτων. Η εναρμόνιση της νομοθεσίας με την ενωσιακή για θέματα προδιαγραφών, έγκρισης τύπου, διάθεσης στην αγορά και κυκλοφορίας αγροτικών μηχανημάτων.

 

κ)ε)κ)ε) Καθορισμός νέων κατηγοριών αγροτικών μηχανημάτων.

 

κ)στ)κ)στ) Ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την έγκριση όλων των νέων τύπων αγροτικών μηχανημάτων και έκδοση εθνικών και ευρωπαϊκών εγκρίσεων τύπου αγροτικών μηχανημάτων, ρυμουλκουμένων, εναλλάξιμων ρυμουλκουμένων και επιμέρους κατασκευαστικών στοιχείων αυτών.

 

κ)ζ)κ)ζ) Η ρύθμιση θεμάτων Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης αγροτικών αυτοκινήτων, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.

 

κ)η)κ)η) Η μελέτη και λήψη μέτρων για την οργάνωση των συνεργείων επισκευών αγροτικών μηχανημάτων καθώς και των προϋποθέσεων του τεχνίτη αγροτικών μηχανημάτων.

 

κ)θ)κ)θ) Η συμμετοχή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθορισμό προδιαγραφών κυκλοφορίας αγροτικών μηχανημάτων, των όρων και προϋποθέσεων έγκρισης τύπου και διάθεσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

λ)λ) Η συμμετοχή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προετοιμασία των Working Group με σκοπό τη διαμόρφωση κοινής αντιμετώπισης των θεμάτων της κυκλοφορίας ΑΜ και Αγροτικών αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Type Approval Authorities Meeting- ΤΑΑΜ).

 

λ)α)λ)α) Η εισήγηση και λήψη μέτρων ελέγχου αγροτικών μηχανημάτων, πρόληψης ατυχημάτων (κουβούκλια, ή πλαίσια ασφαλείας, όρια ταχύτητας κ.λ.π.) και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

λ)β)λ)β) Η λήψη νομοθετικών μέτρων για την κατάρτιση, διατήρηση και διαχείριση μητρώων διαφόρων αγροτικών μηχανημάτων για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από την εθνική ή ενωσιακή νομοθεσία, σε συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

 

λ)γ)λ)γ) Η έκδοση και η λήψη μέτρων σε εφαρμογή κοινών κανονιστικών αποφάσεων με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων ή αγροτικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

 

λ)δ)λ)δ) Η έκδοση και η λήψη μέτρων σε εφαρμογή κοινών κανονιστικών αποφάσεων με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε θέματα πτυχίων χειριστών και αδειών οδήγησης αγροτικών μηχανημάτων. Σύνταξη σχετικών ερωτηματολογίων για τη χρήση στις εξετάσεις.

 

λ)ε)λ)ε) Η νομοθετική ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τα μεταφορικά αγροτικά αυτοκίνητα, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.

 

λ)στ)λ)στ) Ο συντονισμός, η παρακολούθηση, η έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών για τις περιφερειακές υπηρεσίες σε θέματα εκμηχάνισης, ελέγχων προδιαγραφών, έκδοσης αδειών κυκλοφορίας αγροτικών μηχανημάτων, αδειών οδήγησης και πτυχίων χειρισμού αγροτικών μηχανημάτων, διενέργειας εξετάσεων και λοιπών θεμάτων εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και της ενωσιακής νομοθεσίας.

 

λ)ζ)λ)ζ) Η προμήθεια κρατικών πινακίδων και εντύπων αδειών κυκλοφορίας και αδειών οδήγησης και ο εφοδιασμός των περιφερειακών υπηρεσιών.

 

λ)η)λ)η) Η μελέτη και η μέριμνα λήψης μέτρων για τον συντονισμό της επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Η συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για τον συντονισμό και παρακολούθηση της πορείας των επιθεωρήσεων.

 

λ)θ)λ)θ) Ο έλεγχος της συμμόρφωσης ως προς τα προεδρικά διατάγματα 57/2010  και 81/2011 (CE), όλων των αγροτικών μηχανημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΟΚ και για τα οποία προβλέπεται η έκδοση άδειας κυκλοφορίας (προεδρικό διάταγμα 81/2011 (ΦΕΚ 197/Α/2011)).

 

μ)μ) Η εισήγηση προς το αρμόδιο όργανο, επιβολής προστίμων σε παραβάτες διατάξεων αρμοδιότητας του τμήματος.

 

μ)α)μ)α) Ο καθορισμός παραβόλων για τις υπηρεσίες που παρέχονται από την Κεντρική Υπηρεσία, από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες για την απογραφή αγροτικών μηχανημάτων και αγροτικού εξηλεκτρισμού.

 

μ)β)μ)β) Η κατανομή πιστώσεων από το Β παράρτημα του Τ.Γ.&Κ. στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες για την απογραφή αγροτικών μηχανημάτων και αγροτικού εξηλεκτρισμού προκειμένου να καλυφθούν οι υπηρεσιακές τους ανάγκες σε θέματα που αφορούν την έκδοση των διοικητικών πράξεων σχετικά με την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τον αγροτικό εξηλεκτρισμό.

 

μ)γ)μ)γ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων στη βιομηχανία κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων στο διεθνή χώρο για βέλτιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

 

μ)δ)μ)δ) Η εξέταση των προβλημάτων εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας και η λήψη μέτρων για την ορθολογική ανάπτυξή της, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

μ)ε)μ)ε) Η κατάρτιση προδιαγραφών και κανονισμών δοκιμής αγροτικών μηχανημάτων. Ο καθορισμός της αξιολόγησης της καταλληλότητάς τους και των προδιαγραφών της έγκρισης των τύπων αυτών, καθώς και η μελέτη και λήψη μέτρων και κινήτρων για τη διάθεση των καταλλήλων κατηγοριών και τύπων μηχανημάτων.

 

μ)στ)μ)στ) Η μελέτη του βαθμού εκμηχάνισης του κόστους εργασίας και της εκλογής των αγροτικών μηχανημάτων, καθώς και ο έλεγχος σκοπιμότητας εισαγωγής τους στον τομέα της γεωργίας με οικονομικά κριτήρια.

 

μ)ζ)μ)ζ) Η σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, μέριμνα αξιοποίησης των αγροτικών μηχανημάτων (έκδοση οδηγιών, εκπαίδευση κ.λ.π.) και ανάπτυξης και στήριξης του κλάδου κατασκευής τους.

 

μ)η)μ)η) Η μελέτη των ενεργειακών αναγκών των γεωργικών μηχανημάτων και η λήψη μέτρων, για την εξοικονόμηση ενέργειας με την κατάλληλη εκμετάλλευση των γεωργικών μηχανημάτων και τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

 

μ)θ)μ)θ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων αγροτικών μηχανημάτων και λοιπών στοιχείων που απορρέουν από την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλους φορείς.

 

ν)ν) Η διερεύνηση της δυνατότητας χρησιμοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, παρακολούθηση της εξέλιξης της διεθνούς τεχνολογίας.

 

ν)α)ν)α) Η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας στρατηγικού σχεδιασμού για την αγροτική ανάπτυξη, υποβολή προτάσεων για τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα.

 

γ) Τμήμα Γεωλογίας - Υδρολογίας

 

α)α) Ο σχεδιασμός, η εκπόνηση ή η ανάθεση εκπόνησης υδρογεωλογικών μελετών, μελετών Τεχνητού Εμπλουτισμού, γεωφυσικών ερευνών και η κατάρτιση μαθηματικών ομοιωμάτων υπογείων υδροφορέων, με στόχο την επιστημονική στήριξη των εγγειοβελτιωτικών έργων ή την άμβλυνση προβλημάτων που σχετίζονται με το ποσοτικό υδατικό ισοζύγιο και την υφαλμύρωση των υπογείων υδροφορέων, σε περιοχές μεγάλου γεωργικού ενδιαφέροντος.

 

β)β) Η θέσπιση προτύπων τεχνικών προδιαγραφών και λοιπών Συμβατικών Τευχών Υδρογεωλογικών Μελετών, μελετών Τεχνητού Εμπλουτισμού και κατάρτιση μαθηματικών ομοιωμάτων σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς.

 

γ)γ) Η θέσπιση προτύπων τεχνικών προδιαγραφών και λοιπόν συμβατικών τευχών για την κατασκευή υδρογεωτρήσεων, η μέριμνα για την προσαρμογή αυτών σύμφωνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς.

 

δ)δ) Η σύνταξη συμβατικών τευχών για την ανάθεση Υδρογεωλογικών Μελετών και Μελετών Τεχνητού Εμπλουτισμού.

 

ε)ε) Η τήρηση εθνικού αρχείου γεωλογικών τομών γεωτρήσεων.

 

στ)στ) Η μέριμνα για λειτουργία δικτύου παρακολούθησης της στάθμης, καθώς και της ποιότητας (υφαλμύρωση) των υπογείων υδροφόρων οριζόντων.

 

ζ)ζ) Η μέριμνα για την συγκέντρωση, επεξεργασία, αξιολόγηση και αρχειοθέτηση υδρογεωλογικών - γεωλογικών στοιχείων για τις ανάγκες εκπόνησης Υδρογεωλογικών Μελετών και Μελετών Τεχνητού Εμπλουτισμού και η συνεργασία με συναρμόδιους φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα με την Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας (Ε.Τ.Υ.Μ.Π.).

 

η)η) Ο προσδιορισμός διαφόρων φυσικών μεγεθών (παροχές, στάθμες, όγκοι, ισοζύγια) των υπογείων υδατικών πόρων χωροχρονικά, προκειμένου να ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την διαμόρφωση της εισήγησης στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

 

θ)θ) Η συνδρομή στο έργο της διαχείρισης των υδατικών πόρων με παροχή στοιχείων, μελετών και την συμμετοχή στελεχών του Τμήματος σε κοινές επιτροπές.

 

ι)ι) Η αξιολόγηση προτάσεων για μελέτες διαφόρων φορέων και σύνταξη προγράμματος εκπόνησης νέων υδρογεωλογικών μελετών και μελετών τεχνητού εμπλουτισμού.

 

ι)α)ι)α) Η γνωμοδότηση για την αναγκαιότητα κατασκευής εγγειοβελτιωτικών έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

ι)β)ι)β) Η συνεργασία με ημεδαπούς και αλλοδαπούς Επιστημονικούς Οργανισμούς σε θέματα υδατικών πόρων.

 

ι)γ)ι)γ) Ό έλεγχος των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των λεκανών απορροής των ποταμών της χώρας και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

 

ι)δ)ι)δ) Η σύνταξη συμβατικών τευχών, η επίβλεψη, ο έλεγχος και οι διαδικασίες έγκρισης του γεωλογικού και γεωτεχνικού μέρους μελετών και κατασκευών τεχνικών έργων (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα, κ.λ.π.) που αναθέτει και υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ι)ε)ι)ε) Η εκπόνηση γεωλογικών, γεωτεχνικών - εδαφοτεχνικών μελετών και μελετών θεμελιώσεων που απαιτούνται στα πλαίσια των μελετώμενων ή εκτελούμενων έργων.

 

ι)στ)ι)στ) Η επίβλεψη και ο έλεγχος από γεωτεχνικής, γεωλογικής και τεκτονικής άποψης, της συμπεριφοράς φραγμάτων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας τους. Επίσης η συγκέντρωση των σχετικών παρατηρήσεων, η αξιολόγηση αυτών και η εκπόνηση ή ανάθεση ειδικών μελετών ή ερευνητικών προγραμμάτων και εργασιών, για την αντιμετώπιση των ανακυπτόντων προβλημάτων.

 

ι)ζ)ι)ζ) Η ανάθεση μελετών σεισμικής επικινδυνότητας σε περιοχές που πρόκειται να εκτελεστούν μεγάλα τεχνικά έργα, έλεγχος και έγκριση αυτών.

 

ι)η)ι)η) Η μελέτη φαινόμενων κατολισθήσεων αγροτικών γαιών και οικισμών και η λήψη μέτρων προστασίας.

 

ι)θ)ι)θ) Η εκτέλεση, η επεξεργασία και η ερμηνεία γεωφυσικών διασκοπήσεων ή μελετών στα πλαίσια τεχνικογεωλογικών και υδρογεωλογικών μελετών.

 

κ)κ) Ο προσδιορισμός των επιφανειών ολίσθησης στα πλαίσια μελετών για την προστασία αγροτικών γαιών και οικισμών από κατολισθήσεις για λήψη μέτρων προστασίας.

 

κ)α)κ)α) Η συγκέντρωση στοιχείων χωρητικότητας φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, όγκων νερού στους ταμιευτήρες και ενημέρωση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διαμόρφωση της εισήγησης στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

 

κ)β)κ)β) Η συμμετοχή στη σύνταξη νομοσχεδίων, κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λ.π. που αφορούν το αρδευτικό νερό και η διαμόρφωση θέσεων στοχοθεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

κ)γ)κ)γ) Ο σχεδιασμός, η εκπόνηση ή η ανάθεση εκπόνησης υδρολογικών μελετών με στόχο τη γνώση και παρακολούθηση της ποσοτικής διάστασης των επιφανειακών υδατικών πόρων σε περιοχές μεγάλου γεωργικού ενδιαφέροντος.

 

κ)δ)κ)δ) Η μέριμνα για τη λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου υδρολογικών και μετεωρολογικών σταθμών.

 

κ)ε)κ)ε) Η ίδρυση ή η κατάργηση ηλεκτρονικών και συμβατικών μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών.

 

κ)στ)κ)στ) Η μέριμνα για τη συγκέντρωση, έλεγχο και μηχανογράφηση των στοιχείων υδρολογικών και μετεωρολογικών σταθμών και η επιστημονική, στατιστική επεξεργασία των δεδομένων

 

κ)ζ)κ)ζ) Η συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες για τη καλή λειτουργία του δικτύου υδρομετεωρολογικών σταθμών που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

κ)η)κ)η) Η αξιοποίηση των υδρομετεωρολογικών στοιχείων (βροχοπτώσεις, εξατμίσεις, θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια, παροχές ρεμάτων, ποταμών και πηγών, κ.λ.π.), για να γίνει αξιολόγηση του υδρολογικού έτους, προκειμένου να ενημερώνεται η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου για τη διαμόρφωση της εισήγησης στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

 

κ)θ)κ)θ) Η επεξεργασία στοιχείων για τη λήψη αποφάσεων ρύθμισης θεμάτων διαχείρισης των υδάτων των διακρατικών υδάτων.

 

λ)λ) Η συμμετοχή σε επιτροπές που λαμβάνουν αποφάσεις για τη ρύθμιση θεμάτων διαχείρισης διακρατικών υδάτων.

 

λ)α)λ)α) Η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών και η παροχή οδηγιών στις περιφερειακές και δημοτικές Υπηρεσίες για τη προμήθεια υδρολογικών οργάνων.

 

λ)β)λ)β) Η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών και λοιπών προτύπων συμβατικών τευχών υδρολογικών μελετών.

 

λ)γ)λ)γ) Η διατήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου των υδρολογικών στοιχείων του τομέα εγγείων βελτιώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

λ)δ)λ)δ) Η διάθεση υδρομετεωρολογικών στοιχείων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με υποδομές εξασφάλισης και διαχείρισης υδατικών πόρων.

 

λ)ε)λ)ε) Η πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων επιφανειακών και υπογείων νερών:

 

α)α)α) για τις εξειδικευμένες ανάγκες των υδρογεωλογικών μελετών και μελετών τεχνητού εμπλουτισμού,

β)β)β) για τις ανάγκες άλλων εγγειοβελτιωτικών μελετών και έργων,

γ)γ)γ) για τη παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας των αρδευτικών νερών μέσω Προγραμμάτων ελέγχου Ποιότητας αρδευτικών νερών,

δ)δ)δ) για τις ανάγκες των αγροτών της χώρας, με χαμηλότερο τιμολόγιο.

 

λ)στ)λ)στ) Η εκτέλεση αναλύσεων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων για την ανανέωση των αδειών χρήσης ύδατος του νόμου 3199/2003 (ΦΕΚ 280/Α/2003) και την αδειοδότηση υφισταμένων χρήσεων νερού, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 150559/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

 

λ)ζ)λ)ζ) Η εκτέλεση δοκιμών για προσδιορισμό πετρωμάτων και δειγμάτων γεωτρήσεων.

 

λ)η)λ)η) Η πραγματοποίηση αναλύσεων επιφανειακών και υπογείων υδάτων, που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, αναλύσεων υδάτων από επιφανειακούς ή υπόγειους αποδέκτες λυμάτων ή αποβλήτων εντός ή εκτός περιμέτρων εγγειοβελτιωτικών έργων, για τις ανάγκες των εγγειοβελτιωτικών μελετών.

 

λ)θ)λ)θ) Η τήρηση αρχείου χημικών αναλύσεων υδάτων κατά υδρολογική λεκάνη και υδατικά διαμερίσματα.

 

4) Εντός του Τμήματος Υδρολογίας -Γεωλογίας, λειτουργεί Εργαστήριο Γεωλογικών και Υδατικών Δοκιμών, επιπέδου Γραφείου, με τις κάτωθι αρμοδιότητες:

 

α)α) Η πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων επιφανειακών και υπογείων νερών:

 

α)α)α) για τις εξειδικευμένες ανάγκες των υδρογεωλογικών μελετών και μελετών τεχνητού εμπλουτισμού,

β)β)β) για τις ανάγκες άλλων εγγειοβελτιωτικών μελετών και έργων (φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, αρδευτικών δικτύων, γεωτρήσεων, πηγών, κ.λ.π.),

γ)γ)γ) για τη παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας των αρδευτικών νερών μέσω Προγραμμάτων ελέγχου Ποιότητας αρδευτικών νερών.

 

β)β) Η πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων υδάτων από επιφανειακούς ή υπόγειους αποδέκτες λυμάτων ή αποβλήτων εντός ή εκτός περιμέτρων εγγειοβελτιωτικών έργων, για τις ανάγκες των εγγειοβελτιωτικών μελετών.

 

γ)γ) Η διενέργεια αναλύσεων αργίλων, πολτών και γενικά υλικών διάτρησης.

 

δ)δ) Η τήρηση αρχείου χημικών αναλύσεων υδάτων κατά υδρολογικές λεκάνες και υδατικά διαμερίσματα.

 

ε)ε) Ο προσδιορισμός των δειγμάτων από γεωτρήσεις για τις ανάγκες των μελετών και έργων.

 

στ)στ) Η εκτέλεση αναλύσεων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

 

ζ)ζ) Η τήρηση μουσείου πετρωμάτων και απολιθωμάτων.

 

5) Της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων, προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ7 Γεωλόγων.

 

Του Τμήματος α) Σχεδιασμού Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Αξιοποίησης Εδαφοϋδατικών Πόρων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού. Του Τμήματος Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού, προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΠΕ11 Μηχανικών. Του Τμήματος Γεωλογίας - Υδρολογίας, προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ7 Γεωλόγων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.