Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που βρίσκονται εντός των καθοριζομένων με το άρθρο 1 ορίων του ως άνω οικισμού καθορίζονται κατά τομείς Α και Β ως εξής:
Τομέας Α
Ελάχιστο εμβαδόν: 400 m2.
Ελάχιστο πρόσωπο: 5 m.
Τομέας Β
Ελάχιστο εμβαδόν: 800 m2.
Ελάχιστο πρόσωπο: 20 m.
Διατηρούνται οι παρεκκλίσεις για την αρτιότητα των οικοπέδων βάσει των διατάξεων του από 02-03-1981 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 138/Δ/1981) όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει.
2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται το 60% της επιφάνειας τους.
3. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως ακολούθως:
α. Για τα πρώτα 100 m2 σε: 1,00.
β. Για τα επόμενα 100 m2 σε: 0,80.
γ. Για τα επόμενα 100 m2 σε: 0,60.
δ. Για το πέραν των 300 m2 τμήμα της επιφάνειας του οικοπέδου σε: 0,40.
ε. Καθορίζεται μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων για τις κατοικίες: τα 400 m2 και για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις τα 800 m2.
4. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των οικοπέδων ορίζεται σε 2.
5. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος μετρούμενο από το γύρω φυσικό ή με τα παρακάτω οριζόμενα, διαμορφωμένο έδαφος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 7,5 m σε κανένα σημείο του κτιρίου.
Πάνω από το ύψος αυτό επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κεκλιμένης στέγης, καπνοδόχων και αεραγωγών.
Η κεκλιμένη στέγη, της οποίας το μέγιστο ύψος ορίζεται σε 2 m, δεν επιτρέπεται να έχει κλίση μεγαλύτερη του 35%. Κατασκευάζεται με επικάλυψη από κεραμίδια Βυζαντινού τύπου και με μορφή σύμφωνη με τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού, χωρίς να επιτρέπονται τυχόν ανοίγματα σε αυτήν.
6. Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους, επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους 1,5 m και μέγιστης κλίσης 15%.
Οποιαδήποτε διαμόρφωση του εδάφους πρέπει να περιλαμβάνει τις απολύτως μόνο αναγκαίες εργασίες για την προσαρμογή του περιγράμματος της οικοδομής στο οικόπεδο.
7. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται έτσι ώστε:
α. Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.
β. Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.
γ. Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των ομόρων οικοπέδων.
δ. Να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα στις όμορες ιδιοκτησίες.
Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να εγκρίνει την αλλαγή της θέσης του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο, αν κριθεί απαραίτητο για λόγους διατήρησης παλαιάς οικοδομής, σύνδεσης όγκων και γενικά προβολής ή διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα του περιβάλλοντα χώρου.