Προεδρικό διάταγμα 82/04 - Άρθρο 5

Άρθρο 5: Προγράμματα Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Γενικές κατευθύνσεις

 

1. Τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων αποσκοπούν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των ζημιογόνων για το περιβάλλον επιπτώσεων που προέρχονται από τις εργασίες διαχείρισής τους και στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων σύμφωνα με τους στόχους και τις γενικές κατευθύνσεις του νόμου 2939/2001 και του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

 

2. Τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης αναφέρονται στη θέσπιση ειδικών μέτρων και στον προσδιορισμό συγκεκριμένων δράσεων και διαδικασιών για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο:

 

α) Μεθόδους για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.

 

β) Μέτρα για την ενθάρρυνση της επεξεργασίας κατά προτεραιότητα με αναγέννηση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.

 

γ) Μέτρα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του καταναλωτή ή του τελικού χρήστη.

 

δ) Μέτρα για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων σύμφωνα με το άρθρο 9 του παρόντος προεδρικού διατάγματος

 

ε) Κατευθυντήριες γραμμές και τεχνικές οδηγίες για τη συλλογή, προσωρινή αποθήκευση και μεταφορά των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.

 

στ) Καταγραφή όλων των φορέων και επιχειρήσεων που συλλέγουν, καθώς και των εγκαταστάσεων που διαθέτουν χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

 

Β. Περιεχόμενο

 

Διαχείριση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων

 

Για την διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια διαχείρισης σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων.

 

Σε περίπτωση που τα απόβλητα λιπαντικά έλαια περιέχουν PCB / PCT σε περιεκτικότητα των ουσιών αυτών μεγαλύτερη του 0.005% (50 ppm), η διαχείρισή τους υπόκειται στις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης [Α] 7589/731/2000 για τον Καθορισμό μέτρων και όρων για τη διαχείριση των πολυχλωροδιφαινυλίων και πολυχλωροτριφαινυλίων (ΦΕΚ 514/Β/2000).

 

Σε περίπτωση που ο διαχειριστής αποβλήτων λιπαντικών ελαίων δραστηριοποιείται σε περισσότερες από μία Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, η ως άνω άδεια διαχείρισης (συλλογής, μεταφοράς,προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης) χορηγείται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

1. Συλλογή αποβλήτων λιπαντικών ελαίων

 

1.1. Η διαδικασία συλλογής των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων περιλαμβάνει:

 

α) Σημεία συλλογής

 

Σημείο συλλογής είναι ο χώρος στον οποίο γίνεται η παραλαβή σε ειδικά σχεδιασμένη δεξαμενή ,των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων που αφήνει ο τελικός χρήστης ή καταναλωτής. Στα σημεία συλλογής έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για αποτροπή κινδύνου φωτιάς, για αντιμετώπιση τυχών διαρροών και για αποτροπή διάθεσης αποβλήτων που μπορούν να καταστήσουν τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων ακατάλληλα για αναγέννηση.

 

Σημεία συλλογής διαθέτουν κυρίως τα πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία - μηχανουργεία, βιομηχανίες, ευκολίες υποδοχής σε λιμάνια, αεροδρόμια και δημόσιοι οργανισμοί, όπου δηλαδή γίνεται πώληση και αντικατάσταση ή μόνο αντικατάσταση λιπαντικών ελαίων.

 

β) Κέντρα συλλογής

 

Στα κέντρα συλλογής συγκεντρώνονται τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων από τα σημεία συλλογής, ώστε στη συνέχεια να οδηγηθούν προς επεξεργασία ή εφόσον η επεξεργασία δεν είναι εφικτή από τεχνοοικονομική άποψη προς άλλες εργασίες διάθεσης όπως η ακίνδυνη καταστροφή τους ή η ελεγχόμενη αποθήκευση ή εναπόθεσή τους, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

 

1.2. Σε ότι αφορά τα σημεία συλλογής αποβλήτων λιπαντικών ελαίων που προέρχονται από ιδιώτες / τελικούς καταναλωτές, ισχύουν τα ακόλουθα:

 

α. Εφόσον στα σημεία πώλησης λιπαντικών ελαίων γίνεται και η αντικατάστασή τους θα πρέπει να υποδεικνύεται εμφανώς στον τελικό χρήστη ή καταναλωτή το σημείο συλλογής το οποίο πρέπει να βρίσκεται εντός του χώρου της εν λόγω εγκατάστασης ή δραστηριότητας.

 

β. Για την αντικατάσταση ή συμπλήρωση κάθε τύπου λιπαντικού ελαίου, ο καταναλωτής οφείλει να παραδίδει στο σημείο συλλογής την ποσότητα αποβλήτων λιπαντικών ελαίων την οποία διαθέτει.

 

γ. Εφόσον οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οι λοιπές επιχειρήσεις ή τα δημόσια ιδρύματα αγοράζουν λιπαντικά έλαια κατευθείαν από τον παραγωγό ή από το διακινητή στην αγορά λιπαντικών ελαίων (έμπορο), υποχρεούνται από τα σημεία συλλογής να παραδίδουν τα απόβλητα λιπαντικά έλαια σε συλλέκτες που έχουν άδεια συλλογής ώστε μέσω των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης να οδηγούνται περαιτέρω σε εργασίες διαχείρισης.

 

δ. Στον τομέα της ναυτιλίας, γίνεται χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων κατά τα οριζόμενα ειδικότερα στην υπ' αριθμόν 3418/2002 Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις επικυρωμένες Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες σχετικά με την πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας.

 

1.3. Οποιοσδήποτε συλλέγει απόβλητα λιπαντικά έλαια από τα σημεία συλλογής υποχρεούται:

 

να έχει λάβει άδεια συλλογής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας
να διατηρεί αναλυτικά αρχεία ποσοτήτων των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων που συλλέγει, διακινεί και παραδίδει
να μεταφέρει σε τακτά διαστήματα τα απόβλητα λιπαντικά έλαια και να τα παραδίδει στα Κέντρα συλλογής ή σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις διάθεσης

 

1.4. Λήψη, έλεγχος και αποθήκευση δειγμάτων

 

α) Τα κέντρα συλλογής αποβλήτων λιπαντικών ελαίων υποχρεούνται να λαμβάνουν δείγματα κατά την παραλαβή αυτών. Τα δείγματα φυλάσσονται μέχρι να διεξαχθεί ο έλεγχος και να διαπιστωθεί ότι τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων μπορούν να διατεθούν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην άδεια διάθεσής τους.

 

β) Οι έλεγχοι, οι οποίοι πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή από εργαστήρια που διαθέτουν σύστημα ποιότητας, διεξάγονται σε δύο στάδια:

 

β.1. κατά τη συλλογή των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων πριν φτάσουν στις εγκαταστάσεις και

 

β.2. στις εγκαταστάσεις διάθεσής τους.

 

Ο έλεγχος κατά τη συλλογή στοχεύει στον εντοπισμό πιθανών προσμίξεων και την πρόληψη της ρύπανσης από αυτές μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων λιπαντικών ελαίων. Εφόσον από τον πρώτο έλεγχο ενός δείγματος στο κέντρο συλλογής προκύψει ότι υπάρχει ρύπανση από πρόσμιξη, απαιτείται η διενέργεια δευτέρου ελέγχου για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

 

Ως προσμίξεις ουσιαστικά νοούνται τα PCB / PCT οι αλογονούχες ενώσεις, καθώς και κάθε άλλη ουσία η οποία είναι δυνατόν να καταστήσει τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων ακατάλληλα για επεξεργασία.

 

γ) Έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται και στα σημεία συλλογής όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων έχουν ρυπανθεί από τις προαναφερόμενες προσμίξεις.

 

δ) Για την μεθοδολογία μέτρησης των PCB / PCT στα απόβλητα λιπαντικών ελαίων, ισχύουν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ 12766-1 και PrEN 12766-2 και οι διάδοχες αναβαθμισμένες μορφές αυτών.

 

2. Μέθοδοι και τρόποι διάθεσης

 

2.1. Τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων μετά τη συλλογή τους:

 

α) Υποβάλλονται κατά προτεραιότητα σε επεξεργασία με αναγέννηση.

 

β) Εφόσον η επεξεργασία με αναγέννηση δεν είναι εφικτή από τεχνικοοικονομική και οργανωτική άποψη, η επεξεργασία γίνεται με καύση. Στην περίπτωση αυτή η επεξεργασία δεν θα πρέπει να προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

 

γ) Εφόσον και η επεξεργασία με καύση δεν είναι εφικτή από τεχνικοοικονομική και οργανωτική άποψη, πρέπει να εξασφαλίζεται η ακίνδυνη καταστροφή τους ή η ελεγχόμενη αποθήκευση ή εναπόθεσή τους.

 

Οι αρμόδιες αρχές κατά τη διαδικασία χορήγησης της άδειας διάθεσης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις και ειδικότερα κατά το στάδιο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 1650/1986 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του νόμου 3010/2002 καθορίζουν με ποιο τρόπο από τους αναφερόμενους στην προηγούμενη παράγραφο, θα πραγματοποιηθεί η διάθεση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.

 

2.2. Αναγέννηση

 

Στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων προβλέπονται εκτός των άλλων και όροι που αναφέρονται:

 

α) στον περιορισμό στο ελάχιστο των κινδύνων σχετικά με την ποσότητα των καταλοίπων της αναγέννησης που έχουν επικίνδυνες ιδιότητες και την υποχρέωση διάθεσης των καταλοίπων αυτών σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων ώστε να αποφεύγονται δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 

β) στην υποχρέωση ώστε, τα έλαια που προκύπτουν από την αναγέννηση να μην περιέχουν πολυχλωροδιφαινύλια / πολυχλωροτριφαινύλια (PCB / PCT) σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50 ppm.

 

γ) στη χρησιμοποίηση μεθόδων για την αναγέννηση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων που περιέχουν PCB / PCT σε μεγαλύτερο από το προαναφερόμενο ποσοστό, που αποσκοπούν είτε στην καταστροφή των PCB ή PCT, είτε στη μείωσή τους.

 

δ) στην υποχρέωση ώστε τα παραγόμενα αναγεννημένα έλαια, να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με τα βασικά ορυκτέλαια.

 

2.3. Η χρησιμοποίηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων ως καυσίμων σε εγκαταστάσεις με σκοπό την ανάκτηση θερμότητας, γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις σχετικά με την αποτέφρωση των αποβλήτων.

 

2.4. Η προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις έγκριση περιβαλλοντικών όρων για εγκαταστάσεις καύσης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, συνυπογράφεται και από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ως ασκούντα εποπτεία στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

 

3. Σε ότι αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων από πλοία, η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την αποθήκευση και εναπόθεσή τους συνυπογράφεται και από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

 

Στην περίπτωση αυτή, ισχύει η εκάστοτε κείμενη νομοθεσία συμπεριλαμβανομένων και των επικυρωμένων Διεθνών Συμβάσεων και Συμφωνιών.

 

4. Σε κάθε περίπτωση που εισέρχεται στη χώρα φορτίο με απόβλητα λιπαντικών ελαίων για διάθεση ή σε περίπτωση απλής διέλευσης μέσω αυτής από ξηράς ή θαλάσσης οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώνουν άμεσα με κάθε πρόσφορο μέσο την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Γ. Υποχρεώσεις παραγωγών και διαχειριστών αποβλήτων λιπαντικών ελαίων

 

Οι υποχρεώσεις των εγκαταστάσεων ή δραστηριοτήτων που παράγουν ή διαχειρίζονται απόβλητα λιπαντικά έλαια καθορίζονται στο άρθρο 11 (παράγραφος Β) της 19396/1997 Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Κάθε εγκατάσταση που προβαίνει σε εργασίες αξιοποίησης ή διάθεσης ΜΕ παρέχει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που προβλέπονται στην παράγραφο 1 (εδάφια α,β και γ) και στην αρμόδια αρχή για τη χορήγηση της άδειας αξιοποίησης ή διάθεσής τους.

 

Δ. Έντυπο αναγνώρισης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων

 

1. Υπόχρεοι για τη συμπλήρωση του εντύπου αναγνώρισης είναι οι ακόλουθοι:

 

Πρατήρια υγρών καυσίμων / συνεργεία αυτοκινήτων
Συλλέκτες αποβλήτων λιπαντικών ελαίων
Κέντρα συλλογής
Εγκαταστάσεις διάθεσης
Βιομηχανίες / βιοτεχνίες και γενικά κάθε είδους εγκαταστάσεις καθώς και δημόσιοι ή κρατικοί φορείς στους οποίους παράγονται απόβλητα λιπαντικών ελαίων

 

2. Στο έντυπο περιγράφονται τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων κατά είδος και προέλευση, όπως αυτά προσδιορίζονται ενδεικτικά στον Πίνακα του παραρτήματος Δ.

 

3. Οι υπόχρεοι συμπλήρωσης του εντύπου φυλάσσουν αντίγραφο αυτού για τρία χρόνια.

 

4. Σε περιπτώσεις διασυνοριακής μεταφοράς των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ο υπόχρεος πρέπει να δώσει επιπλέον στην τελωνειακή αρχή ένα αντίγραφο του εντύπου αναγνώρισης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του Κανονισμού 259/1993 του Συμβουλίου της 01-02-1993 Σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μεταφορών αποβλήτων στο εσωτερικό της Κοινότητας καθώς και κατά την είσοδο και έξοδό τους από αυτήν (ΕΕL 30/1/1993) όπως ισχύει και του νόμου [Ν] 2203/1994 Κύρωση της Σύμβασης της Βασιλείας κ.λ.π. (ΦΕΚ 58/Α/1994).

 

5. Το συμπληρωμένο έντυπο αναγνώρισης υποβάλλεται από τον υπόχρεο, στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, το οποίο υποχρεούται να παρέχει σχετικά στοιχεία στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και σε οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο φορέα. Επιπλέον, ο υπόχρεος του κάθε σταδίου διαχείρισης υποβάλλει αντίγραφο του εντύπου αναγνώρισης στον υπόχρεο του επόμενου σταδίου διαχείρισης.

 

6. Το περιεχόμενο του εντύπου περιγράφεται στο παράρτημα Ε.

 

Ε. Σήμανση περιεκτών

 

Τα λιπαντικά έλαια επιτρέπεται να τεθούν σε κυκλοφορία, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις, και μόνο εφόσον οι συσκευασίες τους φέρουν επιπλέον και ένδειξη (με μορφή ετικέτας ή σφραγίδας) όπου αναγράφονται τα ακόλουθα:

 

Τα μεταχειρισμένα λιπαντικά πρέπει να συλλέγονται σε ειδικά σημεία ώστε να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον χωρίς να αναμειγνύονται με διαλύτες, υγρά φρένων, αντιψυκτικά υγρά και νερό.

 

Σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την δημοσίευση του παρόντος προεδρικού διατάγματος τα προαναφερόμενα πρέπει να αναγράφονται στη δευτερογενή συσκευασία των λιπαντικών ελαίων.

 

ΣΤ. Μέτρα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τελικού χρήστη / καταναλωτή

 

1. Η αρμόδια αρχή οργανώνει σύστημα ενημέρωσης-πληροφόρησης για θέματα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων το οποίο απευθύνεται:

 

στις παραγωγικές τάξεις καθώς και τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που έχουν σχέση με τις διαδικασίες της εναλλακτικής διαχείρισης
στο ευρύ κοινό

 

2. Το περιεχόμενο της ενημέρωσης και πληροφόρησης καθώς και οι δράσεις περιγράφονται στο παράρτημα Γ.

 

3. Η αρμόδια αρχή έχει δικαίωμα συλλογής και επεξεργασίας περαιτέρω πληροφοριών με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία του βιομηχανικού και εμπορικού απορρήτου.

 

Ζ. Μέτρα για την προώθηση της επεξεργασίας των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων Ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, μέτρα διοικητικά και νομοθετικά για την ενθάρρυνση της επεξεργασίας κατά προτεραιότητα με αναγέννηση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η παροχή κινήτρων σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό καθεστώς ενισχύσεων των ιδιωτικών επενδύσεων συμπεριλαμβανομένων και των κινήτρων σε επιχειρήσεις για τη συλλογή και περαιτέρω επεξεργασία των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων με σκοπό την παραγωγή νέων πρώτων υλών ή νέων προϊόντων και με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται:

 

α) σημαντικές διαταραχές στον ανταγωνισμό και

β)τεχνητές διακινήσεις ανταλλαγής των προϊόντων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.