Προεδρικό διάταγμα 7/3/16 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Κατευθύνσεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης Ίτανος Γαία, με τους ακόλουθους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος που επιβάλλεται να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου, με μέριμνα της αρχής σχεδιασμού, καθώς και του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του σχεδίου:

 

α. Η κατανομή των ελεύθερων και αδόμητων χώρων που θα προκύψουν κατά την πορεία της ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων εντός του ακινήτου να σχεδιασθεί ισόρροπα και με λειτουργικά αποδοτικό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνονται κατ' ελάχιστον οι ακόλουθοι στόχοι:

 

α)α. Διατήρηση της ευρωστίας των φυσικών λειτουργιών και των υπηρεσιών οικοσυστήματος της έκτασης (συνοχή πράσινων χώρων, κατείσδυση νερού, κυκλοφορία αέρα κ.ά.).

 

α)β. Επαύξηση συνδυαστικού αποτελέσματος - ως προς το μέγεθος, τη διαμόρφωση και την οικολογική χωρική και αρχιτεκτονική λειτουργικότητα - των ελεύθερων χώρων με τις ελεύθερες ζώνες που ήδη προβλέπονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γύρω από τα σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος της έκτασης, όπως η λεκάνη απορροής του Φοινικοδάσους Βάι, η υποζώνη προστασίας φυσικού κεφαλαίου, η υποζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι δασικές εκτάσεις και η υποζώνη προστασίας ακτών.

 

β. Οι επιμέρους ειδικές χρήσεις και εγκαταστάσεις (εντός του πλαισίου των προβλέψεων του παρόντος), να χωροθετηθούν με τρόπο που να εξασφαλίζει:

 

β)α. περιορισμό των μορφολογικών αλλοιώσεων του φυσικού τοπίου,

β)β. λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, οικιστικών συνόλων, ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων,

β)γ. προσαρμογή των έργων στο περιβάλλον,

β)δ. διασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα πολιτιστικά στοιχεία, μέσα από το υφιστάμενο δημόσιο δίκτυο αλλά και μέσα από διαδρομές και στάσεις που θα διαμορφωθούν ως εσωτερικό δίκτυο του ακινήτου. Ειδικότερα, η πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους αρχαιολογικούς χώρους και τις θέσεις στην περιοχή εκτέλεσης του εν λόγω έργου να παραμείνει ελεύθερη για τους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τους μελετητές σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 52 αναφερόμενη στο προοίμιο υπουργική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επίσης, σε όσους χώρους μπορούν, κατά την κρίση των συναρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, να καταστούν επισκέψιμοι, να υπάρχει η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης και για το κοινό.

 

γ. Κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση των κτιριακών έργων να ενσωματώνεται με λεπτομερή τρόπο, ιδίως μέσω συστημάτων ανάπτυξης πράσινων κτιρίων (π.χ. LEED, BREEAM, ELGBC ή DGNB), όπου αυτό είναι εφικτό, η μέριμνα για:

 

γ)α. εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο στο παθητικό επίπεδο (σχεδιασμός προσαρμοσμένος στις τοπικές κλιματικές συνθήκες, μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις, βιοκλιματικό πράσινο κ.ά.), όσο και στο ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, λαμπτήρες εξοικονόμησης κ.ά.),

 

γ)β. ορθολογική χρήση νερού, με εφαρμογή προηγμένων μεθόδων αποτελεσματικής άρδευσης και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων,

 

γ)γ. διαχείριση των εκχωμάτων σε συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη δυνατή επαναξιοποίηση.

 

δ. Στις ζώνες του ακινήτου που διατηρούνται αδόμητες να εφαρμόζεται σχέδιο διαχείρισης με στόχο τη διατήρηση της ευρωστίας των φυσικών οικοσυστημάτων, την αντιπυρική προστασία, καθώς και την ανασύσταση ή εμπλουτισμό του φυσικού περιβάλλοντος, όπου αυτό έχει υποβαθμιστεί.

 

ε. Για την προστασία των δασικών εκτάσεων του ακινήτου να σχεδιαστεί και εγκατασταθεί το απαραίτητο σύστημα επιτήρησης και έγκαιρης ειδοποίησης για εστίες φωτιάς ή άλλων ενδεχόμενων παραγόντων υποβάθμισης, ενώ θα λαμβάνονται παράλληλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και ελέγχου της πρόσβασης.

 

στ. Στην έκταση του ΚΑΖ, εντός της Ζώνης Β, ισχύουν οι περιορισμοί που καθορίζονται στον νόμο 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/2011) όπως εκάστοτε ισχύει.

 

ζ. Για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να διασφαλίζεται ότι η υλοποίηση και λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων στην περιοχή του σχεδίου δεν θα ενέχει κινδύνους για την υποβάθμιση στοιχείων του πολιτιστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, κατά την αδειοδοτική ωρίμανση και την εκτέλεση εργασιών κατασκευής να τηρηθούν οι κάτωθι όροι και περιορισμοί:

 

ζ)α. Θεσπίζεται περιμετρική ζώνη προστασίας ακτίνας 150 m γύρω από κάθε σημείο ως ακολούθως:

 

i) από το μετόχι Στεφαναίς (Α1 υποζώνη),

ii) από το μετόχι Καλαμάκι (εκτός των ορίων του ακινήτου),

iii) από το όριο του αρχαιολογικού χώρου Μονής Τοπλού (στη νότια και νοτιοδυτική Α2 υποζώνη, ανατολικά και βορειοανατολικά του Προφήτη Ηλία),

iv) από το ιερό κορυφής που βρίσκεται στην κορυφή Κεφάλα (υψόμετρο 183 m) προς τον Όρμο Ατζικιάρη,

v) από τα αρχαία λατομεία: ένα ανάμεσα στο Βάι και τον Όρμο Γκράντες, και το άλλο βόρεια του Μετοχίου Καλαμάκι. Τυχόν έργα υποδομής ή δικτύων επιτρέπονται, εφόσον δεν θίγουν τα κτίσματα των μετοχίων.

 

ζ)β. Για τη χωροθέτηση κάθε είδους εγκαταστάσεων εντός των υποζωνών Α2 (βόρεια και βορειανατολικά της Μονής Τοπλού) και Α1 - Α2 (βορειανατολικά και βορειοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Ιτάνου) απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3028/2002.

 

ζ)γ. Για οποιαδήποτε παρέμβαση στην Β2)α Ειδική περιοχή Ιεράς Μονής Τοπλού και Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία υποβάλλονται οι επιμέρους μελέτες, ώστε να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3028/2002.

 

ζ)δ. Για το σπήλαιο Τέντας 4 ορίζεται περιμετρική ζώνη προστασίας 150 m, όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση και απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας για οποιαδήποτε παρέμβαση.

 

ζ)ε. Για την προστασία των βραχογραφημάτων στη θέση Βερνεγάδι και της ευρύτερης περιοχής του, απαγορεύεται η λατόμευση υλικού για τις ανάγκες του έργου.

 

ζ)στ. Κατά τον σχεδιασμό χωροθέτησης των κατασκευών προηγείται επιφανειακή έρευνα από τις συναρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας), καθώς και από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ως προς τα έργα που χωροθετούνται στον αιγιαλό ή στην παραλία.

 

ζ)ζ. Όλα τα τεύχη των μελετών των επόμενων σταδίων αδειοδότησης της επένδυσης, υποβάλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις κατά νόμο εγκρίσεις.

 

ζ)η. Σε περίπτωση που εντοπιστούν αρχαιότητες ή σπηλαιώδης σχηματισμός κατά την εκτέλεση των εργασιών, αυτές θα διακοπούν για τη διεξαγωγή ανασκαφικής έρευνας, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η οριστική χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 6 του νόμου 3028/2002.

 

Οποιαδήποτε εργασία να διεξαχθεί υπό την εποπτεία αρχαιολόγων που θα προσληφθούν από τον ανάδοχο και θα αμείβονται από τις πιστώσεις του έργου.

 

η. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τη λειτουργία των χρήσεων που θα υποδεχθεί το ακίνητο θα πρέπει:

 

η)α. αναφορικά με τα απόβλητα αστικού τύπου, να ενσωματώσει προβλέψεις για την προώθηση δράσεων ελαχιστοποίησης της παραγωγής, καθώς και για τον διαχωρισμό στην πηγή και κατάλληλες μεθόδους χωριστής συλλογής και διάθεσης, ώστε να προωθείται στον μέγιστο εφικτό βαθμό η εκάστοτε σχετική εθνική στοχοθεσία,

 

η)β. αναφορικά με τα απόβλητα από τις εργασίες πρασίνου, να προβλέψει ειδικές διαδικασίες διαχείρισης για τη μεγιστοποίηση της επιτόπου αξιοποίησης.

 

θ. Για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων αστικού τύπου να εγκατασταθεί σχετική μονάδα επεξεργασίας που πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας. Η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης να γίνεται κατά τους ορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας από τους υδάτινους πόρους της περιοχής ή από μονάδα αφαλάτωσης που θα τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό από περιορισμένο αριθμό παράκτιων γεωτρήσεων προσαγωγής. Η κάλυψη των αναγκών άρδευσης, συμπεριλαμβανομένου του γηπέδου γκολφ, να πραγματοποιείται από τη συλλογή και αξιοποίηση ομβρίων υδάτων, την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, καθώς και από τη μονάδα αφαλάτωσης.

 

ι. Η απόληψη και η εκβολή του παραγόμενου αλμόλοιπου της μονάδας αφαλάτωσης, που προβλέπεται για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών, να σχεδιαστούν με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στα ευαίσθητα στοιχεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τόσο στη ζώνη που εφάπτεται με το ακίνητο όσο και κυρίως στις περί αυτής περιοχές. Η εκβολή του αλμόλοιπου να τοποθετηθεί εκτός περιοχών του οικοτόπου 1120* (εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με Posidonia oceanica) σε κατάλληλο βάθος και σε θέση με θαλάσσια δυναμική που θα εξασφαλίζει γρήγορη αραίωση.

 

κ. Κατά τη χωροθέτηση τυχόν τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης κ)α. να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη σε ενάλια ή παράλια στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, με σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, κ)β. να διερευνηθούν πρόσθετες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις όσον αφορά τις συνθήκες ελλιμενισμού με κυριότερη την ενθάρρυνση της πρόσδεσης και την ελαχιστοποίηση της αγκυροβόλησης στα ανοιχτά, τον εξοπλισμό της θαλάσσιας αντιρρύπανσης - απορρύπανσης και την υποδομή πυρασφάλειας.

 

λ. Οι οικότοποι προτεραιότητας της Οδηγίας 1992/43/ΕΟΚ να προστατεύονται, ιδίως με:

 

λ)α. τη μη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ή επιβαρυντικών δραστηριοτήτων στις εκτάσεις που καταλαμβάνουν

 

λ)β. την οριοθέτηση των εκτάσεων αυτών με φυσικά ορόσημα πλήρως συμβατά με τη φυτοκοινωνία των θέσεών τους και τη σήμανσή τους με πληροφοριακές πινακίδες που θα ενημερώνουν μεταξύ άλλων για την οικολογική αξία των οικοτόπων αυτών.

 

μ. Προκειμένου να προστατευθούν τα υδατορέματα της περιοχής του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης και να διατηρείται η υδραυλική ισορροπία, εφαρμόζονται τα εξής:

 

μ)α. Για το σύνολο των μη οριοθετημένων υδατορεμάτων του ακινήτου, όπως αυτά υποδεικνύονται στο συνημμένο διάγραμμα, καθορίζεται ζώνη προστασίας πλάτους 30 m εκατέρωθεν της κοίτης και σε κάθε περίπτωση απόσταση δόμησης 20 m από τις γραμμές πλημμύρας με βάση το άρθρο 9 παράγραφος 4)β του νόμου 4258/2014.

 

μ)β. Εγκάρσια ή παράλληλα έργα υποδομής στα υδατορέματα σχεδιάζονται για περίοδο επανεμφάνισης πλημμύρας 50 ετών.

 

μ)γ. Αποφεύγονται διαμορφώσεις στη ζώνη προστασίας ή σε γειτονικά της σημεία που εμποδίζουν την ελεύθερη απορροή του νερού.

 

μ)δ. Σε περίπτωση επέμβασης πλησίον των μη οριοθετημένων υδατορεμάτων, αυτά θα οριοθετηθούν προ της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου, εφόσον η οριοθέτηση απαιτείται κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

 

ν. Ο σχεδιασμός των εργασιών κατασκευής και της χωροθέτησης των προσωρινών εγκαταστάσεων υποστήριξης να ενσωματώνει μέριμνα για την ελαχιστοποίηση της επίπτωσης στα ευαίσθητα οικοσυστήματα, καθώς και της απομάκρυνσης της υγιούς υφιστάμενης βλάστησης. Μετά το πέρας της κατασκευής να φυτευτούν κατά το δυνατόν όλες οι επιφάνειες που υπέστησαν επέμβαση, με είδη συμβατά με την τοπική φυτοκοινωνία και προσαρμοσμένα στις τοπικές βιοκλιματικές συνθήκες.

 

ξ. Το ενεργειακό μείγμα για την κάλυψη των αναγκών των εγκαταστάσεων ενσωματώνει κατά το δυνατόν υψηλό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως από φωτοβολταϊκούς πίνακες ενταγμένους στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων και συμπληρωματικά από νέες μικρές ανεμογεννήτριες, η εγκατάσταση των οποίων θα πρέπει να γίνει κατά προτίμηση στη Ζώνη Β2)γ και να συνδυαστεί κατά το δυνατόν αρμονικότερα με την υφιστάμενη και νέα βλάστηση της περιοχής.

 

Να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι πλέον καινοτόμες τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών των έργων του σχεδίου.

 

Επιτρέπεται η σύζευξη της μονάδας αφαλάτωσης, των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και των λοιπών υποδομών με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή ενέργειας.

 

ο. Η ειδική τουριστική υποδομή του γκολφ να χωροθετηθεί εκτός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την Ορνιθοπανίδα (GR 4320009) και κατά την επιλογή των φυτικών ειδών να επιδιωχθεί η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ως προς την κατανάλωση νερού, τις ανάγκες χρήσης αγροχημικών και γενικότερης συντήρησης της βλάστησης, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης της σύνθεσης της χλωρίδας, της πανίδας και των τύπων οικοτόπων μέσω της πιθανής εξάπλωσης εισηγμένων στην περιοχή ειδών.

 

π. Στις εκτάσεις του ακινήτου που κηρύσσονται αναδασωτέες επιτρέπονται επεμβάσεις που αποσκοπούν στον επανεποικισμό τους με δασική βλάστηση. Άλλες επεμβάσεις που προβλέπονται από τη δασική νομοθεσία στις εκτάσεις αυτές είναι επιτρεπτές μόνον εφόσον λαμβάνεται μέριμνα για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης στο δασικό οικοσύστημα.

 

ρ. Να τηρούνται οι εξής όροι και περιορισμοί:

 

ρ)α. Στη Ζώνη Α να διατηρείται αδόμητη έκταση μεγέθους τουλάχιστον 75% της συνολικής επιφάνειας.

 

Στη χωροθέτηση και τον σχεδιασμό των τουριστικών εγκαταστάσεων να υιοθετείται η οργάνωση σε θύλακες και θα πρέπει να αποφεύγεται η διάχυτη τοποθέτηση των κτιρίων και να μεγιστοποιείται η συνεκτικότητα της δόμησης.

 

ρ)β. Για τις τρεις υποπεριοχές της υποζώνης Α1 που βρίσκονται (α) βόρεια της αρχαιολογικής θέσης Ίτανος και εκατέρωθεν της οδού που οδηγεί στη ναυτική βάση Κυριαμάδι, (β) στη δυτική - νοτιοδυτική πλευρά του ακινήτου (πλησίον του όρμου Ατζικιάρη), και (γ) στη δυτική-βορειοδυτική πλευρά του σχεδίου (πλησίον όρμου Μαγατζέ), διατηρείται αδόμητο το 80% της επιφάνειας κάθε υποπεριοχής. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να προνοήσει ώστε να μην απομονώνεται το βόρειο από το νότιο τμήμα της υποπεριοχής (α) και να διατηρείται κατά το δυνατόν η συνέχεια των αδόμητων περιοχών στη δυτική πλευρά της έκτασης του σχεδίου.

 

ρ)γ. Στην υποζώνη Α1, που βρίσκεται στη δυτική - βορειοδυτική πλευρά του σχεδίου (πλησίον του όρμου Μαγατζέ) ο σχεδιασμός του έργου να υλοποιηθεί με τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις στον οικότοπο προτεραιότητας 6220* Ψευδοστέπα με αγρωστώδη και μονοετή φυτά από Thero - Brachypodletea, που βρίσκεται εκτός της υποζώνης Α1 αλλά πλησίον αυτής. Στο πλαίσιο αυτό η υφιστάμενη χωμάτινη οδός που καταλήγει στον όρμο Μαγατζέ να μετατοπισθεί ώστε να παρακάμπτεται η περιοχή στην οποία έχει καταγραφεί η παρουσία του οικοτόπου 6220*.

 

ρ)δ. Στην υποζώνη Α2, που βρίσκεται δυτικά και βόρεια της θεσμοθετημένης αρχαιολογικής ζώνης Ιτάνου, λόγω της εγγύτητας προς αυτήν και προς τη ζώνη της λεκάνης απορροής του Φοινικοδάσους, οι υποστηρικτικές δραστηριότητες να επιλεγούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ευαίσθητου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

 

ρ)ε. Ο σχεδιασμός των μονοπατιών να λάβει υπόψη τις προτάσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος Φυσικό Πάρκο Σητείας.

 

ρ)στ. Τα έργα για τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της προστατευόμενης περιοχής (π.χ. με υπογειοποίηση όπου χρειάζεται).

 

ρ)ζ. Να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η διάνοιξη νέων δρόμων στις υποζώνες Β5 και Β4. Η κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων να ελαχιστοποιηθεί, με στόχο τελικώς να περιορισθεί μόνο σε σκοπούς περιβαλλοντικής προστασίας και απολύτως απαραίτητων προσβάσεων στις ακτές.

 

σ. Κατά την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων που χωροθετούνται εντός του ακινήτου να εκπονηθεί από τον φορέα του έργου υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σχέδιο Αειφορικής Διαχείρισης και λειτουργίας των σχεδιαζόμενων έργων εντός των περιοχών ΕΖΔ και ΖΕΠ. Το Σχέδιο Αειφορικής Διαχείρισης επίσης να εξετάζει την συνέργεια των ως άνω έργων στο σύνολο των περιοχών ΕΖΔ και ΖΕΠ και να αποσκοπεί στη βέλτιστη ανάπτυξη του αειφορικού τουριστικού προϊόντος, με προστασία και ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού πλούτου στην έκταση του ακινήτου του άρθρου 1 της παρούσας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, τις παραδοσιακές χρήσεις γης, καθώς και τις δραστηριότητες των κατοίκων των άμεσων γειτονικών οικισμών και πόλεων, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της προστασίας και η ανάδειξη του περιβάλλοντος και των φυσικών διεργασιών του. Ενδεικτικά στο Σχέδιο Αειφορικής Διαχείρισης περιλαμβάνονται: σχέδιο λιβαδοπονικής διαχείρισης για την ανόρθωση των βοσκοτόπων της περιοχής, η λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η λήψη μέτρων προώθησης βιολογικών καλλιεργειών, η συντήρηση και δημιουργία δικτύου μονοπατιών, η εκπόνηση Σχεδίου Δράσης Βιοποικιλότητας που θα περιλαμβάνει σχέδιο διαχείρισης των οικοσυστημάτων, η διαμόρφωση Σχεδίου Διακίνησης Επισκεπτών, η λήψη ειδικών μέτρων διαχείρισης και ανόρθωσης οικοτόπων, της βλάστησης και της χλωρίδας για την επίτευξη των στόχων διατήρησής τους, η λήψη μέτρων για την ενίσχυση και επέκταση των ενδιαιτημάτων των ειδών πανίδας στην περιοχή του σχεδίου, η δημιουργία μικρών υγροτόπων σε συνδυασμό με το γήπεδο γκολφ, η πόντιση μόνιμων αγκυροβολίων για προστασία λιβαδιών Ποσειδωνίας, η εκπόνηση προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των ειδών προτεραιότητας, των μεταναστευτικών πτηνών και της κατάστασης των βιοτόπων τους (συμβατό με το σύστημα παρακολούθησης που προδιαγράφεται παρακάτω), καθώς και προγράμματος πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης επισκεπτών.

 

2.α. Η παρακολούθηση των σημαντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εφαρμογή του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης του σχεδίου Ίτανος Γαία πραγματοποιείται ως εξής:

 

α)α. Στον σχεδιασμό της διαχείρισης και λειτουργίας των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης να ενσωματωθεί ένας συστηματικός τρόπος συλλογής των απαραίτητων στοιχείων από τους συμμετέχοντες στην αξιοποίηση του ακινήτου, με βάση λεπτομερές πρόγραμμα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου, συναφές με το προτεινόμενο στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 

α)β. Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων να διεξάγεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση. Στη διάρκεια του έτους είναι δυνατόν να συλλέγονται στοιχεία σε τακτικότερη βάση, ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτύπωση τάσεων με συντομότερη χρονική εξέλιξη.

 

α)γ. Ως βασικά μεγέθη της παρακολούθησης να χρησιμοποιηθούν περιβαλλοντικοί δείκτες, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν με περιεκτικό, μετρήσιμο και αντιπροσωπευτικό τρόπο σημαντικές πτυχές των εξελίξεων ως προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

 

β. Οι σχετικοί περιβαλλοντικοί δείκτες καθορίζονται στο οικείο πρόγραμμα παρακολούθησης. Μεταξύ των δεικτών αυτών μπορεί να περιλαμβάνονται:

 

β)α. Δείκτες πληθυσμού. Αναφέρονται στον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης, στον μέσο χρόνο παραμονής τους και στις εποχιακές διακυμάνσεις.

 

β)β. Δείκτες απόδοσης κοινωνικού και πολιτιστικού κεφαλαίου. Αναφέρονται στον αριθμό των εργαζομένων στο στάδιο της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων που εντάσσονται στην περιοχή του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης, στην απασχόληση στην περιοχή σε σύγκριση με την απασχόληση σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, στο πλήθος των συνεργασιών με τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και δίκτυα ανά έτος, στις δαπάνες για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής ανά έτος.

 

β)γ. Δείκτες οικολογικής κατάστασης και λειτουργίας.

 

Αναφέρονται σε χαρακτηριστικά μεγέθη καταστάσεων και λειτουργιών των οικοσυστημάτων του ακινήτου και των όμορων εκτάσεων, με έμφαση στους οικοτόπους προτεραιότητας και τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης GR 4320006, στην ορνιθοπανίδα, ιδίως σε ό,τι αφορά πληθυσμούς, πυκνότητα και κατάσταση βιοτόπων για τα είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR 4320009, στα όμορα παράκτια θαλάσσια ύδατα, καθώς και στην ειδική ζώνη προστασίας φυσικού, πολιτιστικού κεφαλαίου και φυσιολατρικής αναψυχής (ζώνη Β).

 

β)δ. Δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων. Αναφέρονται στις βελτιώσεις που επιφέρει η εφαρμογή των όρων του παρόντος άρθρου και άλλων περιβαλλοντικών πρακτικών σε σύγκριση με τυπικούς μέσους όρους στους τομείς της διαχείρισης νερού (συνολική κατανάλωση νερού, κατανάλωση νερού ανά φιλοξενούμενο, μεγέθη άρδευσης, συμμετοχή επαναξιοποιούμενων όμβριων υδάτων, κατεργασμένων νερών και αφαλάτωσης κ.ά.), παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ποσοστό της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας, ηλεκτρισμός, καύσιμα, συνολικά, κατά κεφαλήν και κατά χρήση μεγέθη) και στερεών αποβλήτων (π.χ. ποσότητες απορριμμάτων συνολικά, ποσοστό απορριμμάτων που μπορούν να διατεθούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ποσοστό ανακύκλωσης συνολικά και ανά ρεύμα κ.ά.).

 

γ. Οι τιμές των δεικτών και άλλων μεγεθών της παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, στην οποία θα περιλαμβάνονται η επεξεργασία και αξιολόγηση των σχετικών αποτελεσμάτων, καθώς και προτάσεις για τις ενδεχομένως απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Η έκθεση αυτή να κοινοποιείται σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην κατασκευή και λειτουργία της επένδυσης, ενώ παράλληλα να δημοσιοποιείται με ανάρτησή της σε κατάλληλη ιστοσελίδα, στην οποία θα πρέπει επίσης να δίδεται η δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει ενυπογράφως τις απόψεις του για το περιεχόμενο της έκθεσης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.