Προεδρικό διάταγμα 71/88 - Άρθρο 12

Άρθρο 12: Νοσηλευτικές εγκαταστάσεις - Φυλακές


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο ΣΤ της υπουργικής απόφασης 81813/5428/1993 (ΦΕΚ 647/Β/1993) και στη θέση του εισήχθησαν τα άρθρα 12Α και 12Β.

 

1. Γενικά

 

Στην κατηγορία Η1 περιλαμβάνονται όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα (νοσοκομεία, κλινικές, ψυχιατρεία, ιδρύματα χρόνιων παθήσεων, κέντρα υγείας, κ.λ.π.) και τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας (γηροκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί με νυχτερινή διαμονή, κ.λ.π.).

 

Στην κατηγορία Η2 περιλαμβάνονται όλα τα σωφρονιστικά κτίρια (φυλακές, αναμορφωτήρια, κ.λ.π.).

 

Νοσηλευτική μονάδα ονομάζεται μια περιοχή νοσηλευτικού κτιρίου, όπου στεγάζεται αυτοτελής λειτουργική ενότητα, νοσηλείας εσωτερικών ασθενών, με ιδιαίτερο νοσηλευτικό προσωπικό και μια προϊσταμένη αδελφή.

 

2. Οδεύσεις διαφυγής

 

2.1. Σχεδιασμός.

 

2.1.1. Ο πληθυσμός των κτιρίων της κατηγορίας Η1 υπολογίζεται ως εξής:

 

α) Στις νοσηλευτικές μονάδες, με την αναλογία ενός ατόμου / 11 m2.

β) Στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου, με αναλογία ενός ατόμου / 22 m2.

 

Για τα κτίρια σωφρονισμού Η2, ο πληθυσμός υπολογίζεται με το άθροισμα του μέγιστου προβλεπόμενου αριθμού κρατουμένων, του αριθμού του προσωπικού και του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών. Ο πληθυσμός, σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν μπορεί να ληφθεί μικρότερος από τον αριθμό που υπολογίζεται με βάση την αναλογία ενός ατόμου / 11 m2.

 

Νοείται συνολικό μεικτό εμβαδόν κάτοψης για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

 

2.1.2. Η παροχή των οδεύσεων διαφυγής ανά μονάδα πλάτους (0,60 m) καθορίζεται σε:

 

Για τα κτίρια Η1:

 

α) 45 άτομα για τις οριζόντιες οδεύσεις (διάδρομοι - πόρτες).

β) 35 άτομα για τις κατακόρυφες οδεύσεις (σκάλες - ράμπες).

 

Για τα κτίρια Η2:

 

α) 100 άτομα για τις οριζόντιες οδεύσεις.

β) 75 άτομα για τις κατακόρυφες οδεύσεις.

 

Τα ελάχιστα επιτρεπόμενα πλάτη οδεύσεων διαφυγής που εξυπηρετούν ασθενείς νοσηλευτικών ιδρυμάτων (κατηγορία Η1) είναι τα ακόλουθα:

 

Διάδρομοι και ράμπες

2,20 m

Σκάλες

1,40 m

Πόρτες χώρων υγιεινής

0,80 m

Υπόλοιπες πόρτες

1,00 m

 

2.1.3. Σε όλα τα κτίρια αυτής της κατηγορίας απαιτούνται γενικά δύο τουλάχιστον εναλλακτικές οδεύσεις διαφυγής που οδηγούν σε αντίστοιχες εξόδους κινδύνου.

 

* Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η πρόσβαση προς μια μόνο έξοδο κινδύνου από όροφο που, η στάθμη του δαπέδου του δεν βρίσκεται ψηλότερα από 6 m από το δάπεδο του ορόφου εκκένωσης και συγχρόνως το εμβαδόν του δεν ξεπερνά τα 200 m2.

 

* Η άμεση απόσταση οποιουδήποτε σημείου μιας αίθουσας νοσηλευτικής μονάδας από την πλησιέστερη πόρτα, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 15 m. Για τα γηροκομεία και τα βρεφονηπιακά ιδρύματα το όριο αυτό μειώνεται στα 10 m.

 

* Η πραγματική απόσταση απροστάτευτης όδευσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 m για την περίπτωση μιας εξόδου κινδύνου, και τα 40 m για την περίπτωση δύο τουλάχιστον εξόδων.

 

* Τα πρώτα 15 m οδεύσεων διαφυγής προς διαφορετικές εξόδους, επιτρέπεται να συμπίπτουν (σχήμα 2.3. των Γενικών Διατάξεων). Επιτρέπεται επίσης, η απροστάτευτη όδευση διαφυγής να περνά από αδιέξοδα μήκους το πολύ 8 μέτρων.

 

* Απαγορεύεται να κλειδώνονται οι πόρτες των νοσηλευτικών μονάδων, που οδηγούν προς το εσωτερικό του κτιρίου.

 

* Όλες οι πόρτες των οδεύσεων διαφυγής θα πρέπει ν' ανοίγουν προς την κατεύθυνση διαφυγής.

 

* Οι πόρτες των χώρων υγιεινής των ασθενών, πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω και να ξεκλειδώνονται από την εξωτερική πλευρά σε περίπτωση ανάγκης.

 

* Η διοίκηση και το αρμόδιο προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι υπεύθυνοι για το έγκαιρο ξεκλείδωμα των θαλάμων των κρατουμένων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

2.1.4. Το πλάτος των ή της τελικής εξόδου δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το μισό του αθροίσματος των απαιτουμένων μονάδων πλάτους για όλους τους ορόφους πάνω από τον όροφο εκκένωσης.

 

Σε κτίρια όπου νοσηλεύονται επικίνδυνοι ψυχασθενείς καθώς και σε κτίρια σωφρονισμού, εφόσον δεν είναι δυνατή η ελεγχόμενη εκκένωση του κτιρίου στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, επιβάλλεται οι οδεύσεις διαφυγής να καταλήγουν σε ειδικά περιφραγμένο, ασφαλή, υπαίθριο χώρο, ο οποίος θα διαθέτει αρκετό εμβαδόν (2 m2 τουλάχιστον για κάθε άτομο) για προσωρινή συγκέντρωση αυτών που διαφεύγουν.

 

2.2. Πυροπροστασία.

 

2.2.1. Τα δομικά στοιχεία του περιβλήματος της πυροπροστατευμένης όδευσης διαφυγής (οριζόντιοι διάδρομοι και κλιμακοστάσια) πρέπει να έχουν ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αναφερόμενου Πίνακα Η1 του παρόντος κεφαλαίου.

 

2.2.2. Στο κτιριολογικό πρόγραμμα πολυορόφων νοσοκομείων οι θάλαμοι νοσηλείας βαριών περιπτώσεων, κατάκοιτων ασθενών πρέπει να τοποθετούνται το πολύ μέχρι τον 3ο όροφο. Από τον όροφο αυτών των θαλάμων πρέπει το κατακόρυφο τμήμα μιας τουλάχιστον όδευσης διαφυγής να είναι διαμορφωμένο σε ράμπα.

 

Σε ορισμένες νοσηλευτικές μονάδες πολυορόφων κτιρίων, ιδιαίτερα εκεί όπου νοσηλεύονται δυσκίνητοι ή κατάκοιτοι ασθενείς, πρέπει να επιδιώκεται η δημιουργία πυροδιαμερισμάτων, που θα επιτρέπουν, σε πρώτο στάδιο, την οριζόντια μόνο μετακίνηση, των ασθενών, με τελικό πάντως σκοπό την κατακόρυφη κίνηση διαφυγής, για την απομάκρυνση των ασθενών από το φλεγόμενο κτίριο.

 

Τα δομικά στοιχεία του περιβλήματος των παραπάνω αναφερομένων πυροδιαμερισμάτων έχουν ελάχιστους δείκτες πυραντίστασης αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα Η.1. του επομένου κεφαλαίου.

 

Τα εμβαδά αυτών των πυροδιαμερισμάτων καθορίζονται έτσι, ώστε η πραγματική απόσταση απροστάτευτης όδευσης διαφυγής από κάθε σημείο τους προς:

 

α) μια πόρτα διπλανού πυροδιαμερίσματος

β) μια έξοδο κινδύνου ή μια τελική έξοδο

 

να μην υπερβαίνει τα 30 και τα 60 m αντιστοίχως.

 

2.2.3. Τα εσωτερικά κλιμακοστάσια και οι ράμπες των κτιρίων της κατηγορίας Η1 αποτελούν τμήματα πυροπροστατευμένης όδευσης διαφυγής, πρέπει να περικλείονται από πυροπροστατευμένο φρεάτιο, σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.9 των Γενικών Διατάξεων και να διαθέτουν πυροπροστατευμένο προθάλαμο (lobby) σε κάθε όροφο, με πόρτες πυράντοχες τουλάχιστο 30 λεπτών για την προστασία από τον καπνό.

 

2.2.4. Τα εσωτερικά τελειώματα των τοίχων και των οροφών των πυροπροστατευμένων οδεύσεων διαφυγής των κτιρίων Η1, πρέπει να ανήκουν στις κατηγορίες 0, 1 ενώ των δαπέδων στην κατηγορία 1.

 

2.2.5. Σε κτίρια της κατηγορίας Η1 υψηλότερα των 15 m, απαιτείται η εγκατάσταση ειδικού ανελκυστήρα για την πρόσβαση των πυροσβεστών (παράγραφος 3.2.18 των Γενικών Διατάξεων) με ελάχιστες διαστάσεις θαλάμου 1,50 x 2,10 m.

 

2.3. Φωτισμός - Σήμανση.

 

2.3.1. Σε όλα τα κτίρια αυτής της κατηγορίας πρέπει να υπάρχει φωτισμός των οδεύσεων διαφυγής, καθώς και φωτισμός ασφαλείας για όλους τους χώρους των κτιρίων της κατηγορίας Η1 και μόνο για τις οδεύσεις διαφυγής για τα κτίρια της κατηγορίας Η2 (παράγραφος 2.6 των Γενικών Διατάξεων). Εξαιρούνται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ημερήσιας αποκλειστικά λειτουργίας.

 

2.3.2. Στα κτίρια της κατηγορίας Η1, όπου υπάρχουν αίθουσες συνάθροισης ασθενών μη αυτοεξυπηρετούμενων, ο φωτισμός ασφαλείας πρέπει να έχει ένταση τουλάχιστον 15 lux στη στάθμη του δαπέδου.

 

2.3.3. Επίσης, σε όλα τα κτίρια πρέπει να υπάρχει σήμανση των οδεύσεων διαφυγής σύμφωνα με την παράγραφο 2.7 των Γενικών Διατάξεων.

 

3. Δομική πυροπροστασία

 

3.1. Τα φέροντα δομικά στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του προβλήματος των πυροδιαμερισμάτων δεν επιτρέπεται να έχουν δείκτη πυραντίστασης μικρότερο από τον αναφερόμενο στον Πίνακα Η1.

 

Πίνακας Η1

Ελάχιστοι επιτρεπόμενοι δείκτες πυραντίστασης

Αριθμός ορόφων

Υπέργειοι όροφοι

Υπόγεια

Εγκατάσταση αυτόματης πυρόσβεσης

Μέχρι διώροφα

30 λεπτά

90 λεπτά*

30 λεπτά

Πολυώροφα

90 λεπτά

90 λεπτά

60 λεπτά

* Μειώνεται σε 60 λεπτά για υπόγεια με εμβαδόν μικρότερο των 300 m2.

 

3.2. Τα μέγιστα εμβαδά πέραν των οποίων απαιτείται η δημιουργία πυροδιαμερίσματος δίνονται στον Πίνακα Η2.

 

Πίνακας H2

Μέγιστο εμβαδόν πυροδιαμερίσματος

Μέχρι διώροφα

Πολυώροφα

Υπόγεια

Εγκατάσταση αυτόματης * πυρόσβεσης (συντελεστής)

1.500 m2

700 m2

1.000 m2

1,5

* Συντελεστής αύξησης επιτρεπόμενου εμβαδού πυροδιαμερίσματος.

 

Απαγορεύεται μια νοσηλευτική μονάδα να ανήκει σε δύο πυροδιαμερίσματα. Τμήματα κτιρίων της κατηγορίας Η2 με θαλάμους-κρατουμένων, πρέπει να αποτελούν πυροδιαμέρισμα, στο οποίο απαγορεύεται να στεγάζονται χώροι άλλης λειτουργίας.

 

3.3. Επικίνδυνοι χώροι στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι κεντρικές αποθήκες, τα διάφορα ιατρικά εργαστήρια, η μονάδα εφαρμογής ραδιοϊσοτόπων, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το κεντρικό φαρμακείο, το κεντρικό μαγειρείο, κ.λ.π., πρέπει να αποτελούν αυτοτελές πυροδιαμέρισμα με κατάλληλα ανοίγματα εξαερισμού. Τα λεβητοστάσια και οι θάλαμοι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πρέπει να μην τοποθετούνται σε άμεση γειτονία με τις τελικές εξόδους.

 

Οι δεξαμενές υγρών καυσίμων πρέπει να τοποθετούνται εκτός των κτιρίων και κατά προτίμηση υπόγειες, σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνικές προδιαγραφές ή σε περίπτωση έλλειψης ελληνικών, των αντίστοιχων ξένων.

 

Δεξαμενές με υγροποιημένο οξυγόνο πρέπει να είναι υπαίθριες, και σε απόσταση τουλάχιστον 6 m από το πλησιέστερο κτίριο.

 

3.4. Για τα εσωτερικά τελειώματα ισχύει ο παρακάτω Πίνακας Η3.

 

Εσωτερικά τελειώματα

Επιφάνεια

Απαίτηση

Πεδίο εφαρμογής

Τοίχοι και οροφές

Κατηγορία 0, 1

Κτίρια Η1

 

Κατηγορία 2

Κτίρια Η2

Οικοδομικά διάκενα

Κατηγορία 1

Κτίρια Η1

 

Κατηγορία 2

Κτίρια Η2

 

3.5. Τα δίκτυα διανομής ιατρικών αερίων πρέπει να είναι εφοδιασμένα με διακόπτες για τη διακοπή παροχής αερίου σε οποιοδήποτε πυροδιαμέρισμα, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

3.6. Όπου απαιτείται η κατασκευή ελαφριάς στέγης σε χώρο ατμολεβήτων, κανένα σημείο της δεν πρέπει ν' απέχει απόσταση μικρότερη των 3 m από το πλησιέστερο κτίριο.

 

4. Ενεργητική πυροπροστασία

 

4.1. Σε όλα τα κτίρια της κατηγορίας Η πρέπει να εγκαθίσταται χειροκίνητα ηλεκτρικό σύστημα συναγερμού σύμφωνα με την παράγραφο 4.2.1. των Γενικών Διατάξεων.

 

4.2. Στους επικίνδυνους χώρους (προηγούμενη παράγραφος 3.3) πρέπει να εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης σύμφωνα με την παράγραφο 4.1 των Γενικών Διατάξεων. Το σύστημα αυτό πρέπει να συνδέεται με το χειροκίνητο σύστημα συναγερμού.

 

4.3. Ηχητικές συσκευές συναγερμού πρέπει να τοποθετούνται στις ακόλουθες θέσεις:

 

Κτίρια Η1: τηλεφωνικά κέντρα, θυρωρεία, γραφείο αδελφών, τεχνική διεύθυνση, γραφεία υπεύθυνων πυρασφάλειας, χώροι διαμονής προσωπικού. Σε χώρους ασθενών με ακουστική ανεπάρκεια, εγκαθίστανται συσκευές συναγερμού με οπτικά σήματα.

 

Κτίρια Η2: τηλεφωνικό κέντρο, θυρωρεία, χώροι διαμονής προσωπικού, γραφεία εποπτών και υπεύθυνων πυρασφάλειας.

 

4.4. Το σύστημα πυρανίχνευσης όπως και το χειροκίνητο σύστημα συναγερμού, σε κτίρια με συνολικό πληθυσμό περισσότερο από 150 άτομα, πρέπει να διαθέτουν εφεδρική πηγή ενέργειας σε 24ωρη βάση.

 

4.5. Σε όλα τα κτίρια, τα συστήματα συναγερμού πρέπει να παρέχουν αυτόματη ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

4.6. Σε όλους τους επικίνδυνους χώρους, που αναφέρθηκαν προηγουμένως (παράγραφος 3.3. και 4.2), πρέπει να τοποθετείται αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης σύμφωνα με την παράγραφο 4.3 των Γενικών Διατάξεων, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει και το σύστημα αυτόματης πυρανίχνευσης. Εξαιρούνται χώροι με εμβαδόν μικρότερο από 30 m2, εφόσον διαθέτουν ανιχνευτή πυρκαγιάς, χώροι με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις με εμβαδόν μικρότερο των 100 m2, εφόσον πάλι διαθέτουν ανιχνευτές πυρκαγιάς, καθώς και μαγειρεία που παρασκευάζουν λιγότερες από 150 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.

 

Επιτρέπεται η σύνδεση απευθείας με το εσωτερικό υδραυλικό δίκτυο του κτιρίου, συστήματος καταιονητήρων με λιγότερες από 6 κεφαλές, με την προϋπόθεση παροχής τουλάχιστον 6 λίτρων νερού/ανά πρώτο λεπτό/ανά m2 επιφανείας προστατευόμενου χώρου.

 

4.7. Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο σύμφωνα με την παράγραφο 4.3.2 των Γενικών Διατάξεων, πρέπει να εγκαθίσταται στα κτίρια της κατηγορίας Η1 με περισσότερες από 100 κλίνες, και της Η2 με πληθυσμό μεγαλύτερο από 150 άτομα. Επίσης, σε όλα τα κτίρια με ύψος μεγαλύτερο των 15 m. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει, όταν τα κτίρια ή τα πυροδιαμερίσματα διαθέτουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.

 

Σε κτίρια με μικρότερους πληθυσμούς από τους παραπάνω, πρέπει να προβλέπονται έξω από το κτίριο στόμια υδροληψίας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

4.8. Σε όλα τα κτίρια πρέπει να τοποθετούνται δύο τουλάχιστον ανά όροφο φορητοί πυροσβεστήρες, κοντά στις σκάλες και τις εξόδους κινδύνου, σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο της κάτοψης να μην απέχει περισσότερο από 15 m από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 1.1 του άρθρου Γ1 του προεδρικού διατάγματος 41/2018 (ΦΕΚ 80/Α/2018).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.