Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματόγραφου είναι η υλοποίηση των πολιτικών που σχετίζονται με την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την πρόσβαση και συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, και τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες στους τομείς του Θεάτρου, του Χορού, της Μουσικής, του Κινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών Μέσων.
2. Η Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου αποτελείται από τα εξής 3 Τμήματα:
α) Τμήμα Θεάτρου και Χορού.
β) Το Τμήμα Μουσικής.
γ) Το Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων.
3. α) Το Τμήμα Θεάτρου και Χορού είναι αρμόδιο για:
α)α) Την ανάπτυξη, ενίσχυση, προώθηση και προβολή της θεατρικής και ορχηστικής τέχνης με κάθε πρόσφορο μέσο και την παροχή επιχορηγήσεων σε εποπτευόμενους και άλλους οργανισμούς του Θεάτρου και του Χορού.
β)β) Την οικονομική και κάθε άλλης μορφής υποστήριξη της θεατρικής συγγραφής και μετάφρασης, καθώς και θεσμών ή φορέων για την ανάπτυξη και την προβολή του θεάτρου και του χορού.
γ)γ) Την ενίσχυση οικονομική ή άλλη της εξωστρέφειας των θεατρικών ομάδων και των ομάδων χορού για την προβολή της ελληνικής θεατρικής και ορχηστικής τέχνης στο εξωτερικό.
δ)δ) Την οικονομική και κάθε άλλης μορφής ενίσχυση, υποστήριξη και παρακολούθηση της δράσης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και άλλων τοπικών ή περιφερειακών θεάτρων.
ε)ε) Την οικονομική ενίσχυση για την εξεύρεση θεατρικής στέγης - χώρων δοκιμών και παραστάσεων, υποτροφιών, βραβείων και προγραμμάτων ενίσχυσης της ερασιτεχνικής δημιουργίας και συμμετοχής των πολιτών.
στ)στ) Την οικονομική και κάθε άλλης μορφής ενίσχυση της κινητικότητας και της εξωστρέφειας των καλλιτεχνών, των δημιουργικών φορέων και επιχειρήσεων του θεάτρου και του χορού και της δημιουργίας και λειτουργίας δημιουργικών διαμονών (residencies) και συνεργατικών μηχανισμών προώθησης του θεάτρου και χορού στο εξωτερικό.
ζ)ζ) Την υποστήριξη συμμετοχής θεατρικών φορέων σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα και τη συνεργασία για την ανάπτυξη συνεργατικών μηχανισμών, δικτύων και ανταλλαγών, σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργιών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.
η)η) Την υποστήριξη του Λυρικού Θεάτρου (Όπερα και Οπερέτα), με την αρωγή της σύγχρονης παραγωγής και των νέων δημιουργών, την ενίσχυση πειραματικών καλλιτεχνικών σχημάτων, καθώς και την προαγωγή του Λυρικού Θεάτρου στην Περιφέρεια με την προώθηση κοινών δράσεων με την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και τοπικούς φορείς της μουσικής, ιδιαίτερα σε περιοχές με μακρά παράδοση στην καλλιέργεια του Λυρικού Θεάτρου.
θ)θ) Τη συγκρότηση και λειτουργία συλλογικών οργάνων για τη χορήγηση σύνταξης καλλιτεχνών λόγω διακεκριμένων υπηρεσιών.
β) Το Τμήμα Μουσικής είναι αρμόδιο για:
α)α) Την προώθηση, ανάπτυξη και προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και έκφρασης με την παροχή επιχορηγήσεων ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο σε εποπτευόμενους και άλλους μουσικούς οργανισμούς.
β)β) Την υποστήριξη της μουσικής δημιουργίας, δημιουργικότητας και καινοτομίας σε όλους του τομείς της μουσικής και μουσικής βιομηχανίας.
γ)γ) Την ενίσχυση της μουσικής σύνθεσης, καθώς και θεσμών ή φορέων για την ανάπτυξη και την προβολή της μουσικής.
δ)δ) Την υποστήριξη της εξωστρέφειας, των μουσικών συγκροτημάτων για την προβολή της ελληνικής μουσικής τέχνης.
ε)ε) Την ενίσχυση, υποστήριξη και παρακολούθηση τοπικών μουσικών οργανισμών.
στ)στ) Την παροχή υποτροφιών, βραβείων και την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της αριστείας, της ερασιτεχνικής δημιουργίας και της συμμετοχής των πολιτών.
ζ)ζ) Την διατήρηση και προβολή της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με λοιπές αρμόδιες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
η)η) Την προώθηση της πολυμορφίας των μουσικών εκφράσεων και της παραγωγικότητας των Ελλήνων δημιουργών με οικονομικά ή άλλης μορφής μέτρα.
θ)θ) Την ενίσχυση των νέων δημιουργών για την αξιοποίηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, παράδοσης και κληρονομιάς.
ι)ι) Την υποστήριξη συμμετοχής μουσικών φορέων σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα και τη συνεργασία για την ανάπτυξη συνεργατικών μηχανισμών, δικτύων και ανταλλαγών, σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργιών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.
ι)α)ι)α) Τη συγκρότηση και λειτουργία συλλογικών οργάνων για τη χορήγηση σύνταξης καλλιτεχνών λόγω διακεκριμένων υπηρεσιών.
γ) Το Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων είναι αρμόδιο για:
α)α) Την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης και παραγωγής με την παροχή επιχορηγήσεων σε εποπτευόμενους κινηματογραφικούς οργανισμούς και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
β)β) Την ενίσχυση της κινηματογραφικής δημιουργίας, παραγωγικότητας και καινοτομίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και άλλους φορείς.
γ)γ) Την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υποχρεωτική επένδυση των τηλεοπτικών καναλιών (συμβατικών και συνδρομητικών) και των εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών στην κινηματογραφική παραγωγή.
δ)δ) Την αξιολόγηση καταλληλότητας των κινηματογραφικών έργων.
ε)ε) Την ενίσχυση και προβολή του Δικτύου Δημοτικών Κινηματογράφων με κάθε πρόσφορο μέσο.
στ)στ) Τη διαφύλαξη, συντήρηση και αξιοποίηση της κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ή άλλους φορείς.
ζ)ζ) Την ενθάρρυνση της πρόσβασης των πολιτών στο χώρο της κινηματογραφικής τέχνης και δημιουργίας.
η)η) Τις προτάσεις εκπροσώπησης της Ελλάδας σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και διαδικασίες βραβείων.
θ)θ) Την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και Διεθνών προγραμμάτων στον τομέα του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων.
ι)ι) Την οικονομική κάλυψη συμβατικών κινηματογραφικών υποχρεώσεων της Ελλάδος σε διεθνείς οργανισμούς.
ι)α)ι)α) Την εφαρμογή ευρωπαϊκών συμβάσεων, οδηγιών και προτάσεων για τον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα.
ι)β)ι)β) Την ανάπτυξη και την προώθηση των πολιτιστικών δημιουργικών βιομηχανιών στον τομέα του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων.
ι)γ)ι)γ) Την προώθηση της video art και καλλιτεχνικών εκφράσεων με χρήση πολυμέσων, καθώς και την ενίσχυση νέων δημιουργών. Η προώθηση σύγχρονων μορφών τέχνης, όπως Web art, διαδραστικές εγκαταστάσεις, κινούμενα σχέδια, ψηφιακή εικόνα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς και αίθουσες τέχνης.
ι)δ)ι)δ) Την συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργιών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, και την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας και ανταλλαγών στον τομέα του κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων.
ι)ε)ι)ε) Τη συγκρότηση και λειτουργία συλλογικών οργάνων για τη χορήγηση σύνταξης καλλιτεχνών λόγω διακεκριμένων υπηρεσιών