Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων είναι:
α) Ο συντονισμός, η εποπτεία, η δυνατότητα εκτέλεσης και η εναρμόνιση έργων και δραστηριοτήτων αναφορικά με τα μνημεία, τα κινητά πολιτιστικά αγαθά, τα Μουσεία και πολιτιστικά κτήρια.
β) Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η παρουσίαση εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, η προβολή των επικοινωνιακών δράσεων της Περιφερειακής Υπηρεσίας καθώς και η τήρηση σχετικού αρχείου - καταλόγου.
γ) Η κατάρτιση και συνεχής επαναξιολόγηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφερειακής Υπηρεσίας κατ' έτος καθώς και η σύνταξη προτάσεων για την ένταξη νέων έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
2. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων και λειτουργούν ως Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. σε επίπεδο Διεύθυνσης και είναι οι ακόλουθες:
α) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων με έδρα την Αθήνα και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας και Κυκλάδων.
β) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου με έδρα την Πάτρα και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Φωκίδας και Λευκάδας.
γ) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα τον Βόλο και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
δ) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Κέρκυρας.
ε) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.
στ) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Ξάνθη και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.
ζ) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Λέσβου, Χίου, Μυτιλήνης και Σάμου.
η) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο και αρμοδιότητα στην Περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου.
θ) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Χανίων και Λασιθίου.
3. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων απαρτίζονται από τα ακόλουθα Τμήματα:
α) Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών.
β) Τμήμα Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.
γ) Τμήμα Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης.
δ) Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης.
4.α) Το Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών, είναι αρμόδιο για:
α)α) Την καταγραφή κινητών και ακινήτων πολιτιστικών αγαθών και της άυλης κληρονομιάς, που συνδέεται με αυτά, την τεκμηρίωση για το χαρακτηρισμό τους ως Νεότερων Μνημείων, Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών και Ιστορικών Τόπων.
β)β) Την τεκμηρίωση για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης και χρήσεων γης στον περιβάλλοντα των μνημείων χώρο.
γ)γ) Την έκδοση εγκρίσεων εκτέλεσης εργασιών σε μεμονωμένα μνημεία, σε μνημειακά σύνολα, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε ιστορικούς τόπους.
Την έγκριση για την αλλαγή χρήσης, τη σύμφωνη γνώμη για την έκδοση αδειών κατεδάφισης, την εποπτεία έργων αποκατάστασης από τρίτους, και τη διενέργεια σωστικών επεμβάσεων.
δ)δ) Την καταγραφή, τη συλλογή, τον χαρακτηρισμό, την προστασία, την εποπτεία και τη διαφύλαξη των νεότερων κινητών μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
ε)ε) Την εξέταση και έγκριση αιτημάτων παραχώρησης ιστορικών τόπων και μνημείων σε φορείς του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτών για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, που συνάδουν με τον χαρακτήρα των μνημείων, κατ' εφαρμογή του άρθρου 46 του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/2002), όπως εκάστοτε ισχύει.
στ)στ) Την εξέταση και έγκριση αιτημάτων φωτογράφησης και κινηματογράφησης ιστορικών τόπων και νεότερων μνημείων από φορείς του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτών.
β) Το Τμήμα Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, είναι αρμόδιο για:
α)α) Τη μελέτη και εκτέλεση αμιγώς τεχνικού έργου στο πλαίσιο στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης, συντήρησης, διαμόρφωσης χώρων, των προϊστορικών, κλασικών και ελληνιστικών μνημείων και μνημείων ρωμαϊκής περιόδου, παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, των νεότερων εκκλησιαστικών μνημείων, των νεότερων και σύγχρονων μνημείων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις κεντρικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων. Επίσης την τεχνική υποστήριξη των αρχαιολογικών Έργων των Εφορειών Αρχαιοτήτων.
β)β) Την εξέταση θεμάτων επειγουσών εργασιών συντήρησης, στερέωσης και προστασίας ετοιμόρροπων μνημείων (άρθρα 40, παράγραφος 2, 41 παράγραφος 3, 43 παράγραφος 2 του νόμου 3028/2002 - (ΦΕΚ 153/Α/2002)) και κτιρίων που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/2002) και φέρουν τον χαρακτηρισμό επικίνδυνων ή επικινδύνως ετοιμόρροπων.
γ)γ) Τη μελέτη, εκτέλεση για την επέκταση, διαρρύθμιση, διασκευή, επισκευή και διαμόρφωση μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων, όπως επίσης και του περιβάλλοντος χώρου των παραπάνω κτιρίων, των αρχαιολογικών αποθηκών, φυλακίων, χώρων υγιεινής και λοιπών βοηθητικών κτηρίων, που εξυπηρετούν τους αρχαιολογικούς χώρους και για κάθε νέα κατασκευή μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους.
δ)δ) Την εισήγηση, σε συνεργασία με τη χωρικά αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, προς το Τοπικό Συμβούλιο σχετικά με τη χορήγηση άδειας μελέτης αναστηλωτικών έργων επί μνημείων.
ε)ε) Την πρακτική άσκηση φοιτητών ΑΕΙ/ΙΕΚ, εφόσον δεν προκύπτει δαπάνη που θα βαρύνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού., και φοιτητών ΤΕΙ, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
γ) Το Τμήμα Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης είναι αρμόδιο για:
α)α) Τη συντήρηση, προστασία και αποκατάσταση των πάσης φύσεως νεότερων μνημείων, σε συνεργασία με τα λοιπά τμήματα.
β)β) Τη συντήρηση, προστασία, αποκατάσταση και αισθητική παρουσίαση έργων τέχνης, ιστορικών κειμηλίων και άλλων αντικειμένων ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας.
γ)γ) Την υποστήριξη μονίμων και περιοδικών εκθέσεων.
δ)δ) Την εκπόνηση και αξιολόγηση μελετών συντήρησης και προστασίας νεότερων μνημείων και έργων τέχνης, καθώς και την επίβλεψη εφαρμογής τους.
ε)ε) Την τήρηση αρχείου έργων και μελετών συντήρησης, επιστημονικών εργασιών και εργασιών τεκμηρίωσης.
δ) Το Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης είναι αρμόδιο για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη, την τήρηση αρχείου και πρωτοκόλλου, τη διαχείριση και διεκπεραίωση των οικονομικών υποχρεώσεων και θεμάτων, τη διενέργεια πάσης φύσεων συμβάσεων, προμηθειών έργων, μελετών, αγαθών και υπηρεσιών τόσο χωρικά, όσο και στο πεδίο αρμοδιότητάς τους καθώς και για τη διαχείριση θεμάτων του τακτικού προσωπικού και του προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των τμημάτων της Περιφερειακής Υπηρεσίας.