Προεδρικό διάταγμα 4/18 - Άρθρο 19

Άρθρο 19: Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είναι:

 

α) Η εναρμόνιση του έργου και των δραστηριοτήτων των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για θέματα, που αφορούν στην ίδρυση, λειτουργία των Αρχαιολογικών Μουσείων, καθώς και στη φύλαξη και προστασία των ευρισκομένων σε αυτά πολιτιστικών αγαθών.

 

β) Η προώθηση σύγχρονων μουσειολογικών και μουσειογραφικών αντιλήψεων και η πρακτική εφαρμογή τους.

 

γ) Ο συντονισμός της επικοινωνιακής πολιτικής ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της επισκεψιμότητας των Μουσείων, η συμμετοχή των πολιτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε πολιτιστικά δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία.

 

δ) Η προώθηση, ο συντονισμός και η εποπτεία αρχαιολογικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

ε) Η προώθηση των ζητημάτων αρμοδιότητάς της στα γνωμοδοτικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

στ) Η εκπόνηση και η συνεχής επαναξιολόγηση Επιχειρησιακών Σχεδίων κατ' έτος.

 

ζ) Η διοργάνωση και συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητές της.

 

2. Η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων αποτελείται από τα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών

 

β) Τμήμα Εκθέσεων.

 

γ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνία

 

δ) Τμήμα Υποστήριξης Θεμάτων Φύλαξης.

 

ε) Τμήμα Υποστήριξης Λειτουργίας.

 

3. α) Το Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Την επεξεργασία και παρακολούθηση θεμάτων ίδρυσης, οργάνωσης, λειτουργίας και επέκτασης των Δημόσιων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών, καθώς και την υποστήριξη του έργου της καταγραφής, αποθήκευσης, έκθεσης και επανέκθεσης αρχαίων, στο πλαίσιο του μουσειολογικού και μουσειογραφικού σχεδιασμού, για την οργάνωση και παρουσίαση μόνιμων αρχαιολογικών εκθέσεων (συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών).

 

β)β) Την επιστημονική εποπτεία των Εκκλησιαστικών Μουσείων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

γ)γ) Την ανταλλαγή αρχαίων, όπου, μεταξύ άλλων, νοείται η αγορά, η δωρεά και ο μακροχρόνιος δανεισμός πολιτιστικών αγαθών δυνάμει των σχετικών άρθρων του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/2002).

 

δ)δ) Την αναγνώριση/πιστοποίηση Αρχαιολογικών Μουσείων και την τήρηση Μητρώου αναγνωρισμένων Μουσείων Αρχαιολογικών ή μη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

ε)ε) Την εκπόνηση, σύνταξη ή επεξεργασία μουσειολογικών - μουσειογραφικών μελετών για Μουσεία αρμοδιότητάς του.

 

στ)στ) Την έγκριση χορήγησης αμοιβής σε ιδιώτες για παράδοση ή υπόδειξη κινητών ή ακίνητων μνημείων στο Δημόσιο.

 

ζ)ζ) Τη διαμόρφωση και επικαιροποίηση της πολιτικής για την επιβολή και το ύψος των τελών εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς και των προϋποθέσεων ελεύθερης επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά μουσεία.

 

η)η) Τη διαμόρφωση και επικαιροποίηση της πολιτικής για την επιβολή και το ύψος των τελών φωτογράφισης, κινηματογράφησης και εν γένει απεικόνισης αρχαίων, χρήσης εικόνων και κειμένων σε έντυπες εκδόσεις και μέσα με εμπορικό ή μη σκοπό.

 

θ)θ) Την έγκριση διάθεσης εκδόσεων στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και αρχαιολογικών μουσείων της χώρας.

 

ι)ι) Τον καθορισμό του ωραρίου λειτουργίας αρχαιολογικών μουσείων, χώρων και μνημείων του Κράτους.

 

ι)α)ι)α) Την έγκριση μεταφοράς κινητών αρχαίων (εκτός της χωρικής αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων ή εκτός της έδρας της Ειδικής Περιφερειακής Υπηρεσίας) για μη εκθεσιακούς σκοπούς.

 

ι)β)ι)β) Την έγκριση κατασκευής, παραγωγής, διάθεσης και εξαγωγής απομιμημάτων αρχαίων, σε συνεργασία με τις λοιπές συναρμόδιες μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ι)γ)ι)γ) Την παραχώρηση προσωρινής χρήσης των μονίμων εκθεσιακών χώρων Μουσείων για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων που συνάδουν με το άρθρο 46 του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/2002), όπως εκάστοτε ισχύει.

 

ι)δ)ι)δ) Την έγκριση αιτημάτων κινηματογράφησης στα Μουσεία της χώρας σε περισσότερα του ενός δημόσια Μουσεία της χώρας.

 

ι)ε)ι)ε) Την προώθηση αιτημάτων απαλλοτριώσεων που σχετίζονται με την ανέγερση ή και τη λειτουργία των δημόσιων Αρχαιολογικών Μουσείων.

 

ι)στ)ι)στ) Την έγκριση λειτουργίας αρχαιολογικών αποθηκών που αφορούν σε ευρήματα από σωστικές ή/και συστηματικές ανασκαφές σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφερειακές ή Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

ι)ζ)ι)ζ) Την προώθηση και επίσπευση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών, για την προπαρασκευή εντάξεως έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς και την επεξεργασία των προτάσεων των Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών/Μουσείων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με λοιπές αρμόδιες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

β) Το Τμήμα Εκθέσεων είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Το μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό για την οργάνωση και παρουσίαση αρχαιολογικών περιοδικών εκθέσεων (συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

β)β) Την έγκριση δανεισμού αρχαιοτήτων για εκθεσιακούς λόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

γ)γ) Την ενθάρρυνση ένταξης των Μουσείων σε διεθνή δίκτυα συνεργασιών, της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και της προβολής τους με κάθε πρόσφορο μέσο.

 

γ) Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Το σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση αρχαιολογικών εκπαιδευτικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων εκπαιδευτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

 

β)β) Την προβολή των εκπαιδευτικών και επικοινωνιακών δράσεων των Μουσείων.

 

γ)γ) Την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και την προώθηση της έρευνας σε θέματα αρμοδιότητος του Τμήματος.

 

δ)δ) Την επιστημονική υποστήριξη των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, καθώς και την τήρηση σχετικού αρχείου - καταλόγου.

 

ε)ε) Τη συνεργασία με τις Οργανικές Μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την αύξηση της επισκεψιμότητας και την παροχή υπηρεσιών, υψηλής ποιότητας, σε αρχαιολογικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

 

στ)στ) Την υπό όρους έγκριση πραγματοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της επικράτειας από φορείς που δεν υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

ζ)ζ) Τη χορήγηση αδειών ξενάγησης χωρίς αμοιβή καθώς και την παρακολούθηση θεμάτων που αφορούν στο επάγγελμα των ξεναγών εντός της ελληνικής επικράτειας.

 

δ) Το Τμήμα Υποστήριξης Θεμάτων Φύλαξης είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων φύλαξης σε αρχαιολογικούς χώρους, αποθήκες αρχαιοτήτων και μουσεία.

 

β)β) Την οργάνωση εκπαίδευσης του αρχαιοφυλακτικού προσωπικού σε θέματα αρμοδιότητάς τους και την καταγραφή των αναγκών σε αρχαιοφυλακτικό προσωπικό, σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Διοικητικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

γ)γ) Την διατύπωση προτάσεων για θέματα του καθηκοντολογίου, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του αρχαιοφυλακτικού προσωπικού.

 

δ)δ) Τον κεντρικό συντονισμό και την εποπτεία των Γραφείων Φύλαξης - Πληροφόρησης και των υπεύθυνων αρχιφυλάκων αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου ή μουσείου.

 

ε) Το Τμήμα Υποστήριξης λειτουργίας είναι αρμόδιο για:

 

α)α) Τη γραμματειακή υποστήριξη της Διεύθυνσης.

 

β)β) Τη διαχείριση και τη διεκπεραίωση των οικονομικών υποχρεώσεων και θεμάτων της Διεύθυνσης.

 

γ)γ) Την τήρηση αρχείου και πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης.

 

δ)δ) Τα θέματα προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

 

ε)ε) Τα θέματα του τακτικού προσωπικού της Διεύθυνσης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 47 του νόμου [Ν] 4608/2019 (ΦΕΚ 66/Α/2019).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.