Προεδρικό διάταγμα 40/06 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Απαιτούμενες γνώσεις


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 2, στις οποίες καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις, υπό τις οποίες τα πτυχία κτηνιατρικής, πιστοποιητικά και άλλοι τίτλοι που χορηγήθηκαν σε κράτη - μέλη έχουν την ίδια ισχύ με τα ελληνικά πτυχία, άλλα πτυχία, τίτλοι και πιστοποιητικά κτηνιατρικής των κρατών - μελών έχουν την ίδια ισχύ με τα ελληνικά πτυχία του άρθρου 2 παράγραφος 1, εφόσον αυτά παρέχουν την εγγύηση, ότι ο κάτοχος τους κατά τη διάρκεια της συνολικής εκπαίδευσής του έχει αποκτήσει:

 

α) προσήκουσα γνώση των επιστημών, στις οποίες βασίζονται οι δραστηριότητες του κτηνιάτρου

 

β) προσήκουσα γνώση του οργανισμού και των λειτουργιών των υγιών ζώων, της εκτροφής, της αναπαραγωγής, γενικά της υγιεινής τους καθώς και της διατροφής τους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας που εφαρμόζεται κατά την παρασκευή και τη διατήρηση των τροφών που απαιτούνται για τις ανάγκες τους

 

γ) προσήκουσα γνώση στον τομέα της συμπεριφοράς και της προστασίας των ζώων

 

δ) προσήκουσα γνώση των αιτιών, της φύσης, της εξέλιξης, των αποτελεσμάτων, των διαγνωστικών μεθόδων και της θεραπείας των ασθενειών των ζώων, είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες με έμφαση στις ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο

 

ε) προσήκουσα γνώση της προληπτικής κτηνιατρικής

 

στ) προσήκουσα γνώση της υγιεινής και της τεχνολογίας κατά την παραγωγή, βιομηχανική παραγωγή και τη διακίνηση των ζωοτροφών ή των τροφίμων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση

 

ζ) προσήκουσα γνώση των νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων που σχετίζονται με τα ανωτέρω απαριθμηθέντα θέματα

 

η) προσήκουσα κλινική και πρακτική εμπειρία υπό κατάλληλη εποπτεία.

 

2. α) Η συνολική κτηνιατρική εκπαίδευση της παραγράφου 1 περιλαμβάνει υποχρεωτικά τουλάχιστον πέντε έτη θεωρητικών και πρακτικών σπουδών με πλήρες ωράριο απασχόλησης σε πανεπιστήμιο ή ανώτατο ινστιτούτο, αναγνωρισμένο ως ισότιμο ή υπό την εποπτεία πανεπιστημίου, το οποίο καλύπτει τους τομείς που απαριθμούνται στην παράγραφο 1.

 

β) Η φοίτηση στους κλάδους των ανωτέρω σπουδών προϋποθέτει ότι ο ενδιαφερόμενος κατέχει δίπλωμα ή πιστοποιητικό, το οποίο του παρέχει το δικαίωμα φοίτησης στις σχετικές σπουδές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ή στα αναγνωρισμένα ως ισότιμα ινστιτούτα ενός κράτους μέλους.

 

3. Το πρόγραμμα σπουδών, βάσει των οποίων χορηγούνται διπλώματα, πιστοποιητικά και άλλοι τίτλοι κτηνιάτρου πρέπει να περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τα κατωτέρω μαθήματα. Η διδασκαλία ενός ή περισσοτέρων από τα μαθήματα αυτά δύναται να εξασφαλίζεται στο πλαίσιο άλλων κλάδων ή σε σύνδεση με άλλους επιστημονικούς κλάδους.

 

Α. Βασικά Μαθήματα

 

Φυσική

Χημεία

Βιολογία των ζώων

Βιολογία των φυτών

Μαθηματικά που εφαρμόζονται στις βιολογικές επιστήμες

 

Β. Ειδικά Μαθήματα

 

1η Ομάδα: Βασικές επιστήμες:

 

Ανατομική (περιλαμβανομένης της ιστολογίας και εμβρυολογίας),

Φυσιολογία

Βιοχημεία

Γενετική

Φαρμακολογία

Φαρμακοτεχνική

Τοξικολογία

Μικροβιολογία

Ανοσολογία

Επιδημιολογία

Δεοντολογία

 

2η Ομάδα: Κλινικές επιστήμες

 

Μαιευτική

Παθολογία (συμπεριλαμβανόμενης της παθολογικής ανατομικής),

Παρασιτολογία

Κλινική ιατρική και χειρουργική (περιλαμβανόμενης της αναισθησιολογίας)

Κλινική των κατοικίδιων ζώων, πτηνών και άλλων ειδών ζώων

Προληπτική ιατρική

Ακτινολογία

Αναπαραγωγή και διαταραχές της αναπαραγωγής

Υγειονομικά μέτρα

Ιατροδικαστική και κτηνιατρική νομοθεσία

Θεραπευτική

Προπαιδευτική

 

3η Ομάδα: Ζωική παραγωγή

 

Ζωική παραγωγή

Διατροφή

Αγρονομία

Αγροτική Οικονομία

Εκτροφή και υγεία των ζώων

Κτηνιατρική Υγιεινή

Ηθολογία και προστασία των ζώων

 

4η Ομάδα: Υγιεινή τροφίμων

 

Επιθεώρηση και έλεγχος ζωοτροφών ή τροφίμων ζωικής προελεύσεως

Υγιεινή και τεχνολογία τροφίμων

Πρακτικές ασκήσεις (συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης στους χώρους σφαγής και επεξεργασίας των τροφίμων).

 

4. α) Η πρακτική εκπαίδευση δύναται να πραγματοποιηθεί με μορφή πρακτικής άσκησης με πλήρες ωράριο απασχόλησης υπό την άμεση εποπτεία της αρμόδιας αρχής ή οργανισμού. Σε εκπαίδευση διάρκειας πέντε ετών η πρακτική εκπαίδευση δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.

 

β) Η κατανομή της θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας μεταξύ των διαφόρων ομάδων μαθημάτων πρέπει να σταθμίζεται και να συντονίζεται έτσι, ώστε οι γνώσεις και η πείρα που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 να αποκτώνται κατά τρόπο, που να επιτρέπει στον κτηνίατρο να ασκήσει το σύνολο των κτηνιατρικών δραστηριοτήτων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με το άρθρο 60 του προεδρικού διατάγματος 38/2010 (ΦΕΚ 78/Α/2010).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.