Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Εντός των νομίμως υφισταμένων ορίων του παραδοσιακού οικισμού καθορίζονται όροι και μορφολογικοί περιορισμοί δόμησης ως εξής:
1. Για την διαμόρφωση της οριστικής στάθμης του εδάφους έδρασης του κτιρίου και του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου του, επιτρέπονται οι απολύτως απαραίτητες εργασίες εκσκαφών και επιχώσεων. Σε περίπτωση οικοπέδου με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 5% επιτρέπεται η διαμόρφωση με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή ύψους μέχρι 1,60 m. Οι αναλημματικοί τοίχοι κατασκευάζονται από εμφανή λιθοδομή και, εφόσον χρησιμοποιηθεί άλλο υλικό, φέρουν εξωτερική επένδυση εμφανούς λιθοδομής πλάτους τουλάχιστον 0,10 m.
Οι εργασίες διαμόρφωσης εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου με κριτήρια την αποτροπή ιδιαίτερης υπερύψωσης του κτιρίου στο μέτωπο του επί του πολεοδομικού ιστού και την εναρμόνιση του με τα όμορα υφιστάμενα κτίρια.
2. Η ογκοπλαστική μορφή του κτιρίου πρέπει να προσεγγίζει τα παραδοσιακά πρότυπα ως προς την σύνθεση, την κλίμακα και τις αναλογίες του όγκου του. Η αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία εγκρίνει τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη δύναται να επιβάλλει τροποποιήσεις έως και διασπάσεις του όγκου του κτιρίου για την εξυπηρέτηση ειδικών συνθηκών του περιβάλλοντος χώρου και για τη διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του οικισμού, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της ενότητας Γ του άρθρου 2 του παρόντος.
3. Για τη διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου και της εν γένει εξωτερικής του εμφάνισης πρέπει να χρησιμοποιούνται παραδοσιακά δομικά υλικά (πέτρα, ξύλα, σίδερο) και στην περίπτωση χρήσης σύγχρονων υλικών, αυτά πρέπει να προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα. Η τελική διαμόρφωση των όψεων, ο χρωματισμός τους και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του κτιρίου εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και υπόκεινται στους εξής κανόνες:
(α) Επιδιώκεται και πάντως επιτρέπεται η ενσωμάτωση των υφιστάμενων στοιχείων του παλαιού κτίσματος στη νέα κατασκευή και η επεξεργασία της διαμόρφωσης του κελύφους της κατασκευής, ώστε τα επιμέρους αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά αυτά στοιχεία (τμήματα περιμετρικής τοιχοποιίας, γωνιόλιθοι, παραστάδες, υπέρθυρα, ακροκέραμα κ.λ.π.) να περιγράφονται εμφανώς στο σώμα του νέου κτιρίου.
(β) Επιδιώκεται η κατά το δυνατόν συμμετρία των όψεων με την εναλλαγή πλήρων και κενών και η αποφυγή μεγάλων ανοιγμάτων. Τα ανοίγματα των παραθύρων ακολουθούν την παραδοσιακή αναλογία πλάτους - ύψους περίπου 1:2 (υψίκορμα) και φέρουν ξύλινα κουφώματα γαλλικού ή γερμανικού τύπου (συμπεριλαμβανομένων των σπαστών) ή ταμπλαδωτά ή καρφωτά.
(γ) Επιτρέπεται η κατασκευή απλών περιμετρικών κορνιζωμάτων κάτω από τη στέγη και πέριξ των ανοιγμάτων του κτιρίου.
(δ) Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών, το πλάτος των οποίων δεν δύναται να υπερβαίνει τα 1,20 m και το μήκος τους δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά τα 3/5 του μήκους της όψης του κτιρίου, όπου τοποθετούνται.
Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται κατά την κρίση της να περιορίσει το πλάτος των εξωστών όπου αυτό επιβάλλεται στις όψεις των κτιρίων στα στενά δρομάκια (καντούνια) του οικισμού και στις υπόλοιπες όψεις αναλόγως των αποστάσεων από τα όμορα κτίρια. Οι κατά τα ανωτέρω ανοικτοί εξώστες φέρουν ξύλινα ή σιδερένια κιγκλιδώματα ή συμπαγή (κτιστά) στηθαία. Η κατασκευή γωνιακών εξωστών απαγορεύεται.
(ε) Επιτρέπεται η κατασκευή εξωτερικών κλιμάκων με άξονες παράλληλους προς τις όψεις των κτιρίων και σε επαφή με τις όψεις. Οι κλίμακες είναι συμπαγείς με δυνατότητα κατασκευής της παραδοσιακής καμάρας (βόλτας) και φέρουν ξύλινα ή σιδερένια κιγκλιδώματα ή συμπαγή (κτιστά) στηθαία.
(στ) Στα καταστήματα τα αναγκαία μεγάλα ανοίγματα φέρουν ξύλινα υαλοστάσια με υποδιαιρέσεις (καΐτια) και ξύλινη τραβέρσα (ταμπλά) στη βάση τους, επιτρεπομένης και της ανάλογης καλαίσθητης σιδερένιας (από στραντζαριστή λαμαρίνα) κατασκευής χρωματισμένης στο χρώμα του ξύλου.
(ζ) Απαγορεύονται οι αλουμινοκατασκευές κάθε είδους.
4. Για την κατασκευή της περίφραξης ή της περιτοίχισης του οικοπέδου και των επιμέρους στοιχείων τους (κιγκλιδώματα - αυλόθυρες κ.λ.π.), απαιτείται έκδοση οικοδομικής αδείας μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
5. Απαγορεύεται η τοποθέτηση πετασμάτων (τεντών) και στεγάστρων στις όψεις των κτιρίων. Η τοποθέτηση τους επιτρέπεται μόνο στους ισόγειους χώρους χρήσης εστιατορίων - αναψυκτηρίων, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ως προς τα κατασκευαστικά υλικά, τη μορφή και τον χρωματισμό τους.
6. Επιτρέπεται, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η τοποθέτηση απλών και περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών (όχι φωτεινών) που υποδηλώνουν τη χρήση των χώρων, όπου αυτές αντιστοιχούν.
7. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη διαφημιστικών πινακίδων και στοιχείων. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση τους, γίνεται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ως προς την θέση τους εντός του οικισμού, τις διαστάσεις τους και τον χρόνο παραμονής τους.
8. Τα έργα υποδομής των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού - Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος - Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης Αποχέτευσης κ.λ.π.) προσαρμόζονται ως προς τα εμφανή στοιχεία της κατασκευής τους και τις επικαλύψεις τους στα παραδοσιακά πρότυπα και εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Ομοίως εγκρίνονται οι επεμβάσεις του οικείου οργανισμού για διαμορφώσεις και αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων (οδών, πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.).
9. Συλλέκτες ηλιακής ενέργειας και ηλιακοί θερμοσίφωνες, εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών μηχανημάτων, εξωτερικές υδατοδεξαμενές, ορατά στοιχεία παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας (π.χ. μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος) και γενικώς κινητά ή σταθερά στοιχεία εξοπλισμού των κτιρίων, δέον όπως τοποθετούνται σε μη εμφανή σημεία των κτιρίων σε σχέση με τον πολεοδομικό ιστό του οικισμού.
10. Απαγορεύεται η κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων, η κατασκευή λυομένων κτιρίων και η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (pilotis).
11. Εντός των συνεκτικών τμημάτων του οικισμού απαγορεύεται η κατασκευή κλειστών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων (garage) στις προσόψεις των κτιρίων επί του πολεοδομικού ιστού.