Προεδρικό διάταγμα 22/3/17 - Άρθρο 5

Άρθρο 5


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το κατώτερο όριο κατάτμησης και αρτιότητας και οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων των ζωνών Α1, Α2, Α3 και Β καθορίζονται ως εξής:

 

α. Κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων 20.000 m2.

 

β. Κατά παρέκκλιση της προηγούμενης παραγράφου, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα τα οποία υφίστανται στις 07-07-1983 ημερομηνία δημοσίευσης του από 22-06-1983 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 284/Δ/1983) και που είχαν κατά την 13-12-1979 (ημερομηνία δημοσίευσης του από 05-12-1979 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 707/Δ/1979) ελάχιστο εμβαδόν 4.000 m2

 

γ. Μέγιστη συνολική επιφάνεια κτιρίων:

 

γ)α. Περιβαλλοντικού κέντρου ενημέρωσης 60 m2

γ)β. Περιπτέρων αναψυχής 30 m2

γ)γ. Παρατηρητηρίων ορνιθοπανίδας 20 m2

γ)δ. Αναψυκτηρίων 30 m2

γ)ε. Γεωργικών αποθηκών 30 m2

γ)στ. Κατοικίας 150 m2

γ)ζ. Συσκευαστηρίων γεωργικών προϊόντων 150 m2

 

δ. Σε κάθε άρτιο γήπεδο επιτρέπεται η ανέγερση περισσοτέρων του ενός κτιρίων διαφορετικής χρήσης με συνολική επιφάνεια ορόφων μέχρι 160 m2.

 

Ειδικά στη ζώνη Β σε κάθε άρτιο γήπεδο επιτρέπεται η ανέγερση περισσοτέρων του ενός κτιρίων διαφορετικής χρήσης με συνολική επιφάνειας ορόφων μέχρι 200 m2 υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που δεν έχουν χρήση γεωργικής αποθήκης δεν υπερβαίνει τα 160 m2

 

ε. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων, μετρούμενο από το πέριξ φυσικό έδαφος περιπτέρων αναψυχής, αναψυκτηρίων, περιβαλλοντικού κέντρου ενημέρωσης, γεωργικών αποθηκών και συσκευαστηρίων γεωργικών προϊόντων, 3 m και κατοικίας 7.5 m.

 

στ. Εντός της ζώνης Α3 η μέγιστη συνολική επιφάνεια των κτιρίων περιπτέρων αναψυχής ή αναψυκτηρίων που ανεγείρονται στο άμεσο περιβάλλον του τείχους της Αγίας Τριάδας ορίζεται σε 20 m2 και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών σε 2,70 m.

 

2. α. Για την ζώνη Γ ισχύουν οι διατάξεις του από 25-08-1969 βασιλικού διατάγματος (ΦΕΚ 164/Δ/1969), με τις παρακάτω τροποποιήσεις:

 

α)α. Καταργούνται οι παρεκκλίσεις αρτιότητας.

 

α)β. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται 40%.

 

α)γ. Ως οικοδομικό σύστημα ορίζεται το πανταχόθεν ελεύθερο.

 

α)δ. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων ορίζεται σε 2, με μέγιστο ύψος οικοδομών 6 m, με υπεράνω επιβαλλόμενη στέγη μέγιστου ύψους 1,5 m.

 

α)ε. Οι αρχιτεκτονικές μελέτες των ανεγερθησομένων κτιρίων που βρίσκονται στον οικισμό Νέο Μελί εγκρίνονται από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το οποίο εγκρίνει επίσης τη θέση των κτιρίων μέσα στο γήπεδο με στόχο την μη αλλοίωση της κορυφογραμμής και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

β. Εντός της Ζώνης Γ για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαίων και μεταβυζαντινών μνημείων (αρχαϊκά και ρωμαϊκά οικιστικά κατάλοιπα και μεταβυζαντινός ναός Αγίας Τριάδας) στο πλαίσιο εκπόνησης πολεοδομικής μελέτης, να καθοριστεί κοινόχρηστος χώρος - πρασίνου, κατόπιν συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

3. Σε όλες τις ζώνες:

 

α. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος επιβάλλεται η κατασκευή στέγης με κεραμίδια, το ύψος της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1.5 m.

 

β. Η επιφάνεια των υπόγειων χώρων κάθε κτιρίου, προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.

 

γ. Για την χορήγηση οικοδομικής άδειας ανέγερσης γεωργικών αποθηκών και συσκευαστηρίων γεωργικών προϊόντων απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

4. Τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια κατοικίας, ναών, μονών και γεωργοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, των οποίων σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις δεν επιτρέπεται η χρήση, είναι δυνατόν να διατηρούν τη χρήση αυτή στα γήπεδα στα οποία βρίσκονται. Στα κτίρια αυτά επιτρέπονται οι επισκευές και οι εργασίες συντήρησης που είναι απαραίτητες για την λειτουργία τους χωρίς αύξηση της δομήσιμης επιφάνειας.

 

5. Τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια βιομηχανίας, τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος δεν επιτρέπονται, είναι δυνατόν να διατηρούν τη χρήση τους για τριάντα έτη (30) μετά τη δημοσίευση του παρόντος π.δ/τος. Σε αυτά τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις επιτρέπονται οι απολύτως απαραίτητες επεμβάσεις για την λειτουργία τους χωρίς αύξηση της δομήσιμης επιφάνειας.

 

6. Σε περίπτωση γηπέδου που εμπίπτει σε περισσότερες της μιας ζώνες ή τέμνεται από το όριο προστασίας η αρτιότητα υπολογίζεται επί ολοκλήρου του γηπέδου, το κτίριο όμως κατασκευάζεται σε εκείνο το τμήμα του γηπέδου, που είναι δυνατή η ανέγερση κτιρίου σύμφωνα με τις χρήσεις και τους όρους δόμησης της περιοχής που εμπίπτει στο τμήμα του γηπέδου. Πέραν της αρτιότητας, οι λοιποί όροι δόμησης εφαρμόζονται επί του τμήματος αυτού του γηπέδου.

 

7.α. Διατάξεις της αρχαιολογικής και της δασικής νομοθεσίας εφόσον είναι αυστηρότερες, κατισχύουν του παρόντος.

 

β. Για οποιοδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο έργο (ανέγερση κατοικιών, λοιπές οικοδομικές εργασίες, κατασκευή δικτύων κοινής ωφελείας, περιπτέρων αναψυχής και ενημέρωσης, αναψυκτηρίων, γεωργικών αποθηκών κ.λ.π.) που πραγματοποιείται εντός της περιοχής προστασίας και ιδιαίτερα εντός των ζωνών Α3 και Γ απαιτείται η προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων για την περιοχή υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και αρχαιολογική επίβλεψη των πάσης φύσεως εκσκαπτικών εργασιών σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/2002).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.