Προεδρικό διάταγμα 178/00 - Άρθρο 10

Άρθρο 10: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής που ασκούνται από όλα τα τμήματα ανάλογα με το αντικείμενό τους είναι οι ακόλουθες:

 

1. Ο σχεδιασμός η προώθηση, η λήψη και ο έλεγχος εφαρμογής, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και διεθνείς οργανισμούς, μέτρων για την απασχόληση - ανεργία, την Κοινωνική Ασφάλιση και προστασία στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

 

2. Έγκριση και παρακολούθηση εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας.

 

3. Η αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων για άτομα και ομάδες των οποίων η Κοινωνικοοικονομική Ένταξη παρουσιάζει ειδικές απαιτήσεις.

 

4. Θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Οι αρμοδιότητες και δραστηριότητες αυτές απεικονίζονται παράλληλα και σε εξαμηνιαίο Δελτίο - Έκθεση των Κοινωνικών Δεικτών της χώρας, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Οι (επί μέρους) αρμοδιότητες της Διεύθυνσης κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων της ως εξής:

 

α) Τμήμα Πληθυσμού και Απασχόλησης

 

Η παρακολούθηση και μελέτη των δημογραφικών καταστάσεων και τάσεων, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που διαμορφώνουν τόσο τον γενικό πληθυσμό όσο και τον ενεργό πληθυσμό και άλλα σχετικά υποσύνολα (ενδεικτικά άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι). Η μελέτη των επιπτώσεων στην εθνική οικονομία και ο συντονισμός σε εθνικό επίπεδο, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Πληθυσμού και Δημογραφικής Πολιτικής, διαμόρφωσης μέτρων για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων, όπως η υπογονιμότητα, η δημογραφική γήρανση, η άνιση χωροκατανομή, η λαθρομετανάστευση, η μαζική παλιννόστηση. Επίσης η λήψη μέτρων με στόχο και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, για την ενίσχυση της οικογένειας, της μητρότητας, του παιδιού και των νέων (οικονομικό - οικογενειακή πολιτική).

 

Η παρακολούθηση και ανάλυση σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς των θεσμικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της αγοράς εργασίας, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις νέες τεχνολογίες (ενδεικτικά πληροφορική, επικοινωνίες) στην παραγωγική διαδικασία και τις νέες μορφές οργάνωσης εργασίας (ενδεικτικά ευέλικτη εργασία στο χώρο - χρόνο). Η επαγρύπνηση και λήψη όλων εκείνων των ενεργειών και των μέτρων για την νομική και οικονομική κατοχύρωση του δικαιώματος για εργασία. Η παρακολούθηση και ανάλυση των στρεβλώσεων που προκαλεί η ανεργία, πάνω στα υπόλοιπα κοινωνικοοικονομικά μεγέθη και η πρόταση και λήψη μέτρων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, όλων εκείνων των πρόσφορων μέτρων όπως, τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης, εκτέλεσης μεγάλων έργων, καθιέρωση μερικής απασχόλησης για τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ανεργίας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της εθνικής οικονομίας και τη βελτίωση των υπόλοιπων μεγεθών της.

 

Η διατύπωση προτάσεων και η εισήγηση των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της Ισότητας των δύο φύλων, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας. Επίσης η δυνατότητα παρεμβάσεων σε διαφόρους φορείς με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου καθώς και η ενημέρωση και πληροφόρηση πολιτών και Υπηρεσιών για την πολιτική ίσων ευκαιριών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως προβλέπει η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 21-02-1996 για την ενσωμάτωση της Ισότητας των ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες στο σύνολο των κοινοτικών πολιτικών και στόχων.

 

β) Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών της Υγείας

 

Η παρακολούθηση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης και των οικονομικών του τομέα Υγείας.

 

Η ενεργός συμμετοχή, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και άλλους φορείς, στην κατάρτιση γενικών μέτρων για την κοινωνική ασφάλιση και τον τομέα υγείας.

 

Η επεξεργασία προτεινομένων θεσμικών και άλλων μέτρων για την κοινωνική ασφάλιση και τον τομέα υγείας με σκοπό εναρμόνισης αυτών προς την οικονομική πολιτική της Χώρας. Η νομική μορφή των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας (Νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας Εθνικού Συστήματος Υγείας) χαρακτηρίζεται από τα κοινωνικά στοιχεία της πολιτικής υγείας.

 

Η εισήγηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για την έγκριση των προϋπολογισμών και επενδυτικών προγραμμάτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλης κοινωνικής πολιτικής και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα, η εισήγηση για έγκριση προγραμμάτων δανεισμού ως και η εισήγηση για την τιμολογιακή πολιτική των εν λόγω φορέων. Η προώθηση και παρακολούθηση της επεξεργασίας μελετών και προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης και βελτίωσης της οργάνωσης και διαχείρισης των ανωτέρω φορέων με στόχο τη αύξηση της παραγωγικότητας, τον προορισμό του κόστους λειτουργίας, καθώς και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών τους.

 

Οι αρμοδιότητες της προηγούμενης παραγράφου καλύπτουν τους φορείς (κρατικά νοσοκομεία) παροχής υπηρεσιών υγείας και τους ακόλουθους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή άλλης κοινωνικής πολιτικής:

 

Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο
Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων
Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας
Εργατική Εστία
Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας

 

γ) Τμήμα Συνθηκών εργασίας και Ποιότητας ζωής

 

Η μελέτη των συνθηκών εργασίας όπως ασφάλεια, αποφυγή εργατικών ατυχημάτων, όροι υγιεινής, ωράρια εργασίας και οι επιπτώσεις τους στην παραγωγικότητα και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

 

Ειδικότερα η παρακολούθηση των εξελίξεων στα θέματα ισότητας των δύο φύλων, όπως επίσης των εργατικών σχέσεων (συνδικαλισμός) και του κοινωνικού διαλόγου και η πρόταση μέτρων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, για τη βελτίωση τους και την εντελέστερη συμβολή τους στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

 

Η παρακολούθηση και επισήμανση προβλημάτων ειδικών ομάδων πληθυσμού (ενδεικτικά ηλικιωμένοι, νέοι φτωχοί, άτομα με ειδικές ανάγκες) και γενικότερα συνθηκών ζωής (από άποψη στέγης, μετακίνησης, εκπαίδευσης, λαϊκής επιμόρφωσης, ελεύθερου χρόνου, αθλητισμού, πολιτισμού), η καταγραφή των επιπτώσεών τους επί της εθνικής οικονομίας και η πρόταση μέτρων, όπως, μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς, για την βελτίωση ατόμων, ομάδων και συνθηκών καθώς και της παραγωγικότητάς τους.

 

δ) Τμήμα Πολιτικής Περιβάλλοντος

 

Η εισήγηση και προώθηση μέτρων Πολιτικής και επενδυτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την προστασία του Περιβάλλοντος. Περιβάλλον νοείται τόσο το Φυσικό, όσο και το Ανθρωπογενές (Δομημένο).
Η παρακολούθηση των σχετικών Πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών.
Η εισήγηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας επί ειδικών θεμάτων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, των οποίων το αντικείμενο άπτεται της Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Η παρακολούθηση και εισήγηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας επί θεμάτων Οικονομικών του Περιβάλλοντος και της σχέσεώς τους με τις Πολιτικές για την Απασχόληση.

 

ε) Γραφείο Γραμματείας

 

Η τήρηση πρωτοκόλλου και αρχείου της Διεύθυνσης. Η ευθύνη για την αναπαραγωγή και διακίνηση των εγγράφων, την υποδοχή και πληροφόρηση των συναλλασσόμενων με την Διεύθυνση και για την εν γένει γραμματειακή υποστήριξη των μονάδων και του προσωπικού της Διεύθυνσης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.