Προεδρικό διάταγμα 14/12 - Άρθρο 29

Άρθρο 29: Εκκαθάριση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Εκτός από την περίπτωση της πτώχευσης, τη λύση της Εταιρίας ακολουθεί η εκκαθάρισή της.

 

Στην περίπτωση λύσης της εταιρίας λόγω παρέλευσης του χρόνου διάρκειας αυτής το Διοικητικό Συμβούλιο εκτελεί χρέη εκκαθαριστή μέχρι να διορισθούν Εκκαθαριστές από τη Γενική Συνέλευση.

 

Στην περίπτωση λύσης της εταιρίας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η Γενική Συνέλευση με την ίδια απόφαση ορίζει και τους Εκκαθαριστές. Οι Εκκαθαριστές, που ορίζει η Γενική Συνέλευση, μπορούν να είναι 1 έως 4, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέτοχοι ή τρίτοι και ασκούν όλες τις συναφείς με τη διαδικασία και το σκοπό της εκκαθάρισης αρμοδιότητες, όπως αυτές έχουν οριστεί από τη Γενική Συνέλευση, με τις αποφάσεις της οποίας έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται. Ο διορισμός των Εκκαθαριστών συνεπάγεται αυτοδίκαια και την παύση της εξουσίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Στους Εκκαθαριστές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις περί Διοικητικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις τους καταχωρούνται επίσης στο Βιβλίο Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.

 

2. Οι Εκκαθαριστές που διορίζονται από την Γενική Συνέλευση οφείλουν, μόλις αναλάβουν τα καθήκοντα τους, να κάνουν απογραφή της εταιρικής περιουσίας και να δημοσιεύσουν στον τύπο και στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Ισολογισμό ενάρξεως εκκαθαρίσεως, του οποίου αντίτυπο υποβάλλεται στη Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών της οικείας Περιφέρειας. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 7A του κωδικοποιημένου νόμου [Ν] 2190/1920, όπως ισχύει, υποβάλλονται σε δημοσιότητα οι κατ' έτος Ισολογισμοί Εκκαθαρίσεως και ο τελικός Ισολογισμός.

 

3. Η Γενική Συνέλευση διατηρεί όλα τα δικαιώματα της κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης.

 

4. Οι Εκκαθαριστές οφείλουν να περατώσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις εκκρεμείς υποθέσεις της Εταιρίας, να μετατρέψουν σε χρήμα την εταιρική περιουσία, να εξοφλήσουν τα χρέη της και να εισπράξουν τις απαιτήσεις της. Μπορούν να ενεργήσουν και νέες πράξεις, αν με αυτές εξυπηρετούνται η εκκαθάριση και το συμφέρον της Εταιρίας.

 

Οι Εκκαθαριστές μπορούν επίσης να εκποιήσουν τα ακίνητα της Εταιρίας, την εταιρική επιχείρηση στο σύνολο της ή κλάδους της ή μεμονωμένα πάγια στοιχεία της, αλλά μετά την πάροδο 4 μηνών από τη λύση της.

 

5. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, καθώς και οι οικονομικές καταστάσεις του πέρατος της εκκαθάρισης εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση, η οποία και αποφασίζει για την απαλλαγή από κάθε ευθύνη των εκκαθαριστών.

 

Κάθε χρόνο τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης υποβάλλονται στη Γενική Συνέλευση με έκθεση των αιτίων τα οποία παρεμπόδισαν το τέλος της εκκαθάρισης. Μετά το πέρας της εκκαθάρισης, οι Εκκαθαριστές καταρτίζουν τις τελικές οικονομικές καταστάσεις τις οποίες δημοσιεύουν στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αποδίδουν τις εισφορές των μετόχων και διανέμουν το υπόλοιπο προϊόν της εκκαθάρισης της εταιρικής περιουσίας στους μετόχους, κατά το λόγο της συμμετοχής τους στο καταβεβλημένο Μετοχικό Κεφάλαιο.

 

6. Το στάδιο της εκκαθάρισης δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία, από την ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης, οπότε και η Εταιρία διαγράφεται από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών. Για τη συνέχιση της εκκαθάρισης πέραν της πενταετίας απαιτείται ειδική άδεια της Αρμόδιας Αρχής. Το στάδιο όμως της εκκαθάρισης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τη δεκαετία.

 

7. Οι ισολογισμοί της εκκαθάρισης και ο τελικός της ισολογισμός υποβάλλονται στη δημοσιότητα των άρθρων 7Α και 7Β του κωδικοποιημένου νόμου [Ν] 2190/1920, όπως ισχύει.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.