Προεδρικό διάταγμα 142/17 - Άρθρο 80

Άρθρο 80: Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών είναι οι ακόλουθοι:

 

(α) Ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο συντονισμός και η εποπτεία των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και η ανάθεση στοχευμένων ελέγχων σε αυτές.

 

(β) Η ανάλυση - αξιολόγηση των εισερχομένων καταγγελιών και πληροφοριών.

 

(γ) Η ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με διεθνείς οργανισμούς.

 

2. Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών διαρθρώνεται σε 4 Τμήματα, ως κατωτέρω:

 

α) Τμήμα Α' - Στρατηγικού Σχεδιασμού

 

β) Τμήμα Β'- Συλλογής, Επεξεργασίας - Ανάλυσης Πληροφοριών

 

γ) Τμήμα Γ'- Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης

 

δ) Τμήμα Δ' - Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Αμοιβαίας Συνδρομής.

 

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης κατανέμονται στα Τμήματα ως εξής:

 

(α) Τμήμα Α' - Στρατηγικού Σχεδιασμού

 

(α)α) Η εισήγηση της στρατηγικής, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου, με σκοπό την επίτευξη των στόχων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

 

(β)β) Η ανάλυση και η αξιολόγηση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος για τον καθορισμό των επιμέρους στρατηγικών, καθώς και του χρονοδιαγράμματος και του απαιτούμενου προϋπολογισμού για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων.

 

(γ)γ) Η συλλογή, η ανάλυση και η αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών για τις μεθόδους και τους τρόπους διάπραξης απάτης και παρατυπιών σε βάρος των δημοσιονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τις μεθόδους και τους τρόπους διάπραξης παραβάσεων σε βάρος των Εθνικών δημοσιονομικών συμφερόντων επί υποθέσεων προμηθειών του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου

 

του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, επί υποθέσεων νόμιμης διάθεσης και χρησιμοποίησης των κρατικών χρηματοδοτήσεων και δανείων, επί υποθέσεων περί παροχής επενδυτικών κινήτρων ή επί σχετικών συμβάσεων των κρατικών επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων και δανείων για επενδύσεις, καθώς και η παροχή οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την αξιοποίηση των παραπάνω στοιχείων.

 

(δ)δ) Η καταγραφή της φύσεως, του τόπου, της εδαφικής έκτασης, των διαστάσεων, των επιπλοκών και των επακόλουθων των εγκληματολογικών φαινομένων που ερευνούν οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

(ε)ε) Η καταγραφή των μεθόδων, των μέσων και των τρόπων διάπραξης του οικονομικού εγκλήματος ανά θεματικό πεδίο, η παρακολούθηση των επικρατουσών τάσεων παραβατικότητας, καθώς και η υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές, (στ)στ) Η καταγραφή, η ανάλυση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ερευνών και των ελέγχων που διενεργούνται από τα Επιχειρησιακά Τμήματα των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η εισήγηση στον Ειδικό Γραμματέα για την υποβολή αιτήματος ελέγχου προς την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(ζ)ζ) Η ανάλυση στατιστικών στοιχείων παραβάσεων της νομοθεσίας αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η κωδικοποίηση των μεθόδων, των μέσων και των τρόπων διάπραξης του οικονομικού εγκλήματος.

 

(η)η) Η διενέργεια προγνώσεων αναφορικά με την εξέλιξη ή την μελλοντική ανάπτυξη εγκληματικών συμπεριφορών σε συγκεκριμένη περιοχή ή σε συνάρτηση με άλλα εγκληματικά φαινόμενα που εμπίπτουν στο πεδίο έρευνας των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

(θ)θ) Η εκπόνηση των επιχειρησιακών σχεδίων, ανά θεματική κατηγορία, για τη διενέργεια ερευνών και ελέγχων αρμοδιότητας των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προς επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου, καθώς και η μέριμνα για την επικαιροποίηση αυτών.

 

(ι)ι) Η επεξεργασία σχεδίων, κατά είδος υποθέσεων ή κλάδο επιχειρήσεων, με την χρήση κριτηρίων και μέσων προγραμματισμού, όπως διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων, μεθόδους ανάλυσης, διασταυρώσεις, στατιστική ανάλυση, ως και τα αποτελέσματα ανάλυσης κινδύνου που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

(ι)α)ι)α) Η εκπόνηση μελετών και αναλύσεων και ο καθορισμός των κριτηρίων επιλογής υποθέσεων για έλεγχο, βάσει των οποίων θα λειτουργεί το σύστημα ανάλυσης κινδύνου, ώστε να γίνεται η στόχευση και η επιλογή ερευνών και ελέγχων, η έκδοση δελτίων επικινδυνότητας και ο προσδιορισμός του πεδίου δράσης της υπηρεσίας.

 

(ι)β)ι)β) Η επιλογή και η ανάπτυξη μεθοδολογικών εργαλείων για τη διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητας των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους.

 

(ι)γ)ι)γ) Η εκπόνηση και η επικαιροποίηση Εγχειριδίων Βέλτιστων Πρακτικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και των Κανονισμών Λειτουργίας και Διενέργειας των Ελέγχων και του Κώδικα Δεοντολογίας Ελεγκτών.

 

(ι)δ)ι)δ) Η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου και υπηρεσίες ή αρχές άλλων δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων κρατών, καθώς και με Διεθνείς Ενώσεις ή Οργανισμούς για την κοινή επιχειρησιακή δράση, την εκπόνηση μελετών, ανταλλαγή πληροφοριών, οργάνωση, ανάπτυξη και λειτουργία εφαρμογών πληροφορικής με σκοπό τη συλλογή, επεξεργασία, ανάλυση και διαβίβαση πληροφοριών.

 

(ι)ε)ι)ε) Η μέριμνα για τη συμμετοχή υπαλλήλων της Διεύθυνσης σε ομάδες, επιτροπές, και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

(ι)στ)ι)στ) Η εισήγηση στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών, των αναγκαίων διοικητικών και νομοθετικών μέτρων για την επίλυση των παρουσιαζόμενων, κατά την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων, προβλημάτων, για την καλύτερη λειτουργία και την αποτελεσματικότερη δράση της υπηρεσίας.

 

(ι)ζ)ι)ζ) Η αξιολόγηση των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων, σε συνάρτηση με το κόστος- όφελος και την ποιότητα αυτών, και η εισήγηση στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών για την αναθεώρηση ή την προσαρμογή των παραπάνω σχεδίων με τις αναγκαίες μεταβολές.

 

(ι)θ)ι)θ) Η αξιολόγηση αιτημάτων και πληροφοριών που αφορούν περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και η διαβίβαση - όταν απαιτείται - των σχετικών αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να διενεργήσουν σχετικές έρευνες και ελέγχους.

 

(β) Τμήμα Β'- Συλλογής, Επεξεργασίας - Ανάλυσης Πληροφοριών

 

(α)α) Η συλλογή, η ανάλυση και η αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών, από οποιαδήποτε πηγή, αναφορικά με τη διάπραξη οικονομικού εγκλήματος αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

(β)β) Η σύνταξη ενημερωτικών δελτίων αναφορικά με ιδιαίτερους τρόπους διάπραξης εγκλημάτων και ειδικότερα θέματα.

 

(γ)γ) Η ανάπτυξη και η διαχείριση συστήματος ανάλυσης πληροφοριών και δεδομένων διάπραξης οικονομικού εγκλήματος.

 

(δ)δ) Η συνεργασία με τα λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης για την εκτίμηση και την ανάλυση των κινδύνων.

 

(ε)ε) Η εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης κινδύνου για την αξιολόγηση των πληροφοριών.

 

(στ)στ) Η συγκέντρωση και η επεξεργασία των καταγγελιών, παραπόνων και υποδείξεων και η υποβολή προτάσεων και αιτημάτων για την αξιολόγησή τους από το Τμήμα ή και από Επιτροπή που θα συσταθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

 

(ζ)ζ) Η αξιολόγηση του συνόλου των στοιχείων και δεδομένων κάθε πληροφορίας και καταγγελίας, αρμοδιότητας των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, τόσο μεμονωμένα, όσο και σωρευτικά για κάθε υπόθεση.

 

(η)η) Η διαχείριση και η προώθηση των παραπάνω καταγγελιών, παραπόνων, υποδείξεων, προτάσεων και αιτημάτων, μετά την αξιολόγηση τους, στις αρμόδιες υπηρεσίες για εξέταση και περαιτέρω, κατά περίπτωση, ενέργειες.

 

(θ)θ) Η ευθύνη για τη διαβίβαση πληροφοριών και καταγγελιών από άλλους φορείς, αρχές ή υπηρεσίες, για τις οποίες έχει λάβει γνώση πρωτογενώς, προς τις αρμόδιες επιχειρησιακές Διευθύνσεις της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων ή προς το Τμήμα Γ' Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης της Διεύθυνσης.

 

(ι)ι) Η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου όλων των εισερχόμενων πληροφοριών και καταγγελιών, σε συνεργασία με άλλα Τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με δυνατότητα πολλαπλής ασφαλούς μορφοποίησης, καθώς και η τήρηση φυσικού αρχείου, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αδυναμίας ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων, ή ύπαρξης πρωτότυπου αποδεικτικού υλικού.

 

(ι)α)ι)α) Η διερεύνηση των εισερχόμενων πληροφοριών και η αναζήτηση πρόσθετων στοιχείων στο διαδίκτυο και στις βάσεις δεδομένων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ή οποιουδήποτε άλλου φορέα, υπηρεσίας ή αρχής.

 

(ι)β)ι)β) Η εξέταση με ασφαλείς και αξιόπιστες μεθόδους, στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο από τις υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ή άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου ή άλλων φορέων και αρχών, ηλεκτρονικών μέσων και συσκευών, χρησιμοποιώντας προς τούτο τα κατάλληλα μέσα, με σκοπό την ανάγνωση, αποκωδικοποίηση και ανάκτηση ψηφιακών δεδομένων.

 

(ι)γ)ι)γ) Η συλλογή, η μελέτη, η ανάλυση και η επεξεργασία των πληροφοριακών δεδομένων και στοιχείων, για την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, κατά λόγο αρμοδιότητας.

 

(ι)δ)ι)δ) Η μέριμνα για τη λήψη και καταγραφή των τηλεφωνικών καταγγελιών πολιτών σε 24ωρη βάση μέσω του κέντρου τηλεπικοινωνιών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

 

(γ) Τμήμα Γ'- Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης

 

(α)α) Ο συντονισμός, η διαχείριση και η εποπτεία των επιχειρησιακών δράσεων των Διευθύνσεων και των τμημάτων της υπηρεσίας.

 

(β)β) Η κατάρτιση ετήσιου επιχειρησιακού προγραμματισμού δράσης των διευθύνσεων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για το επόμενο έτος, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες που τίθενται από την πολιτική ηγεσία, τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων και τα αποτελέσματα της δράσης των προηγουμένων ετών.

 

(γ)γ) Η παρακολούθηση, σε μηνιαία βάση, της υλοποίησης του ετήσιου επιχειρησιακού προγραμματισμού δράσης, καθώς και των αποτελεσμάτων του, με τη χρήση συστήματος δεικτών μέτρησης και η άμεση ενημέρωση ώστε να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

 

(δ)δ) Η τήρηση αρχείου για την παρακολούθηση των μέσων διάπραξης αδικημάτων και παραβάσεων και η εισήγηση στο αρμόδιο Τμήμα για τον εφοδιασμό των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με σύγχρονα μέσα εντοπισμού και δίωξης, καθώς και για την κατανομή και διάθεσή τους στις Υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

(ε)ε) Η ενημέρωση, η καθοδήγηση, ο συντονισμός και ο έλεγχος υλοποίησης των προγραμματισμών δράσης των Διευθύνσεων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η μέριμνα για την τυχόν προσαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων και στόχων.

 

(στ)στ) Ο σχεδιασμός της υλοποίησης των μεθόδων διενέργειας των ερευνών και ελέγχων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και ο καθορισμός των κανόνων, των μεθόδων και των διαδικασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ομοιόμορφη εκτέλεσή τους.

 

(ζ)ζ) Η μέριμνα για τον σχεδιασμό των σχετικών εντύπων για τη διενέργεια των ελεγκτικών διαδικασιών.

 

(η)η) Ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πεδίο αρμοδιότητας του και η εισήγηση στο Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας για την πραγματοποίησή τους.

 

(θ)θ) Η εποπτεία εκτέλεσης του ελεγκτικού και του διωκτικού έργου των Επιχειρησιακών Διευθύνσεων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανά θεματικό πεδίο και η εισήγηση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την καλύτερη λειτουργία και την αποτελεσματικότερη δράση αυτών.

 

(ι)ι) Η παρακολούθηση της πορείας του ελεγκτικού και του διωκτικού έργου των Διευθύνσεων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, η εισήγηση για τη λήψη των αναγκαίων διοικητικών και νομοθετικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και δράση των Διευθύνσεων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή της εκάστοτε ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και νομολογίας.

 

(ι)α)ι)α) Η υποστήριξη των ερευνών που διενεργούνται από ελεγκτικά κλιμάκια ή Τμήματα της Υπηρεσίας, με ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών, οι οποίες έχουν προηγουμένως αξιολογηθεί ως προς την αξιοπιστία τους.

 

(ι)β)ι)β) Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών των στόχων ελέγχου, με σκοπό τον καθορισμό των απαραίτητων πόρων και του χρονοδιαγράμματος διεξαγωγής του ελέγχου.

 

(ι)γ)ι)γ) Η αξιοποίηση του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού, με σκοπό την επιλογή των κατάλληλων στόχων ελέγχου.

 

(ι)δ)ι)δ) Η καταγραφή των τρόπων δράσης, της εδαφικής εμβέλειας, των διαδρομών, των εσωτερικών και εξωτερικών διασυνδέσεων, των μεθόδων επικοινωνίας και λειτουργίας των παραβατών και η παροχή υποστήριξης στους ερευνητές, ώστε να καθορίζουν σωστά την κατεύθυνση και το στόχο των ερευνών τους.

 

(ι)ε)ι)ε) Ο προσδιορισμός τομέων των υπό έρευνα υποθέσεων, για τους οποίους απαιτείται εμπλουτισμός του διαθέσιμου πληροφοριακού ή αποδεικτικού υλικού.

 

(ι)στ)ι)στ) Η διασύνδεση εν εξελίξει ερευνών, που διεξάγονται από διάφορα κλιμάκια της υπηρεσίας και ο συντονισμός των ερευνών που διεξάγονται από την υπηρεσία με έρευνες άλλων διωκτικών αρχών της χώρας ή του εξωτερικού.

 

(ι)ζ)ι)ζ) Η αξιολόγηση των μεθόδων και της ποιότητας των ελέγχων και των ερευνών που ασκούνται από τα Επιχειρησιακά Τμήματα, η παροχή οδηγιών προς αυτά για το ομοιόμορφο των διαδικασιών ελέγχου και την αποτελεσματικότερη διενέργεια των ελέγχων και των ερευνών, καθώς και η εισήγηση στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών μέτρων για την βελτίωση της ποιότητας αυτών.

 

(ι)η)ι)η) Η σύνταξη και η υποβολή στον Ειδικό Γραμματέα της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για έγκριση της ετήσιας απολογιστικής έκθεσης της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

(ι)θ)ι)θ) Η υποστήριξη του ελέγχου, ιδίως στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται συστήματα πληροφορικής.

 

(κ)κ) Η συγκέντρωση, σε μηνιαία βάση, για επεξεργασία και αξιολόγηση, των αποτελεσμάτων δράσης των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ενημέρωσή τους για τα αποτελέσματα της παραπάνω αξιολόγησης, για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.

 

(κ)α)κ)α) Η ενημέρωση, κατά λόγο αρμοδιότητας, των αρμόδιων εθνικών αρχών, των υπηρεσιών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αποτελέσματα των ερευνών και των ελέγχων, καθώς και για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις.

 

(κ)β)κ)β) Η δημιουργία κανόνων στόχευσης και ο καθορισμός των κριτηρίων προτεραιοποίησης των ελέγχων και των ερευνών των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

 

(κ)γ)κ)γ) Η συγκέντρωση των επιχειρησιακών αναγκών και η καταγραφή των λειτουργικών απαιτήσεων των προς υλοποίηση εφαρμογών, καθώς και των απαραίτητων μεταβολών/τροποποιήσεών τους σε συστήματα που χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είτε είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών είτε άλλων φορέων ή/και ανεξαρτήτων αρχών.

 

(κ)δ)κ)δ) Η συμμετοχή ως χρήστες στις τελικές δοκιμές (UAT) των υπό υλοποίηση εφαρμογών ή προσαρμογών τους και η υποστήριξη κατά την πιλοτική και τη δοκιμαστική παραγωγική λειτουργία τους.

 

(κ)ε)κ)ε) Η επιχειρησιακή διαχείριση και η παρακολούθηση της λειτουργίας των εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων πιστοποιήσεων της ορθής λειτουργίας τους.

 

(κ)στ)κ)στ) Η επιχειρησιακή υποστήριξη των χρηστών των εφαρμογών και η οργάνωση της εκπαίδευσης των εσωτερικών χρηστών.

 

(κ)ζ)κ)ζ) Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στα ανωτέρω σχετικά θέματα.

 

(κ)η)κ)η) Η υποστήριξη της λήψης αποφάσεων και των αναφορών προς τον Ειδικό Γραμματέα Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τον Υπουργό Οικονομικών.

 

(κ)θ)κ)θ) Η εισήγηση στο αρμόδιο τμήμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για επέκταση της διαλειτουργικότητας των Ο.Π.Σ. με άλλα συστήματα και βάσεις δεδομένων, εσωτερικών και εξωτερικών φορέων, με σύναψη μνημονίων συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες σε επίπεδο πρόσβασης και διαμοιρασμού της πληροφορίας.

 

(λ)λ) Η συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες της χώρας και αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τρίτων χωρών, καθώς και με την αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 7 του νόμου 3691/2008 (ΦΕΚ 166/Α/2008), τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για την αποτελεσματικότερη δράση στα ζητήματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

(λ)α)λ)α) Η συνεργασία με τις αντίστοιχες συναρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τρίτες χώρες, σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος για κοινή δράση και αποτελεσματικότερη υποβοήθηση του έργου των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

 

(λ)β)λ)β) Η υποβολή αιτήματος στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την εγκατάσταση και διαχείριση λογισμικού (Software) και η μέριμνα για τη συντήρηση, την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο διαδίκτυο.

 

(λ)γ)λ)γ) Η υποβολή αιτήματος στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για θέματα που αφορούν προμήθειες νέων ή/και συντήρηση, υφιστάμενων υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

(δ) Τμήμα Δ'- Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Αμοιβαίας Συνδρομής

 

(α)α) Η άσκηση αρμοδιοτήτων υπό την ιδιότητα του Εθνικού Γραφείου Ανάκτησης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες (ARO Greece), σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με τη διευκόλυνση της αμοιβαίας διοικητικής συνεργασίας και συνδρομής και την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων μέσω του δικτύου των Εθνικών Γραφείων Ανάκτησης, του δικτύου CARIN και άλλων δικτύων.

 

(β)β) Η συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανίχνευση και τον εντοπισμό στη χώρα μας προϊόντων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που προέρχονται από διασυνοριακές εγκληματικές δραστηριότητες και ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής συνδρομής για δέσμευση ή για κατάσχεση ή για δήμευση σε ποινικές υποθέσεις.

 

(γ)γ) Η συνεργασία και η εισήγηση για σύναψη ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και/ή τρίτων χωρών, για την ανίχνευση και τον εντοπισμό στη χώρα μας, προϊόντων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που προέρχονται από διασυνοριακές εγκληματικές δραστηριότητες και ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής συνδρομής για δέσμευση ή κατάσχεση ή δήμευση σε ποινικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών οργανισμών.

 

(δ)δ) Η μέριμνα για τη διεκπεραίωση αιτημάτων Αμοιβαίας Διοικητικής Συνδρομής από και προς τις ομόλογες υπηρεσίες των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), καθώς και τρίτες χώρες.

 

(ε)ε) Η μέριμνα για τη διεκπεραίωση αιτημάτων Αμοιβαίας Συνδρομής από και προς τις διωκτικές αρχές των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τρίτων χωρών, που διαβιβάζονται μέσω EUROPOL και INTERPOL και άλλων φορέων.

 

(στ)στ) Η εισήγηση για τη σύνταξη συμφωνιών συνεργασίας προς τις ομόλογες υπηρεσίες των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης, καθώς και των τρίτων χωρών.

 

(ζ)ζ) Η ευθύνη συντονισμού για την Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος Anti fraud Information System (AFIS).

 

(η)η) Η εισήγηση στο Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Πληροφορικής Υποστήριξης ως προς τον τρόπο επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, διαμέσου ειδικών κριτηρίων επιλογής, βάσει των οποίων θα λειτουργεί το σύστημα ανάλυσης κινδύνου, ώστε να γίνεται η στόχευση και η επιλογή των ερευνών και των ελέγχων.

 

(θ)θ) Η ευθύνη για τη διαβίβαση πληροφοριών και καταγγελιών, για τις οποίες έχει λάβει γνώση πρωτογενώς, προς τις αρμόδιες Επιχειρησιακές Διευθύνσεις, για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων με ταυτόχρονη ενημέρωση του Τμήματος Συλλογής, Επεξεργασίας - Ανάλυσης Πληροφοριών.

 

(ι)ι) Η εισήγηση για τη λήψη των αναγκαίων διοικητικών και νομοθετικών μέτρων, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και δράση, και ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή της εκάστοτε ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και νομολογίας.

 

(ι)α)ι)α) Η εισήγηση προς το αρμόδιο τμήμα για την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

(ι)β)ι)β) Η συλλογή στοιχείων για όλες τις δεσμεύσεις, κατασχέσεις και δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται από τις δικαστικές και διωκτικές αρχές της χώρας και η τήρηση στατιστικών στοιχείων στον τομέα αυτό.

 

(ι)γ)ι)γ) Η μελέτη και η επεξεργασία προτάσεων, εκθέσεων και πορισμάτων διεθνών οργανισμών ή άλλων φορέων για θέματα αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η μέριμνα για την αξιοποίησή τους.

 

(ι)δ)ι)δ) Η συγκέντρωση και η διαβίβαση των Δελτίων Παρατυπιών και καταστάσεων παρατυπιών, καθώς και κάθε άλλου στοιχείου που κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την καταπολέμηση της απάτης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.