Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής είναι οι ακόλουθοι:
(α) Η συμβολή στην επίτευξη της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας
(β) Ο σχεδιασμός των κατάλληλων πιστωτικών μέτρων και εργαλείων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας που απορρέουν από έκτακτα γεγονότα ή οικονομικές διαταραχές σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
2. Η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής διαρθρώνεται σε 4 Τμήματα, ως κατωτέρω:
α) Τμήμα Α' - Πολιτικής Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Ιδιωτικής Ασφάλισης
β) Τμήμα Β' - Πολιτικής Κεφαλαιαγοράς, Λογιστικής και Ελεγκτικής
γ) Τμήμα Γ' - Ειδικών Χρηματοδοτήσεων
δ) Τμήμα Δ' - Συντονισμού για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης κατανέμονται στα Τμήματα ως εξής:
(α) Τμήμα Α' - Πολιτικής Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Ιδιωτικής Ασφάλισης
(α)α) Η παρακολούθηση της λειτουργίας του τομέα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
(β)β) Η μελέτη, εισήγηση και υποβολή προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής πρωτοβουλίας, για τη λήψη μέτρων κυβερνητικής πολιτικής προς βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα στην Ελλάδα και την ενίσχυση του αναπτυξιακού τους ρόλου στην οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.
(γ)γ) Η παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας των φορέων του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα που εποπτεύονται από τον Υπουργό Οικονομικών.
(δ)δ) Η συμμετοχή-εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα συμπεριλαμβανομένων των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.
(ε)ε) Ο συντονισμός των κατά περίπτωση εμπλεκομένων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, άλλων Υπουργείων και φορέων προκειμένου να διαμορφωθούν σχέδια νόμων για την ενσωμάτωση και εφαρμογή στο εθνικό δίκαιο των σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η προώθηση και υποστήριξή τους ενώπιον των αρμοδίων Οργάνων της Βουλής των Ελλήνων.
(στ)στ) Η σύσταση, συγκρότηση, ανασυγκρότηση και ο ορισμός μελών συλλογικών οργάνων αρμοδιότητας του Τμήματος, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου στην εθνική νομοθεσία.
(ζ)ζ) H παρακολούθηση της υλοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και των σχεδίων αναδιάρθρωσης αυτών, σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Αρχές και φορείς.
(η)η) Η παρακολούθηση, υλοποίηση και ανανέωση των πλαισίων κρατικής ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων και η συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για κάθε σχετικό θέμα.
(θ)θ) Η εισήγηση για την έκδοση υπουργικής απόφασης και κανονιστικών πράξεων που αφορούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η εισήγηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον διορισμό του Διοικητή, Υποδιοικητών και μελών της Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.
(ι)α)ι)α) Η εισήγηση για την έκδοση υπουργικής απόφασης και κανονιστικών πράξεων σχετικά με τη μέθοδο υπολογισμού των τακτικών εισφορών των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), καθώς και με το διορισμό μελών του ΔΣ του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.
(ι)β)ι)β) Η διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών που αφορούν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με το νόμο 4141/2013 (ΦΕΚ 81/Α/2013).
(ι)γ)ι)γ) Η εισήγηση επί θεμάτων αρμοδιότητάς του στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN).
(ι)δ)ι)δ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στον τομέα των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ιδιωτικής ασφάλισης και η εισήγηση μέτρων πολιτικής για την ομαλή λειτουργία, την εποπτεία και την ανάπτυξή τους.
(ι)ε)ι)ε) Επεξεργασία προτάσεων νόμων και κανονιστικών πράξεων, καθώς και εισήγηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος και παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τους αρμόδιους φορείς.
(β) Τμήμα Β'- Πολιτικής Κεφαλαιαγοράς, Λογιστικής και Ελεγκτικής
(α)α) Η παρακολούθηση της τήρησης της νομιμότητας και γενικά της εύρυθμης λειτουργίας των φορέων της Κεφαλαιαγοράς.
(β)β) Η παρακολούθηση των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές καθώς και σε εθνικό επίπεδο στις οργανωμένες αγορές, στα ηλεκτρονικά πολυμερή συστήματα διενέργειας χρηματιστηριακών συναλλαγών και εισήγηση μέτρων πολιτικής για την ομαλή λειτουργία, την εποπτεία και την ανάπτυξή τους.
(γ)γ) Η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για τον διορισμό των μελών Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών Συμβουλευτικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και για τον διορισμό μελών Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, και έκδοση αναγκαίων κανονιστικών πράξεων.
(δ)δ) Η συμμετοχή-εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα συμπεριλαμβανομένου των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Κεφαλαιαγορών και του ελεγκτικού-λογιστικού επαγγέλματος.
(ε)ε) Ο συντονισμός των κατά περίπτωση εμπλεκομένων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, άλλων Υπουργείων και φορέων προκειμένου να διαμορφωθούν σχέδια νόμων για την ενσωμάτωση και εφαρμογή στο εθνικό δίκαιο των σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η προώθηση και υποστήριξή τους ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής των Ελλήνων.
(στ)στ) Η σύσταση, συγκρότηση, ανασυγκρότηση και ο ορισμός μελών συλλογικών οργάνων αρμοδιότητας του Τμήματος, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου στην εθνική νομοθεσία.
(ζ)ζ) Υποβολή ενημερωτικών σημειωμάτων στα πλαίσια του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
(η)η) Παρακολούθηση των εξελίξεων του νομικού πλαισίου που αφορά στο ελεγκτικό επάγγελμα (νόμιμοι ελεγκτές).
(θ)θ) Επεξεργασία προτάσεων νόμων και κανονιστικών πράξεων, καθώς και εισήγηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος και παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τους αρμόδιους φορείς.
(γ) Τμήμα Γ' - Ειδικών Χρηματοδοτήσεων
(α)α) Η κατάρτιση και προώθηση νομοθετικών διατάξεων και κανονιστικών πράξεων που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου [Ν] 128/1975 (ΦΕΚ 178/Α/1975), η παρακολούθηση και η διαχείριση θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή του και η παρακολούθηση της κίνησης του λογαριασμού του.
(β)β) Η διαμόρφωση και σύνταξη εγγράφων αναφορικά με το νόμο [Ν] 128/1975 καθώς και η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα και λοιπούς φορείς.
(γ)γ) Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και κανονιστικών πράξεων για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 2459/1997 (ΦΕΚ 17/Α/1997), κατόπιν επεξεργασίας και ελέγχου σχετικών στοιχείων από τις περιφέρειες, επικοινωνία και αλληλογραφία με συναρμόδιους φορείς.
(δ)δ) Ο έλεγχος, η εισήγηση και η προώθηση Υπουργικών Αποφάσεων οριοθετήσεων πληγεισών περιοχών από θεομηνίες κατ' εφαρμογή του νόμου 2576/1998
(ε)ε) Ο έλεγχος, η εισήγηση και η προώθηση υπουργικών αποφάσεων για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων με βάση τους νόμους 3746/2009 (ΦΕΚ 27/Α/2009) και 3775/2009 (ΦΕΚ 122/Α/2009).
(στ)στ) Η συμμετοχή-εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα συμπεριλαμβανομένου των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για θέματα ενυπόθηκης πίστης λιανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και συναφών θεμάτων.
(ζ)ζ) Ο συντονισμός των κατά περίπτωση εμπλεκομένων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, άλλων Υπουργείων και φορέων προκειμένου να διαμορφωθούν σχέδια νόμων για την ενσωμάτωση και εφαρμογή στο εθνικό δίκαιο των σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η προώθηση και υποστήριξή τους ενώπιον των αρμοδίων Οργάνων της Βουλής των Ελλήνων.
(η)η) Η σύσταση, συγκρότηση, ανασυγκρότηση και ο ορισμός μελών συλλογικών οργάνων αρμοδιότητας του Τμήματος, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου στην εθνική νομοθεσία.
(θ)θ) Η κατάρτιση κανονιστικών πράξεων και η μέριμνα αξιοποίησης ταμειακών διαθεσίμων κάθε είδους ειδικής χρηματοδότησης κοινωνικού ενδιαφέροντος.
(ι)ι) Επεξεργασία προτάσεων νόμων και κανονιστικών πράξεων, καθώς και εισήγηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος.
(δ) Τμήμα Δ' - Συντονισμού για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
(α)α) Ο κεντρικός συντονισμός όλων των αρμοδίων αρχών για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.
(β)β) Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας από τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, αρμόδιες αρχές).
(γ)γ) Η επικαιροποίηση, επεξεργασία και αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, είτε για λόγους που αφορούν στη λειτουργικότητά του σε εσωτερικό επίπεδο, είτε για εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεών μας, κυρίως από Οδηγίες και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συστάσεις Διεθνών Οργανισμών.
(δ)δ) Ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης από διεθνείς οργανισμούς.
(ε)ε) Η εκπροσώπηση της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ομάδες εργασίας κάθε επιπέδου, σε διεθνείς επιτροπές και fora ((Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) - Financial Action Task Force (FATF), Συμβούλιο της Ευρώπης).
(στ)στ) Η παροχή πλήρους ενημέρωσης στον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατηγικής του άρθρου 9 του νόμου 3691/2008 (ΦΕΚ 166/Α/2008), συμβάλλοντας στην προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των φορέων.