Προεδρικό διάταγμα 13/18 - Άρθρο 36

Άρθρο 36: Υπηρεσία Υγειονομικού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Υπηρεσία Υγειονομικού (ΥΓ) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι αρμόδια την εισήγηση, πρόβλεψη, οργάνωση, κατεύθυνση, εποπτεία και έλεγχο σε θέματα υγιεινής, προληπτικής ιατρικής και γενικά της υγειονομικής περίθαλψης και νοσηλείας για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και τα μέλη των οικογενειών τους καθώς και τη μέριμνα για τη συγκρότηση και λειτουργία της Υγειονομικής Επιτροπής Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών θαλάσσης (ΥΕΑΝΕΟ) Πειραιά, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων:

 

α) Τμήμα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης,

 

β) Τμήμα Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης,

 

γ) Τμήμα Υγειονομικής Υποστήριξης.

 

2. Ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Υγειονομικού τοποθετείται ο αρχαιότερος Αξιωματικός Ιατρός (ΥΙ). Κατά την απουσία του, αναπληρώνεται από τον αμέσως νεώτερο του στην επετηρίδα Αξιωματικό Ιατρό (ΥΙ) Λιμενικού Σώματος.

 

3. Ως Προϊστάμενος των Τμημάτων, τοποθετείται Κατώτερος ή Ανώτερος Αξιωματικός (ΥΙ) Λιμενικού Σώματος, ο οποίος, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διευθυντή Υπηρεσίας Υγειονομικού / Λιμενικού Σώματος, μπορεί να υπηρετεί με διπλή τοποθέτηση και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ). Στο Τμήμα Υγειονομικής Υποστήριξης ως Τμηματάρχης μπορεί να τοποθετηθεί και Κατώτερος ή Ανώτερος Αξιωματικός Λιμενικού Σώματος.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η λειτουργία του Ιατρείου των Κεντρικών Υπηρεσιών και άλλων περιφερειακών ιατρείων ή ιατρικών κλιμακίων που μπορεί να συγκροτούνται κατά τις ανάγκες με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος.

 

β) Η μέριμνα για τον ετήσιο υγειονομικό έλεγχο του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

 

γ) Η οργάνωση και λειτουργία Τράπεζας αίματος προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

 

δ) Η συνταγογράφηση και θεώρηση βιβλιάριων υγείας στελεχών Λιμενικού Σώματος και μελών των οικογενειών τους.

 

ε) Η παροχή υγειονομικής κάλυψης σε ασκήσεις ή επιχειρήσεις ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (ΠΣΕΑ).

 

στ) Η έγκριση αναρρωτικών αδειών προσωπικού Λιμενικού Σώματος κατόπιν εξέτασης.

 

ζ) Η μέριμνα για την επάρκεια και καλή λειτουργία των υγειονομικών μέσων του Λιμενικού Σώματος, ιδίως σε ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, εμβόλια και άλλα αναλώσιμα.

 

η) Η συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών κατάταξης στελεχών και χορήγησης αδειών οπλοφορίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος και η έκδοση σχετικής γνωμάτευσης για την ορθή χρήση ατομικών και υπηρεσιακών όπλων.

 

θ) Η υγειονομική επιθεώρηση προσωπικού, χώρων και καταστημάτων του Υπουργείου.

 

ι) Η ενημέρωση του προσωπικού και λήψη μέτρων σε περιπτώσεις πανδημίας πολέμου και χρήσεως χημικών.

 

ι)α) Ο έλεγχος της φυσικής κατάστασης του προσωπικού Λιμενικού Σώματος, ιδιαιτέρως εκείνου που καταδύεται, ίπταται ή αποτελεί πλήρωμα σκάφους.

 

ι)β) Η παρακολούθηση και εισήγηση σχετικά με τα φυσικά, διανοητικά και ψυχικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητες ανθρώπινης αντοχής σε καταστάσεις κινδύνου και επείγουσας ανάγκης, όπως ακραία φυσικά φαινόμενα και συμπλοκές.

 

ι)γ) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέματα ναυτικής ιατρικής και οδοντιατρικής και συμμετοχή σε συναφείς επιτροπές και ομάδες.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η παρακολούθηση της υγείας στελεχών του Λιμενικού Σώματος νοσηλευομένων σε Ναυτικά Νοσοκομεία ή αλλά στρατιωτικά, κρατικά ή ιδιωτικά νοσοκομεία.

 

β) Η μέριμνα για την έγκριση αναρρωτικών αδειών ή κρίση σωματικής ικανότητας στελεχών Λιμενικού Σώματος που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία.

 

γ) Η εισήγηση και παρακολούθηση σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του Υγειονομικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και η πρόταση αναφορικά με τις νέες κατατάξεις υγειονομικού ή άλλου προσωπικού αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών.

 

δ) Η τήρηση και η ενημέρωση των επιστημονικών φακέλων του υγειονομικού προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

 

ε) Η συνεργασία με τη ΔΥΓ/ΓΕΝ, ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ και τις Διευθύνσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ναυτικού (ΝΙΝ) για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας στα στελέχη Λιμενικού Σώματος και τη βέλτιστη αξιοποίηση του διατιθεμένου στα ΝΙΝ υγειονομικού προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

 

στ) Η μέριμνα για θέματα αδειών του προσωπικού της Υπηρεσίας Υγειονομικού / Λιμενικού Σώματος και ο συγχρονισμένος προγραμματισμός των αδειών του υγειονομικού προσωπικού Λιμενικού Σώματος που υπηρετεί στα ΝΙΝ.

 

ζ) Ο χειρισμός των θεμάτων που προκύπτουν από τα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία του εσωτερικού και εξωτερικού στα οποία, νοσηλεύεται προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και μέλη των οικογενειών τους.

 

η) Η επίβλεψη και μέριμνα για στελέχωση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, των Υγειονομικών Επιτροπών του Λιμενικού Σώματος.

 

θ) Η συντήρηση και εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού υλικού των υγειονομικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες.

 

6. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Υγειονομικής Υποστήριξης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μέριμνα για την προμήθεια και έκδοση βιβλιαρίων υγειονομικής περίθαλψης και την έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασθένειας Ασφάλισης (ΕΚΑΑ) στελεχών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και των μελών των οικογενειών τους.

 

β) Η μέριμνα για τον έλεγχο της ετήσιας θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας περίθαλψης στελεχών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και των μελών των οικογενειών τους.

 

γ) Η προώθηση των διαδικασιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, για την έγκριση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών υγείας στα στελέχη Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τα μέλη των οικογενειών τους με ιδιωτικούς φορείς κατά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

 

δ) Η μέριμνα για την προμήθεια με φάρμακα και λοιπό υγειονομικό υλικό των ιατρείων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, των ασθενοφόρων και των λοιπών κινητών και ακίνητων μονάδων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

 

ε) Η μέριμνα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για τη σύσταση και εποπτεία της λειτουργίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, φαρμακείων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

στ) Η μέριμνα για την προμήθεια πάσης φύσεως εξοπλισμού που απαιτείται για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

ζ) Η μέριμνα και εισήγηση για τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής προς παροχή υγειονομικής προμήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και ιδίως σε περίπτωση πολέμου, επικίνδυνων φυσικών και καιρικών φαινομένων.

 

η) Η συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών όσον αφορά στον έλεγχο των υγειονομικών δαπανών του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

7. Στην Υπηρεσία Υγειονομικού υπάγονται διοικητικά και λειτουργούν το Ιατρείο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

και τα Περιφερειακά Ιατρεία, με αποστολή την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση της υγείας, συμβουλευτική υποστήριξη, τη συνταγογράφηση και εντολή διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, των μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, των εποπτευόμενων φορέων του, καθώς και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και των μελών των οικογενειών τους. Τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν στις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

8. Το Ιατρείο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τα Περιφερειακά Ιατρεία στελεχώνονται από Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδικότητας Υγειονομικού και λοιπό προσωπικό Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία διαρθρώνονται ανάλογα με τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σε τμήματα ή εργαστήρια αντίστοιχων ειδικοτήτων.

 

9. Για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας στο Ιατρείο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα Περιφερειακά Ιατρεία, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 3418/2005 Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (ΦΕΚ 287/Α/2005), όπως ισχύουν κάθε φορά. Για την άσκηση των πράξεων αρμοδιότητας λοιπών ειδικοτήτων του υγειονομικού προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, εφαρμόζονται οι ισχύουσες κάθε φορά σχετικές διατάξεις. Λοιπά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής υπηρεσίας του Ιατρείου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Περιφερειακών Ιατρείων προβλέπονται στον Κανονισμό εσωτερικής και εξωτερικής υπηρεσίας των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οποίος εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 126 του νόμου [Ν] 3079/2002 (ΦΕΚ 311/Α/2002).

 

10. Το Ιατρείο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα Περιφερειακά Ιατρεία εφοδιάζεται με ιατρικό εξοπλισμό και ιατρικά μηχανήματα, δύναται δε να λειτουργούν σε αυτά οδοντιατρείο και οδοντοτεχνικό εργαστήριο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 128 του νόμου [Ν] 3079/2002 Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΦΕΚ 311/Α/2002).

 

11. Για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων δύναται να συγκροτούνται στο Ιατρείο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με διαταγή του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής προσωρινά ιατρικά κλιμάκια.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.