Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Το άρθρο 8 του από 06-10-1978 προεδρικού διατάγματος όπως τροποποιήθηκε από το από 11-03-1980 προεδρικό διάταγμα περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 06-10-1978 προεδρικού διατάγματος περί καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων και εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών (ΦΕΚ 171/Δ/1978) αντικαθίσταται ως εξής:
{Άρθρο 8: Τουριστικές - ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις
Α. Λειτουργικές μορφές τουριστικών εγκαταστάσεων.
1. α. Τουριστικές εγκαταστάσεις για την εφαρμογή του διατάγματος αυτού θεωρούνται:
i) Ξενοδοχεία - ξενώνες - motel.
ii) Συγκροτήματα με μορφή οικίσκων (bungalows) ή συνδυασμός αυτών με τις τουριστικές εγκαταστάσεις της αμέσως προηγούμενης περίπτωσης i.
iii) Κατασκηνώσεις παραθερισμού (camping).
β. Η χωροθέτηση των τουριστικών - ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τα σχέδια χρήσεων γης της κάθε περιοχής και τις κατευθύνσεις της χωροταξικής πολιτικής με στόχο την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ένταξή τους, στα πλαίσια της περιφερειακής ανάπτυξης και των γενικότερων αναπτυξιακών στόχων, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη της γεωργικής γης ψηλής παραγωγικότητας και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
γ. Γήπεδα για τα οποία δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση δραστηριοτήτων τουρισμού, σύμφωνα με την παράγραφο β, δεν εξετάζονται ως προς την καταλληλότητα τους δια την ανέγερση τουριστικών - ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
δ. Μέχρι την ολοκλήρωση των σχεδίων χρήσεων γης για κάθε περιοχή, η χωροθέτηση των τουριστικών - ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της οικονομικής, χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.
Για το σκοπό αυτό, πριν δοθεί η έγκριση καταλληλότητας πρέπει να υποβάλλονται στο Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ειδικά και γενικά στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο γήπεδο και στην προγραμματιζόμενη τουριστική - ξενοδοχειακή εγκατάσταση.
Τα στοιχεία αυτά είναι:
1. Τοπογραφικό διάγραμμα ευρύτερης περιοχής σε κλίμακα 1:50.000 ή 1:25.000 στο οποίο να φαίνεται η θέση του γηπέδου και η σύνδεσή του με τα δίκτυα τεχνικής υποδομής της περιοχής καθώς και φωτογραφίες του γηπέδου και της ευρύτερης περιοχής του.
2. Τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου σε κλίμακα 1:500 ή 1:1.000 με υψομετρικές καμπύλες και εφόσον πρόκειται για παραλιακό γήπεδο, τον χαρακτηρισμό και την έκταση της ακτής (βραχώδης, αμμώδης, μικτή) καθώς και την τυχόν καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού. Παραλιακό γήπεδο νοείται το συνεχόμενο προς τη θάλασσα.
3. Το είδος και η δυναμικότητα της προγραμματιζόμενης τουριστικής εγκατάστασης.
ε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος εγκρίνουν ή όχι τη χωροθέτηση της συγκεκριμένης τουριστικής - ξενοδοχειακής εγκατάστασης.
Η έγκριση αυτή θεωρείται απαραίτητο στοιχείο του φακέλλου που υποβάλλεται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Β. Όροι δόμησης:
1. Οι όροι δόμησης των τουριστικών εγκαταστάσεων ορίζονται ως εξής:
α) Για γήπεδα εμβαδού μέχρι 20 στρέμματα ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,20.
β) Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 20 στρεμμάτων και μέχρι 50 στρεμμάτων για μεν τα 20 πρώτα στρέμματα όπως ορίζεται στο εδάφιο α και για τα επιπλέον ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1.
γ) Για γήπεδα εμβαδού μέχρι 100 στρεμμάτων για μεν τα πρώτα 50 όπως ορίζεται στο εδάφιο β και για τα επιπλέον ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0,05.
δ) Για γήπεδα μεγαλύτερα των 100 στρεμμάτων και μέχρι 220 στρέμματα για μεν τα πρώτα 100 στρέμματα όπως ορίζεται στο γ και για τα επιπλέον ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,025.
ε) Για γήπεδα μεγαλύτερα των 220 στρεμμάτων για μεν τα πρώτα 220 στρέμματα όπως ορίζεται στο δ και για τα επιπλέον ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,01.
στ) Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 3 με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της επιφανείας του τρίτου ορόφου να μην υπερβαίνει το 30% της πραγματοποιούμενης καλύψεως. Το μέγιστο ύψος τους το οποίο μετράται απ' το χαμηλότερο σημείο της τομής του περιγράμματος της κάτοψης του κτιρίου με το φυσικό έδαφος ορίζεται σε 10,50 m. Κατ' εξαίρεση των διατάξεων αυτού του εδαφίου για κτίρια που το πλησιέστερο προς την τυχόν καθοριζόμενη γραμμή του αιγιαλού σημείο τους απέχει λιγότερο από 200 m ή για κτίρια που βρίσκονται εξ ολοκλήρου σε ζώνη 200 m απ' τη τυχόν καθοριζομένη γραμμή αιγιαλού ορίζεται μέγιστος αριθμός ορόφων 2. Το ύψος των διωρόφων κτιρίων ορίζεται σε 7.50 m.
Ειδικότερα για τα bungalows, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων ορίζεται σε 2 και το μέγιστο ύψος τους 7,50 m.
Στα γήπεδα που παρουσιάζουν κλίσεις εδάφους από 15 - 30% επιβάλλεται η κλιμάκωση του κτιρίου για την προσαρμογή του στη φυσική μορφή του εδάφους. Το ύψος σε κάθε σημείο του κτιρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7,50 m από φυσικό έδαφος, η δε προβολή του συνόλου των κλιμακώσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10,50 m, από το φυσικό έδαφος. Σε περίπτωση κατασκευής στέγης το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυξάνεται μέχρι 1,50 m επιπλέον, η δε κλίση δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του 30% εκτός αν άλλως ορίσει η Επιτροπή Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Η ελάχιστη απόσταση των μονώροφων ή διωρόφων κτισμάτων απ' τα όρια του γηπέδου ορίζεται σε 10 m. Η ελάχιστη απόσταση αυτή δεν ισχύει για γήπεδα που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 m από την ακτή. Σ' αυτή την περίπτωση η ελάχιστη απόσταση ορίζεται σε 15 m. ελάχιστη απόσταση των τριώροφων κτισμάτων από τα όρια του γηπέδου ορίζεται σε 15 m.
ζ) To μέγιστο ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 20%.
η) Απαγορεύονται παρεκκλίσεις από τις παραπάνω ρυθμίσεις για οποιαδήποτε τουριστική εγκατάσταση.
θ) Αποφάσεις παρεκκλίσεων, που εκδόθηκαν απ' το Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος ισχύουν εφόσον εντός 8 μηνών απ' την δημοσίευση αυτού του διατάγματος υποβληθεί στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία πλήρης μελέτη για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
2. Με απόφαση του Υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθορίζονται περιοχές πολεοδομικών κινήτρων για τουριστικές - ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Τα κίνητρα αυτά ισχύουν μόνο για γήπεδα εμβαδού μέχρι 10 στρέμματα που βρίσκονται στις περιοχές αυτές και στα οποία ορίζεται ανώτατος συντελεστής δόμησης 0,3.
Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η παράγραφος 2 του κεφαλαίου Γ του παρόντος διατάγματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ορίζεται ανώτατο όριο εκμετάλλευσης τα 3.000 m2.
3. Κατ εξαίρεση της παραγράφου 2 για γήπεδα ή τμήματα γηπέδων που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 m απ' τη τυχόν καθοριζομένη γραμμή αιγιαλούς ορίζεται συντελεστής δόμησης ως Β1.
4. Ως ακτή ή ως αιγιαλός ή ως γραμμή αιγιαλού για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νοείται το προς την ξηρά όριο του αιγιαλού και εάν η οριογραμμή αυτή δεν έχει προσδιορισθεί κατά τις κείμενες διατάξεις νοείται η διαχωριστική γραμμή ξηράς - Θάλασσας.
Γ. Ειδικές διατάξεις και περιορισμοί.
Για όλες τις τουριστικές - ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις όλων των περιπτώσεων ισχύουν τα εξής:
α) Τα γήπεδα που παρουσιάζουν κλίση μεγαλύτερη του 30% θεωρούνται ακατάλληλα για την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων. Στην περίπτωση που η κλίση αυτή εμφανίζεται σε τμήμα του γηπέδου, η επιφάνεια του τμήματος αυτού δεν υπολογίζεται στην επιτρεπόμενη κάλυψη και τον συντελεστή δόμησης του γηπέδου, υπολογίζεται όμως για την αρτιότητά του.
β) Τα κτίρια των τουριστικών εγκαταστάσεων τοποθετούνται σε απόσταση 80 m τουλάχιστον απ' τη τυχόν καθοριζομένη γραμμή αιγιαλού όπως αυτή ορίζεται απ' τις ισχύουσες διατάξεις.
γ) Επιτρέπεται η ανέγερση περισσότερων του ενός κτισμάτων μέσα στο γήπεδο, τηρουμένων ως προς τους όρους δόμησης των διατάξεων του διατάγματος αυτού. Εφόσον τα κτίσματα της τουριστικής ξενοδοχειακής εγκαταστάσεως δεν βρίσκονται σε επαφή, οι αποστάσεις μεταξύ τους ορίζονται: Ίση με το ύψος του ψηλότερου κτιρίου όταν στις, όψεις που βλέπουν στον ενδιάμεσο χώρο υπάρχουν ανοίγματα κυρίων χώρων και 3 m τουλάχιστον όταν στις όψις που βλέπουν στον ενδιάμεσο χώρο δεν υπάρχουν ανοίγματα, κυρίων χώρων.
δ) Επιτρέπεται η κατασκευή στεγασμένων ισογείων διαδρόμων (μη επιτρεπόμενης οποιασδήποτε χρήσης του δώματος) για την εξασφάλιση της απαραίτητης σύνδεσης των κτιρίων με μέγιστο πλάτος 2 m και ελεύθερο ύψος 2,40 m. Οι διάδρομοι αυτοί δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ούτε και στο ποσοστό κάλυψης και δεν θεωρούνται ότι ενοποιούν τα κτίρια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.
ε) Σε περίπτωση που ο κτιριακός όγκος υπερβαίνει τα 4.000 m3 απαιτείται διάσπαση του σε μικρότερους ανεξάρτητους όγκους.
στ) Η αρχιτεκτονική μελέτη ελέγχεσαι απ' τις κατά τόπους Επιτροπές Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για την μορφολογική προσαρμογή της ως προς το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
ζ) Για γήπεδα τουριστικών - ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μέχρι 15 στρεμμάτων απαιτείται εκτός των άλλων, σχέδιο γενικής διάταξης, σχέδιο της σχέσης και οργάνωσης των ελεύθερων χώρων και μέθοδος διατήρησης θέας, καθώς και προσπέλασης προς την παραλία, εφόσον το γήπεδο είναι παραλιακό. Για τα μεγαλύτερα των 15 στρεμμάτων απαιτείται επιπλέον και μελέτη σύνδεσης με τα δίκτυα υποδομής της ευρύτερης περιοχής.
Ως παραλιακό γήπεδο νοείται το συνεχόμενο προς τη θάλασσα.
η) Ανώτατο όριο εκμετάλλευσης ορίζονται τα 2.000 m2.
θ) Είναι δυνατή η υπέρβαση του ορίου εκμετάλλευσης, της προηγούμενης παραγράφου και μέχρι του ορίου των 12.500 m2 με την προϋπόθεση παραχώρησης με συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς αποζημίωση στο Δήμο ή Κοινότητα στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει το γήπεδο έκτασης ανάλογης με την επιπλέον των 2.000 m2 πραγματοποιούμενης εκμετάλλευσης ως κάτωθι:
1. Για εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 2.000 m2 και μέχρι 4.000 m2 για την επιπλέον των 2.000 m2 εκμετάλλευση, έκταση ίση με το διπλάσιο της επιπλέον αυτής εκμετάλλευσης.
2. Για εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 2.000 m2 και μέχρι 7.000 m2 για τα πρώτα 4.000 m2 ως ανωτέρω, για την επιπλέον των 4.000 m2 εκμετάλλευση, έκταση ίση με το τριπλάσιο της επιπλέον αυτής εκμετάλλευσης.
3. Για εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 2.000 m2 και μέχρι 9.500 m2 για τα πρώτα 7.000 m2 ως ανωτέρω και για την επιπλέον των 7.000 m2 εκμετάλλευση, έκταση ίση με το επταπλάσιο της επιπλέον αυτής εκμετάλλευσης.
4. Για εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 2.000 m2 και μέχρι του ανωτάτου ορίου των 12.500 m2 για τα πρώτα 9.500 m2 ως ανωτέρου και για την επιπλέον των 9.500 m2 εκμετάλλευση έκταση ίση με το δεκαπενταπλάσιο της επιπλέον αυτής εκμετάλλευσης.
5. Για εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 12.500 m2, έκταση ίση με το τριακονταπλάσιο της επί πλέον αυτής εκμετάλλευσης.
Για παραχωρούμενη έκταση μέχρι και 4.000 m2 είναι δυνατή η μετατροπή της σε χρηματικό ποσό της τιμής μονάδας οριζόμενης σύμφωνα με τις περί απαλλοτριώσεων διατάξεις.
Η αρτιότητα και το ποσοστό εκμετάλλευσης του γηπέδου υπολογίζονται σ' ολόκληρη την έκταση πριν την παραχώρηση του τμήματος της προηγούμενης παραγράφου.
Η θέση της έκτασης που παραχωρείται καθορίζεται πάνω στο σχέδιο της κατά την παράγραφο Γ)ζ γενικής διατάξεως.
Πάντως η έκταση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θέση εύκολα προσπελάσιμη από κοινόχρηστο χώρο. Δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση η εκποίηση της κατά τα ανωτέρω παραχωρούμενης έκτασης. Ως χρήσεις γης της έκτασης αυτής ορίζονται μόνο οι συναφείς με την μαζική αναψυχή, τουριστικά περίπτερα, γήπεδα αθλοπαιδιών, εγκαταστάσεις πλαζ, παιδικές χαρές, αποκλειομένων ξενώνων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, και κατασκηνώσεων παραθερισμού (camping).
ι) Η περίφραξη των τουριστικών εγκαταστάσεων τοποθετείται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 5 m γύρω από το περίγραμμα του κτιρίου ή γύρω από τα ακραία κτίσματα του συγκροτήματος των οικίσκων όταν πρόκειται για διεσπαρμένα κτίρια.
Για τις κατασκηνώσεις παραθερισμού (camping) και στις κατασκηνώσεις οι περιφράξεις καθορίζονται κατά περίπτωση από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, ύστερα από γνωμοδότηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και σε καμία περίπτωση σε απόσταση μικρότερη των 3 m από το ή τα όρια του γηπέδου. Οι περιφράξεις επιτρέπονται μετά από την χορήγηση σχετικής άδειας από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.
κ) Οι κατασκηνώσεις παραθερισμού (camping) επιτρέπονται σε γήπεδα ελάχιστης επιφάνειας 8.000 m2 τα κτίρια πρέπει να είναι μονώροφα μεγίστου ύψους 4,50 m στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ύψος της τυχόν στέγης μετρούμενο εκ του γύρω φυσικού ή διαμορφωμένου εδάφους.
λ) Κτίρια που κτίστηκαν για χρήση άλλη πλην της τουριστικής δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται η χρήση τους σε τουριστική εφόσον η δόμηση δεν ακολουθεί τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Της παραγράφου αυτής εξαιρούνται τα κτίσματα που, χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
μ) Κτίρια που κτίζονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση εφόσον οι προβλεπόμενοι όροι δόμησης γιοι κτίρια της προτεινόμενης χρήσης είναι δυσμενέστεροι από τις διατάξεις του άρθρου αυτού. Το αυτό ισχύει και για τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Της παραγράφου αυτής εξαιρείται ή μετατροπή τουριστικών εγκαταστάσεων σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
Δ. Ειδικές διατάξεις για την επεξεργασία και διάθεση των υγρών αποβλήτων και προστασία από τον θόρυβο.
1. Υγρά απόβλητα.
Στις νέες τουριστικές - ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις απαιτείται η ύπαρξη και η κανονική λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων που οι ελάχιστοι όροι επεξεργασίας για κάθε περίπτωση είναι:
α) Διάθεση στο έδαφος επιφανειακά (για άρδευση ή απορρόφηση).
α) 1) Για μονάδες με δυναμικότητα μεγαλύτερη ή ίση από 300 άτομα, αερόβιος βιολογικός καθαρισμός, βαθμού απόδοσης μεγαλύτερης από 94% σε BOD5 και στην έξοδο της εγκατάστασης BOD5 ≤ 25 MG/L και αιωρούμενα στερεά ≤ 40MG/L καθώς και αποτελεσματική απολύμανση.
α) 2) Για μονάδες με δυναμικότητα μικρότερη από 300 άτομα, αερόβιος βιολογικός καθαρισμός βαθμού απόδοσης μεγαλύτερης από 90% σε BOD5 και στην έξοδο της εγκατάστασης BOD5 ≤ 30 MG/L και αιωρούμενα στερεά ≤ 50 MG/L και αποτελεσματική απολύμανση.
β) Διάθεση στο έδαφος υπεδάφια.
Ύπαρξη σηπτικής δεξαμενής πριν από την διάθεση σε βόθρους και απορροφητικές στοές, με τη προϋπόθεση ότι η διάθεση γίνεται 3 τουλάχιστον m πάνω από την ανώτερη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα και να υπάρχει κατάλληλα αποδεδειγμένη απορροφητικότητα του εδάφους σε σχέση με τις διαστάσεις του συστήματος απορρόφησης και του όγκου αποβλήτων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
γ) Διάθεση σε δίκτυο υπονόμων ακαθάρτων.
γ) 1) Εφόσον υπάρχει κανονισμός λειτουργίας δικτύου, εγκαταστάσεις που η έξοδός των είναι σύμφωνη με τα όρια απόρριψης.
γ) 2) Εφόσον δεν υπάρχει τελική επεξεργασία των συνολικών υγρών αποβλήτων του δικτύου υψηλού βαθμού απόδοσης BOD5 και ανά πάσα στιγμή ο λόγος του συνόλου των αποχετευόμενων από κατοικίες προς το σύνολο των φιλοξενουμένων ατόμων από τουριστικές εγκαταστάσεις είναι:
• | < 0,5 εγκαταστάσεις αερόβιου βιολογικού καθαρισμού βαθμού απόδοσης μεγαλύτερου από 94% σε BOD5. |
• | ≥ 0,5 και < 1 εγκαταστάσεις αερόβιου βιολογικού καθαρισμού βαθμού απόδοσης μεγαλύτερου από 90% σε BOD5. |
• | ≥ 1 και < 2 εγκαταστάσεις αερόβιου βιολογικού καθαρισμού βαθμού απόδοσης μεγαλύτερου από 80% σε BOD5. |
• | ≥ 2 και < 6 εγκαταστάσεις επεξεργασίας βαθμού απόδοσης ≥ 35 % σε BOD5. |
• | ≥6 εγκαταστάσεις εσχαρισμού και σηπτικής δεξαμενής. |
δ) Στις εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένος εφεδρικός μηχανολογικός εξοπλισμός (αεροσυμπιεστές, αντλίες, συσκευές απολύμανσης, κ.λ.π.) με τους αντίστοιχους αυτοματισμούς για την εναλλάξ λειτουργία και σήμανση συναγερμού σε περίπτωση βλάβης, καθώς και εφεδρικοί κινητήρες (για επιφανειακούς αεριστήρες, αντλίες Αρχιμήδη, κ.λ.π.). Επίσης πρέπει να υπάρχει εφεδρική πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί αυτόματα την εγκατάσταση σε περίπτωση βλάβης του ηλεκτρικού δικτύου. Στις εγκαταστάσεις των αερόβιων βιολογικών καθαρισμών ανεξάρτητα εάν τοποθετούνται σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο, οι επιφάνειες των υγρών πρέπει να είναι ορατές και επισκέψιμες σ' όλη την έκταση. Τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και τα πεδία διάθεσης στο έδαφος επιφανειακά πρέπει να είναι καλά προστατευμένα από την είσοδο αναρμόδιων προσώπων ή ζώων.
Πριν από τη διάθεση στο έδαφος επιφανειακά ή στους υπονόμους των επεξεργασμένων αποβλήτων θα υπάρχει μη προσπελάσιμο για έλεγχο.
Σε περίπτωση γειτνίασης ξενοδοχειακών - τουριστικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται η από κοινού συλλογή επεξεργασία και διάθεση των υγρών αποβλήτων με κοινή ευθύνη.
ε) Η διάθεση υγρών αποβλήτων (ανεξάρτητα βαθμού καθαρισμού) στη θάλασσα απ ευθείας ή μέσο) χειμάρρου δεν επιτρέπεται.
2. Θόρυβος.
α) Όλες οι θορυβώδεις εγκαταστάσεις και λειτουργίες (π.χ. εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, αντλιοστάσια, εξαεριστήρες) πρέπει να είναι ηχητικά άριστα μονωμένες και τοποθετημένες σε τόση απόσταση από τους χώρους ανάπαυσης των φιλοξενουμένων, ώστε η στάθμη θορύβου μέσα σ' αυτούς τους χώρους (με ανοικτές πόρτες και παράθυρα) ή στις σκηνές των κατασκηνώσεων παραθερισμού (camping) να μη ξεπερνά τα 35 dB (Α).
Οι μετρήσεις που γίνονται μετά τη λειτουργία της ξενοδοχειακής - τουριστικής εγκατάστασης για την εξακρίβωση της τήρησης του παραπάνω ορίου της στάθμης θορύβου πρέπει να παίρνουν υπόψη την επικρατούσα στην περιοχή στάθμη του θορύβου βάθους, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Διαφορά σε dB(Α) μεταξύ της μετρούμενης συνολικής στάθμης θορύβου και της στάθμης θορύβου
|
Αριθμός dB (Α) πρέπει να αφαιρείται από τη μετρούμενη συνολική στάθμη θορύβου
|
<9
|
0
|
9-6
|
1
|
5-4
|
2
|
3
|
3
|
<3
|
δεν πρέπει να γίνονται μετρήσεις
|
β) Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο της στάθμης θορύβου που εκπέμπεται στο περιβάλλον από τις τουριστικές - ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μετρούμενο στα όρια της ιδιοκτησίας της εγκατάστασης είναι αυτό που προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 1180/1981 για την κατηγορία των αστικών περιοχών (άρθρο 2, πίνακας 1), δηλαδή 50 dB (Α).
3. Οι παραπάνω όροι των παραγράφων 1 και 2 αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας της τουριστικής - ξενοδοχειακής εγκατάστασης.
4. Εάν από άλλες διατάξεις απαιτούνται όροι επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων ή καταστολής θορύβου αυστηρότεροι από τους παραπάνω, αυτοί υπερισχύουν.}