amoives - Άρθρο gle-29

ΓΛΕ.29: Βοηθητικοί - θεματικοί χάρτες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η υδρογεωλογική μελέτη πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από σειρά βοηθητικών θεματικών χαρτών στους οποίους παρουσιάζονται τα στοιχεία και χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην διαμόρφωση των υδρογεωλογικών συνθηκών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις ερευνητικές εργασίες υπαίθρου, η επεξεργασία τους γίνεται στο γραφείο και παρουσιάζονται στους βοηθητικούς θεματικούς χάρτες. Η σύνταξη των χαρτών αυτών γίνεται σε ίδια ή μεγαλύτερη κλίμακα με αυτή του γεωλογικού χάρτη. Ενδεικτικά οι βοηθητικοί θεματικοί χάρτες είναι οι κατωτέρω:

 

Υδρολιθολογικός χάρτης. Περιλαμβάνει τον χαρακτηρισμό των γεωλογικών σχηματισμών σε υδρολιθολογικές ενότητες ανάλογα με το είδος και την τιμή της διαπερατότητας τους.
Γεωμορφολογικός χάρτης. Περιλαμβάνει την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση του τοπογραφικού ανάγλυφου και του υδρογραφικού δικτύου καθώς και την απεικόνιση των ειδικών μορφολογικών στοιχείων.
Υδρολογικός χάρτης. Περιλαμβάνει τους υδρολογικούς, υδρομετρικούς κ.λ.π. σταθμούς μέτρησης και τις μέσες ετήσιες ισοϋέτιες καμπύλες.
Τεκτονικός χάρτης. Περιλαμβάνει τα όρια των αλπικών, νεογενών και τεταρτογενών σχηματισμών και την πλήρη απεικόνιση των τεκτονικών στοιχείων με τις κλίσεις και τον προσανατολισμό τους. Στους βραχώδεις σχηματισμούς γίνονται μικροτεκτονικές αναλύσεις με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των ασυνεχειών.
Πιεζομετρικός χάρτης. Συντάσσεται με βάση τις μετρήσεις της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα σε μία περίοδο. Στο χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις στάθμης του υπόγειου νερού, οι ισοπιεζομετρικές καμπύλες, κατά την περίοδο μέτρησης και οι κύριοι και δευτερεύοντες άξονες αποστράγγισης του υπόγειου νερού.
Χάρτης διακύμανσης στάθμης. Συντάσσεται μόνο όταν υπάρχουν μετρήσεις μίας τουλάχιστον περιόδου υψηλής και μίας χαμηλής στάθμης της υπό μελέτη περιοχής και απεικονίζει την μεταβολή της στάθμης μεταξύ των δύο αυτών περιόδων ή την μεταβολή της στάθμης μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος.
Υδροχημικός χάρτης. Συντάσσεται με βάση τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (υψηλής ή χαμηλής στάθμης) και απεικονίζει το ποιοτικό καθεστώς των υπόγειων νερών και την περιεκτικότητα τους σε στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σχετικά με το αντικείμενο της υδρογεωλογικής μελέτης.
Χάρτης τρωτότητας ή ρυπαντικής επιδεκτικότητας. Συντάσσεται με βάση τα στοιχεία της υδρογεωλογικής έρευνας υπαίθρου και με ειδική αξιολόγηση της υδρολιθολογικής κατάταξης των γεωλογικών σχηματισμών, των υφιστάμενων ή δυνητικών πηγών ρύπανσης και τα στοιχεία για το ποιοτικό καθεστώς των υπόγειων νερών.
Χάρτης προτεινόμενων έργων και επεμβάσεων. Περιλαμβάνει την ταξινόμηση των υδροφορέων ανάλογα με την καταλληλότητα και δυνατότητα εκμετάλλευσης, τις πιθανά προτεινόμενες θέσεις ή περιοχές ανόρυξης υδρογεωτρήσεων εκμετάλλευσης ή έρευνας ή τεχνητού εμπλουτισμού των υπόγειων νερών καθώς και τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις διαχείρισης και προστασίας του υπόγειου υδατικού δυναμικού και των υδατικών πόρων συνολικά.

 

Στα πλαίσια εκπόνησης της υδρογεωλογικής μελέτης είναι δυνατή η σύνταξη και άλλων βοηθητικών χαρτών ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής έρευνας.

 

Οι βοηθητικοί θεματικοί χάρτες συντάσσονται μετά την σύνταξη του γεωλογικού χάρτη, ο οποίος αποτελεί και την βάση τους.

 

Η προεκτιμώμενη αμοιβή για την σύνταξη των βοηθητικών θεματικών χαρτών καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο ΓΛΕ 4 της παρούσας απόφασης.

 

Στην περίπτωση που η κλίμακα του βοηθητικού χάρτη είναι μεγαλύτερη από την κλίμακα του γεωλογικού χάρτη, τότε ως συντελεστής κλίμακας λαμβάνεται εκείνος του βοηθητικού χάρτη.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.