Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 770/1992 (27-11-1992)
Αριθμός ερωτήματος: Υπ' αριθμόν οίκοθεν Α4Β/3046/16-06-1992 έγγραφο της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας - Τμήμα Β, του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Περίληψη ερωτήματος: Προκειμένου να χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίου φυσιοθεραπείας σε κατάλληλα προς τούτο χώρο που, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, προορίζεται, για χρήση κατοικίας (διαμερίσματος), ερωτάται εάν, για την αλλαγή της χρήσης αυτής, απαιτείται η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας.-
Για το παραπάνω ερώτημα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ως ακολούθως:
1. - Κατά τα αναφερόμενα στο ερώτημα και εκ των στοιχείων του φακέλου προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά, για τη χορήγηση αδείας λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, εκτός των άλλων δικαιολογητικών, απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 3 του προεδρικού διατάγματος 29/1987 Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας (ΦΕΚ 8/Α/1987) και η υποβολή σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία για την καταλληλότητα του κτιρίου για ίδρυση εργαστηρίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων είχε απευθύνει προς τις Νομαρχιακές του υπηρεσίες το υπ' αριθμόν 14588/1588/1988 έγγραφό με το οποίο προκειμένου να χορηγηθεί η εν λόγω βεβαίωση, ζητούσε να εξετάζονται και να αναφέρονται εάν πληρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις α) για την είσοδο-έξοδο και β) για τις ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Με βάση το έγγραφο αυτό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας φυσιοθεραπευτηρίων από τις νομαρχιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με την βεβαίωση των ανωτέρω στοιχείων. Ήδη όμως η Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, πέραν των ανωτέρω στοιχείων, για τη χορήγηση αδείας λειτουργίας φυσιοθεραπευτήριου, απαιτεί και την έκδοση νέας οικοδομικής αδείας για αλλαγή χρήσεως διαμερίσματος, σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 35968/1991 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, το οποίο, αξιώνει την έκδοση νέας οικοδομικής αδείας, σε περίπτωση που η μεταβολή της χρήσης του κτιρίου συνεπάγεται την αύξηση των υφισταμένων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων. Τέτοια δε αύξηση των θέσεων στάθμευσης συνεπάγεται, και η μεταβολή της χρήσης διαμερίσματος σε εργαστήριο φυσιοθεραπείας, αφού τα εργαστήρια αυτά υπάγονται στην κατηγορία Θ (νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια) του άρθρου 3 του από 10-04-1991 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 164/Δ/1991), για τα οποία ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων είναι μεγαλύτερος.
2.- Σύμφωνα με το άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος 29/1987 Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας απαιτούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Λ' χώροι:
α) Ο συνολικός χώρος εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, πρέπει να είναι τουλάχιστον 70 m2 και να περιλαμβάνει α) δωμάτιο αναμονής ασθενών, β) τουαλέτα με νιπτήρα, γ) χώροι θεραπείας ασθενών. Οι χώροι θεραπείας ασθενών, πρέπει να είναι κατάλληλα διαρρυθμισμένοι ώστε να περιλαμβάνουν ξεχωριστούς χώρους ηλεκτροθεραπείας μηχανοθεραπείας και υδροθεραπείας.
β) Σε περίπτωση συστέγασης φυσιοθεραπευτικός χώρος του εργαστηρίου επαυξάνεται, κατά 30% του αρχικά προβλεπόμενου για κάθε συστεγαζόμενο φυσικοθεραπευτή.}
Επίσης στο άρθρο 3 του ιδίου προεδρικού διατάγματος ορίζεται, ότι, για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας εργαστηρίου, εκτός των άλλων δικαιολογητικών (αίτηση - πτυχίο φυσικοθεραπείας - άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κ.λ.π.), απαιτείται και Βεβαίωση από την αρμόδια πολεοδομία για την καταλληλότητα του κτιρίου για ίδρυση εργαστηρίων, για ασφαλή προσπέλαση και διαφυγή σε περίπτωση κινδύνου {σεισμός, πυρκαγιά) για ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Εξάλλου στο άρθρο 5 του νόμου 1577/1985 περί του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού ορίζεται ότι:
{1. Δεν επιτρέπεται να μεταβάλλονται η σύμφωνα με την οικοδομική άδεια χρήση του κτιρίου ή μέρους αυτού και οι διαστάσεις των χώρων κοινής χρήσης χωρίς προηγούμενη σχετική άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, εφόσον η μεταβολή αυτή θίγει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων καθορίζονται οι μεταβολές που δεν υπάγονται στην απαγόρευση αυτή.
2. Η παράβαση της προηγουμένης παραγράφου συνεπάγεται την εφαρμογή των διατάξεων για τις αυθαίρετες κατασκευές.}
Κατ' εξουσιοδότηση της ως άνω διατάξεως εκδόθηκε η υπ' αριθμόν 48699/2886/1989 υπουργική απόφαση Αλλαγή χρήσης κτιρίου ή μέρους αυτού ή διαστάσεων των χώρων κοινής χρήσης χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας (ΦΕΚ 437/Δ/1989) στην παράγραφο 1 της οποίας ορίζονται τα εξής:
{1. Επιτρέπεται να μεταβάλλονται η σύμφωνα με την οικοδομική άδεια χρήση του κτιρίου ή μέρους αυτού καθώς και οι διαστάσεις των χώρων του που προορίζονται για κοινή χρήση, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής οικοδομικής αδείας από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον η νέα χρήση ή η μεταβολή των διαστάσεων:
α) Δεν αντίκειται στις γενικές ή ειδικές πολεοδομικές διατάξεις ή σε όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.
β) Δεν αντίκεινται στις διατάξεις κτιριοδομικού κανονισμού,
γ) Δεν συνεπάγεται μεταβολή τιμής μονάδος όγκου από την κατηγορία του κτιρίου στην οποία ανήκει και
δ) Δεν δημιουργούνται πρόσθετες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.}
Τέλος, κατ' εξουσιοδότηση του νόμου 960/1979, δια του οποίου θεσπίσθηκε υποχρέωση δημιουργίας χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων επί των ανεγειρόμενων κτιρίων, εκδόθηκε το από 10-04-1991 προεδρικό διάταγμα με το οποίο καθορίσθηκε ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών, παρόμοιο δε προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε και για πόλεις ή οικισμούς της χώρας πληθυσμού άνω των 15.000 κατοίκων ως και για τις εκτός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχές. Ειδικότερα με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα η ευρύτερη περιοχή Αθηνών χωρίσθηκε σε ζώνες (Α, Β, Γ, Δ) κάθε μία των οποίων περιλαμβάνει διαφόρους Δήμους και Κοινότητες, ορίζεται δε και ο απαιτούμενος αριθμός των θέσεων στάθμευσης μικρών επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως για κτίρια τα οποία προορίζονται για χρήση κατοικίας, ο οποίος υπολογίζεται ανάλογα με την επιφάνεια του κτιρίου (λ.χ. για κτίρια της ζώνης Α' μία θέση ανά 100 m2 κτιρίου, της ζώνης Β' μία θέση ανά 140 m2 κ.λ.π.). Για κτίρια εντός των ως άνω ζωνών (Α,Β,Γ,Δ) που προορίζονται για άλλες χρήσεις, πλην κατοικίας, ο απαιτούμενος αριθμός των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων ορίζεται ανάλογα με τη χρήση και την επιφάνεια του κτιρίου. Ούτω για γραφεία μία θέση ανά 40 m2 επιφανείας κτιρίου, για κέντρα διασκέδασης μία θέση ανά 20 m2, για νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια μία θέση ανά 6 κλίνες κ.λ.π.
3. - Από τις παραπάνω πολεοδομικές διατάξεις προκύπτει άτι σε περίπτωση μεταβολής της χρήσης των κτιρίων ή μέρους αυτών, η οποία έχει σαν συνέπεια την αύξηση των ήδη υφισταμένων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, επιβάλλεται η δημιουργία των επί πλέον θέσεων στάθμευσης κατά την έκδοση της οικοδομικές αδείας που απαιτείται για την ζητούμενη αλλαγή της χρήσης του κτιρίου. Χωρίς τη δημιουργία των επί πλέον θέσεων στάθμευσης απαγορεύεται η νέα χρήση, προκειμένου δε για χρήσεις για τις οποίες απαιτείται κατά τις οικείες διατάξεις η χορήγηση αδείας οποιοσδήποτε Αρχής, η άδεια αυτή δεν χορηγείται (άρθρο 3 του νόμου 960/1979). Όμως, στην περίπτωση του ερωτήματος, η μετατροπή της χρήσης ταυ διαμερίσματος που διαθέτει τους απαιτούμενους καταλλήλους χώρους για τη λειτουργία εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, δεν συνεπάγεται την αύξηση των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, ώστε να απαιτείται η έκδοση νέας Κοσμικής αδένας. Τούτο διότι το εργαστήριο φυσικοθεραπείας, ήτοι η επαγγελματική στέγη των φυσιοθεραπευτών, μέσα στην οποία εφαρμόζονται οι φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι και πράξεις που προβλέπονται στο βασιλικό διάταγμα [ΒΔ] 411/1972 Κινησιοθεραπεία - θεραπευτική γυμναστική, μάλαξη γενική ή τυπική, έλξη σπονδυλικής στήλης, αναπνευστική κινησιοθεραπεία κ.λ.π.) δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία Θ του ως άνω προεδρικού διατάγματος, στην οποίαν υπάγονται τα νοσοκομεία, οι κλινικές και τα θεραπευτήρια, αφού σ' αυτό, ούτε νοσηλεία παρέχεται αλλά ούτε κλίνες υπάρχουν, ώστε να υπολογισθεί ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης.
Επομένως, η επί ταυ ως άνω ερωτήματος απάντηση πρέπει να είναι αρνητική.
Ο Νομικός Σύμβουλος
Θεωρήθηκε
02-12-1992
Ο Προεδρεύων