Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 148/93

ΝΣΚ 148/1993


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 148/1993 (02-03-1993)

 

Αριθμός ερωτήματος: Υπ' αριθμόν 6959/1475/1993 έγγραφο της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Περίληψη Ερωτήματος: Αν νομίμως εξεδόθη η 1300/1992 οικοδομική άδεια περί κατασκευής ορόφου σε υφιστάμενο κτίριο κλινικής, μετά παρεκκλίσεων, προβλεπόμενων από τις προγενέστερες του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 διατάξεις, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 5 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 13 παράγραφος 4 του νόμου 1647/1986, καίτοι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 30 του ιδίου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

 

Για το παραπάνω ερώτημα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ως ακολούθως:

 

Ι. Κατά το άρθρο 21 του νόμου 1577/1985 (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός 1985), όπως είχε κατά την αρχική του διατύπωση:

 

{Για τα νοσοκομειακά ή σχολικά ή προνοιακού χαρακτήρα κτίρια ή αθλητικές εγκαταστάσεις του δημοσίου τομέα επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφόσον επιβάλλεται για λειτουργικούς λόγους.

 

2. ...

 

3. Οι παραπάνω παρεκκλίσεις εγκρίνονται με απόφαση του οικείου νομάρχη, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου χωροταξίας, οικισμού και περιβάλλοντος του νομού και αιτιολογημένη πρόταση του φορέα, στον οποίο υπάγεται από άποψη λειτουργίας το συγκεκριμένο κτίριο, ή από την πολεοδομική υπηρεσία για τα κτίρια, για τα οποία δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας...

 

5. Διατάξεις που επιτρέπουν παρεκκλίσεις για την κατασκευή κτιρίων ή εγκαταστάσεων καταργούνται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.}

 

Με το νεώτερο νόμο 1647/1986 άρθρο 13 παράγραφος 4 στην ως άνω παράγραφο 5 του άρθρου 21 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 προσετέθη η φράση:

 

{εκτός εάν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έχει υποβληθεί στον αρμόδιο φορέα σχετική μελέτη.}

 

Εξάλλου, κατά το άρθρο 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985:

 

{Οικοδομικές άδειες, που έχουν εκδοθεί έως τη δημοσίευση του νόμου αυτού και ισχύουν, εκτελούνται ή αναθεωρούνται, χωρίς αύξηση του όγκου του κτιρίου, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εφόσον είναι ευμενέστερες.

 

Επίσης σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις αν είναι εκδίδονται, εκτελούνται και αναθεωρούνται οι άδειες χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός των προγενέστερων και των νέων διατάξεων και χωρίς αύξηση του όγκου του κτιρίου, εφόσον μέχρι την ισχύ του νόμου αυτού:

 

α) ...

β) ...

γ) έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα μέσα στην τελευταία τριετία και ισχύει μελέτη ειδικού κτιρίου, σχετική με τη λειτουργικότητά του με ή χωρίς παρεκκλίσεις με βάση προϊσχύουσες διατάξεις.}

 

Περαιτέρω στο ίδιο άρθρο (παράγραφος 3) ορίζεται ότι στην ως άνω περίπτωση οι προϊσχύουσες διατάξεις εφαρμόζονται εφόσον η αίτηση για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας με όλα τα απαιτούμενα σχέδια και δικαιολογητικά υποβληθεί μέσα σε προθεσμία δύο ετών από την ισχύ του νόμου αυτού (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός 1985).

 

ΙΙ. Με το νεότερο νόμο 1647/1986 τροποποιήθηκε ειδικά η παράγραφος 5 του άρθρου 21 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985, που αφορούσε την ισχύ προϊσχυσασών διατάξεων περί εγκρίσεως παρεκκλίσεων και ορίσθηκε ότι οι διατάξεις αυτές έπαυσαν να ισχύουν, εφόσον όμως μέχρι τη δημοσίευση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού αυτού δεν είχε υποβληθεί στον αρμόδιο φορέα σχετική μελέτη, χωρίς να τίθεται προθεσμία μέσα στην οποία πριν από την ισχύ του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 έπρεπε να είχε υποβληθεί η ως άνω μελέτη ούτε να απαιτείται η υποβολή αίτησης για την έκδοση της οικοδομικής άδειας εντός ορισμένου χρόνου από την έναρξη της ισχύος του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Κατά τη σαφή διατύπωση και την προφανή έννοια της νεότερης του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 και ειδικής διάταξης του άρθρου 13 παράγραφος 4 του νόμου 1647/1986 δεν απαιτείται για να ισχύσουν οι προγενέστερες του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 διατάξεις περί παρεκκλίσεων, να συντρέχουν και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 30 αυτού, που περιέχει μεταβατικές διατάξεις ως προς την εν γένει εφαρμογή μετά τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, των προγενέστερων απ' αυτόν διατάξεων, γιατί τούτο δεν προβλέπεται στο νεότερο νόμο 1647/1986, ούτε συνάγεται από τον σκοπό αυτόν, που αναφέρεται ειδικά στην έγκριση παρεκκλίσεων και σκοπεί να επιτρέψει να ισχύσουν οι προγενέστερες από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό 1985 διατάξεις περί παρεκκλίσεων σε περιπτώσεις που είχε πριν από τη δημοσίευση αυτού υποβληθεί στον αρμόδιο φορέα σχετική μελέτη, αυτοτελώς και ανεξάρτητα από το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 και ιδιαίτερα της περίπτωσης γ αυτού.

 

Ήτοι, ο νεότερος νομοθέτης του νόμου 1647/1986 διεύρυνε τις προϋποθέσεις εφαρμογής κατά το άρθρο 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 των προϊσχυσασών απ' αυτόν διατάξεων περί παρεκκλίσεων. Με αντίθετη εκδοχή η νεότερη ρύθμιση δεν θα είχε νόημα, αφού αυτή προβλέπει λιγότερες έναντι του άρθρου 30 προϋποθέσεις εφαρμογής των ως άνω προϊσχυσασών διατάξεων, ήτοι απαιτεί υποβολή απλώς πριν από την ισχύ του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού της σχετικής μελέτης στον οικείο φορέα, πράγμα που δεν αρκεί για την εφαρμογή του άρθρου 30 του ως άνω Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, το οποίο απαιτεί έγκριση της μελέτης από τον φορέα μέσα στην τελευταία πριν από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό τριετία και επί πλέον υποβολή της αιτήσεως για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας μετά πλήρους φακέλλου μέσα σε προθεσμία δύο ετών από την ισχύ του ως άνω Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Οπωσδήποτε, η διάταξη του άρθρου 13 παράγραφος 4 του νόμου 1647/1986, ως νεότερη και ειδικότερη (καθόσον αφορά ειδικά την χορήγηση παρεκκλίσεων) του άρθρου 30 του ιδίου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, επικρατεί έναντι αυτού. Τα ανωτέρω συνάγονται και από τις συζητήσεις στη Βουλή κατά την ψήφιση της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του νόμου 1647/1986, όπου δεν γίνεται αναφορά στο άρθρο 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985, αλλά τονίζεται ότι με την παράγραφο αυτή θεσπίζεται ιδιαίτερη μεταχείριση για τις περιπτώσεις που πριν από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό είχε υποβληθεί στον φορέα η οικεία μελέτη.

 

ΙΙΙ. Στην προκείμενη περίπτωση από το υποβληθέν ερώτημα και από όσα στοιχεία ετέθησαν υπόψη του Νομικού Συμβουλίου προκύπτουν τα ακόλουθα. Με την υπ' αριθμόν 1184/1980 απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικισμού Αθηνών εγκρίθηκε η χορήγηση παρεκκλίσεων σύμφωνα με τις κείμενες τότε διατάξεις, για την αύξηση του ύψους, του συντελεστή δόμησης και την κατασκευή δώματος, κατά την ανέγερση προσθήκης στο κτίριο της μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής ΗΡΑ, κείμενης στο Χολαργό και με την υπ' αριθμόν 5914/1981 απόφαση του Νομάρχη Διαμερίσματος Ανατολικής Αττικής, ως αρμόδιου φορέα, εγκρίθηκε στα πλαίσια της σχετικής υγειονομικής νομοθεσίας κατόπιν υποβολής σχετικής μελέτης η επέκταση κατά ένα όροφο της ως άνω κλινικής και η αύξηση των κλινών αυτής. Ακολούθως εκδόθηκε για την προσθήκη του ορόφου αυτού η υπ' αριθμόν 1300/1992 οικοδομική άδεια της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής, αλλά με το υπ' αριθμόν 4553/459/1993 έγγραφο της ως άνω Υπηρεσίας διατάχθηκε η διακοπή των οικοδομικών εργασιών, με την αιτιολογία ότι δεν προκύπτει από τον οικείο φάκελλο ότι θα μπορούσε η ως άνω οικοδομική άδεια να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 30 του νόμου 1577/1985.

 

IV. Σύμφωνα με τα εκτεθέντα, πριν από την ισχύ του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 είχε υποβληθεί στον αρμόδιο φορέα σχετική μελέτη για την προσθήκη του ως άνω ορόφου και μάλιστα είχε εγκριθεί αυτή με την προδιαληφθείσα απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής στα πλαίσια της ειδικής νομοθεσίας περί λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών. Συνεπώς, από την άποψη εφαρμογής των ως άνω διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985, για την οποία τίθεται το παρόν ερώτημα, προσήκει η απάντηση ότι νομίμως εφαρμόσθηκαν για την έκδοση της οικοδομικής άδειας σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 5 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985, όπως συμπληρώθηκε, οι περί παρεκκλίσεων προγενέστερες από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό 1985 διατάξεις επί τη βάσει των οποίων εκδόθηκε η ως άνω απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικισμού Αθηνών, ανεξάρτητα από το ότι δεν συνέτρεχαν εν προκειμένω οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 30 περίπτωση γ του ίδιου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, που απαιτεί η ως άνω έγκριση να έχει χωρήσει μέσα στην τελευταία πριν απ' αυτόν τριετία, η δε αίτηση χορήγησης οικοδομικής άδειας να υποβληθεί μέσα σε προθεσμία δύο ετών από την ισχύ του ως άνω Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

 

Θεωρήθηκε

Αθήνα, 12-03-1993

Ο Αντιπρόεδρος

Ο Νομικός Σύμβουλος

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.