Νόμος 4690/20 - Άρθρο 58

Άρθρο 58: Σύσταση θέσεων ειδικευομένων νοσηλευτών - Προϋποθέσεις απόκτησης νοσηλευτικής ειδικότητας και εξειδίκευσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος, για την παροχή υπηρεσιών αποτελεσματικής νοσηλευτικής φροντίδας συστήνονται οι ακόλουθες ειδικότητες και εξειδικεύσεις της νοσηλευτικής επιστήμης: α) ειδικότητες ανακουφιστικής και υποστηρικτικής νοσηλευτικής φροντίδας, γεροντολογικής νοσηλευτικής, επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής, νοσηλευτικής δημόσιας υγείας / κοινοτικής νοσηλευτικής, νοσηλευτικής καρδιαγγειακών παθήσεων, νοσηλευτικής ψυχικής υγείας, ογκολογικής νοσηλευτικής, παθολογικής νοσηλευτικής, νοσηλευτικής παίδων, περιεγχειρητικής νοσηλευτικής και β) εξειδικεύσεις διαχείρισης εξωσωματικής κυκλοφορίας, νεφρολογικής νοσηλευτικής, νοσηλευτικής αναισθησιολογίας, νοσηλευτικής αποκατάστασης, νοσηλευτικής ελέγχου λοιμώξεων, νοσηλευτικής στον σακχαρώδη διαβήτη, νοσηλευτικής χειρουργείου, συντονιστή νοσηλευτή μεταμοσχεύσεων και δερματολογικής νοσηλευτικής. Ο συνολικός αναγκαίος χρόνος για τη λήψη νοσηλευτικής ειδικότητας ανέρχεται σε 18 μήνες και ο συνολικός αναγκαίος χρόνος για τη λήψη νοσηλευτικής εξειδίκευσης ανέρχεται σε 6 μήνες μετά από τη λήψη της νοσηλευτικής ειδικότητας.

 

2. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της ανακουφιστικής και υποστηρικτικής νοσηλευτικής φροντίδας κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών που νοσηλεύονται σε τμήματα νοσοκομείων και σε υπηρεσίες παροχής ανακουφιστικής φροντίδας εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών. Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται τμήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας.

 

3. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της γεροντολογικής νοσηλευτικής κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών που νοσηλεύονται σε τμήματα νοσοκομείων, μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κατ' οίκον φροντίδα υγείας και Κέντρα Υγείας). Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται τμήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

4. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της επείγουσας εντατικής νοσηλευτικής κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες αυξημένης φροντίδας και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ενηλίκων. Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες αυξημένης φροντίδας και τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

5. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της νοσηλευτικής δημόσιας υγείας/κοινοτικής νοσηλευτικής κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση σε θέματα δημόσιας υγείας στις κατά τόπους διευθύνσεις δημόσιας υγείας των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών, σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τμήματα νοσοκομείων και τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ), σε κέντρα ψυχικής υγείας, σε δομές παροχής κατ' οίκον φροντίδας, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε εργαστήρια δημόσιας υγείας και σε σχολικές μονάδες. Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται οι διευθύνσεις δημόσιας Υγείας του νόμου 4675/2020 (ΦΕΚ 54/Α/2020) των οικείων Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών.

 

6. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της νοσηλευτικής καρδιαγγειακών παθήσεων κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών που νοσηλεύονται σε τμήματα νοσοκομείων, μονάδες εντατικής θεραπείας - καρδιοχειρουργικές μονάδες και σε αιμοδυναμική εργαστήρια. Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται τμήματα και μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

7. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων, κέντρα ψυχικής υγιεινής, κέντρα ημέρας, μονάδες απεξάρτησης, μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης.

 

Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται τμήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

8. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της ογκολογικής νοσηλευτικής κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών που νοσηλεύονται σε τμήματα νοσοκομείων, ογκολογικά τμήματα, μονάδες εντατικής θεραπείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας. Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται τμήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

9. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της παθολογικής νοσηλευτικής κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών που νοσηλεύονται σε τμήματα του παθολογικού τομέα νοσοκομείων, σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τμήματα επειγόντων περιστατικών. Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται τμήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

10. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της Νοσηλευτικής Παίδων κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών, που νοσηλεύονται σε παιδιατρικά τμήματα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα νοσοκομείων, μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ), μονάδες εντατικής θεραπείας παίδων και τμήματα επειγόντων περιστατικών παίδων. Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται τμήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

11. Ο χρόνος για τη λήψη της ειδικότητας της περιεγχειρητικής νοσηλευτικής κατανέμεται σε θεωρητική και κλινική άσκηση στη φροντίδα ασθενών, που νοσηλεύονται σε τμήματα του χειρουργικού τομέα νοσοκομείων, στα χειρουργεία, στην αποστείρωση και σε αναισθησιολογικά τμήματα. Ως εκπαιδευτικές μονάδες των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα αυτήν ορίζονται τμήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

12. Συστήνονται δυο χιλιάδες διακόσιες πενήντα (2.250) θέσεις ειδικευομένων νοσηλευτών. Οι ανωτέρω θέσεις ειδικευομένων νοσηλευτών καταλαμβάνονται από νοσηλευτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε ποσοστό 30% και από νοσηλευτές Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε ποσοστό 70%. Τα ανωτέρω ποσοστά μπορεί να μεταβάλλονται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων σε κάποια κατηγορία. Οι θέσεις στο σύνολό τους αφορούν υποψηφίους που δεν εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Νοσηλευτές εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δύνανται να καταλαμβάνουν με απόσπαση θέση υπεράριθμου ειδικευόμενου σε ποσοστό μέχρι 25% των θέσεων ειδικευομένων νοσηλευτών κάθε εκπαιδευτικής μονάδας.

 

13. Οι υποψήφιοι για την απόκτηση νοσηλευτικής ειδικότητας ή εξειδίκευσης πρέπει να διαθέτουν ως ελάχιστα αναγκαία προσόντα πτυχίο τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης ή ισοτίμου σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής επίσημα αναγνωρισμένου στην Ελλάδα και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος νοσηλευτή. Η διαδικασία επιλογής ειδικευομένων νοσηλευτών γίνεται με ευθύνη των Υ.ΠΕ.. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να καθορίζονται τυχόν πρόσθετα κριτήρια επιλογής, γενικά και ειδικά, για κάθε ειδικότητα ή εξειδίκευση, η διαδικασία επιλογής των ειδικευόμενων νοσηλευτών από την οικεία Υ.ΠΕ., καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 

14. Η τοποθέτηση των ειδικευομένων γίνεται με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Κάθε ειδικευόμενος συνάπτει σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ισόχρονης διάρκειας με τον προβλεπόμενο κατά νόμο χρόνο ειδίκευσης, με το νομικό πρόσωπο, στο οποίο εντάσσεται οργανικά η εκπαιδευτική μονάδα του.

 

Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές λαμβάνουν, καθ' όλη τη διάρκεια της απασχόλησής τους, τον βασικό μισθό του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου της εκπαιδευτικής κατηγορίας του άρθρου 9 του νόμου 4354/2015 (ΦΕΚ 176/Α/2015), στην οποία ανήκουν, καθώς και τις λοιπές μισθολογικές παροχές του ιδίου νόμου που λαμβάνει το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι αποσπασμένοι υπεράριθμοι ειδικευόμενοι νοσηλευτές λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.

 

15. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εξειδικεύονται το πρόγραμμα και η κατανομή της θεωρητικής και κλινικής εκπαίδευσης των ειδικευομένων, οι υποχρεώσεις των ειδικευομένων και των εκπαιδευτών τους, ο αριθμός των ειδικευομένων και η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα, υγειονομική περιφέρεια και εκπαιδευτική μονάδα ειδικότητας για κάθε χρονική περίοδο ειδικότητας, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις απόκτησης νοσηλευτικής ειδικότητας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

16. Για τη χρονική περίοδο λήψεως νοσηλευτικής ειδικότητας 2020-2021, ο συνολικός αριθμός των θέσεων των ειδικευομένων νοσηλευτών της παραγράφου 12, κατανέμεται σε 1.650 θέσεις ειδικευόμενων επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής και 600 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτικής δημόσιας υγείας / κοινοτικής νοσηλευτικής. Για την εν λόγω χρονική περίοδο, η κατανομή των θέσεων των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα της επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής ορίζεται με την απόφαση της παραγράφου 18, ενώ των θέσεων των ειδικευόμενων νοσηλευτών στην ειδικότητα της νοσηλευτικής δημόσιας υγείας / κοινοτικής νοσηλευτικής σύμφωνα με τον πίνακα 1 του Παραρτήματος.

 

17. Για τη χρονική περίοδο λήψεως νοσηλευτικής ειδικότητας 2020-2021, η επιλογή των υποψηφίων διενεργείται από τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες μέχρι την 30-09-2020, με άμεση ένταξη των ειδικευομένων στους φορείς υποδοχείς για την ειδικότητα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 16.

 

18. Εντός 1 μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Υγείας, με την οποία εξειδικεύονται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ειδικευομένων νοσηλευτών για τη χρονική περίοδο 2020-2021, τα αναγκαία προσόντα, το πρόγραμμα και η κατανομή της θεωρητικής και κλινικής εκπαίδευσης των ειδικευομένων για την ίδια ως άνω περίοδο, η κατανομή των θέσεων ανά επιμέρους εκπαιδευτική μονάδα ειδικότητας και καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 

Παράρτημα

Πίνακας 1: Θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτικής δημόσιας υγείας / κοινοτικής νοσηλευτικής

Υγειονομική περιφέρεια

Θέσεις

1η Υγειονομική περιφέρεια Αττικής

120

2η Υγειονομική περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου

120

3η Υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας

120

4η Υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης

34

5η Υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

72

6η Υγειονομική περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας

100

7η Υγειονομική περιφέρεια Κρήτης

34

Σύνολο θέσεων

600

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.