Νόμος 4497/17 - Άρθρο 51

Άρθρο 51: Φορείς ελέγχου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος και των κατ' εξουσιοδότησή τους εκδιδόμενων υπουργικών αποφάσεων είναι:

 

α. οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε πανελλήνια κλίμακα, συνεπικουρούμενες, όποτε απαιτείται για τον έλεγχο των βιομηχανικών προϊόντων, από τις χωρικά αρμόδιες Χημικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ,

 

β. οι υπηρεσίες των Περιφερειών εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειάς τους,

 

γ. οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου τους,

 

δ. τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ) εντός των τοπικών ορίων της αρμοδιότητάς τους,

 

ε. οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας,

 

στ. οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους,

 

ζ. η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

Οι υπηρεσίες που αναφέρονται στις περιπτώσεις α' έως δ' επικουρούνται από την Ελληνική Αστυνομία στο βαθμό που τούτο παρίσταται αναγκαίο για την αποτελεσματική άσκηση των αντιστοίχων αρμοδιοτήτων τους.

 

2. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της παραγράφου 1 οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ τους σε ζητήματα συντονισμού ελέγχων και διάχυσης της πληροφορίας. Για το συντονισμό των ελέγχων αρμόδιο είναι το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ). Στο Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου ανατίθεται η αρμοδιότητα της συγκρότησης μικτών κλιμακίων ελέγχου για όλη την Επικράτεια, μεταξύ των υπηρεσιών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών. Μικτά κλιμάκια μπορούν να συγκροτούν και οι αρμόδιοι Περιφερειάρχες για τις Περιφέρειές τους. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.

 

3. Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών στα όρια των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της οφείλει να συνεπικουρεί τους λοιπούς φορείς ελέγχου, ιδιαίτερα τις Περιφέρειες και τους δήμους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως να θέτει στη διάθεσή τους πρότυπα φύλλα ελέγχου, να διοργανώνει ή να συμμετέχει ως εισηγητής σε ημερίδες, σεμινάρια και άλλες ανάλογες δραστηριότητες πάνω σε θέματα ελέγχου, να διενεργεί ελέγχους από κοινού με τους ανωτέρω φορείς.

 

4. Οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Λαϊκών Αγορών των Γενικών Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όταν διενεργούν ελέγχους στους χώρους των λαϊκών αγορών ευθύνης τους και διαπιστώνουν παραβάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 4177/2013 (ΦΕΚ 173/Α/2013) και των κατ' εξουσιοδότησή του εκδιδομένων Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 4177/2013, εξαιρουμένων των παραβάσεων σχετικά με τρόφιμα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις οποίες εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του εν λόγω άρθρου 17, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους κατόπιν των σχετικών ελέγχων που αυτές διενεργούν, οι προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, κυρώσεις από τον εν λόγω νόμο 4177/2013 και το νόμο [Ν] 2969/2001.

 

5. Από τις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν θίγονται ή καταργούνται οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.