Νόμος 4415/16 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Ίδρυση-αναγνώριση μορφών οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Σχολικές Μονάδες:

 

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας, Θρησκευμάτων και Οικονομικών ιδρύονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται σχολικές μονάδες αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών τους και αναβαθμίζονται τα προγράμματα και τα εκπαιδευτικά εργαλεία.

 

2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορεί να ιδρύονται στην αλλοδαπή σχολικές μονάδες με δίγλωσσο πρόγραμμα από φορείς του άρθρου 2, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τη νομοθεσία των ξένων χωρών ή από διεθνείς ή διακρατικές συμφωνίες. Η αναγνώριση και η ισοτιμία των τίτλων σπουδών για τα δίγλωσσα σχολεία για τις ξένες χώρες καθορίζονται από τις διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις της ημεδαπής και της χώρας υποδοχής. Οι απολυτήριοι τίτλοι σπουδών που χορηγούν τα σχολεία αυτά αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων της ημεδαπής.

 

3. Στις σχολικές μονάδες εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων των υποπεριπτώσεων α)α' και α)β' της περίπτωσης α' του άρθρου 3, εφαρμόζονται όσα ισχύουν στα δημόσια σχολεία της ημεδαπής ως προς την έναρξη, τη διάρκεια και τη λήξη του σχολικού και του διδακτικού έτους, τις αργίες και τις διακοπές, τις εγγραφές, τις μετεγγραφές, τη φοίτηση και τις εξετάσεις κάθε είδους, τις αναθέσεις μαθημάτων, καθώς και τη χορήγηση τίτλων σπουδών. Στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της περίπτωσης β' του άρθρου 3, καθώς και στις άλλες μορφές οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, των περιπτώσεων γ' και δ' του άρθρου 3, εφαρμόζονται όσα ισχύουν στην εκάστοτε χώρα υποδοχής ως προς την έναρξη, τη διάρκεια και τη λήξη του σχολικού και του διδακτικού έτους, τις αργίες και τις διακοπές, τις εγγραφές, τις μετεγγραφές, τη φοίτηση και τις εξετάσεις κάθε είδους, τις αναθέσεις μαθημάτων, καθώς και τη χορήγηση τίτλων σπουδών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του οικείου φορέα και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), μπορούν να προβλέπονται παρεκκλίσεις από τα ωρολόγια προγράμματα, καθώς και να ρυθμίζονται άλλα ζητήματα της παρούσας, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες υποδοχής..

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος Α3 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του νόμου [Ν] 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/2020).

 

4. Το ωρολόγιο πρόγραμμα και το πρόγραμμα σπουδών των σχολικών μονάδων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανά τριετία. Οι μεταβολές μπορεί να αφορούν και τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού της χώρας υποδοχής. Στο δίγλωσσο πρόγραμμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ώρες διδασκαλίας στην ελληνική γλώσσα να είναι τουλάχιστον 10 κάθε εβδομάδα.

 

5. Τα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής.

 

6. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έπειτα από γνώμη του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Εξωτερικού δύνανται να αναγνωρίζονται σχολικές μονάδες των υποπεριπτώσεων α)γ' και α)δ' της περίπτωσης α' του άρθρου 3, ως ισότιμες με τις αντίστοιχες της ημεδαπής.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος Α6 προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του νόμου [Ν] 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/2020).

 

7. Αν ελλείπει γνωμοδότηση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) της ημεδαπής και δεν υπάρχουν αντίστοιχοι θεσμοί στις χώρες υποδοχής, επιτρέπεται η προσκόμιση βεβαιώσεων από δημόσια νοσοκομεία και φορείς της αλλοδαπής για την πιστοποίηση μαθησιακών και κοινωνικών-παιδαγωγικών ζητημάτων, καθώς και ζητημάτων υγείας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος Α7 προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του νόμου [Ν] 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/2020).

 

Β. Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ):

 

1. Στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που είναι ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες ξένων χωρών και επιχορηγούνται, έστω και μερικώς, από το εκπαιδευτικό σύστημα ξένων χωρών εφαρμόζεται το πρόγραμμα που αναγνωρίζεται από τις χώρες αυτές και στους αποφοίτους χορηγείται αποδεικτικό έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει τη βαθμολογία των μαθημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

 

2. Κατά τη συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές της χώρας υποδοχής για τη διαμόρφωση και την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών στα ενταγμένα τμήματα ή για τη σύνταξη του προγράμματος σπουδών στα μη ενταγμένα τμήματα συμμετέχει Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), που ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με διατύπωση σχετικής γνώμης για τα θέματα αρμοδιότητάς του.

 

Για τα ενταγμένα σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού το πρόγραμμα σπουδών εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του οικείου Τμήματος.

 

2Α. Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες ξένων χωρών, υποχρεούνται:

 

α) να ακολουθούν το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών που ορίζεται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής,

β) να λειτουργούν τουλάχιστον 30 εβδομάδες ανά έτος και συγκεκριμένες ώρες ανά εβδομάδα, που δεν μπορεί να είναι λιγότερες από 20 συνολικά για όλα τα τμήματα διδασκαλίας..

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος Β2Α προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 25 του νόμου [Ν] 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/2020).

 

3. Η διδασκαλία μπορεί να πραγματοποιείται και εξ αποστάσεως με τη χρήση των νέων Τεχνολογιών, Πληροφοριών και Επικοινωνίας ειδικά σε περιπτώσεις ολιγομελών τμημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου είναι ανέφικτο οικονομικά να αποσπαστεί εκπαιδευτικός.

 

3Α. Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού αναγνωρίζονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφόσον υποβάλλουν:

 

α) αίτηση του φορέα ίδρυσης και λειτουργίας του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στην οποία σαφώς αναγράφονται η επωνυμία και η διεύθυνση στέγασης του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, καθώς και του φορέα του,

 

β) μεταφρασμένο καταστατικό λειτουργίας του φορέα με μέριμνα του οποίου λειτουργεί,

 

γ) βεβαίωση των οικείων διπλωματικών ή προξενικών αρχών ότι ο φορέας του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού δεν συνιστά κερδοσκοπικό οργανισμό,

 

δ) καταστάσεις τουλάχιστον 40 φοιτούντων μαθητών, με τις ημερομηνίες γέννησης αυτών,

 

ε) αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας,

 

στ) ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας τουλάχιστον 20 διδακτικών ωρών την εβδομάδα και τουλάχιστον 30 διδακτικών εβδομάδων ανά έτος,

 

ζ) εισηγητική έκθεση του οικείου Σ.Γ.Ε., που περιλαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες για το σχολείο, το κοινωνικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον και τη διασύνδεση-απόσταση με άλλα γειτνιάζοντα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

 

Τα αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού αξιολογούνται από τον αρμόδιο Συντονιστή Εκπαίδευσης με έκθεση που υποβάλλει στο τέλος κάθε διδακτικού έτους. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας εξειδικευμένου φορέα ελληνικής γλώσσας και τα ποσοστά επιτυχίας.

 

Τα αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού υποχρεούνται να λειτουργούν τουλάχιστον 30 εβδομάδες ανά έτος και συγκεκριμένες ώρες ανά εβδομάδα, που δεν μπορεί να είναι λιγότερες από 20 συνολικά για όλα τα Τμήματα διδασκαλίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος Β3Α προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 25 του νόμου [Ν] 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/2020).

 

4. Τα αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού αξιολογούνται ανά τριετία από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και εξειδικευμένο φορέα για την ελληνική γλώσσα, ώστε:

 

α) να ακολουθούν το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, όπως αυτό έχει καθοριστεί με τη διαδικασία της παραγράφου 2.

 

β) να λειτουργούν τουλάχιστον 30 εβδομάδες ανά έτος και συγκεκριμένες ώρες ανά εβδομάδα, που δεν μπορεί να είναι λιγότερες από 20 συνολικά για όλα τα τμήματα διδασκαλίας.

 

Στη διαδικασία αξιολόγησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας εξειδικευμένου φορέα ελληνικής γλώσσας και τα ποσοστά επιτυχίας.

 

5. Τα αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού διατηρούν σε ψηφιακή μορφή:

 

α)α) ημερήσιο παρουσιολόγιο μαθητών ανά ώρα διδασκαλίας και

 

β)β) αρχείο των μαθητών τους που μετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού ελληνομάθειας.

 

Τα ανωτέρω αποστέλλονται μέσω του Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων.

 

6. Για την παρακολούθηση της εφαρμογής του παρόντος άρθρου, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναβαθμίζει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), έτσι ώστε, μέσω της διαλειτουργικότητας και συμβατότητας με το υπάρχον Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, να διασφαλίζεται η καταγραφή και αποτύπωση των δεδομένων ενίσχυσης των εκπαιδευτικών μονάδων.

 

Σκοπός του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος είναι, κατά το μέρος που αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση:

 

α) η υποστήριξη του Υπουργείου για τη διαμόρφωση πολιτικής,

β) ο σχεδιασμός και η οργάνωση της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό,

γ) η εποπτεία και ο συντονισμός ενεργειών για τον έλεγχο των δαπανών ενίσχυσης των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό και

δ) η εποπτεία του έργου εδρών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.