Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Άρθρο 18, Παράγραφος 2
Οι ορεινοί όγκοι και οι κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος προστασίας τους:
α) Ορεινός όγκος Υμηττού. Χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο που επεκτείνεται προς νότο μέχρι τη θάλασσα και διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο κυρίως αναψυχής, θέας και πεζοπορίας.
β) Ορεινός όγκος Πεντέλης: Χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο, με βάση τις διατάξεις του νόμου 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/2011), για τη διασφάλιση της απόλυτης προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων, και διαμορφώνεται σε έναν υπερτοπικό αναψυχής και πολιτισμού, με την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων, την αποκατάσταση και ανάδειξη του τοπίου, την προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Το από 26-08-1988 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 755/Δ/1988) για την προστασία περικλείει κατ' ελάχιστο την ήδη οριοθετημένη περιοχή και βελτιώνει ισχύοντες όρους προστασίας.
γ) Ορεινός όγκος Αιγάλεω - Ποικίλο Όρος - Λίμνη Ρειτών: Χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο, όπως αναφέρεται στο Παράρτημα IX, και διαμορφώνεται σε ενιαίο πάρκο αναψυχής, θέας και πεζοπορίας, με δύο μεγάλους υπερτοπικούς πόλους αναψυχής στη Δυτική και τη Βορειοδυτική Πύλη της Αθήνας.
δ) Ορεινοί όγκοι Λαυρεωτικής (Μερέντα, Μαυροβούνι, Πάνειο, Όλυμπος και υψώματα Λαυρεωτικής): Καθορίζονται ως περιοχές αναψυχής και ως σημαντικοί χώροι γεωλογικού ενδιαφέροντος, εντός των οποίων ιδιαίτερη σημασία έχουν αρχαίες και νεότερες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Οι σημαντικοί πόλοι αναψυχής και πολιτισμού Σούνιο και Θορικός, συνδέονται με τον ορεινό όγκο.
ε) Ορεινοί όγκοι Δυτικής Αττικής (Γεράνεια, Πατέρας, Πάστρα, Κιθαιρώνας): Καθορίζονται ως περιοχές προστασίας του οικοσυστήματος, αναψυχής, πεζοπορίας και θέας και αναδεικνύεται ο χαρακτήρας τους ως ιστορικά περάσματα, με τη διαμόρφωση αξόνων πεζοπορίας, που ακολουθούν αρχαίους δρόμους και μονοπάτια.
στ) Ορεινοί όγκοι Βόρειας Αττικής: Περιλαμβάνουν τις λοφώδεις εκτάσεις βορείως της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Καθορίζονται ως περιοχές αναψυχής, με πόλους τους αρχαιολογικούς χώρους του Αμφιαράειου, του Ραμνούντα και το τοπίο της Μαλακάσας.
ζ) Ορεινός όγκος Πάρνηθας: Χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και καθορίζεται ως περιοχή υψηλής προστασίας.
Άρθρο 18, Παράγραφος 4)α.
1. Ο σχεδιασμός και η διαχείριση των αστικών και περιαστικών Μητροπολιτικών Πάρκων αποτελεί ιδιαίτερο σκέλος των Μητροπολιτικών Παρεμβάσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής, σε συνέχεια του συστήματος υπερτοπικών πόλων ήπιων χρήσεων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, σύμφωνα μετά προβλεπόμενα στο νόμο 1515/1985. Η υλοποίηση των Μητροπολιτικών Πάρκων εντάσσεται στις προτεραιότητες από περιβαλλοντική, κοινωνική και αναπτυξιακή άποψη.
2. Προωθούνται η βελτίωση της προσβασιμότητας των Μητροπολιτικών Πάρκων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), η θεσμοθέτηση της προστασίας και της ήπιας ανάπτυξής τους, καθώς και προγράμματα εξειδίκευσης του σχεδιασμού, με ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης, βάσει εξειδικευμένων Σχεδίων Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ).
3. Ως Αστικά Μητροπολιτικά Πάρκα της Αττικής, προσδιορίζονται οι εξής εκτάσεις:
I. Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Στο χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά προβλέπεται η δημιουργία κεντρικού πάρκου 2000 στρεμμάτων εμπλουτισμένου με τις χρήσεις που προβλέπει ο νόμος 4062/2012. Το κεντρικό πάρκο του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά δύναται να αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό με σύνδεση των μέσων σταθερής τροχιάς, για να εξυπηρετείται η άμεση πρόσβαση στο πάρκο και το θαλάσσιο μέτωπο από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.
ΙΙ. Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή - Ιλισίων: σύμφωνα με το από 14-06-2011 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 187/Δ/2011). Προωθείται η εφαρμογή του, σε συνεννόηση με τους εγκατεστημένους φορείς καθώς και η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του Πάρκου.
ΙΙΙ. Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων - Αττικό Άλσος: Αναδεικνύεται η λειτουργική ένταξη του Πάρκου στο δίκτυο μητροπολιτικών χώρων αστικού πρασίνου της Πρωτεύουσας. Με την ολοκλήρωση της αναδάσωσης, την εξασφάλιση του χαρακτηρισμένου κοινόχρηστου χώρου του Αττικού Άλσους, την αποκατάσταση των λατομείων της περιοχής, την οργάνωση και αναβάθμιση των εκτάσεων πρασίνου και την ενσωμάτωση των υφιστάμενων αθλητικών, πολιτιστικών υποδομών και της περιοχής κατοικίας.
IV. Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Πύργου Βασιλίσσης: Στον ήδη διαμορφωμένο χώρο πρασίνου, προωθείται η περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ήπιας αναψυχής, συμβατής με την απαίτηση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας καθώς και δραστηριοτήτων αστικής βιολογικής γεωργίας. Προωθείται η ολοκλήρωση της θεσμικής ρύθμισης και της αποσαφήνισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με ένταξη του λόφου Προσκόπων και του νότιου τμήματος.
V. Μητροπολιτικό Πάρκο Φαληρικού Όρμου: Εκτείνεται στο χώρο μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έως και το Φαληρικό Δέλτα. Εξασφαλίζεται η προσπελασιμότητα για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης με δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού, εμπορίου, τουρισμού (όπως μαρίνα, συνεδριακό κέντρο)
VI. Μητροπολιτικό Πάρκο Σελεπίτσαρη στη Νίκαια: Προωθείται η ανάπτυξη με χρήσεις αναψυχής αθλητισμού και πολιτισμού.
VII. Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας Φιλαδέλφειας: Προωθείται η ανάπτυξή του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής. Η ανάδειξη του άλσους Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, καθώς και τις αναγκαίες και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή.
4. Ως Περιαστικά Μητροπολιτικά Πάρκα Πρασίνου προσδιορίζονται οι περιαστικοί χώροι, οι οποίοι διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για με τον κατάλληλο σχεδιασμό να αποτελέσουν σημεία αναφοράς ως χώροι πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας και ως χώροι πολιτισμού και αναψυχής, μητροπολιτικής εμβέλειας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
I. Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου: Πόλος πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, στη ζώνη προστασίας της Πάρνηθας.
II. Μητροπολιτικό Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Πεντέλης: Πόλος πολιτισμού, αναψυχής, στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού Όρους.
III. Μητροπολιτικό Πάρκο Αρχαίων Μεταλλείων Σουνίου: Πόλος πρασίνου, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, στη ζώνη προστασίας Λαυρεωτικής.
IV. Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα: Πόλος αθλητισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη ζώνη προστασίας του υγροβιότοπου.
V. Οικολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Βραυρώνας Μεσογείων.
VI. Μητροπολιτικό Πάρκο Κηφισού: Πόλος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού στα πλαίσια εφαρμογής του από 15-06-1994 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 632/Δ/1994) για την προστασία του Κηφισού ποταμού.
Άρθρο 18, Παράγραφος 4)β
Τον κορμό του πράσινου τόξου αποτελούν οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής και της Βόρειας Αττικής, ενώ προωθείται και η σύνδεση της Πεντέλης με τον Υμηττό. Για τη μεγαλύτερη διασφάλιση της συνέχειας και συνεκτικότητας του πράσινου τόξου, θεσμοθετείται δέσμη μέτρων περιορισμού της δόμησης και αλλαγής των χρήσεων στα πεδινά τμήματα των μεταξύ τους περιοχών, με στόχο την προστασία τους ως αυχένων επικοινωνίας των ορεινών όγκων. Περιοχές θεσμοθετημένης χαμηλής και αραιής δόμησης διατηρούνται ως έχουν και προωθούνται διατάξεις που αποτρέπουν την περαιτέρω πύκνωση.
Άρθρο 18, Παράγραφος 4)γ
Περιοχές πρασίνου (δασικού ή μη χαρακτήρα) εντός του αστικού ιστού, που διατηρούν σημαντικό χαρακτηριστικά φυσικότητας, όπως το Δασόκτημα Συγγρού, οι λόφοι Αρδηττού, Φιλοπάππου, Λυκαβηττού, Κορυδαλλού, Ιππείου Κολωνού, Στρέφη, Φινοπούλου και Σκουζέ, οι μεταξύ Καρέα - Βύρωνα - Υμηττού αδόμητες περιοχές, ο λόφος της Ηλιούπολης στο Χαλικάκι, καθώς και ο λόφος Πανί οριοθετούνται, διατηρούνται και προστατεύονται από οποιαδήποτε πολεοδομική δραστηριότητα, ενώ ισχύουν οι προϋπάρχουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Για αυτές τις νησίδες πρασίνου, που αποτελούν το βασικό κορμό των αστικών περιοχών σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ακάλυπτα ρέματα, προωθούνται σχέδια αναπλάσεων και εξασφαλίζεται η σύνδεση περιαστικού και αστικού πρασίνου.
Άρθρο 18, Παράγραφος 6
Οι τόποι γεωμορφολογικού και τοπιακού ενδιαφέροντος είναι: Σπήλαια Υμηττού, Σπήλαια Κερατέας, Χόνι - Λιάγκι Μερέντας, Κουτούκι Παιανίας, Σπήλαιο Πανός Πάρνηθας, Σπήλαιο Πανός Οινόης, Σπήλαιο Νταβέλη Πεντέλης, Σπήλαιο Κίτσου Λαυρεωτικής, Λόφος Πάνειο στην Ανάβυσσο, Καταβύθιση Χάος στην Λαυρεωτική, Κακιά Σκάλα Μεγαρίδας, Φαράγγι Γκούρας Πάρνηθας, Φαράγγι Χαράδρου Πεντέλης, Κουλουριώτικο ρέμα Μεγαρίδας, Καταρράκτης Διονύσου, Καταρράκτης < Νταβέλη, Λίμνη Βουλιαγμένης, Λίμνη Μαραθώνα, Δολίνες Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι Μεγαρίδας, Δολίνες Μικρός και Μεγάλος Κρυφτής Μεγαρίδας, Σπήλαιο Ευριπίδη (Περιστέρια Σαλαμίνας), απολιθωματοφόρα στρώματα Πικερμίου και Ραφήνας.