Νόμος 4186/13 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Διάρθρωση Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου και Τάξεις Μαθητείας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει δύο κύκλους σπουδών ως εξής:

 

α. το Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών, που ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και

 

β. το Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, που αποτελεί Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών και ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 

2. Στο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών στα Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια λειτουργούν οι A', Β' και Γ' τάξεις. Στην Α' τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου, καθώς και οι κάτοχοι πτυχίου κατώτερης τεχνικής ή επαγγελματικής σχολής ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β’ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α' τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και απόφοιτοι Γενικού Λυκείου για την απόκτηση πτυχίου. Στη Γ' τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β' τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α' Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να εγγραφούν στη Β' Τάξη του Γενικού Λυκείου. Απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου του παρόντος νόμου δύνανται να εγγράφονται:

 

α) στη Β' τάξη σε άλλο τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν ή

β) στη Γ' τάξη σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν.

 

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αντιστοιχίες και οι εγγραφές των αποφοίτων και των μαθητών προηγούμενων τύπων σχολικών μονάδων Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΣ, ΕΠΑΛ νόμου 3475/2006 και ΕΠΑΛ νόμου 4186/2013).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του νόμου 4473/2017 (ΦΕΚ 78/Α/2017).

 

3. Το Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας είναι προαιρετικό. Στο Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας εγγράφονται κατά την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: α) οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και των παλαιότερων τύπων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ισότιμων με το Επαγγελματικό Λύκειο και β) οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου.

 

Το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας εφαρμόζει το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας), έχει διάρκεια ένα (1) σχολικό έτος και περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα, αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας, έχει το Επαγγελματικό Λύκειο ή το ΕΚ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη διοικητική διαχείριση της μαθητείας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η σχέση του εκπαιδευτικού έργου της παρούσας παραγράφου με το εργασιακό και το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του νόμου 4473/2017 (ΦΕΚ 78/Α/2017).

 

4. Στα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια εφαρμόζεται πρόγραμμα με τον τίτλο Μια Νέα Αρχή στα Επαγγελματικά Λύκεια, το οποίο περιλαμβάνει:

 

α) την εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία που παρέχεται σε μαθητές των επαγγελματικών λυκείων, σύμφωνα με το άρθρο 26 του νόμου 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/2016),

β) τη ψυχοκοινωνική και συναισθηματική στήριξη μαθητών, σύμφωνα με την περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του νόμου 3699/2008 (ΦΕΚ 199/Α/2008),

γ) την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των επαγγελματικών λυκείων στο πλαίσιο του προγράμματος,

δ) σχέδια δράσης που προάγουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και συνδέονται ενδεικτικά με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα,

ε) τον εξοπλισμό των επαγγελματικών λυκείων με υποδομές τηλεδιάσκεψης,

στ) το θεσμό του σύμβουλου καθηγητή και του συμβουλίου τάξης,

ζ) τη δικτύωση των σχολικών μονάδων.

 

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται τα σχέδια δράσης του προγράμματος και οι αρμοδιότητες του σύμβουλου καθηγητή και του συμβουλίου τάξης, καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος, μπορεί να συνιστώνται όργανα και επιτροπές για την εποπτεία και την υποστήριξη του προγράμματος και να καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία και τη συγκρότησή τους. Οι δαπάνες του προγράμματος μπορούν να καλύπτονται από πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη διαχείριση κονδυλίων, τα οποία διατίθενται για τα σχέδια δράσης, μπορεί να αναλαμβάνει η οικεία σχολική επιτροπή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε σχετικό θέμα με τη συγκεκριμένη διαχείριση κονδυλίων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του νόμου 4559/2018 (ΦΕΚ 142/Α/2018).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 66 του νόμου [Ν] 4386/2016 (ΦΕΚ 83/Α/2016).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.