Νόμος 2297/95 - Άρθρο 1

Άρθρο 1: Σύσταση, λειτουργία, διάρθρωση και αρμοδιότητες Γραφείων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο β του άρθρου 25 του νόμου 3196/2003 (ΦΕΚ 274/Α/2003).

 

1. Τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων και στη Γενική Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Εξωτερικού και ανήκουν στις Υπηρεσίες Εξωτερικού της Γενικής Γραμματείας Διακρατικών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Διακρίνονται σε Γραφεία Γενικών Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Γραφεία Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Γραφεία Ακολούθων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

 

2. Κάθε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων συνιστάται ή καταργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας. Τα ως άνω Γραφεία λειτουργούν σε Πρεσβείες, Γενικά Προξενεία και Προξενεία.

 

Με το ιδρυτικό προεδρικό διάταγμα καθορίζεται για καθένα από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων η έδρα και η περιφέρεια αρμοδιότητάς του, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία χώρες.

 

Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας δύνανται να ανατίθενται ειδικότερες αρμοδιότητες ή καθήκοντα στους προϊσταμένους Γραφείων Γενικών Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

 

3. Σε κάθε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων προΐσταται Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή Σύμβουλος οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Η σύνθεση των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε προσωπικό καθορίζεται στα πλαίσια του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων των κλάδων Υπηρεσιών Εξωτερικού που προβλέπεται στον παρόντα νόμο.

 

4. Η διάρθρωση των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ορίζεται ως εξής:

 

α. Γραφεία Γενικών Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

 

Πρεσβεία

Έδρα

Περιφέρεια αρμοδιότητας

1. Ουάσιγκτον

Ουάσιγκτον

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

2. Βόννης

Βόννη

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας

3. Παρισίων

Παρίσι

Γαλλία

4. Μόσχας

Μόσχα

Ρωσία, Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών

 

β. Γραφεία Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

 

Πρεσβεία

Έδρα

Περιφέρεια αρμοδιότητας

1. Τόκιο

Τόκιο

Ιαπωνία - Φιλιππίνες

2. Ρώμης

Ρώμη

Ιταλία - Μάλτα

3. Βέρνης

Βέρνη

Ελβετία

4. Μαδρίτης

Μαδρίτη

Ισπανία

5. Λονδίνου

Λονδίνο

Μεγάλη Βρετανία

6. Βιέννης

Βιέννη

Αυστρία

7. Βρυξελλών

Βρυξέλλες

Βέλγιο - Λουξεμβούργο

8. Χάγης

Χάγη

Ολλανδία

9. Λευκωσίας

Λευκωσία

Κύπρος

10. Στοκχόλμης

Στοκχόλμη

Σουηδία, Λετονία, Λιθουανία

11. Βουδαπέστης

Βουδαπέστη

Ουγγαρία

12. Πράγας

Πράγα

Τσεχία - Σλοβακία

13. Βαρσοβίας

Βαρσοβία

Πολωνία

14. Βουκουρεστίου

Βουκουρέστι

Ρουμανία

15. Σόφιας

Σόφια

Βουλγαρία

16. Βελιγραδίου

Βελιγράδι

ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ΠΓΔΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη

17. Πεκίνου

Πεκίνο

Κίνα

18. Οττάβας

Μόντρεαλ

Καναδάς

19. Ουάσιγκτον

Νέα Υόρκη

Ανατολικές Πολιτείες ΗΠΑ

20. Καΐρου

Κάιρο

Αίγυπτος

21. Νέου Δελχί

Νέο Δελχί

Ινδία

22. Πεκίνου Σαγκάη

αυτή του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη

23. Σεράγεβο

Σεράγεβο

Βοσνία Ερζεγοβίνη

 

γ. Γραφεία Ακολούθων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

 

Πρεσβεία

Έδρα

Περιφέρεια αρμοδιότητας

1. Ρώμης

Μιλάνο

Βόρεια Ιταλία

2. Παρισίων

Μασσαλία

Νότια Γαλλία

3. Λισσαβόνας

Λισσαβόνα

Πορτογαλία

4. Βόννης

Βερολίνο

Ανατολική Γερμανία

5. Βόννης

Μόναχο

Νότια Γερμανία

6. Βόννης

Αμβούργο

Βόρεια Γερμανία

7. Βόννης

Φρανκφούρτη

Έσση - Ρηνανία - Παλατινάτο - Θουρηγκία

8. Δουβλίνου

Δουβλίνο

Ιρλανδία

9. Ελσίνκι

Ελσίνκι

Φινλανδία, Εσθονία

10. Κοπεγχάγης

Κοπεγχάγη

Δανία

11. Αγκύρας

Κωνσταντινούπολη

Τουρκία

12. Δαμασκού

Δαμασκός

Συρία, Ιορδανία

13. Βαγδάτης

Βαγδάτη

Ιράκ

14. Τεχεράνης

Τεχεράνη

Ιράν, Πακιστάν, Αφγανιστάν

15. Κουβέιτ

Κουβέιτ

Κουβέιτ, Εμιράτα Περσικού Κόλπου

16. Ριάντ

Τζέντα

Σαουδική Αραβία, Υεμένη

17. Ραμπάτ

Ραμπάτ

Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία

18. Τριπόλεως

Τρίπολη

Λιβύη

19. Τελ Αβίβ

Τελ Αβίβ

Ισραήλ

20. Βηρυτού

Βηρυτός

Λίβανος

21. Πραιτώριας

Γιοχάνεσμπουργκ

Νοτιοαφρικανική Ένωση

22. Σεούλ

Σεούλ

Νότια Κορέα

23. Καμπέρας

Σίδνεϊ

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία

24. Οττάβας

Τορόντο

Δυτικός Καναδάς

25. Ουάσινγκτον

Σικάγο

Μεσοδυτικές Πολιτείες ΗΠΑ

26. Ουάσινγκτον

Λος Άντζελες

Δυτικές Πολιτείες ΗΠΑ

27. Λιουμπλιάνας

Λιουμπλιάνα

Σλοβενία

28. Ζάγκρεμπ

Ζάγκρεμπ

Κροατία

29. Κιέβου

Κίεβο

Ουκρανία

30. Τυφλίδας

Τυφλίδα

Γεωργία

31. Ερεβάν

Ερεβάν

Αρμενία

32. Μπακού

Μπακού

Αζερμπαϊτζάν

33. Άλμα Άτα

Άλμα Άτα

Καζακστάν

34. Μόσχας

Τασκένδη

Ουζμπεκιστάν

35. Μόσχας

Κρασνοντάρ

Νότια Ρωσία

36. Σιγκαπούρης

Σιγκαπούρη

Σιγκαπούρη

37. Τιράνων

Τίρανα

Αλβανία

38. Μπραζίλια

Σάο Πάολο

Βραζιλία

39. Τελ Αβίβ

Ιεροσόλυμα

αυτή του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων

 

Ως Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ειδικών συνθηκών χαρακτηρίζονται τα Γραφεία που λειτουργούν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 14 του νόμου 3072/2002 (ΦΕΚ 294/Α/2002).

 

5. Οι αρμοδιότητες των Γραφείων Συμβούλων και Ακολούθων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, μεταξύ άλλων, είναι:

 

α. Η μελέτη της γενικής οικονομικής κατάστασης και η παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων των χωρών της αρμοδιότητάς τους.

 

β. Η μελέτη της παραγωγής, του εξωτερικού εμπορίου και των διεθνών συναλλαγών των χωρών της αρμοδιότητάς τους σε σχέση με την παραγωγή και το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας.

 

γ. Η συνεχής και μεθοδική έρευνα της αγοράς των χωρών της αρμοδιότητάς τους, ώστε να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυνατότητες τοποθετήσεως ελληνικών προϊόντων. Για το σκοπό αυτόν μελετώνται οι συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη αγορά, οι συνήθειες, προτιμήσεις και απαιτήσεις της κατανάλωσης, καθώς και οι προβλεπόμενες ή διαγραφόμενες τάσεις της αγοράς σε συσχετισμό με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων έναντι των ομοειδών προϊόντων άλλων χωρών.

 

δ. Η προσέλκυση αλλοδαπών επενδύσεων στην Ελλάδα, η προώθηση των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό, η συμβολή στη συγκρότηση συλλογικών φορέων και ομάδων στήριξης των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων και η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, ειδικότερα σε ζητήματα σύστασης και λειτουργίας μεικτών επιχειρήσεων στην αλλοδαπή, μεταφοράς τεχνολογίας, υπεργολαβιών, συμπαραγωγής προϊόντων, αντισταθμιστικού εμπορίου και τουριστικής πολιτικής.

 

ε. Η παρακολούθηση και η μελέτη των τάσεων και εξελίξεων του διμερούς εμπορίου με τις χώρες αρμοδιότητάς τους και η υποβολή ετήσιων εκθέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία, όπου εκτίθενται αναλυτικά και τα στοιχεία που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους

 

στ. Η ενημέρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας για μέτρα οικονομικού, εμπορικού ή δημοσιονομικού χαρακτήρα που μελετώνται ή λαμβάνονται από τις χώρες της αρμοδιότητάς τους και αφορούν στο εξωτερικό εμπόριο, στη σύναψη διεθνών οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, στις εμπορικές συμβάσεις και στην τελωνειακή νομοθεσία.

 

ζ. Η μέριμνα για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών με στόχο τη συνεχή και προοδευτική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.

 

η. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύναψη εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της αρμοδιότητάς τους, καθώς και η υποβολή προτάσεων και η συμμετοχή σε θέματα εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις χώρες αυτές.

 

θ. Η διοργάνωση συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων με σκοπό την προβολή των δυνατοτήτων και προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη σύγχρονων μορφών επενδύσεων, μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής συνεργασίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων στις χώρες της αρμοδιότητάς τους.

 

ι. Η παρακολούθηση, καταγραφή και ενημέρωση για ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα τεχνικής, οικονομικής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών και δημόσιων έργων.

 

ι)α. Η παροχή κάθε χρήσιμης πληροφορίας στους ελληνικούς εμπορικούς οίκους για εισαγωγικούς και εξαγωγικούς οίκους της περιφέρειάς τους, καθώς και κάθε δυνατής συνδρομής για την τοποθέτηση των προϊόντων τους.

 

ι)β. Η μεσολάβηση για την επίλυση εμπορικών διαφορών μέσω διαιτησίας και επιδιαιτησίας ή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου

 

ι)γ. Η διοργάνωση εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών από και προς τη χώρα αρμοδιότητάς τους.

 

ι)δ. Η προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιωτών και η υποβοήθηση πράξεων και συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας

 

ι)ε. Η μελέτη και εισήγηση για την οργάνωση εκθέσεων ελληνικών προϊόντων, για την εγκατάσταση μόνιμων ή προσωρινών εκθετηρίων στις χώρες της αρμοδιότητάς τους, καθώς και για την προβολή και διαφήμιση των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων με τα πιο πρόσφορα μέσα

 

ι)στ. Η μελέτη και παρακολούθηση θεμάτων γεωργικής τουριστικής πολιτικής, καθώς και θεμάτων πολιτικής χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών σε χώρες όπου δεν υπάρχουν εκπρόσωποι αντίστοιχων υπουργείων που να καλύπτουν τα θέματα αυτά

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.