Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Στο γενικό προϋπολογισμό του Κράτους εγγράφονται κατά φορέα εκτελέσεως και ειδικότερα στους προϋπολογισμούς εξόδων τω φορέων αυτών, οι απαραίτητες πιστώσεις για την εκτέλεση των προμηθειών, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
2. Στις περιπτώσεις που ανατίθεται η πραγματοποίηση ενοποιημένων προμηθειών από ένα φορέα γίνεται μεταφορά των σχετικών πιστώσεων από τους προϋπολογισμούς εξόδων των ενδιαφερόμενων φορέων στον προϋπολογισμό του εκτελούντος την ενοποιημένη προμήθεια φορέα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από αίτημα των οικείων υπουργείων.
3. Η χρησιμοποίηση πιστώσεων για προμήθεια διαφορετικών ειδών ή ειδών που προορίζονται για διάφορους υποφορείς του αυτού φορέα, γίνεται χωρίς καμία προηγούμενη έγκριση, εάν έχουν εγγραφεί στον ίδιο κωδικό αριθμό εξόδου (ΚΑΕ).
4. Μεταφορά πιστώσεων από έναν κωδικό αριθμό εξόδου σε άλλο του αυτού φορέα, είτε λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων, είτε λόγω εγγραφής νέου κωδικού αριθμού εξόδου, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Για την έκδοση της αποφάσεως αυτής απαιτείται αίτημα του φορέα προς το Υπουργείο Οικονομικών.
5. Οι δαπάνες από συμβάσεις προηγούμενων οικονομικών ετών βαρύνουν τις πιστώσεις του έτους, που πραγματοποιείται η πληρωμή, ανεξάρτητα από το έτος που δημιουργήθηκε η υποχρέωση πληρωμής.
6. Στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών εγγράφεται ειδική πίστωση για την κάλυψη των κατωτέρω δαπανών:
α) Για συμβάσεις προηγουμένων οικονομικών ετών.
β) Για προμήθειες για τις οποίες είτε οι σχετικές διακηρύξεις έχουν δημοσιευθεί, είτε έχει εκδοθεί απόφαση με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια προμήθειας με απευθείας ανάθεση, μέχρι 10 Δεκεμβρίου του προηγούμενου οικονομικού έτους.
γ) Για προμήθειες που πραγματοποιούνται σε βάρος έκπτωτου προμηθευτή από σύμβαση είτε προηγούμενων οικονομικών ετών, είτε και του έτους στον προϋπολογισμό, του οποίου έχει εγγραφεί η σχετική ειδική πίστωση.
7. Η μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων από την ειδική πίστωση, για την κάλυψη των παραπάνω δαπανών, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση αυτή, οι φορείς εκτελέσεως προμηθειών, αποστέλλουν, μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, στο Υπουργείο Οικονομικών καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα κατωτέρω στοιχεία:
α) το φορέα για τον οποίο προορίζονται τα είδη,
β) τον κωδικό αριθμό του φορέα και υποφορέα, όπου υπάρχει, και τον κωδικό αριθμό εξόδου στον οποίο θα εγγραφεί η πίστωση που θα μεταφερθεί,
γ) το ποσό της πιστώσεως που θα μεταφερθεί,
δ) το είδος,
ε) τον αριθμό της συμβάσεως και τη χρονολογία υπογραφής της,
στ) τον αριθμό της διακηρύξεως και την ημερομηνία δημοσιεύσεώς της,
ζ) τον αριθμό και ημερομηνία της αποφάσεως για τη διενέργεια προμήθειας με απευθείας ανάθεση,
η) τον αριθμό της συμβάσεως και την ημερομηνία υπογραφής της, για προμήθεια είδους σε βάρος έκπτωτου προμηθευτή.
β. Για την έγκαιρη προκήρυξη διαγωνισμών με πιστώσεις του επόμενου οικονομικού έτους, επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις επαρκώς αιτιολογημένες, η προέγκριση πιστώσεων, για προμήθεια ειδών σε βάρος του επόμενου οικονομικού έτους.
Το ποσό της προεγκρίσεως καθορίζεται και χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από αίτημα,που υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο φορέα, η δε σχετική πίστωση εγγράφεται στον προϋπολογισμό εξόδων των φορέων εκτελέσεως της προμήθειας.
9. Τα αιτήματα των φορέων, επαρκώς αιτιολογημένα, πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία:
α) το είδος,
β) την προϋπολογισθείσα δαπάνη,
γ) τον κωδικό αριθμό του φορέα και του υποφορέα, όπου υπάρχει, καθώς και του κωδικού αριθμού εξόδου και
δ) το φορέα εκτελέσεως της προμήθειας.
10. Επιτρέπεται η χορήγηση στον προμηθευτή προκαταβολής μέρους της αξίας του προς προμήθεια είδους, με εγγύηση τράπεζας ή άλλου νομικού προσώπου της ημεδαπής ή χωρών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, που έχει κατά νόμο δυνατότητα προς τούτο.
11. Το ύψος της προκαταβολής δεν δύναται να υπερβαίνει το ήμισυ της συμβατικής αξίας. Υπέρβαση επιτρέπεται σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, απολύτως αιτιολογημένες, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
12. Η προκαταβολή βαρύνει τις πιστώσεις, που έχουν εγκριθεί για την προμήθεια του συγκεκριμένου είδους.
13. Για την κάλυψη της δαπάνης, που απαιτείται για προμήθεια ειδών η αξία των οποίων πληρώνεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος με άνοιγμα πιστώσεως, εκδίδεται χρηματικό ένταλμα πληρωμής (ΧΕΠ).
14. Η δαπάνη αυτή βαρύνει το οικονομικό έτος μέσα στο οποίο εκδόθηκε το χρηματικό ένταλμα πληρωμής, ανεξάρτητα από το έτος που θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή.
15. Το χρηματικό ένταλμα πληρωμής εκδίδεται από την αρμόδια διεύθυνση εντελλόμενων εξόδων, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή του αρμόδιου για τη διοίκηση του φορέα οργάνου, στο όνομα της Τράπεζας της Ελλάδος.
16. Με το χρηματικό ένταλμα πληρωμής καθορίζεται και το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει η απόδοση λογαριασμού.
Το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται μέχρι δύο έτη από την έκδοση του χρηματικού εντάλματος πληρωμής και μπορεί να παραταθεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ειδικά αιτιολογημένες, με κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.
17. Επιβάλλεται κράτηση 0,25% επί της συμβατικής αξίας, υπέρ του Δημοσίου, καθώς και κράτηση 0,30% επί της συμβατικής αξίας, υπέρ του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου, για τις προμήθειες, που εκτελούνται από τους φορείς, που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και από τις νομαρχιακού επιπέδου υπηρεσίες εμπορίου ή από τα ίδια τα ιδρύματα, κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του νομάρχη.
18. Από την ανωτέρω κράτηση εξαιρούνται οι προμήθειες που γίνονται:
α) από το εξωτερικό, χωρίς διαγωνισμό,
β) σε βάρος των πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
19. Η ανωτέρω κράτηση παρακρατείται κατά την πληρωμή και αποδίδεται στο Δημόσιο.
20. Διατάξεις με τις οποίες επιβάλλονται κρατήσεις επί δαπανών προμηθειών, υπέρ ορισμένων ταμείων, διατηρούνται.
21. Χρηματικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα, καταπτώσεις εγγυοδοσιών κ.λ.π., οι οποίες επιβάλλονται κατά την εκτέλεση των προμηθειών, που διενεργούνται από τα αρμόδια υπουργεία, αποτελούν δημόσιο έσοδο.
22. Οι λογιστικές διατάξεις του παρόντος νόμου, κατισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διατάξεως, που αναφέρεται στα θέματα αυτά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο 15 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 του νόμου [Ν] 2000/1991 (ΦΕΚ 206/Α/1991).
|