Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Κλίσεις και βάθος τοποθετήσεως
(α) Για να διευκολύνεται η μετακίνηση των φυσαλίδων αέρα πρέπει να επιδιώκονται, σε συνδυασμό με την απαίτηση του εδαφίου (β), κατά μήκος κλίσεις των αγωγών όχι μικρότερες από τις εξής, αναλόγως με την περίπτωση φοράς:
• | Ανερχόμενοι αγωγοί κατά τη φορά ροής ελάχιστη κλίση 1‰ |
• | Κατερχόμενοι αγωγοί κατά τη φορά ροής ελάχιστη κλίση 4‰ |
• | Αγωγοί, όπου το νερό προβλέπεται να κυκλοφορεί κατά τις δύο φορές, ελαχίστη κλίση 4‰ |
(β) Πρέπει επίσης να επιδιώκεται μικρό βάθος εγκαταστάσεως των αγωγών. Σε δυσμενείς, για τις εκσκαφές, εδαφικές συνθήκες ή σε υψηλή στάθμη υπογείου νερού, το βάθος εκσκαφής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.20 έως 2.50 m, με επικάλυψη πάχους τουλάχιστον 1,00 με 1,20 μέτρων, ώστε να μη παρακωλύεται η εργασία των γεωργικών μηχανημάτων και να προστατεύονται α αγωγοί από κινητά φορτία και παγετό.
(γ) Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουν συνεκτιμηθεί οι απαιτήσεις των προηγουμένων εδαφίων με τις ειδικές συνθήκες ώστε οι κλίσεις και τα βάθη που καθορίζονται τελικά να είναι τα βέλτιστα για τα έργα της υπόψη περιοχής, (έστω και με τροποποίηση των απαιτήσεων των προηγουμένων εδαφίων, ύστερα όμως από εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση).
2. Έδραση σωλήνων
(α) Στον πυθμένα του ορύγματος διαστρώνεται άμμος σε πάχος 10 ή 20 cm, είτε το έδαφος είναι γαιώδες είτε βραχώδες (σε γαιώδες έδαφος το πάχος τούτο δεν υπερβαίνει συνήθως τα 10 cm). Ύστερα το όρυγμα επιχωματώνεται σε διαδοχικές στρώσεις, μέχρι 30 έως 50 cm, αναλόγως της διαμέτρου πάνω οπό τον σωλήνα, με χώμα χωρίς πέτρες ή με άμμο, εάν το χώμα είναι ακατάλληλο. Το χώμα συμπιέζεται κατά στρώσεις στη μια και την άλλη πλευρά του σωλήνα, ώστε το καλά συμπυκνωμένο υλικό να περιορίζει την παραμόρφωση από τα κατακόρυφα φορτία της κυκλικής διατομής, (κυρίως στην περίπτωση εύκαμπτων σωλήνων). Στην περίπτωση που απαιτείται βελτίωση του εδάφους εδράσεως, κάτω από το υπόστρωμα της άμμου διαστρώνεται αμμοχάλικο και σταθεροποιείται με συσκευές συμπυκνώσεως κατάλληλου τύπου. Το υπόλοιπο του ορύγματος γεμίζεται με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφής. Στην περίπτωση ιλυωδών ή τυρφωδών εδαφών με μεταβλητή στάθμη υπογείου νερού, δεν υπάρχουν αμφιβολίες, πρέπει να εξετάζεται η σκοπιμότητα χρησιμοποιήσεως διαβαθμισμένης άμμου.
(β) Σε κάθε περίπτωση συνεξετάζονται οι απαιτήσεις για τη στατική συμπεριφορά των σωλήνων (αντοχή και παραμόρφωση) με τις ιδιότητες του εδάφους (στην έδραση και τις παρειές του ορύγματος) και τη στάθμη του υπογείου νερού και προτείνεται ο σωστός τρόπος εδράσεως των σωλήνων, έστω και κατά τροποποίηση των υποδείξεων του εδαφίου (α).
3. Διασταύρωση σωλήνων με τάφρους
Πρέπει γενικά να προτείνονται λύσεις που δεν έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλα βάθη εκσκαφής για την εγκατάσταση των αγωγών.
Στην περιοχή διελεύσεως κάτω από τάφρο πρέπει να επενδύεται η τάφρος με σκυρόδεμα στον πυθμένα.
Εάν υπόγειος αγωγός είναι εγκατεστημένος παράλληλα σε τάφρο και έχει διακλάδωση υδροδοτήσεως υδροληψίας εκείθεν της τάφρου, πρέπει να αποφεύγεται (κατά το δυνατόν) η διέλευση με μορφή σίφωνα. Πρέπει στις περιπτώσεις αυτές να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι εμφράξεως του σίφωνα από την καθίζηση των αιωρουμένων φερτών υλών. Για τάφρους με μικρό βάθος, μπορεί να γίνει η γεφύρωση της τάφρου με το κινητό υλικό. Για τάφρους με μεγάλο βάθος, πρέπει να εξετάζεται αν είναι πιο οικονομική π διέλευση κάτω από την τάφρο ή η πρόβλεψη υπογείων αγωγών παράλληλα σε κάθε τάφρο.
4. Σύνδεση σωλήνων στις θέσεις τεχνικών έργων και δυνατότητα αποσυναρμολογήσεως συσκευών
4.1. Για την αντιμετώπιση διαφορικών καθιζήσεων μεταξύ σωλήνων και τεχνικών έργων (π.χ. φρεατίων δικλείδων, σωμάτων αγκυρώσεως, κ.λ.π.), όταν πρόκειται για σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο ή από άλλο υλικό αναλόγου ελαστικής συμπεριφοράς, πρέπει να παρεμβάλλεται τεμάχιο σωλήνα μικρού μήκους (π.χ. 1 m), μεταξύ του τμήματος του σωλήνα που εξέχει από το τεχνικό έργο και του υπολοίπου αγωγού (για πρόσδοση ευκαμψίας στη σύνδεση).
4.2. Η όλη διάταξη της εγκαταστάσεως των συσκευών στα φρεάτια πρέπει να επιτρέπει την ευχερή αποσυναρμολόγηση για επισκευές. Οι δικλείδες, σε σωληνώσεις που μπορούν να παραλαμβάνουν αξονικές δυνάμεις, πρέπει να εφοδιάζονται με τεμάχια αποσυναρμολογήσεως που να είναι επίσης ικανά να μεταφέρουν αξονικές δυνάμεις.