Απόφαση 7451/20

Απόφαση 7451/2020: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων 2 κτηρίων ως εξής: α) του κτηρίου επί των οδών Πτολεμαίων και Φαίδρας και β) του κτηρίου επί της οδού Πτολεμαίων 54 στην Καβάλα και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 7451/2020: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων 2 κτηρίων ως εξής: α) του κτηρίου επί των οδών Πτολεμαίων και Φαίδρας και β) του κτηρίου επί της οδού Πτολεμαίων 54 στην Καβάλα και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτών, (ΦΕΚ 50/Δ/2020), 05-02-2020.

 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις:

 

α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού.

 

β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρεται στο χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.

 

γ) Του προεδρικού διατάγματος 141/2017 (ΦΕΚ180/Α/2017) Οργανισμός Υπουργείου Εσωτερικών.

 

δ) Των προεδρικών διαταγμάτων 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/2015) και 123/2016 (ΦΕΚ 208/Α/2016) περί σύστασης και μετονομασίας υπουργείων.

 

ε) Του προεδρικού διατάγματος 83/2019 (ΦΕΚ 121/Α/2019) Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.

 

2. Τη με αριθμό 1095Β/2019 (ΦΕΚ 3180/Β/2019) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Καράογλου.

 

3. Την από 04-12-18 αιτιολογική έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και τη με αριθμό 3256/16/12-12-2018 κοινοποίηση αυτής.

 

4. Τη με αριθμό 992/15-02-2019 ένσταση- αντιρρήσεις από τη φερόμενη συνιδιοκτήτρια του κτηρίου επί των οδών Πτολεμαίων και Φαίδρας και του κτηρίου επί της οδού Πτολεμαίων 54.

 

5. Την από 30-09-2019 εξέταση ένστασης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τ. Μακεδονίας και Θράκης).

 

6. Το με αριθμό 45856/18/13-05-2019 (ΥΠΕΣ 6386/18-10-2019) έγγραφο του Δήμου Καβάλας/Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών/Τμήμα Έργων και Μελετών, με το οποίο απέστειλε αποδεικτικά τοιχοκόλλησης και στοιχεία που αφορούν στην τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας γνωστοποίησης της παραπάνω αιτιολογικής έκθεσης.

 

7. Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στη συνεδρίασή του με αριθμό 7/31-10-2019 για αναβολή του θέματος και στη με αριθμό 8/28-11-2019 συνεδρίασή του ...ομόφωνα, υπέρ του χαρακτηρισμού, σύμφωνα με την ανωτέρω πρόταση της υπηρεσίας, αποφασίζουμε:

 

1. Γίνονται δεκτά εν μέρει τα αναφερόμενα στην ένσταση της φερόμενης ιδιοκτήτριας του κτηρίου επί των οδών Πτολεμαίων και Φαίδρας και του κτηρίου επί της οδού Πτολεμαίων 54.

 

2. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέα 2 κτήρια ως εξής:

 

α) το κτήριο επί των οδών Πτολεμαίων και Φαίδρας και

β) το κτήριο επί της οδού Πτολεμαίων 54 στην Καβάλα,

 

όπως σημειώνονται ενδεικτικά με διπλή διαγράμμιση, στο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:1000, και με περίγραμμα σε ένθετο απόσπασμα αεροφωτογραφίας του Ελληνικού Κτηματολογίου, που θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τέως Μακεδονίας και Θράκης), που συνοδεύει την απόφαση αυτή, για τους παρακάτω λόγους:

 

(α) Πρόκειται για αξιόλογα κτίσματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό χαρακτήρα που χτίστηκαν πιθανώς στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αξίζει να διατηρηθούν.

 

(β) Αποτελούν σημαντικά στοιχεία διάσωσης του παραδοσιακού ιστού και της οικιστικής οργάνωσης της περιοχής, που συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσής της και αναδεικνύουν μέρος της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, κοινωνικής και αισθητικής φυσιογνωμίας της πόλης της εποχής αυτής.

 

(γ) Η προστασία και διατήρησή τους θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον πόλης με ενδιαφέρον, συμβάλλοντας στη διάσωση της κλίμακας της γειτονιάς.

 

Ειδικότερα, για κάθε ένα από τα παραπάνω κτήρια αναφέρεται:

 

3. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο το κτήριο επί των οδών Πτολεμαίων και Φαίδρας (με αριθμό 380 καρτέλα της ΕΠΑ) φερόμενο ως ιδιοκτησία Αναστασία Γεωργιάδου, Ευαγγελία Γεωργιάδου, Παντελή Γράσου, Αγγελική Λασκαρίδου και Μιχαήλ Λασκαρίδη, για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Είναι παραδοσιακό κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα με μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά κτηρίου καταστήματος (ισόγειο με κεραμοσκεπή στέγη, κεντρική είσοδος με ανοίγματα εκατέρωθεν).

 

β) Διαθέτει ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία ευρωπαϊκών επιρροών (νεοκλασικά - νεομπαρόκ),όπως πχ. πλαίσια στα ανοίγματα από πλίνθους, οδοντωτά τελειώματα, υψίκορμα ανοίγματα και συμμετρική διάταξη αυτών, τοξωτά ανοίγματα κ.λ.π.

 

4. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο το κτήριο επί της οδού Πτολεμαίων 54, (με αριθμό 381 καρτέλα της ΕΠΑ), φερόμενο ως ιδιοκτησία Αναστασία Γεωργιάδου, Ευαγγελία Γεωργιάδου, Παντελή Γράσου, Αγγελική Λασκαρίδου και Μιχαήλ Λασκαρίδη, για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Είναι παραδοσιακή αστική κατοικία των αρχών του 20ου αιώνα με στοιχεία Μακεδονικής αρχιτεκτονικής (π.χ. σαχνισί στον όροφο, εξώστης που προεξέχει από το σαχνισί, υψίκορμα ανοίγματα, λιθοδομή, γείσο της στέγης με οριζόντιες πλάκες που προεξέχουν και επένδυση από ξύλινες σανίδες, θέση του κτηρίου στο οικόπεδο, στο πίσω μέρος για λόγους προστασίας κ.λ.π.).

 

β) Συμβάλλει στην ανάδειξη του ισόγειου καταστήματος (κτήριο Α) που βρίσκεται μπροστά του, στο ίδιο οικόπεδο, και δημιουργεί μαζί με αυτό ένα ενδιαφέρον οικιστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής σύνθεσης, στην οποία συνυπάρχουν στοιχεία τοπικής παράδοσης και δυτικών επιρροών.

 

5. Δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα τυχόν μεταγενέστερα στοιχεία που τα αλλοιώνουν (π.χ. μεταγενέστερη πόρτα εισόδου του αύλειου χώρου) και το κτίσμα επί της οδού Πτολεμαίων, αριστερά της εισόδου του αύλειου χώρου.

 

6. Στα χαρακτηριζόμενα διατηρητέα κτήρια απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή διακοσμητικών στοιχείων τους και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και αλλοιώνει τη μορφή τους.

 

7. Επιβάλλεται η επισκευή και αποκατάσταση επιχρισμάτων, διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων, επενδύσεων και στεγών των κτηρίων, εφόσον έχουν υποστεί ζημιές, φθορές και αλλοιώσεις.

 

8. Επιτρέπονται τα εξής:

 

α) Η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η στατική ενίσχυση, η εσωτερική επέμβαση στη διαρρύθμιση των κτηρίων για λόγους στατικούς και λειτουργικούς.

 

β) Η αντικατάσταση των φθαρμένων- κατεστραμμένων δομικών στοιχείων με ίδιου τύπου παραδοσιακών υλικών, με σκοπό την ανάδειξη όλων των αυθεντικών εξωτερικών στοιχείων (αρχιτεκτονικά, στέγη, ανοίγματα κ.λ.π.).

 

γ) Η ανακατασκευή της στέγης του κτηρίου Α και καθαίρεσης καπνοδόχου, μετά από την υποβολή σχετικού φακέλου αποτύπωσης και μελέτης, καθώς και η χρήση σιδήρου για λόγους στατικής ενίσχυσης. Επιτρέπεται η χρήση οπλισμένου σκυροδέματος μόνο σε μη εμφανή σημεία (π.χ. σενάζ στέγης).

 

δ) Μικρής κλίμακας τροποποιήσεις στο κτήριο Α, στα ανοίγματα της όψης του επί της οδού Φαίδρας.

 

ε) Νέες χρήσεις εκτός της χρήσης της εκπαίδευσης, όπως τις λοιπές επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής (π.χ. κατοικία, καταστήματα κ.λ.π.) (ο όρος αυτός αφορά σε όλο το οικόπεδο).

 

9. Είναι δυνατόν (μετά από σχετική μελέτη και γνωμοδότηση του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής) η έγκριση μελέτης νέου κτηρίου επί της οδού Πτολεμαίων, αριστερά της εισόδου του αύλειου χώρου, στη θέση του υπάρχοντος τρίτου λιθόκτιστου κτηρίου (το οποίο δεν χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο) με βάση συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη, εφόσον δεν παραβλάπτει την ανάδειξη και δεν αλλοιώνει την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των δύο διατηρητέων κτηρίων, χωρίς υπέρβαση των όρων δόμησης της περιοχής. Για το παραπάνω, είναι δυνατός ο καθορισμός συμπληρωματικών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης ή χρήσης κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, εφόσον δεν αλλοιώνονται τα στοιχεία που συνέτειναν στο χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (παράγραφος 3)γ, άρθρο 6 του νόμου 4067/2012).

 

10. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στη στέγη και στις όψεις των διατηρητέων κτηρίων, καθώς και σε όλο το ακίνητο, πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών που υποδηλώνουν τη χρήση τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί επιγραφών σε διατηρητέα κτήρια.

 

11. Για επεμβάσεις στα διατηρητέα κτήρια, απαιτείται η γνωμοδότηση επί της μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτής από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

 

Διευκρινίζεται ότι με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) μπορεί να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις σε διατηρητέα κτήρια, για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του (όπως η με αριθμό 1714/24-06-2011 εγκύκλιος (ΑΔΑ: 4Α32Φ-ΥΛ) της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης).

 

12. Κάλυψη δαπάνης: Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

13. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

a.7451.20

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Θεσσαλονίκη, 17-01-2020

 

Ο Υφυπουργός

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.