Απόφαση 7445/20

Απόφαση 7445/2020: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων των παραδοσιακών χρήσεων του αλευρόμυλου, της νεροτριβής και του μαντανιού και του συνολικού συγκροτήματος με τα κτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο, το σύστημα υδροδότησης, τον περίβολο και τις κατασκευές πρόσβασης, καθώς και του μηχανικού και τεχνικού εξοπλισμού in situ, του νερόμυλου, του Αγίου Γερμανού Πρεσπών, φερομένου ως ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με φερόμενη παραχώρηση χρήσης στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 7445/2020: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων των παραδοσιακών χρήσεων του αλευρόμυλου, της νεροτριβής και του μαντανιού και του συνολικού συγκροτήματος με τα κτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο, το σύστημα υδροδότησης, τον περίβολο και τις κατασκευές πρόσβασης, καθώς και του μηχανικού και τεχνικού εξοπλισμού in situ, του νερόμυλου, του Αγίου Γερμανού Πρεσπών, φερομένου ως ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με φερόμενη παραχώρηση χρήσης στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτού, (ΦΕΚ 87/Δ/2020), 26-02-2020.

 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις:

 

α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού.

 

β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρεται στο χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.

 

γ) Του προεδρικού διατάγματος 141/2017 (ΦΕΚ180/Α/2017) Οργανισμός Υπουργείου Εσωτερικών.

 

δ) Των προεδρικών διαταγμάτων 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/2015) και 123/2016 (ΦΕΚ 208/Α/2016) περί σύστασης και μετονομασίας υπουργείων.

 

ε) Του προεδρικού διατάγματος 83/2019 (ΦΕΚ 121/Α/2019) Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.

 

2. Τη με αριθμό 1095Β/2019 (ΦΕΚ 3180/Β/2019) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Καράογλου.

 

3. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου 4039/19/22-10-2019 (ΥΠΕΣ 6479/23-10-2019) αίτηση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών με συνημμένα στοιχεία.

 

4. Την από 18-11-2019 αιτιολογική έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και τη με αριθμό πρωτοκόλλου 6479/19-11-2019 κοινοποίηση αυτής.

 

5. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 183713/20-11-2019 (ΥΠΕΣ 7135/20-11-2019) έγγραφο του Τμήματος Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της φερόμενης διαχειρίστριας υπηρεσίας για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φερόμενου ιδιοκτήτη του εν λόγω ακινήτου, με το οποίο δηλώνει ότι συναινεί με την παραπάνω αιτιολογική έκθεση, όπως επίσης συναινεί και με τις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), προκειμένου να χαρακτηριστεί ο νερόμυλος ως διατηρητέο κτίσμα.

 

6. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 4475/19/19-11-19 (ΥΠΕΣ 7086/ 20-11-2019) έγγραφο της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, που φέρεται ότι έχει παραχώρηση χρήσης από την ανωτέρω Υπηρεσία, με το οποίο δηλώνει ότι αποδέχεται την παραπάνω αιτιολογική έκθεση.

 

7. Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στη συνεδρίαση του με αριθμό 8/28-11-2019 (θέμα 9ο - 8ο της Ημερησίας Διάταξης) ...ομόφωνα, υπέρ του χαρακτηρισμού, σύμφωνα με την ανωτέρω πρόταση της υπηρεσίας, αποφασίζουμε:

 

1. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέα τις παραδοσιακές χρήσεις του αλευρόμυλου, της νεροτριβής και του μαντανιού και του συνολικού συγκροτήματος με τα κτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο, το σύστημα υδροδότησης, τον περίβολο και τις κατασκευές πρόσβασης, καθώς και του μηχανικού και τεχνικού εξοπλισμού in situ, του νερόμυλου, του Αγίου Γερμανού Πρεσπών, φερομένου ως ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με φερόμενη παραχώρηση χρήσης στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, όπως σημειώνονται ενδεικτικά με διαγράμμιση, στο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:500, που θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τ. Μακεδονίας και Θράκης), που συνοδεύει την απόφαση αυτή, για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Πρόκειται για ένα σημαντικό προβιομηχανικό συγκρότημα νερόμυλου, από τα ελάχιστα σωζόμενα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με πολυπλοκότητα στην οργάνωση και λειτουργία του και έχει αποκατασταθεί τμήμα του με την εφαρμογή ειδικής γνώσης και παραδοσιακής τεχνικής.

 

β) Βρίσκεται στην περιοχή του παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Γερμανού Πρεσπών και στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών και η αποκατάσταση, ανάδειξη και προστασία του, θα συμβάλλει στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής.

 

γ) Αποτελεί αξιόλογο συμπαγές και αδιάσπαστο αρχιτεκτονικό σύνολο κτιρίων και κατασκευών της υπαίθρου που αναδεικνύει παραδοσιακές τεχνικές, τρόπο και υλικά δόμησης, κοινωνικές και παραγωγικές συνθήκες της εποχής και υψηλή τεχνογνωσία (π.χ. λιθόκτιστα κτίσματα με στέγη με εμφανή λιθοδομή, ξυλοδεσιές, τοξωτές θύρες με παραστάδες από λίθινους γωνιόλιθους, λίθινα τόξα με κλειδί στο κέντρο τους, λίθινες οριζόντιες πλάκες στο άνω μέρος των ανοιγμάτων, γωνιόλιθοι στις ακμές των κτισμάτων, διαμόρφωση λιθόκτιστων αναβαθμών για τη λειτουργική χρήση του χώρου, κτίσματα και κατασκευές προσαρμοσμένα στη φυσική κλίση του εδάφους κ.λ.π.).

 

δ) Η αναβίωση των αρχικών χρήσεων του νερόμυλου θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει την παραδοσιακή δραστηριότητα και θα αναδείξει τη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής, καθώς και θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική ανάπτυξη της.

 

ε) Με τη διατήρηση του συγκροτήματος και των στοιχείων του, θα εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του και η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

 

Ειδικότερα για κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία αναφέρεται:

 

2. Ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα εξής: α) οι παραδοσιακές χρήσεις του αλευρόμυλου, της νεροτριβής και του μαντανιού, β) ο κυρίως νερόμυλος (κτίριο Α), ο γειτονικός νερόμυλος δυτικά (κτίριο Β) και το υπάρχον σωζόμενο τμήμα του βοηθητικού κτίσματος (κτίριο Γ), ανατολικά, γ) ο περιβάλλων χώρος, που αποτελείται από το σύστημα υδροδότησης, τις κατασκευές πρόσβασης (λιθόστρωτα και σκάλα ανόδου στο άνω τμήμα) και τμήμα λιθόκτιστου περιβόλου-αναχωματικού τοίχου στο ανατολικό τμήμα της έκτασης και δ) ο μηχανικός και τεχνικός εξοπλισμός in situ. (για τα παραπάνω στοιχεία (β), (γ) και (δ), ο χαρακτηρισμός αφορά στα υφιστάμενα σωζόμενα τμήματα και όσα έχουν ανακατασκευαστεί, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο, τέχνη, υλικά, τύπο και μορφή).

 

3. Στο χαρακτηριζόμενο διατηρητέο συγκρότημα απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών, τεχνολογικών ή διακοσμητικών στοιχείων του και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και αλλοιώνει τη μορφή και τις παραδοσιακές χρήσεις του.

 

4. Είναι αναγκαία η συνεχής τροφοδότηση με νερό για την απρόσκοπτη λειτουργία των παραδοσιακών χρήσεων του διατηρητέου συγκροτήματος.

 

5. Επιτρέπονται:

 

α) η επισκευή, αποκατάσταση, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η στατική ενίσχυση ή στερέωση, η εσωτερική επέμβαση στη διαρρύθμιση των κτισμάτων του θέματος για λόγους στατικούς και λειτουργικούς, χωρίς αλλοίωση του αρχιτεκτονικού και μορφολογικού τους χαρακτήρα και των βασικών αρχών της σύνθεσης τους, καθώς και η επισκευή, αποκατάσταση των μηχανισμών των μύλων, χωρίς αλλοίωση της παραδοσιακής μορφής και χρήσης τους.

 

β) η ανακατασκευή του κατεστραμμένου τμήματος του κτιρίου Β στην αρχική του μορφή και τυπολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία τεκμηρίωσης του (δημοσιευμένα σχέδια αποτύπωσης, φωτογραφία κ.λ.π.), με τον παραδοσιακό τρόπο και υλικά δόμησης.

 

γ) εργασίες στερέωσης/ή τμηματικής ανακατασκευής του περιβόλου και των λοιπών στοιχείων του περιβάλλοντος χώρου, όσον αφορά στα τμήματα που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα (υλικά, τύπο και μορφή) και τα στοιχεία τεκμηρίωσης τους,

 

δ) εργασίες ανακατασκευής του μηχανισμού του μύλου εσωτερικά (in situ) του γειτονικού νερόμυλου (κτιρίου Β), όσον αφορά στα τμήματα που δεν υφίστανται, σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική, μορφή, υλικά και γνώση.

 

ε) η επανένταξη των διατηρητέων αρχικών παραδοσιακών χρήσεων του θέματος στα κτίρια Α και Β (ειδικότερα, στο κτίριο Β, επιτρέπεται η επαναλειτουργία του αλευρόμυλου για την παραγωγή βρώσιμου αλευριού),

 

στ) εργασίες στο βοηθητικό κτίριο Γ, ανατολικά, με την προϋπόθεση ότι δεν βλάπτεται η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του συνολικού συγκροτήματος, ως εξής:

 

(1) εργασίες ανακατασκευής του κατεστραμμένου τμήματος ή μέρους του (π.χ. ισόγειο τμήμα), σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα, τρόπο δόμησης και υλικά, αφού προηγηθεί η περαιτέρω έρευνα και τεκμηρίωση του χώρου, προκειμένου να εξασφαλίζονται βοηθητικές χρήσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, ή εναλλακτικά (2) εργασίες στερέωσης της υπάρχουσας λιθοδομής του, διαμόρφωσης της στάθμης δαπέδου εσωτερικά και τοποθέτηση ενός ισογείου οικίσκου (προσωρινού τύπου), απλής κυβικής μορφής με τετράρριχτη (ή δίρριχτη) στέγαση, μέσα σε ένα από τα "δωμάτια" του στερεωμένου πλέον υπολείμματος κτίσματος, κατασκευής από φυσικά υλικά (π.χ. σιδήρου ή ξύλου) και με τις ελάχιστες δυνατόν διαστάσεις (οι οποίες είναι δυνατό να είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες στις ισχύουσες διατάξεις, π.χ. κτιριοδομικός κανονισμός κ.λ.π., για λόγους προσαρμογής του στο υπάρχον συγκρότημα), προκειμένου να στεγαστούν χρήσεις (π.χ. χώροι υγιεινής, αποθήκη κ.λ.π.), απαραίτητες για την άδεια επαναλειτουργίας του αλευρόμυλου για παραγωγή βρώσιμου αλευριού (η οποία θα γίνεται στο ανακατασκευασμένο κτίριο Β), με την επαναφορά παραδοσιακών ασχολιών και πρακτικών.

 

Η περίπτωση αυτή κρίνεται αναγκαία και επιτρέπεται ως εναλλακτική, για την πραγματοποίηση του σκοπού της κηρύξεως του συνολικού συγκροτήματος ως διατηρητέου, καθώς και για την εξασφάλιση της άμεσης προστασίας, ανάδειξης και διατήρησης του. Ο οικίσκος δύναται να εγκατασταθεί, προκειμένου να χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας του αλευρόμυλου από τις αρμόδιες αρχές για παραγωγή βρώσιμου αλευριού με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και να παραμείνει στο χρόνο ισχύος της. Αλλιώς θα πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή. (Εξαιρούνται, οι εργασίες στερέωσης της υπάρχουσας λιθοδομής του και διαμόρφωσης της στάθμης δαπέδου εσωτερικά, οι οποίες δύναται να γίνουν για την προστασία του υφιστάμενου τμήματος του κτιρίου Γ, ανεξάρτητα από την παραπάνω προϋπόθεση της χρήσης του), (3) η εγκατάσταση, όποιων τυχόν υποδομών ή υλικών/ εξοπλισμού επιβληθούν για την ασφάλεια, υγιεινή και πυροπροστασία του συγκροτήματος, εφόσον δεν βλάπτουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του (π.χ. μικρού τύπου συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποκλειστικά ηλιακού τύπου κ.λ.π.),

 

ζ) ο καθαρισμός από επιχωματώσεις στο βοηθητικό κτίριο Γ, στον περίβολο και στον περιβάλλοντα χώρο για την αρχική τεκμηρίωση τους.

 

η) μικρής κλίμακας διαμορφώσεις/ επιχωματώσεις στον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. αναβαθμοί, καλντερίμι, κ.λ.π.), σύμφωνα με τις παραδοσιακές τεχνικές και υλικά, καθώς και μικρής κλίμακας εκσκαφές για λειτουργικούς λόγους (π.χ. δεξαμενή αποχέτευσης κ.λ.π.).

 

6. Για εργασίες των παραπάνω παραγράφων 5(γ), 5(δ), 5(στ 3), 5(ζ) και 5(η), στερέωσης της υπάρχουσας λιθοδομής του κτιρίου Γ και διαμόρφωσης της στάθμης δαπέδου εσωτερικά του, μικρής κλίμακας επισκευές ή ανακατασκευές του μηχανικού και τεχνικού εξοπλισμού και εργασίες εγκατάστασης τυχόν υποδομών ή υλικών/εξοπλισμού του διατηρητέου συγκροτήματος, καθώς και για την τοποθέτηση επιγραφών, δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) (Υπουργείο Εσωτερικών τέως Μακεδονίας - Θράκης).

 

7. Απαγορεύονται:

 

α) κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους στοιχείων του και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει και αλλοιώνει τη μορφή της διατηρητέας χρήσης του,

 

β) η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στο χαρακτηρισμένο χώρο του νερόμυλου, πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών που υποδηλώνουν τη χρήση του, στην ελληνική γλώσσα.

 

γ) η τοποθέτηση σύγχρονου εξοπλισμού (π.χ. συσκευές μηχανολογικού εξοπλισμού κλιματισμού, θέρμανσης κ.λ.π.) ή υλικών/εξοπλισμού που δεν είναι συμβατά με την αυθεντική χρήση του χώρου, πλην όποιων τυχόν εγκαταστάσεων/εξοπλισμού επιβληθούν για την ασφάλεια, υγιεινή και πυροπροστασία του χώρου, εφόσον δεν βλάπτουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του.

 

8. Για επεμβάσεις στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του συγκροτήματος απαιτείται ο έλεγχος της μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτής από τη αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) (Υπουργείο Εσωτερικών τέως Μακεδονίας - Θράκης). Διευκρινίζεται ότι με εγκύκλιο του (Υπουργείο Εσωτερικών τέως Μακεδονίας - Θράκης) μπορεί να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις σε διατηρητέα κτήρια, για τις οποίες δεν θα απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του.

 

9. Κάλυψη δαπάνης: Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

10. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

a.7445.20

 

Θεσσαλονίκη, 03-02-2020

 

Ο Υφυπουργός

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.