Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Απόφαση 6913/2015: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων α) της κύριας όψης του κτιρίου, φερομένου ως ιδιοκτησίας Ορέστη Ρώμα και Διονυσίας Αθανασιάδου και β) του κτιρίου των επιβατών και της αποθήκης εμπορευμάτων του σιδηροδρομικού σταθμού φερόμενων ως ιδιοκτησιών ΓΑΙΑΟΣΕ, που βρίσκονται επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αμύνταιο της Φλώρινας και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, (ΦΕΚ 115/ΑΑΠ/2015), 26-06-2015.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού.
β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρεται στον χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.
γ) Των άρθρων 54 και 90 του προεδρικού διατάγματος 63/2005 Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (ΦΕΚ 98/Α/2005).
δ) Του προεδρικού διατάγματος 24/2015, (ΦΕΚ 20/Α/2015) και ειδικότερα του άρθρου 1 που αναφέρεται στη συγκρότηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
ε) Της με αριθμό 1020/2015 (ΦΕΚ 391/Β/2015) απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.
2. Την από 27-11-2012 αιτιολογική έκθεση του τέως Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της κύριας όψης του κτιρίου, που βρίσκεται επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αμύνταιο του Δήμου Αμύνταιου της Φλώρινας, φερομένου ως ιδιοκτησίας Ορέστη Ρώμα και Διονυσίας Αθανασιάδου και τον καθορισμό ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτού.
3. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 1259/2013 (τέως Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης 313/2013) έγγραφο του Δήμου Αμύνταιου που αφορά αποστολή του αποδεικτικού επίδοσης της αιτιολογικής έκθεσης στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες (η οποία κοινοποιήθηκε με το υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 32338/2012 έγγραφο του Δήμου Αμύνταιου).
4. Την με αριθμό πρωτοκόλλου τέως Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης 47/2013 ένσταση που υποβλήθηκε από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.
5. Την από 05-04-2013 εξέταση της ένστασης από το τμήμα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών του τέως Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
6. Την από 17-07-2013 αιτιολογική έκθεση του τέως Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης (για τα κτίρια του σιδηροδρομικού σταθμού).
7. Το από 23-07-2013 αποδεικτικό παραλαβής της αιτιολογικής έκθεσης από τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ.
8. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 26106/2013 (τέως Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης 3610/2013) έγγραφο της ΓΑΙΑ ΟΣΕ με το οποίο δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση για τον χαρακτηρισμό των κτιρίων του σιδηροδρομικού σταθμού του θέματος ως διατηρητέων.
9. Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης στην 4η/2014 (θέμα 4ο) συνεδρίασή του υπέρ του χαρακτηρισμού ως διατηρητέων α) της κύριας όψης του κτιρίου, φερομένου ως ιδιοκτησίας Ορέστη Ρώμα και Διονυσίας Αθανασιάδου και β) του κτιρίου των επιβατών και της αποθήκης εμπορευμάτων του σιδηροδρομικού σταθμού φερόμενων ως ιδιοκτησιών ΓΑΙΑΟΣΕ, που βρίσκονται επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αμύνταιο της Φλώρινας και του καθορισμού ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, αποφασίζουμε:
1. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέα:
α) την κύρια όψη του κτιρίου επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, φερομένου ως ιδιοκτησίας Ορέστη Ρώμα και Διονυσίας Αθανασιάδου,
β) το κτίριο των επιβατών και την αποθήκη εμπορευμάτων του σιδηροδρομικού σταθμού φερομένων ως ιδιοκτησία ΓΑΙΑΟΣΕ στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όπως φαίνονται και στο τοπογραφικό διάγραμμα που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση και θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Πολεοδομίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης), γενικότερα για τους παρακάτω λόγους:
(i) Πρόκειται για αξιόλογα κτίσματα που χτίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αξίζει να διατηρηθούν.
(ii) Εντάσσονται σε ομάδα ομοειδών κτιρίων, αποτελούν αξιόλογο αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο στην πόλη του Αμύνταιου και μαρτυρούν μέρος της οικονομικής και κοινωνικής δομής της πόλης της εποχής αυτής.
(iii) Παρουσιάζουν σημαντική πολιτιστική αξία, αναδεικνύουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης και συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής μνήμης και φυσιογνωμίας της πόλης του Αμύνταιου.
(iv) H διατήρησή τους θα συμβάλλει στην περαιτέρω διάσωση των αξιόλογων κτιρίων στην περιοχή.
2. Ιδιαίτερα για το κάθε κτίριο προτείνονται τα εξής:
α. Κτίριο ιδιοκτησίας Ορέστη Ρώμα και Διονυσίας Αθανασιάδου
α)1. Γίνεται εν μέρει δεκτή η ένσταση των φερόμενων ως ιδιοκτητών του κτιρίου σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις στην μορφολογία του ισογείου προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση της κατοικίας.
α)2. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέα, η κύρια όψη του κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην πόλη του Αμύνταιου Φλώρινας, φερομένου ως ιδιοκτησίας Ορέστη Ρώμα και Διονυσίας Αθανασιάδου για τους παρακάτω λόγους:
(i) H κύρια όψη του κτιρίου είναι αξιόλογη με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό χαρακτήρα.
(ii) Αποτελεί την κύρια όψη κτιρίου με νεοκλασικά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που συνδέεται με την ιστορική φάση του Αμύνταιου των αρχών του 20ου αιώνα κατά την πρώτη περίοδο ανοικοδόμησης και ανάπτυξης του μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής.
(iii) Βρίσκεται απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό και συμβάλλει στην ανάδειξη της εικόνας του αστικού τοπίου.
α)3. Επιτρέπονται:
α. περιορισμένες τροποποιήσεις στην μορφολογία του ισογείου προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση της κατοικίας εφόσον αυτές δεν βλάπτουν το γενικό χαρακτήρα της διατηρητέας όψης.
β. η ανέγερση νέου κτιρίου πίσω και σε επαφή με τη διατηρητέα όψη με προσθήκη καθ' ύψος σε εσοχή πίσω από τη διατηρητέα όψη με εξάντληση του συντελεστή δόμησης, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής και τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικός Κανονισμός (νόμος 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012)).
α)4. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στη διατηρητέα όψη, πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών, στην ελληνική γλώσσα, που υποδηλώνουν τη χρήση του.
α)5. Για τις τροποποιήσεις στη μορφολογία του ισογείου και την ανέγερση του νέου κτιρίου, απαιτείται η γνωμοδότηση από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση της σχετικής μελέτης από τη αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. (τέως Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης).
α)6. Για κάθε επέμβαση στη διατηρητέα όψη και την τοποθέτηση μικροεπιγραφών απαιτείται η γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτής από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. (τέως Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης) εκτός εάν εμπίπτει στην εγκύκλιο 1714/2011 της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης. Διευκρινίζεται ότι, με απόφαση της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις για διατηρητέα κτίρια (εγκύκλιοι) για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. (τέως Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης).
β. Κτίρια σιδηροδρομικού σταθμού Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέα το κτίριο των επιβατών και την αποθήκη εμπορευμάτων του σιδηροδρομικού σταθμού στο Αμύνταιο της Φλώρινας, για τους παρακάτω λόγους:
(i) Πρόκειται για αξιόλογα κτίσματα που χτίστηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα, στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του σιδηροδρομικού δικτύου.
(ii) Παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς τη μορφή τους με στοιχεία της κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, αποστασιοποιημένα από το τοπικό ιδίωμα.
(iii) Εντάσσονται στο σύνολο του σιδηροδρομικού σταθμού Αμύνταιου που αναπτύσσεται κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου - αποτελούν τα δύο σημαντικότερα κτίρια - και μαζί με το κτίριο επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 63 φερόμενο ως ιδιοκτησία Ορέστη Ρώμα και Δ. Αθανασιάδου, (για το οποίο η υπηρεσία μας έχει κινήσει τη διαδικασία χαρακτηρισμού της κύριας όψης του κτιρίου ως διατηρητέας) αποτελούν αξιόλογο αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο στην πόλη του Αμύνταιου.
(iv) Συμβάλλουν στην ανάδειξη της εικόνας του αστικού τοπίου, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και φυσιογνωμίας της πόλης της Αμύνταιου.
(vi) Η διατήρησή τους θα συμβάλλει στην περαιτέρω διάσωση των αξιόλογων ων στην περιοχή.
β)1. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο το κτίριο των επιβατών του σιδηροδρομικού σταθμού Αμύνταιου που βρίσκεται κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τους παρακάτω λόγους:
(i) Το κτίριο είναι αξιόλογο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό χαρακτήρα.
(ii) Είναι κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα με στοιχεία κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής όπως στέγη με μεγάλη κλίση, μορφολογική διάρθρωση όψης.
(iii) Αποτελεί το κτίριο των επιβατών του σιδηροδρομικού σταθμού, η κατασκευή του οποίου συνδέεται με την ιστορική φάση του Αμύνταιου του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.
(iv) Αποτελεί σημαντικό στοιχείο διάσωσης της οργάνωσης και της λειτουργίας του σιδηροδρομικού σταθμού, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης της πόλης.
(vi) Είναι μέρος ενός συνόλου κτιρίων σε σειρά κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που δημιούργησαν ένα νέο αστικό τοπίο στο Αμύνταιο των αρχών του 20ου αιώνα. Μαζί με το κτίριο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 63, - για το οποίο έχει προταθεί από την υπηρεσία μας, ο χαρακτηρισμός της όψης ως διατηρητέας- αποτελεί ένα αξιόλογο σύνολο.
β)2. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέα η αποθήκη εμπορευμάτων του σιδηροδρομικού σταθμού Αμύνταιου που βρίσκεται κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τους παρακάτω λόγους:
(i) Το κτίριο είναι αξιόλογο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό χαρακτήρα.
(ii) Είναι κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα με στοιχεία κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, παρόμοιας μορφολογίας με το κτίριο επιβατών του σιδηροδρομικού σταθμού.
(iii) Αποτελεί την αποθήκη εμπορευμάτων του σιδηροδρομικού σταθμού, η κατασκευή του οποίου συνδέεται με την ιστορική φάση του Αμύνταιου του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.
(iv) Αποτελεί στοιχείο διάσωσης της οργάνωσης και της λειτουργίας του σιδηροδρομικού σταθμού, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης της πόλης.
(vi) Είναι μέρος ενός συνόλου κτιρίων σε σειρά κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που δημιούργησαν ένα νέο αστικό τοπίο στο Αμύνταιο των αρχών του 20ου αιώνα. Μαζί με τα προηγούμενα- κτίριο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 63 (όψη) και το κτίριο των επιβατών-, αποτελεί ένα αξιόλογο σύνολο.
β)3. Ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα αρχικά κτίρια, καθώς και οι εναρμονιζόμενες με αυτά μεταγενέστερες προσθήκες.
β)4. Στα χαρακτηριζόμενα διατηρητέα κτίρια απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή διακοσμητικών στοιχείων τους και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και αλλοιώνει τη μορφή τους.
β)5. Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η στατική ενίσχυση, η εσωτερική επέμβαση στη διαρρύθμιση των κτιρίων για λόγους στατικούς και λειτουργικούς, χωρίς αλλοίωση του αρχιτεκτονικού και μορφολογικού τους χαρακτήρα και των βασικών αρχών της σύνθεσής τους.
β)6. Είναι επιθυμητή α) η αποκατάσταση στην αρχική της μορφή της τυπολογίας της κάτοψης του κτιρίου των επιβατών β) η απομάκρυνση του προσκτίσματος (τουαλέτας) από την πλευρά της Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο κτίριο των επιβατών.
β)7. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στη στέγη και στις όψεις των διατηρητέων κτιρίων, πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών στην ελληνική γλώσσα που υποδηλώνουν τη χρήση τους.
β)8. Για κάθε επέμβαση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό των διατηρητέων κτιρίων, και την τοποθέτηση μικροεπιγραφών απαιτείται ο έλεγχος της μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτής από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. (τέως Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης), εκτός εάν εμπίπτει στην εγκύκλιο 1714/2011 της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης. Διευκρινίζεται ότι, με απόφαση της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις για διατηρητέα κτίρια (εγκύκλιοι) για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. (τέως Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης).
3. Γενικά.
α. Δαπάνη: Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
β. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Θεσσαλονίκη, 25-05-2015
Η Υφυπουργός