Απόφαση 34628/85 - Άρθρο 9

Κεφάλαιο 3.9: Εκπαίδευση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.9.1 Σπουδαιότητα της εκπαίδευσης.

 

(α) Είναι απαραίτητη η καλή εκπαίδευση όλου του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του επιβλέποντος προσωπικού, των χειριστών της εγκατάστασης, των οδηγών βυτιοφόρων, για την εξασφάλιση αποτελεσματικής εργασίας με το ελάχιστο δυνατό κίνδυνο, και με τη σωστή δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Η εκπαίδευση μόνο πάνω στην εργασία, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ανεπαρκής και είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί με μια σωστή συντονισμένη αναγκαία εκπαίδευση. Συνιστάται ένα ανώτερο μέλος του προσωπικού να έχει τη άμεση υπευθυνότητα για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Είναι σημαντικό οι νέοι υπάλληλοι να εκπαιδεύονται επαρκώς αλλά δεν πρέπει να παραμελείται η αναγκαιότητα της επαναληπτικής ενημέρωσης του υπάρχοντος προσωπικού.

 

(β) Εάν οι οδηγοί βυτιοφόρων που ασχολούνται από πράκτορες, διανομείς ή εργολήπτες μεταφορών, φορτώνουν ή εκφορτώνουν τα οχήματά τους μέσα στην εγκατάσταση, είναι σημαντικό να έχουν παρακολουθήσει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να εξασφαλισθεί ότι και αυτοί επίσης είναι ικανοί, ότι κατανοούν τη σωστή χρήση του εξοπλισμού της εγκατάστασης, τον οποίο θα χειρίζονται και τη δράση που πρέπει να αναλάβουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

3.9.2 Προσωπικό για εκπαίδευση:

 

(α) Πρέπει να πραγματοποιούνται σειρές εκπαιδευτικών μαθημάτων για τις ακόλουθες κατηγορίες ατόμων:

 

Προϊσταμένους
Χειριστές Εγκατάστασης
Οδηγούς.

 

(β) Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται σε όλο το προσωπικό που χειρίζεται τον εξοπλισμό μιας εγκατάστασης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην εκμάθηση των μεθόδων ασφαλούς λειτουργίας ως και την ανάλογη δράση που πρέπει να αναληφθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

3.9.3 Διαγράμματα Εγκατάστασης.

 

Πρέπει να υπάρχουν λεπτομερή διαγράμματα της διάταξης των δεξαμενών των σωληνώσεων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, που να δείχνουν ευκρινώς τη θέση όλων των βαλβίδων διακοπής τους διαδρόμους προσπέλασης, τις υδροληψίες πυρός, τις υποδοχές αφρού, την τοποθεσία και τον τύπο των πυροσβεστήρων, τους διακόπτες ηλεκτρικής απομόνωσης, τα σωσίβια σχοινιά και τις σωσίβιες ζώνες, τα σημεία πρώτων βοηθειών και τα τηλέφωνα.

 

3.9.4 Θέματα Εκπαίδευσης.

 

Το προσωπικό πρέπει να εκπαιδεύεται πλήρως σε όλους τους τομείς των υποχρεώσεών του. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να καλύπτει όλους τους τύπους προϊόντων που διακινούνται στην εγκατάσταση, πέρα από τη θεωρητική εκπαίδευση, συνιστάται και μια περίοδος πρακτικής εξάσκησης υπό εποπτεία. Για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, συνιστάται να εξηγηθεί στο προσωπικό η σκοπιμότητα των διαφόρων διαδικασιών. Οι μέθοδοι ασφαλείας, οι σχετικές με τις συγκεκριμένες εργασίες, καλύπτονται λεπτομερώς σε αντίστοιχα κεφάλαια του κανονισμού και όταν είναι αναγκαίο τα ακόλουθα συγκεκριμένα σημεία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα εκπαίδευσης.

 

(i) Οι Ιδιότητες των Πετρελαιοειδών:

 

Μια γνώση των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών των διακινουμένων προϊόντων, των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν από την εύφλεκτη φύση τους, την τοξικότητα, τα φορτία στατικού ηλεκτρισμού, την αλλαγή του τύπου προϊόντος και τη φόρτωση και πως μπορούν να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι ή να ελαττωθούν στο ελάχιστο. (Σχετικά το Κεφάλαιο 1 και οι ενότητες 3.4 και 3.6).

 

(ii) Νομοθεσία:

 

Η νομοθεσία που σχετίζεται και επηρεάζει τα καθήκοντα και τις υπευθυνότητες του κάθε εργαζόμενου τους θεσπισμένους και άλλους κανονισμούς που αφορούν την αποθήκευση και τη διακίνηση των προϊόντων των πετρελαιοειδών στην εγκατάσταση, και στην περίπτωση των οδηγών, τους κανονισμούς διαμετακόμισης των προϊόντων πετρελαιοειδών και οι οδικοί κανόνες γενικά.

 

(iii) Η διακίνηση των μέσων μεταφοράς:

 

Η αγκυροβόληση και η διακίνηση των πλοίων, η τοποθέτηση και η διακίνηση των οδικών οχημάτων και των σιδηροδρομικών οχημάτων μέσα σε μια εγκατάσταση (Σχετικοί παράγραφοι 3.4.1, 3.4.3 και 3.4.4).

 

(iv) Η Φόρτωση και η Εκφόρτωση:

 

Η τεχνική της φόρτωσης και εκφόρτωσης πλοίων, βυτιοφόρων και σιδηροδρομικών οχημάτων και οι προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν προς αποφυγή έκχυσης και διαρροής (Σχετικοί παράγραφοι 3.4.1, 3.4.2, 3.4.3, 3.4.4).

 

(v) Οι οδηγίες για τους οδηγούς:

 

Οι ιδιαίτερες γνώσεις που απαιτούνται για το χειρισμό όλων των τύπων των βυτιοφόρων και του βοηθητικού τους εξοπλισμού. (Σχετική παράγραφος 3.4.4).

 

(vi) Η κίνηση των Σιδηροδρομικών Οχημάτων:

 

Εκτός από την παράγραφο 3.9.4 (β) (iii), οι προφυλάξεις που σχετίζονται με την κίνηση των σιδηροδρομικών οχημάτων και την τεχνική των παρακαμπτηρίων διακλαδώσεων στην εγκατάσταση. Όλο το προσωπικό που απασχολείται με τη σιδηροδρομική μεταφορά πρέπει να είναι εξοικειωμένο με τις σχετικές διατάξεις των σιδηροδρομικών αρχών. (Σχετική παράγραφος 3.4.3).

 

(vii) Οι εργασίες Αποθήκευσης σε Δεξαμενή:

 

Οι προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται κατά την εμβάπτιση αντικειμένων και την καταμέτρηση των δεξαμενών ως και κατά την πλήρωση και εκκένωσή τους.

 

Οι τεχνικές απαερίωσης και καθαρισμού πρέπει να γίνουν κατανοητές, ακόμη και εάν η εργασία εκτελείται από εξειδικευμένους εργολήπτες. (Σχετική παράγραφος 3.4.5 και Κεφάλαιο 3.8).

 

(vii) Ασφάλεια προσωπικού και υγιεινή:

 

Η σημασία του προστατευτικού ρουχισμού και της υπόδησης, των κράνων ασφαλείας, γαντιών, γυαλιών κ.λ.π. όποτε το απαιτεί η περίσταση. Η ανάγκη χρησιμοποίησης προστατευτικών παρασκευασμάτων (πομάδες κ.λ.π.) όποτε είναι αναγκαίο, και το επιμελές πλύσιμο με άφθονο σαπούνι και νερό μετά το πέρας της εργασίας. Οι οδηγίες για τις σωστές μεθόδους χειρισμού και ανύψωσης. (Σχετικό Κεφάλαιο 3.6).

 

3.9.5 Διαδικασίες Έκτακτης Ανάγκης:

 

(α) Γενικά:

 

Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών, πρέπει να λαμβάνει τακτικά οδηγίες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

 

(β) Πυρκαγιά:

 

(ii) Το προσωπικό πρέπει να εκπαιδεύεται στη λήψη δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και στη χρήση του πυροσβεστικού εξοπλισμού πρώτης βοήθειας. Πρέπει να είναι εξοικειωμένο με τους τύπους των πυροσβεστήρων που μπορεί να συναντήσει και στην απαραίτητη σειρά των εργασιών. Αυτός ο τομέας εκπαίδευσης του πρέπει να συμπεριλαμβάνει θεωρία και ειδική εξάσκηση στην πρακτική κατάσβεσης όλων των τύπων πυρκαγιών. (Σχετικά παράγραφοι 3.5.16 και 3.5.17 (γ)).

 

(ii) Η εκπαίδευση πρέπει να συμπεριλαμβάνει την χρήση των συστημάτων συναγερμού σε περίπτωση πυρκαγιάς και πρακτική εξάσκηση στην κλήση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με ασκήσεις ετοιμότητας.

 

(Σχετικά παράγραφοι 3.5.7 (β) και 3.5.17 (α)).

 

(γ) Ατυχήματα σε οδικά βυτιοφόρα οχήματα:

 

Οι οδηγοί πρέπει να λαμβάνουν τακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που αφορούν τα βυτιοφόρα οχήματα οδικής μεταφοράς.

 

(δ) Εκχύσεις:

 

(i) Πρέπει να δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή κατάλληλων διαδικασιών που πρέπει να εφαρμοσθούν προς αποφυγή κινδύνου από έκχυση και συνεπώς πυρκαγιάς. Σε περίπτωση που θα συμβεί έκχυση ή διαρροή, πρέπει να έχουν κατανοηθεί οι μέθοδοι αποφυγής ανάφλεξης, παρεμπόδισης του προϊόντος να εισέλθει σε οχετούς, αποχετεύσεις ή υδρορροές, και καθαρισμού της έκχυσης.

 

(ii) Οι οδηγοί πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες για τη δράση που πρέπει να αναλάβουν εάν συμβεί έκχυση ή διαρροή όταν βρίσκονται μακρυά από την εγκατάσταση ή καθ' οδόν ή σε εγκαταστάσεις πελάτου και πως να ειδοποιήσουν τη βάση τους με πρώτη ευκαιρία. (Σχετική παράγραφος 3.2.5.7).

 

(ε) Μόλυνση από ανάμειξη:

 

Πρέπει να δοθούν οδηγίες για τις αυστηρές προφυλάξεις που είναι απαραίτητες για την αποφυγή κινδύνων εξ αιτίας της ανάμειξης ενός τύπου προϊόντος με ένα άλλο με λανθασμένη επιλογή των σωλήνων ή των συνδέσμων της δεξαμενής ή άλλο λειτουργικό λάθος και στην περίπτωση που η μόλυνση έχει συμβεί να αποφευχθεί η παράδοση του μίγματος, η πώλησή του ή η χρήση του. (Σχετική παράγραφος 3.2.4.1 (v)).

 

(ζ) Τραυματισμός Προσωπικού:

 

Η εκπαίδευση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση ατυχήματος που αφορά τραυματισμό προσωπικού και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για παροχή πρώτων βοηθειών, την ιατρική περίθαλψη και την εξασφάλιση ασθενοφόρου. (Σχετικά παράγραφοι 3.6.2 και 3.6.3).

 

(η) Ασκήσεις:

 

Πρέπει να εκτελούνται ασκήσεις ετοιμότητας βασισμένες σε νοητά περιστατικά παρόμοια με τις πιθανές να συμβούν περιπτώσεις που να εκτελούνται με τη συμμετοχή των δημόσιων υπηρεσιών, για να εξοικειώνονται όλοι οι εργαζόμενοι με τον εξοπλισμό και τις τεχνικές που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των έκτακτων περιστατικών.

 

3.9.6 Αρχεία Εκπαίδευσης.

 

(α) Πρέπει να τηρούνται αρχεία (ημερολόγια) εκπαιδεύσεων που να δείχνουν τις ημερομηνίες που το προσωπικό εκρίθη ικανό στις διάφορες δοκιμασίες. Τα αρχεία πρέπει να δείχνουν την εκπαίδευση σε νέες τεχνικές μεθόδους και στη λειτουργία νέων μηχανημάτων όταν υπάρχει εξέλιξη.

 

(β) Οι ακόλουθοι τύποι αρχείων είναι χρήσιμοι:

 

(i) Αρχείο με ξεχωριστό φάκελλο για κάθε άτομο.

 

(ii) Ένα συνολικό διάγραμμα που να δείχνει την εκπαίδευση όλου του προσωπικού που εργάζεται στην εγκατάσταση.

 

(iii) Αρχεία με τις εκ περιτροπής εκπαιδεύσεις του προσωπικού, που να εξασφαλίζουν ελαστικότητα στην επιλογή προσωπικού.

 

3.9.7 Εγχειρίδια Οδηγιών.

 

Συνιστάται η προμήθεια των ακόλουθων τύπων λειτουργικών οδηγιών για την εκπαίδευση των χειριστών και οδηγών της εγκατάστασης:

 

(α) Εγχειρίδια σύντομων οδηγιών με βασικές πληροφορίες που αφορούν όλες τις εγκαταστάσεις.

 

(β) Εγχειρίδια λειτουργίας εξειδικευμένα για τη λειτουργία του εργοστασίου και του εξοπλισμού, τόσο του σταθερού όσο και του κινητού, και που περιέχουν όλες τις λεπτομέρειες όσο πολύπλοκες και αν είναι.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.