Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Απόφαση ΧΠ/ΓΧΠ/2659/1980: Περί οργανώσεως του χώρου και των δραστηριοτήτων του ΚΕΠΑ Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής του για την έγκριση του αντίστοιχου ρυθμιστικού και χωροταξικού σχεδίου, (ΦΕΚ 486/Β/1980), 20-05-1980.
Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος
Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος έχοντας υπόψη:
Την παράγραφο 3 του άρθρου 3 και το άρθρο 7 του νόμου [Ν] 360/1976 περί Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.
Την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας Περιβάλλοντος περί χαράξεως... με την οποία η Καβάλα έχει επιλεγεί ως Κέντρο Εντατικής Περιφερειακής Αναπτύξεως με πληθυσμιακό προγραμματικό στόχο 200.000 κατοίκους για το έτος 2000.
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Καβάλας, που έχει εγκριθεί από το Νομαρχιακό Ταμείο Καβάλας στις 17-12-1976, μετά από συνεργασία των τοπικών φορέων και σύμφωνη γνώμη επιτροπής παραλαβής από εκπροσώπους των αρμοδίων Υπουργών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Καβάλας.
Την μέχρι σήμερα διαδικασία στα πλαίσια της προσαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου Καβάλας στο Νομό περί οικιστικών περιοχών και την απόφαση περί χαράξεως κ.λ.π. του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας Περιβάλλοντος.
Την πρόταση της Γενικής Διευθύνσεως Οικισμού του Υπουργείου Δημοσίων Έργων για την οργάνωση του χώρου και των δραστηριοτήτων του ΚΕΠΑ Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής του και για την έγκριση του αντίστοιχου Ρυθμιστικού Σχεδίου.
Την ανάγκη επιταχύνσεως του ρυθμού αυξήσεως του πληθυσμού της Καβάλας και αντιμετωπίσεως των επειγόντων θεμάτων στην περιοχή, αποφασίζει:
Εγκρίνει το Χωροταξικό και Ρυθμιστικό Σχέδιο της περιοχής και πόλεως Καβάλας, όπως φαίνεται στα συνημμένα σχέδια 1, 2 και 3 της Γενικής Διευθύνσεως Οικισμού όπως τροποποιήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας Περιβάλλοντος και όπως εξειδικεύεται πιο κάτω.
1. Οργάνωση του χώρου, Ρυθμίσεις
1.1. Ευρύτερη περιοχή Καβάλας.
α) Τον καθορισμό του πληθυσμιακού προγραμματικού στόχου για το έτος 2000 σε 180.000 κατοίκους και την κατανομή του στα αστικά και τα αντίστοιχα αγροτικά κέντρα της περιοχής όπως φαίνεται στο προσάρτημα Ι και στο σχέδιο 1.
β) Τις χρήσεις γης της περιοχής, όπως φαίνεται στο σχέδιο 1 και τους περιορισμούς στη χρήση κατά ζώνες, που αναφέρονται στο σχέδιο 2 και συγκεκριμένα:
1. Τις περιοχές αναζητήσεως θέσεως για την εγκατάσταση βιοτεχνιών - βιομηχανιών χαμηλής, μέσης και υψηλής οχλήσεως, με βάση και περιβαλλοντικά κριτήρια (συνθήκες διασποράς και μεταφοράς της ρυπάνσεως και κυρίως της ατμοσφαιρικής).
2. Τις ζώνες μέσα στις οποίες θα μελετηθούν οικιστικές περιοχές κατά τον νόμο 947/1979.
3. Τις περιοχές για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αναψυχής, παραθεριστικής κατοικίας και τουρισμού.
Από τις παραπάνω κατηγορίες (1), (2) και (3) όσες περιοχές δεν θα χαρακτηρισθούν οικιστικές ή δεν δεσμευθούν για μία από τις παραπάνω παραγωγικές χρήσεις θα διατηρήσουν τον γεωργικό τους χαρακτήρα.
4. Τη γεωργική γη.
5. Τις ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος (όπως δάση, δασικές εκτάσεις, υγροβιότοποι κ.λ.π.).
γ) Την κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της περιοχής, όπως εμφαίνεται στο σχέδιο 1 και ειδικότερα:
1. Τη χωροθέτηση και το χαρακτηριστικό των κυρίων οδικών αξόνων.
2. Την προβλεπόμενη διάταξη του Σιδηροδρομικού Δικτύου.
3. Τη θέση του νέου διεθνούς αερολιμένος.
4. Τη ζώνη αναζητήσεως θέσεως του νέου εμπορευματικού λιμανιού.
1.2. Πολεοδομικό συγκρότημα Καβάλας.
α) Τα όρια των επεκτάσεων της πόλεως Καβάλας, που προβλέπονται μέχρι το έτος 2000, όπως φαίνεται στο σχέδιο 3.
β) Τα προγραμματικά πληθυσμιακά μεγέθη των διαμερισμάτων της πόλεως που αναφέρονται στο προσάρτημα ΙΙ.
γ) Οι χρήσεις γης του κεντρικού τομέως της πόλεως, που περιέχονται στο σχέδιο 3 και οι κατευθύνσεις για την αναθεώρηση των όρων και περιορισμών δομήσεως σύμφωνα προς τις χρήσεις (προσάρτημα ΙΙΙ).
δ) Οι κύριοι οδικοί άξονες των διαμερισμάτων, όπως εμφαίνονται στο σχέδιο 3.
ε) Οι ζώνες προστασίας των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων.
2. Ενέργειες και μέτρα για την ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων
Την λήψη των ακολούθων μέτρων για την ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων της περιοχής.
2.1. Πρωτογενής τομέας.
α) Ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων της πεδιάδας Φιλίππων και Χρυσουπόλεως.
β) Παροχή ειδικών κινήτρων σε γεωργικούς συνεταιρισμούς για την ίδρυση μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Να συνταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Συντονισμού - Τοπική Υπηρεσία Καβάλας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.
γ) Επέκταση και βελτίωση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας.
Να εγγραφεί στο πρόγραμμα Νομαρχιακού Ταμείου Καβάλας ειδική πρόσθετη πίστωση.
2.2. Δευτερογενής τομέας.
α) Να προσδιορισθούν τα κίνητρα εγκαταστάσεως νέων μονάδων στις προβλεπόμενες ζώνες, ώστε να μην είναι δυσμενέστερα ως προς τις άλλες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας.
β) Οργάνωση των χώρων υποδοχής των βιομηχανικών μονάδων, βιομηχανικής περιοχής Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης και των λοιπών προβλεπομένων από τα σχέδια ρυθμίσεως των περιοχών.
2.3. Τριτογενής τομέας.
α) Προώθηση του τουρισμού με τον εντοπισμό και οργάνωση των καταλλήλων ακτών και τον εξοπλισμό τους με τα αντίστοιχα έργα τουριστικής υποδομής.
β) Ίδρυση νοσηλευτικής μονάδος περιφερειακού επιπέδου με ακαδημαϊκές δυνατότητες.
γ) Ίδρυση σχολών διαφόρων επιπέδων με εξειδίκευση στις ειδικότητες που είναι σχετικές με τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής. Να επιταχυνθεί δε η κατασκευή των ΚΑΤΕ Καβάλας.
3. Κύρια έργα υποδομής
Υιοθετούνται τα ακόλουθα έργα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πραγματοποιήσεώς των (διασφάλιση εδαφών κ.λ.π.) η δε εκτέλεσή των θα πραγματοποιηθεί χρονικά ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες χρηματοδοτήσεως.
3.1. Κατασκευή της παρακαμπτηρίου οδού της Καβάλας και των τουριστικών περιοχών, που θα συμπίπτει σε πρώτη φάση με την περιμετρική αρτηρία της πόλεως, μαζί με τις κατάλληλες συνδέσεις προς τις αστικές περιοχές.
Μελλοντικά η παράκαμψη θα γίνει από αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρουπόλεως. Να ενταχθεί δε η κατασκευή της περιμετρικής οδού των τουριστικών περιοχών στα προγράμματα χρηματοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Περιφερειακό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
3.2. Σύνταξη τεχνοοικονομικής μελέτης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον εντοπισμό της καταλληλότερης θέσεως δημιουργίας του νέου εμπορευματικού λιμανιού στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και τον καθορισμό και δέσμευση των απαραίτητων εκτάσεων για τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις.
3.3. Ολοκλήρωση με ταχύ ρυθμό των εργασιών ανεγέρσεως του νέου διεθνούς αεροδρομίου στην πεδιάδα Χρυσουπόλεως.
3.4. Προώθηση της συνδέσεως της βιομηχανικής ζώνης και του νέου λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και άμεση εκπόνηση από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος της σχετικής μελέτης.
3.5. Ολοκλήρωση το ταχύτερον δυνατόν, των δικτύων υποδομής, στην βιομηχανική περιοχή της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης.
3.6. Να διερευνηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας η δυνατότητα χρησιμοποιήσεως των αερίων της Θάσου ή άλλων σχετικών τοπικών πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια των οικισμών και της βιομηχανίας της περιοχής.
3.7. Προώθηση της κατασκευής του δικτύου αποχετεύσεως και του επιβαλλόμενου έργου επεξεργασίας καθαρισμού των αποβλήτων της πόλεως, των τουριστικών και βιομηχανικών περιοχών, για την αντιμετώπιση της αύξουσας ρυπάνσεως. Να αναθεωρηθεί και να συμπληρωθεί η υφισταμένη μελέτη κατά τα νέα δεδομένα και να ενταχθεί σε πρόγραμμα η άμεση εφαρμογή του έργου. Παράλληλα μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων.
3.8. Να προωθηθεί κατά προτεραιότητα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών η σύνταξη και ολοκλήρωση ωκεανολογικής - υδροβιολογικής μελέτης του Κόλπου της Καβάλας και καθορισμός, με βάση τα συμπεράσματά της, των δεσμεύσεων και μέτρων (περιεκτικότητα σε επιβλαβή στοιχεία στα αερολύματα, υγρά απόβλητα κ.λ.π.) όλων των βιομηχανιών ή άλλων ρυπαινουσών χρήσεων της περιοχής.
3.9. Ίδρυση σταθμών ελέγχου της ρυπάνσεως και αντιμετωπίσεως διαρροών πετρελαίου στην περιοχή.
3.10. Για τις ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες υψηλής οχλήσεως όπως η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ανώνυμη εταιρεία που βρίσκονται σε περιοχές προβλεπόμενες για βιομηχανίες μέσης και χαμηλής οχλήσεως θα εφαρμοσθούν υποχρεωτικά μέτρα μειώσεως της ρυπάνσεως για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των πλησίον αστικών περιοχών. Εξ ίσου αυστηρά μέτρα θα έχουν εφαρμογή και σε τυχόν επεκτάσεις των βιομηχανιών αυτών, ως και η βιομηχανία Αμμωνίας και το σχετικό σύμπλεγμα εργοστασίων.
3.11. Κατασκευή έργων βελτιώσεων βασικού οδικού δικτύου πόλεως Καβάλας.
3.12. Επίσπευση ολοκληρώσεως αρδευτικών έργων πεδιάδας Φιλίππων και Χρυσουπόλεως.
3.13. Επίσπευση της εφαρμογής του προγράμματος έργων για την οργανωμένη επέκταση της Καβάλας στην περιοχή Καλαμίτσας - Οφμάν από Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης.
3.14. Κατασκευή έργων για τη βελτίωση της πολεοδομικής λειτουργίας πόλεως Καβάλας.
3.15. Κατασκευή έργων τουριστικής υποδομής.
3.16. Κατασκευή έργων αγροτικής οδοποιίας.
4. Μέτρα εφαρμογής
Για την εφαρμογή των ανωτέρω, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας Περιβάλλοντος αποφασίζει τα ακόλουθα μέτρα:
4.1. Η Γενική Διεύθυνση Οικισμού του Υπουργείου Δημοσίων Έργων υποχρεούται να προωθήσει τη διαδικασία για την άμεση εφαρμογή του Χωροταξικού και Ρυθμιστικού Σχεδίου (κήρυξη οικιστικών περιοχών, διαταγμάτων κ.λ.π.).
Να μεριμνήσει για την πλήρη και κατατοπιστική ενημέρωση των φορέων και του κοινού.
4.2. Τα Υπουργεία και οι Δημόσιοι Οργανισμοί οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους προς τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του παρόντος.
Νέα έργα που προγραμματίζονται για την περιοχή Καβάλας θα εγκρίνονται μόνον εφ' όσον είναι σύμφωνα με την παρούσα απόφαση και τα σχέδια που την συνοδεύουν.
4.3. Υποχρεούνται οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν μέτρα αμέσου επεμβάσεως βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του νόμου [Ν] 360/1976 περί Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για να εξασφαλίζονται έγκαιρες επεμβάσεις σε ορισμένους καίριους τομείς και να εντοπίζονται τα κρίσιμα σημεία.
Ειδικότερα εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Συντονισμού με τον Υφυπουργό Δημοσίων Έργων, σε συνεργασία με τον αρμόδιο κατά περίπτωσιν Υπουργό, να προτείνουν την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα επιβάλλονται περιορισμοί ή κανόνες προσωρινοί ή μόνιμοι, στην δημιουργία ή ανάπτυξη ορισμένων δραστηριοτήτων ή λειτουργιών ή στη χρήση του χώρου σε συγκεκριμένες ζώνες ή περιοχές καθώς και για την αποκατάσταση και βελτίωση του περιβάλλοντος.
4.4. Για την παρακολούθηση της καταστάσεως ρυπάνσεως και τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων εξυγιάνσεως του περιβάλλοντος εξουσιοδοτούνται ο Υπουργός Συντονισμού και οι αρμόδιοι κατά περίπτωση Υπουργοί να προτείνουν Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το άρθρο 3 του νόμου [Ν] 360/1976 για την ίδρυση μονάδας Υγειονομικής Προστασίας Περιβάλλοντος κατάλληλα εξοπλισμένης.
4.5. Η απόφαση για την εκτέλεση έργων που μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο περιβάλλον, θα λαμβάνεται ύστερα από πλήρη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβανομένων και των υγειονομικών.
4.6. Τυχόν διαφωνία φορέων ή διαφορές ανάμεσα στα τομεακά προγράμματα ή με τους στόχους της παρούσης, επιλύονται από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.
4.7. Αναθεωρήσεις ή προσαρμογές της αποφάσεως που επιβάλλονται από τις εκάστοτε συγκυριακές ή μακροχρόνιες εξελίξεις, αποφασίζονται και εγκρίνονται ομοίως από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.
Εν Αθήναις τη 13-03-1980
Προσάρτημα Ι
Προσάρτημα ΙΙ: Οικιστικές περιοχές πόλεως Καβάλας - Προγραμματικά μεγέθη πληθυσμού
Προσάρτημα ΙΙΙ: Χρήσεις γης πόλεως Καβάλας - όροι δομήσεως