Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Απόφαση 2647/538866/1986: Μέτρα για την ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς περιοχών της χώρας. Καθορισμός περιοχών ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης, (ΦΕΚ 797/Β/1986), 19-11-1986.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας
Έχοντας υπ' όψη:
α. Το άρθρο 2 του αναγκαστικού νόμου [Ν] 1565/1950, όπως κυρώθηκε με το νόμο [Ν] 1624/1951.
β. Το άρθρο 2 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 201/1974.
γ. Το άρθρο 7 του νόμου [Ν] 431/1937 περί διατάξεων αφορωσών εις τον έλεγχο ξενοδοχείων και την προστασία της πελατείας αυτών.
δ. Το άρθρο 24 του νόμου 1558/1985, σύμφωνα με το οποίο ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
ε. Την ΔΚ-20862/1985 απόφαση του Πρωθυπουργού με την οποία η άσκηση εποπτείας επί του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ανατίθεται στον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Π. Ρουμελιώτη.
στ. Την 27123/968/1986 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, για τη σύσταση της διυπουργικής ομάδας εργασίας (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) για τον καθορισμό της χωροταξικής διάστασης της τουριστικής πολιτικής.
ζ. Το έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με αριθμό ΑΠΟΡ.17/15/1986 το οποίο διαβιβάστηκε στους συναρμόδιους φορείς το πόρισμα της παραπάνω ομάδας εργασίας (στοιχείο 1 στ.).
η. Το τέλεξ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, υπ' αριθμόν 1239/1986, με το οποίο ζητήθηκαν οι απόψεις των Νομαρχιών για την επανεξέταση της χωροταξικής διάστασης της τουριστικής πολιτικής και τις σχετικές απαντήσεις των Νομαρχιών.
θ. Τις απόψεις που διαμορφώθηκαν κατά τη σχετική πρόσφατη συνεργασία Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων - Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για το ίδιο θέμα.
ι. Το έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων υπ' αριθμόν ΓΥ/17239/1986.
ι)α. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε περιοχές της χώρας από την υπερσυγκέντρωση τουριστικών καταλυμάτων, την αλλοίωση των φυσικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών και την υπέρμετρη επιβάρυνση της υποδομής τους.
ι)β. Την ανάγκη ενθαρρύνσεως, διευκόλυνσης και σωστού προσανατολισμού των επενδύσεων στον Τουριστικό Τομέα, καθώς και την ανάγκη εξασφάλισης διαφάνειας και απλούστερων διαδικασιών κατά την έγκρισή τους.
ι)γ. Την ανάγκη καθορισμού σαφούς πλαισίου χωροταξικής διάρθρωσης της τουριστικής πολιτικής για την ορθολογική διαχείριση των εθνικών πόρων.
ι)δ. Την απόφασή μας 521890 / ειδικός αριθμός 83/1986 (ΦΕΚ 427/Β/1986).
ι)ε. Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού υπ' αριθμόν 1035/1986 (συνεδρία 37).
ι)στ. Την εκτελεστική απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού υπ' αριθμόν 537855/1986, αποφασίζουμε:
1. Τον έλεγχο της τουριστικής ανάπτυξης και την ενθάρρυνση της ποιοτικής αναβάθμισης της τουριστικής προσφοράς ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών της χώρας, που στο εξής χαρακτηρίζονται Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης. Πρόκειται: α) Για ζώνες με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και έντονη ζήτηση, β) Για ζώνες με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, ευαίσθητο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και έντονη ζήτηση και γ) για ζώνες με ανεπτυγμένη τουριστική ανωδομή και χαμηλή πληρότητα. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η περαιτέρω δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων ορισμένων μόνο λειτουργικών μορφών και τάξεων. Τμήματα των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζονται Κορεσμένες Τουριστικά Περιοχές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 της υπ' αριθμόν 7394/2005 απόφασης (ΦΕΚ 854/Β/2005).
|
2. Στις Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης με εξαίρεση τα τμήματά τους που χαρακτηρίζονται κορεσμένα επιτρέπεται μόνο η δημιουργία νέων κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων ΑΑ' και Α' τάξης. Για τα επιτρεπόμενα σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές τουριστικά καταλύματα, ορίζεται υποχρεωτική ελάχιστη ή μέγιστη συνολική δυναμικότητα. Η επέκταση των ήδη λειτουργουσών μονάδων επιτρέπεται μόνο: α) Για τη δημιουργία πρόσθετων κλινών (ή θέσεων) ΑΑ' και Α' τάξης χωρίς υπέρβαση της τυχόν οριζόμενης μέγιστης συνολικής δυναμικότητας και β) για τη συμπλήρωση των παρεχομένων εξυπηρετήσεων χωρίς προσθήκη νέων κλινών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 της υπ' αριθμόν 7394/2005 απόφασης (ΦΕΚ 854/Β/2005).
|
3. Στα κορεσμένα τμήματα των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Αναπτύξεως, που χαρακτηρίζονται Κορεσμένες Τουριστικά Περιοχές δεν επιτρέπεται η δημιουργία νέων κλινών ή η προσθήκη κλινών ή υπνοδωματίων ανεξάρτητα από λειτουργική μορφή, τάξη ή δυναμικότητα. Αντίθετα, επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η δημιουργία ή η προσθήκη εγκαταστάσεων συμπλήρωσης των παρεχομένων εξυπηρετήσεων και γενικά εγκαταστάσεων αναβάθμισης και εμπλουτισμού της τουριστικής προσφοράς (όπως π.χ. αίθουσες συνεδρίων, κολυμβητήρια, γήπεδα, κέντρα εστίασης και αναψυχής κ.λ.π., κοινόχρηστες εγκαταστάσεις των μονάδων κ.λ.π.)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 καταργήθηκε με την παράγραφο 1 της υπ' αριθμόν 7394/2005 απόφασης (ΦΕΚ 854/Β/2005).
|
3. (πρώην 4) Στον πίνακα, που συνοδεύει την απόφαση αυτή και που μαζί με τους συνημμένους χάρτες, αποτελεί στο εξής αναπόσπαστο μέρος της, περιλαμβάνονται λεπτομερώς οι Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Αναπτύξεως και τα κορεσμένα τμήματά τους κατά Νομό και προσδιορίζονται τα όριά τους, και η τυχόν υποχρεωτική (ελάχιστη - μέγιστη) συνολική δυναμικότητα των καταλυμάτων.
4. (πρώην 5) Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τα ανωτέρω στις Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Αναπτύξεως απαγορεύεται η δημιουργία ή επέκταση κυρίων ή βοηθητικών καταλυμάτων, πλην των ρητά προβλεπομένων από την απόφαση αυτή (παράγραφος 2). Κατά συνέπεια απαγορεύεται και: α) Η μετατροπή υφισταμένων κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα πλην εκείνων των τάξεων ΑΑ' και Α' β) Η αναθεώρηση ή τροποποίηση των εγκεκριμένων από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού αρχιτεκτονικών σχεδίων κυρίων και βοηθητικών καταλυμάτων εκτός αν αυτή αφορά δωμάτια μονάδων ΑΑ' και Α' τάξης ή και κοινόχρηστους χώρους και γ) η δημιουργία ή η επέκταση ενοικιαζομένων δωματίων, πλην εκείνων της Α' τάξης. Όμως δεν απαιτείται κατ' ανάγκη η τήρηση του τυχόν οριζομένου ορίου ελάχιστης δυναμικότητας στις περιπτώσεις: 1) Μετατροπής υφισταμένων κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα κύρια και βοηθητικά ΑΑ' και Α' τάξης. 2) Επέκτασης νόμιμα λειτουργούντων (με τις κατά νόμο άδειες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ή των αστυνομικών αρχών) κυρίων και βοηθητικών καταλυμάτων ΑΑ' και Α' τάξης και 3) αναβάθμισης της τάξης νόμιμα λειτουργούντων κυρίων και βοηθητικών καταλυμάτων σε καταλύματα ΑΑ' και Α' τάξης (εφ' όσον η αναβάθμιση αυτή είναι δυνατή με τις ισχύουσες προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού).
5. (πρώην 6) Όπου ορίζεται υποχρεωτική ελάχιστη ή μέγιστη συνολική δυναμικότητα των επιτρεπομένων μορφών τουριστικών καταλυμάτων παρέχεται δυνατότητα μείωσης ή αύξησής της αντίστοιχα σε ποσοστό μέχρι 10 % του επιτρεπόμενου αριθμού κλινών (ή θέσεων).
6. (πρώην 7) Τα οριζόμενα με την απόφαση αυτή όρια ελάχιστης δυναμικότητας δεν απαιτούνται για τις τουριστικές επαύλεις. Επαύλεις, κατά συνέπεια, μπορούν να δημιουργούνται σε όλες τις περιοχές ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
7. (πρώην 8) Από τις ρυθμίσεις της απόφασης αυτής εξαιρούνται:
(α) Η μετατροπή παραδοσιακών κτισμάτων σε τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 33/1979 ανεξάρτητα από τη λειτουργική μορφή, την τάξη ή την δυναμικότητα των καταλυμάτων αυτών αλλά χωρίς δυνατότητα επέκτασής τους με προσθήκη κλινών σε νέα κτίσματα.
(β) Επενδύσεις μείζονος τουριστικής σημασίας, που χαρακτηρίζονται έτσι με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Τουρισμού σύμφωνα με τεχνοοικονομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια τα οποία ορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 7 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμόν 2566/1995 απόφαση (ΦΕΚ 1094/Β/1995).
|
8. (πρώην 9) Στις περιοχές για τις οποίες έχει θεσμοθετηθεί Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικά Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία ορίζονται ζώνες τουριστικής χρήσης, ισχύουν τα νομοθετημένα όρια των ζωνών αυτών καθώς και οι λοιποί όροι, που τυχόν προβλέπονται στα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων στις ζώνες αυτές. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις της απόφασης αυτής.
9. (πρώην 10) Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν από 01-12-1986. Διευκρινίζεται ότι οι τουριστικές επενδύσεις των οποίων τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για έκδοση άδειας καταλληλότητας ή μετατροπής κτισμάτων σε τουριστικά καταλύματα ή στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για έκδοση άδειας λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων, μέχρι τις 30-11-86, θα κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασής μας με αριθμό 521890/1986 ειδικός αριθμός 83 (ΦΕΚ 427/Β/1986).
10. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού οφείλει, στα πλαίσια των κατά νόμον αρμοδιοτήτων του, να καταρτίζει και να υποβάλλει κατ' έτος, και όχι αργότερα από την 31η Δεκεμβρίου, έκθεση, στην οποία να καταγράφονται τα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη και στοιχεία των παραμέτρων, επί των οποίων βασίστηκε η έκδοση της υπ' αριθμόν 2647/ΥΠΕΘΟ/538866/ΕΙΔ. 135/ΕΟΤ/1986 του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Μέτρα για την ελεγχόμενη τουριστικής ανάπτυξη και την αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς περιοχών της χώρας. Καθορισμός περιοχών ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης (ΦΕΚ 797/Β/1986) και οι τυχόν από έτος σε έτος μεταβολές των στοιχείων αυτών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 10 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν Τ/4628/2001 απόφαση (ΦΕΚ 1059/Β/2001).
|
11. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει καθορισμό κριτηρίων φέρουσας ικανότητας των περιοχών, που έχουν χαρακτηρισθεί ως περιοχές ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης και των κορεσμένων τμημάτων τους, και εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, επί τη βάσει των διαθεσίμων προσφάτων ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων, καθώς και καταγραφή των εξελίξεων, όσον αφορά στα μεγέθη και τη διάρθρωση της τουριστικής ζήτησης και της προσφοράς των εν λόγω περιοχών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 11 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν Τ/4628/2001 απόφαση (ΦΕΚ 1059/Β/2001) και τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 της υπ' αριθμόν 7394/2005 απόφασης (ΦΕΚ 854/Β/2005).
|
12. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να αναδεικνύονται οι ενδεδειγμένες κάθε φορά μεταβολές στο καθεστώς των περιοχών αυτών, ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, στο βαθμό, που αυτές δεν προσκρούουν σε περιορισμούς, επιβεβλημένους (ή και θεσμοθετημένους) με βάση χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 12 προστέθηκε με την υπ' αριθμόν Τ/4628/2001 απόφαση (ΦΕΚ 1059/Β/2001).
|
Αθήνα, 14-11-1986
Ο Υφυπουργός
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρούσα απόφαση καταργήθηκε με την υπ' αριθμόν 15200/2016 απόφαση (ΦΕΚ 2877/Β/2016).
|