Απόφαση 25794/16 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Ζώνη Α (Ζώνη Υψηλής Προστασίας)

 

Α1. Ζώνη Α1

 

Εντός της Ζώνης Α1 (Α1 α και Α1 β) επιτρέπεται:

 

1. Η επιστημονική έρευνα των στοιχείων του οικοσυστήματος και με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα υποβάθμισης στα οικοσυστήματα και στους πληθυσμούς των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας και εξασφαλίζεται ο μέγιστος βαθμός προστασίας της φύσης και του τοπίου.

 

2. Η εκτέλεση έργων και εργασιών που αποσκοπούν στη βελτίωση, διατήρηση ή/και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, κατόπιν εκπόνησης έκθεσης τεκμηρίωσης για τη σκοπιμότητα αυτών.

 

Η έκθεση τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας συνοδεύει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, που εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία.

 

3. Η πρόσβαση προς την ζώνη του αιγιαλού, αποκλειστικά από τις υφιστάμενες προς την ακτή προσβάσεις.

 

4. Επιτρέπεται η εγκατάσταση ναυαγοσωστικού σταθμού μέγιστης επιφάνειας 7 m2, υπερυψωμένου το πολύ κατά 3 m από το φυσικό έδαφος.

 

5. Η ημερήσια επίσκεψη και η ξενάγηση επισκεπτών με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την αναψυχή.

 

6. Η εγκατάσταση χαμηλού φυτοφράχτη αποτροπής της πρόσβασης στους παράλιους αμμοθινικούς σχηματισμούς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

Α2. Ζώνη Α2

 

Α.2.1 Εντός της Ζώνης Α2 επιτρέπεται:

 

1. Η επιστημονική έρευνα των στοιχείων του οικοσυστήματος και με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα υποβάθμισης στα οικοσυστήματα και στους πληθυσμούς των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας και εξασφαλίζεται ο μέγιστος βαθμός προστασίας της φύσης και του τοπίου.

 

2. Η εκτέλεση έργων και εργασιών που αποσκοπούν στη βελτίωση, διατήρηση ή/και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, κατόπιν εκπόνησης έκθεσης τεκμηρίωσης για τη σκοπιμότητα αυτών.

 

Η έκθεση τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας συνοδεύει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, που εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία.

 

3. Η πρόσβαση προς την ζώνη του αιγιαλού, αποκλειστικά από τις υφιστάμενες προς την ακτή προσβάσεις.

 

4. Η ημερήσια επίσκεψη και η ξενάγηση επισκεπτών με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την αναψυχή.

 

5. Η εγκατάσταση χαμηλού φυτοφράχτη αποτροπής της πρόσβασης στους παράλιους αμμοθινικούς σχηματισμούς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

Α.2.2 Ειδικότερα εντός της Ζώνης Α2)β (Νησάκι Αγίας Αικατερίνης), επιτρέπεται:

 

1. Η κίνηση τροχοφόρων στο κύριο δίκτυο μονοπατιών για λόγους τροφοδοσίας, φύλαξης, πυρασφάλειας, συντήρησης του χώρου και εξυπηρέτησης της λειτουργίας των επιτρεπόμενων εγκαταστάσεων.

 

2. Η ανακατασκευή της υφιστάμενης γέφυρας πρόσβασης με αποκατάσταση της διαρκούς ελεύθερης επικοινωνίας των λιμναίων υδάτων.

 

3. Τα έργα συντήρησης της υφιστάμενης οδού πρόσβασης.

 

4. Η συντήρηση/εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών.

 

Α3. Ζώνη A3

 

Α.3.1 Εντός της Ζώνης A3 επιτρέπεται:

 

1. Η ήπια αναψυχή και ο ναυταθλητισμός, όπως ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, η περιήγηση με ποδήλατα θαλάσσης και οι καταδύσεις, με την επιφύλαξη ότι η ταχύτητα των μηχανοκίνητων μέσων αναψυχής κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο δεν υπερβαίνει τα 6 ναυτικά μίλια / ώρα, σε ζώνη ενός τουλάχιστον ναυτικού μιλίου από την ακτή.

 

2. Η ναυσιπλοΐα, η κυκλοφορία, η προσέγγιση, ο κατάπλους και απόπλους κρουαζιερόπλοιων, λοιπών πλοίων και πλωτών εν γένει ναυπηγημάτων ασκείται σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις.

 

3. Η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από την διάβρωση και η εκτέλεση λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις από τους οικείους Οργανισμούς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

4. Η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία.

 

Β. Ζώνη Β (Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας)

 

Β1. Ζώνη Β1

 

Β.1.1 Εντός της Ζώνης Β1 επιτρέπεται:

 

α) Η χρήση των εξωτερικών εγκαταστάσεων και των δύο πρόσθιων θαλάμων του σπηλαίου, που χρησιμοποιούνται ως ιαματικά λουτρά, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

 

β) Ο ήπιος φωτισμός των πρόσθιων θαλάμων του σπηλαίου στα σημερινά επίπεδα μέχρι τη δύση του ηλίου.

 

γ) Οι εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης του υπερκείμενου βραχώδους όγκου, καθώς και οι επισκευές, οι καθαιρέσεις και οι βελτιώσεις των υφιστάμενων λουτρικών εγκαταστάσεων στους δύο πρόσθιους θαλάμους του σπηλαίου.

 

δ) Κατ' εξαίρεση, η είσοδος στους λοιπούς χώρους του σπηλαίου πλην των δύο πρόσθιων θαλάμων του σπηλαίου, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας για τη διεξαγωγή επιστημονικών εργασιών που αποσκοπούν στη διατήρηση των χαρακτηριστικών τους και την παρακολούθηση των πληθυσμών των νυχτερίδων.

 

ε) Οι παρακάτω δραστηριότητες:

 

α)α. Οι φυτεύσεις με αυτοφυή είδη της περιοχής από φυτώριο που δημιουργείται στη ζώνη αυτή ή χρήση φυτευτικού υλικού που προέρχεται από συλλογή σπερμάτων της περιοχής.

 

β)β. Η αναρρίχηση σε καθορισμένες διαδρομές των ορθοπλαγιών.

 

στ) Η υλοποίηση έργων προστασίας από κατολισθήσεις και έργων ευστάθειας πρανών.

 

ζ) Οι εργασίες συντήρησης/αναβάθμισης/βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών της ιαματικής πηγής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

η) Ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου κτηριακού χώρου ή η κατασκευή νέου στην ίδια θέση για την διαμονή και εξυπηρέτηση των λουσμένων των ιαματικών πηγών.

 

θ) Οι επεμβάσεις για τη δημιουργία ανοικτών υδάτινων επιφανειών για λουτροθεραπεία (πισίνες) και κλειστής λουτρικής δεξαμενής ιαματικών πηγών και των υποστηρικτικών τους εγκαταστάσεων.

 

ι) Η διατήρηση του καναλιού και η δημιουργία γέφυρας για τη μετακίνηση των επισκεπτών από τους χώρους λουτροθεραπείας στα υπόλοιπα τμήματα της περιοχής.

 

κ) Η δημιουργία ενός αναψυκτηρίου και χώρων υγιεινής μετά από γνώμη της υπηρεσίας διοίκησης της περιοχής προστασίας της φύσης.

 

λ) Η δημιουργία χώρου στάθμευσης, κατόπιν μελέτης φέρουσας ικανότητας.

 

Β.1.2 Ζώνη Β2:

 

Β.1.2.1 Εντός των Ζωνών Β2)α και Β2)β επιτρέπεται:

 

1. Η διαχείριση της ελοφυτικής βλάστησης για τη διατήρηση των υφιστάμενων μικρών λιμνών, σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής.

 

2. Οι φυτεύσεις για τη δημιουργία μικτού αραιού δάσους κουκουναριάς και πλατύφυλλων διατηρώντας τα υφιστάμενα ανοίγματα των αμμοθινών.

 

3. Ειδικότερα στη Ζώνη Β2)β, η φύτευση μεμονωμένων διάσπαρτων ατόμων κουκουναριάς σε εκτάσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιά.

 

4. Η δημιουργία μονοπατιών - πεζοδρόμων. Στην Ζώνη Β2)β, τμήμα των μονοπατιών - πεζοδρόμων αυτών είναι και ο υφιστάμενος χωματόδρομος, που συνδέει την ΕΟ με την παραλιακή ζώνη, ο οποίος πρέπει να διατηρήσει την ανεπίστρωτη επιφάνειά του και τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά.

 

5. Η εγκατάσταση ενημερωτικού περίπτερου / παρατηρητηρίου για την πληροφόρηση των επισκεπτών και την παρακολούθηση της πανίδας.

 

Β1.2.2 Στη Ζώνη Β2)γ επιτρέπεται:

 

1. Η υλοποίηση έργων για την αποκατάσταση της συνέχειας της παραλίμνιας οδού (περιμετρικά της λιμνοθάλασσας Καϊάφα).

 

2. Η υλοποίηση έργων συντήρησης στο δίαυλο που ενώνει την λιμνοθάλασσα Καϊάφα με την θάλασσα, για την επίτευξη της διαρκούς ελεύθερης επικοινωνίας των νερών.

 

3. Τα έργα άντλησης - προσαγωγής του ιαματικού νερού στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

 

4. Η υλοποίηση έργων καθαρισμού του πυθμένα της λιμνοθάλασσας Καϊάφα (εξυγίανση λόγω ρύπανσης), σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής.

 

5. Η κατασκευή γέφυρας πάνω από το δίαυλο που συνδέει τη λίμνη με την παραλία, για την αποκατάσταση της συνέχειας του κύριου μονοπατιού περιμετρικά της λίμνης.

 

6. Ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών προβλητών ελαφριάς κατασκευής και των έργων υποστήριξής τους.

 

7. Η κατασκευή πεζογέφυρας άνωθεν της ΕΟ για την ασφαλή μετακίνηση των επισκεπτών.

 

8. Οι δραστηριότητες ήπιας αναψυχής ναυταθλητισμού και καταδύσεων, καθώς και τα καθορισμένα δρομολόγια πλοιαρίων του φορέα λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ακινήτου κατόπιν χορήγησης αδείας από την αρμόδια αρχή.

 

Β.1.2.3 Στη Ζώνη Β2)δ επιτρέπονται:

 

1. Επεμβάσεις για τη δημιουργία μίας ανοικτής υδάτινης επιφάνειας.

 

2. Η δημιουργία μονοπατιών και η εγκατάσταση πινακίδων και ενημερωτικού περίπτερου/παρατηρητηρίου για την πληροφόρηση των επισκεπτών και την παρακολούθηση της πανίδας.

 

3. Η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης ειδικής διαχειριστικής μελέτης βοσκής. Η ειδική διαχειριστική μελέτη εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 2 ετών από την δημοσίευση της παρούσας. Μέχρι την έγκρισή της, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

4. Η κίνηση τροχοφόρων για λόγους φύλαξης, πυρασφάλειας, συντήρησης του χώρου και λειτουργίας των επιτρεπόμενων εγκαταστάσεων, αποκλειστικά στο κύριο δίκτυο μονοπατιών και σε υφιστάμενους χωματόδρομους, που πρέπει να διατηρήσουν την ανεπίστρωτη επιφάνεια και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους. Επιτρέπεται η διαμόρφωση και η οργάνωση χώρων στάθμευσης με ανεπίστρωτη επιφάνεια, κατόπιν μελέτης φέρουσας ικανότητας.

 

Β.1.3 Στη Ζώνη Β3 επιτρέπεται:

 

1. Η δημιουργία μονοπατιών και η εγκατάσταση πινακίδων και η εγκατάσταση παρατηρητηρίου.

 

2. Η κίνηση τροχοφόρων αποκλειστικά στους υφιστάμενους χωματόδρομους, που πρέπει να διατηρήσουν την ανεπίστρωτη επιφάνεια και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους.

 

Β.1.4 Ζώνη Β4:

 

Β.1.4.1 Στη Ζώνη Β4)α επιτρέπονται:

 

1. Επεμβάσεις για τη δημιουργία ανοικτών υδάτινων επιφανειών (μικρών λιμνών).

 

2. Η φύτευση των πρανών που προκύπτουν από τη δημιουργία υδάτινων επιφανειών.

 

3. Η διαχείριση του καλαμιώνα σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης.

 

4. Η κατασκευή υπερυψωμένων ξύλινων παρατηρητηρίων για παρατήρηση της ορνιθοπανίδας σε περιφερειακές θέσεις του καλαμιώνα.

 

Β.1.4.2 Στη Ζώνη Β4)β επιτρέπονται οι φυτεύσεις κατά θέσεις σε συνδενδρίες και λόχμες αρμυρικιών στις υφάλμυρες περιοχές.

 

Β.1.5 Ζώνη Β5:

 

Β.1.5.1 Στη Ζώνη Β5 επιτρέπονται:

 

1. Η ξενάγηση επισκεπτών και η διοργάνωση οικοτουριστικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, σε καθορισμένες διαδρομές και χώρους αποκλειστικά πεζή καθώς επίσης ο διάπλους των ποταμών.

 

2. Η εγκατάσταση ενημερωτικού περίπτερου και παρατηρητηρίου για την πληροφόρηση των επισκεπτών και την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας.

 

3. Η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης ειδικής διαχειριστικής μελέτης βοσκής. Η ειδική διαχειριστική μελέτη εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 2 ετών από τη δημοσίευση της παρούσας. Μέχρι την έγκρισή της, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας και η αναδιάρθρωσή της στις νόμιμα υφιστάμενες γεωργικές εκτάσεις, η συντήρηση των αγροτικών οδών και η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έργων υποδομής της (π.χ. άρδευση, αποστράγγιση), υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η διατήρηση και ενίσχυση των φυτοφραχτών, όπου υφίστανται στα όρια των αγροτεμαχίων.

 

4. Έργα συντήρησης και βελτίωσης των μονοπατιών με τις αντίστοιχες υποδομές ανάπαυσης και ενημέρωσης επισκεπτών.

 

Β.1.6 Ζώνη Β6 (Αγροτικό Τοπίο)

 

Εντός της Ζώνης Β6 επιτρέπεται:

 

1. Ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

2. Τα καταστήματα εστίασης (έως 120 m2), χώροι υποδοχής επισκεπτών (π.χ περίπτερο υποδοχής - κέντρο πληροφόρησης), χώροι υγιεινής και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

 

3. Η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας και η αναδιάρθρωσή της στις νόμιμα υφιστάμενες γεωργικές εκτάσεις.

 

4. Η κατασκευή νέων και συντήρηση - εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έργων υποδομής της (π.χ. αγροτικές οδοί, άρδευση, αποστράγγιση, γεωργικές αποθήκες, βιοτεχνίες επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων κ.λ.π.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η διατήρηση και ενίσχυση των φυτοφραχτών όπου υφίστανται στα όρια των αγροτεμαχίων.

 

7. Η κατασκευή και λειτουργία οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Όλες οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης είναι ελαφριάς κατασκευής από φυσικά υλικά. Οι θέσεις των κατασκηνωτικών καταλυμάτων και οι πάσης φύσης εγκαταστάσεις δεν χωροθετούνται στα διάκενα του δάσους.

 

8. Η κατασκευή και λειτουργία κέντρου μελέτης και περίθαλψης των προστατευομένων ειδών της πανίδας.

 

9. Τα κύρια τουριστικά καταλύματα 4 και 5 αστέρων με όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα και μέγιστη δυναμικότητα στις 120 κλίνες, υπό την προϋπόθεση ότι:

 

α) το σύνολο της κάλυψης των κτιριακών εγκαταστάσεων και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, δεν υπερβαίνει το 20% της έκτασης ιδιοκτησίας. Στο υπόλοιπο 80% της έκτασης της ιδιοκτησίας διατηρείται η φυσική βλάστηση ή ο γεωργικός της χαρακτήρας,

 

β) επιτρέπεται η δόμηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 m από το μέτωπο του γηπέδου προς το όριο του αιγιαλού και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 m από την ζώνη των αμμοθινών, ανεξαρτήτως εάν αυτή εμπίπτει εντός ορίων ιδιοκτησιών.

 

10. Η κατοικία, με όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα και μέγιστο εμβαδόν 200 m2 υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 

α) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων ορίζεται σε 5 m κατά Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και σε περίπτωση προσθήκης στέγης προσαυξάνεται κατά 1,5 m.

 

β) Επιτρέπεται η δόμηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 m από το μέτωπο του γηπέδου προς το όριο του αιγιαλού και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 m από την ζώνη των αμμοθινών, ανεξαρτήτως εάν αυτό εμπίπτει εντός ορίων ιδιοκτησιών.

 

γ) Τα κτήρια τοποθετούνται σε απόσταση 15 m από τα πλάγια όρια του οικοπέδου χωρίς παρεκκλίσεις.

 

δ) Επιβάλλεται η χρήση κατάλληλης βλάστησης που λειτουργεί ως φυσικός φυτοφράκτης με τα χαρακτηριστικά ενδημικά είδη της περιοχής κατά μήκος της πλευράς των κτιρίων με πρόσοψη στην παραλία.

 

ε) Το σύνολο της κάλυψης των επεμβάσεων και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, δεν υπερβαίνει το 20% της έκτασης ιδιοκτησίας. Στο υπόλοιπο 80% της έκτασης της ιδιοκτησίας παραμένει η φυσική βλάστηση ή ο γεωργικός της χαρακτήρας.

 

11. Η επέκταση των ορίων νομίμως υφιστάμενων οικισμών, εφόσον δεν επεκτείνονται μέσα στις Ζώνες Υψηλής Προστασίας (Α1 και Α2) και στις Ζώνες Περιφερειακής Προστασίας Β1, Β2, Β3, Β4 και Β5, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.